Last news in Fakti

25 Ноември, 2016 12:17 5 640 21

Време е за чл. 61 от Търновската конституция

  • бежанци-
  • българия-
  • харманли-
  • мигранти
Време е за чл. 61 от Търновската конституция - 1
Снимка: АП/БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Месеци след като са заглъхнали оръжията на руско-турската освободителна война и родината ни е разкъсана от Берлинския диктат на Княжество България и Източна Румелия в старата ни столица Велико Търново се приема конституция. Нейният член 61 гласи:

Никой въ Българското Княжество не може ни да купува, нито да продава человечески същества.

Всекой робъ отъ какъвто полъ, вера и народность да бъде, свободенъ става, щомъ стъпи на Българска территория.

Вкусили първите глътки на свободата създателите на конституцията ни решават да не лишават от благото на свободата нито един бежанец или мигрант. В наши дни бягащите от конфликтите в Близкия изток са държани в бежански центрове в мизерни условия.

Това става в страна – членка на ЕС.

Създателите на Търновската конституция са били мъдри. Те са знаели, че силна държава се гради от свободни, смели, силни и предприемчиви личности. В наши дни бягащите от зверствата на гражданските войни в Близкия изток са държани като престъпници. Обществото ни дори толерира насаждането на омраза към тях. Водещи телевизии показват разни паравоенни пазванти, които обичат да връзват със свински опашчици бежанците.

Не! Няма надежда за горда европейска България, биха казали скептиците.

Не! Има, надежда! Тя е в сърцата на десетките доброволци, които се грижат за бежанците. Тя е в коричката хлебец, която бабата от селото на границата посреща бягащите от гражданската война в Сирия!

Тя е в духа на Всекой робъ отъ какъвто полъ, вера и народность да бъде, свободенъ става, щомъ стъпи на Българска территория.

Тези думи дадоха подслон и прием на арменци, белогвардейци и гърци. След Гражданската война в Съветска Русия 120 000 белогвардейци идват в България 20 000 са униформени, около 100 000 - цивилни граждани. България тогава се възстановява от три войни. Две от тях е загубила – Междусъюзническата и Първата световна.

След края на гражданската война през 1946-1949 г. в Гърция около 25000 хора с леви убеждения намират подслон в България. Всички знаем и сме учили за бежанските вълни от българи, които търсят подслон в Отечеството.

„Да живееш, значи да се бориш. Робът – за свобода, а свободният – за съвършенство.“ Тези думи са изписани на надгробната плоча на Яне Сандански.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пешо

    18 0 Отговор
    Да не бъркаме нещата!
    Тези търсят кво да завладяват и къде да живеят по-добре. Бягат щото са си оак...ли техните държави и търсят какво друго да оак..т
  • 2 Тодор Димов

    16 2 Отговор
    Виж какво Венци,
    Във старите филми за вампири и расказите за тях има хора които им помагатсрещу обещание за безсмъртие, на ричани "СЛУГИ". Та ти си точно такъв за окупаторите на Европа, но най вероятно го правиш защото така е модерно да се говори, даже без обещание.
    Запитвал ли си се като Ислямска държава се бори за радикален Ислям, защо над 100 000 хистияни живеещи там не бягат и не са репресирани, ами мюсюлмани и то не само от Сирия ами Авганистан , Ирак и т.н.
    Запитвал ли си се като живеят в калени колиби от къде вземат по 12000 евро на глава да платят за да дойдат в Европа.
    Гледай филмите и клиповете в интернет, как техните имами ги насърчават, как с помощта на Аллах щели да превземат Европа, или прочети предсказанията на Ванга , че 2046 Рим ще е европейската столица на Емирата(заради хора разсъждаващи като теб, между другото). Мислиш ли, че те не осъзнават, че петрола свършва, а и глобалното затопляне ще докара температури над 60 градуса и трябва да се изнасят, обаче не е желателно със война, защото все още са слаби и ще загубят и това е единствения начин да превземат друга територия. За САЩ (финансистите) Също е много удобно дестабилизирана Европа, за да командват по голяма част от света.
    Просто ако искаме всичко за което са се борили и създавали поколения на ред , не само у нас , но и в Европа даостане , трябва час поскоро да ги изпратим обратно до един!!!

    Коментиран от #4

  • 3 Различен

    16 1 Отговор
    Така е, така е. На времето по същият начин сме приели и турците. Миролюбиво и за взаимен интерес. И след това турско РОБСТВО, едни 500 години. Сега пак да ги приемем тези, пак по хуманитарни причини, а нашите деца да се стягат за ново мюсулманско робство.
    Докога безумие бе братя и продажност?
    За едни 27 години, циганите от 30-50 хиляди, станаха над 1 милион. Без ден трудов стаж и само на помощи и привилегии. едни други паразити също се размножават неконтролирано из България, каквито са турците. И те станаха над 2 милиона и само чакат Ердоган да им даде сигнал, та да ни изколят. Сега да приемем и едни 100-200 хиляди, нови неграмотни, с промити мозъци, и мислещи с критериите на 10 век, и след 15-20 години ще имаме още едни 2 милиона паразити, които само ще искат да се плодят и някой да ги храни и облича, да им дава пари, та да ги пращат на родата си и тях да издържат на наш гръб.
    Та до кога ще търпим това и ще си играем на Хуманизъм, а всъщност ние да сме робите? Да бачкаме по 12-14 часа, да мизерстваме с по 160 лева пенсия и децата ни да бягат навсякъде по света, но да не желаят да водят това робско съществуване?
  • 4 Венцислав Михайлов

    3 14 Отговор

    До коментар #2 от "Тодор Димов":

    Г-н Тодор Димов, не американците, а ние българите сме съставени от нация на имигранти и бежанци. Какъв е Аспарух в Онгъла през лето 680. Ако ги нямаше куманите и тяхната конница нямаше да видим и Втората българска държава. Мога да продължа с примерите. Интеграцията е единственият път. Живеем в XXI в. Не можеш да изпратиш един човек някъде... Той просто ще се върне. Да отворим обществото си за бежанците. Децата им да тръгнат в български училище. Иначе всичко друго води до радикализация. Върнем ли ги, те отново попадат в лапите на радикалния ислям и спиралата се завърта....

    Коментиран от #6, #8, #16

  • 5 АЛ КЛ

    10 0 Отговор
    На вниманието на автора:

    "Тези думи дадоха подслон и прием на арменци, белогвардейци и гърци. След Гражданската война в Съветска Русия 120 000 белогвардейци идват в България 20 000 са униформени, около 100 000 - цивилни граждани. България тогава се възстановява от три войни. Две от тях е загубила – Междусъюзническата и Първата световна.

    След края на гражданската война през 1946-1949 г. в Гърция около 25000 хора с леви убеждения намират подслон в България. Всички знаем и сме учили за бежанските вълни от българи, които търсят подслон в Отечеството". Никои от тези не е лежал и пърдял. Всички са запретнали ръкави, и са работили здраво за семейство, и държава.
  • 6 Различен

    18 0 Отговор

    До коментар #4 от "Венцислав Михайлов":

    Абе, Вие добре ли сте с главата?? Нещо хапчетата?
    Тези, които са дошли на времето, като бежанци в България, на първо място са били ХРИСТИЯНИ! И по нищо не са се отличавали от българите. И всеки се е заел веднага да работи, да плаща данъци и да развива държавата, а не да чака тя да го храни, та да му И плаща, че е благоволил да дойде тук! Били са гладни боси, голи, наистина бягащи от война и бедствия, а сегашните са с пъти по добре облечени, обути, с най-модерни телефони и навигации, и с повече пари от 99 процента от нашето население!
    Идващите сега са рязани! Мисленето им е в 10 век! Те са абсолютно неграмотни, не могат да четат и пишат, а само знаят Корана наизуст. Мозъка им е промит от религията им и по никакъв начин не могат да бъдат интегрирани у нас, или могат само единици, които са изключение.
    И за да разберете безсмислието, на написаното от Вас, отговорете само на един въпрос!
    -Защо не бягат в съседните до тях мюсулмански държави, много по богати и заможни от нас и Европа, а идват тук? И езика, обичаите, религията, храната, всичко им е еднакво! Защо идват тук, в омразната им християнска Европа?
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 234

    8 0 Отговор

    До коментар #4 от "Венцислав Михайлов":

    Г-н Михайлов не се излагайте с допълнителни коментари. В статията поне сте взели някаква страна, която не се приема от 90 % от българите, но всеки е прав да е особняк.
    Но да пишете глупости, че сме били нация от мигранти и бежанци е обида за целия народ. По логиката Ви, всички народи и държавни обединения след великото преселение са мигранти и бежанци. Знаете ли, че последните генетични изследвания показват, че ние всъщност сме траки. Всъщност, въстанието оглавено от Аспарух е довело до отвоюване от Византия на обширни полета от изконните тракийски земи около Старата - свещена планина. А българите просто е едно от многото тракийски племена. А куманите са наемници, които воюват на наша страна срещу съответното заплащане и други дивиденти. Къде в тях видяхте мигранти не знам. Голямо въображение имате... И четете малко повече, а не като кон с капаци само писаниците в интернет.
  • 9 До ВМ

    16 0 Отговор
    До Венцислав Михайлов,
    Не знам по коя либерастка и евротолерастка програма ти плащат да ръсиш тия глупусти в тази медия, но се опитваш дълбоко да манипулираш и заблуждаваш! Сегашните събития нямат нищо общо с 681 г, нито с бежанците след турското робство!!! Иди във Франция, защото явно не си бил и виж, колко може да се интегрира тази пасмина! Дори Саркози го признз, че десетки години не са успели и вече говори за асимилация! Вода и олио не се мешат, а ти като си такъв отворен толераст и либераст, защо не идеш доброволец да поработиш малко с тия афганистанци или прати жена си, майка си и после на дуг дудук, ще засвириш! Най-малкото прочети и мъничко биология за инвазивните видове и какво се случва с гостоприемниците!
    И не си прави труда да ми отговаряш, че ми се повръща от такива, като теб, които заради псевдо "ценности" за 2 г докарахте Европа до гето!
  • 10 mediator37

    12 0 Отговор
    Той щом вярва в теорията за интеграцията, какво да му обяснявате. Няма смисъл.
  • 11 Бай хой

    12 0 Отговор
    Венци откъде я изкопа тази библейска снимка с бежанци? Направо се просълзих, невръстни дечица и симпатични майки и девици прогонени от кървави военни действия.
    Я кажи защо в действителност дечица и жени липсват от реалните коментари. Присъстват само в репортажите на правителствените медии и на нпо организациите.

    Точно такива дечица и жени ли прекосяват хиляди километра през турция и нахлуват пеш в България нелегално и в твърде спретнат вид. Такива ли палят общежития, грабят магазини и насилват европейки?

    И изнеси някакви статистически данни колко от тях са деца и жени? Иначе статията изглежда като несръчна пропаганда.
  • 12 Лафчи

    13 0 Отговор
    Г-н Михайлов, хапят ви мухите, и то здравата!
  • 13 Кибик

    14 0 Отговор
    Примера с убежище за арменци, белогвардейци и гърци е безкрайно глупав. Едно е да подслониш ХРИСТЯНИ, съвсем друго са тези хайде да не казвам какви, че ще ме баннат.
  • 14 Гостоприемен

    14 0 Отговор
    Арменците, белогвардейците и гърците никога не са създавали проблеми, плюли са си на ръцете, работили са здраво и са се интегрирали много успешно. Българите винаги са били толерантни спрямо тях. Тези новите ще се интегрират само ако превърнат Европа в афганистански нужник и със саудитски пари се построи джамия на всеки ъгъл.
  • 15 Острието

    9 0 Отговор
    Всички изброени бежанци в миналото са били християни и са били съгласни да станат част от българския народ! Това първо. Второ. Всички сегашни НАВЛЕЦИ, наричани със соросоидна нежност "бежанци" нямат никакво желание да стават нито християни, нито част от народа ни. Напротив, те идват за да ни накарат ние да станем като тях, тоест абсолютни питекантропи. Трето - според безмозъчния соросоид, написал статията, и настъпващите турци през 14 век са можели да се смятат за "бежанци". И четвърто - ако имаше повече Динковци през 14 век, нямаше да има турско робство! Анадъмо? Или йок?!
  • 16 Тодор Димов

    16 0 Отговор

    До коментар #4 от "Венцислав Михайлов":

    Венциии , Венци.
    ..... Или ти плащат много добре за да се опитваш да промиваш мозъци или имаш сериозна нужда от специализирана помощ.
    Виждам, че си писал "Г-н" преди името ми... не държа да съм господин, не съм постигнал кой знае колко, но пред твоето име "Г-н" не мога да напиша, защото най малко това означава МЪЖ, а не нищожество!!!
    1. Ако наричаш себе си журналист - трябва да си безпристрастен, а не да се опитваш да обеждаваш аудиторията в своето или на спионсора ти мнение.
    2.Моето мнение е, че парите идват от САЩ. Ти казваш, че те не са нация от бежанци, но аз никак не виждам там 90% от населението да са индианци!
    3. Аспарух е завоевател, а не бежанец!!! И те са такива, за това алармирам. Но тези мюсюлмани от 21 век нямат толерантността на Аспарух от 6 век... Знаеш ли имам 3 дъщери и искам внуците ми да са християни!
    4. Интегрирам циганите от слад освобождението от ТУРСКО РОБСТВО и не виждам и стъпка напредък, та тези до кога мислиш , че ще успеем??? Имах един страшно умен и мъдър преподавател по математика в университета (лека му пръст, че го споменавам), та той казваше така "Вище колеги циганина е e^x и да го интегрираш и да го диференцираш си остава e^x"
    5. върнем ли ги те просто ще опитат пак, защото те не са агнетата а вълците!

    За такива като теб Левски е обесен представяш ли си да те гледа от някад ???????????
  • 17 lolo

    3 1 Отговор
    Отивай да бъдеш свободен човек в арабския свят
  • 18 гост

    4 0 Отговор
    Венциславе не знам кой ти плати за тази статия,но не се бъркай.Това не са бежанци.
  • 19 Крилья Советов

    5 0 Отговор
    Венци,

    Хубаво е, че си си поставил творението в графата "Мнения", защото то е твърде далече от обективната журналистика. САЩ е по презумпция една от най-демократичните страни в света, нали? Знаеш ли колко сирийски бежанци обещаха да приемат, а са с над 300 млн. население? Ще ти кажа - обещаха да вземат 5 хил души, предимно деца, защото децата по-лесно ще намерят път към интеграция. Ти даваш пример с арменци, гърци и белогвардейци, но всички тези хора са действителни бежанци, християни, което навремето е било от огромно значение и доста близки до нас. Впрочем, аз не смятам, че тези 25 хил души с леви идеи са били гърци, а по-скоро българи с гръцки паспорти, но ще трябва повече информация по случая. Ако познаваш гърците обаче, ще разбереш колко големи националисти са и никак не ми се вярва толкова много тези националисти, довчера трепали българи, а после да са избягали в България. Мисли, моето момче!

    Твоите разсъждения биха били валидни в случай, че срещу себе си имаш не тълпа ислямисти, а хора, възпитани в европейски морал и привички, които са образовани и имат ценности и идеали подходящи за Европа. Бих разбрал някои от тези лица да са жадни за интеграция и т.н. Обаче съм сигурен, че това са обикновени нарушители на държавни граници, което по закон е престъпление. Бежанци, моето момче, тези хора са в момента, в който бягат от воюващата страна в съседната, която не воюва. Първата страна е Турция, не България!
  • 20 Крилья Советов

    4 0 Отговор
    Друго нещо ще ти кажа - ти си едно журналистче, което е далеч от реалния живот! Хората се избиват, ръгат по улиците на София с ножове, но ти си далеч, идеалистче с фантастични представи, поради което говориш глупости. Какви смяташ, че са хората, които идват от арабските страни? Всичките са лекари, инженери, технолози, компютърни специалисти, журналисти? Напротив, много малък процент са с някакво образование. Съгласен съм да имат възможност да учат, но смятам за нужно и всички тези мерки по подкрепа на бежанци да са съобразени с възможностите на населението. Не може хора, които имат по 35-40 годишен стаж в българската икономика да имат мизерни пенсии, а пришълецът да получава наготово солидни пари за издръжка. Толкова ли ти е моралът? Ще вземем чуждото, дето не е допринесло и стотинка за българското благоденствие, но ще лишим българските граждани, които и без това намаляват стремглаво?!

    Ако питаш мен, тези хора трябва да им се издруса по една дебела присъда поне 5 години в затвора и след третата година да се връщат в Турция. Това е призната от международните договори държавна граница, не е лукова глава! И в Турция ли сирийците биват гонени от ИДИЛ и републиканската гвардия на Асад? А?! Иракчаните тогава кой ги гони? Кой гони афганистанците, които пък са мнозинство сред "бежанците"?
  • 21 Крилья Советов

    4 0 Отговор
    Знаеш ли какво още си мисля? Мисля си за това, че етническите българки избягват да раждат, защото не могат да си позволят комфортен живот за себе си и своите деца, но за арабските и не само арабските пришълци това не е проблем. След някоя година ще си доведат жените, ще направят деца и мнозина свидетелстват, че арабските семейства са с много деца. От 10 хил днес, преспокойно ще са 300 - 500 хил само след 20 години. Аз лично и много други хора, включително писалите преди мен под твоята "статия" едва ли ще сме съгласни с нещо такова. Едва ли българските граждани ще са съгласни да харчат безразборно пари заради някакви нарушители на държавни граници! В затвора, моето момче, там им е мястото! Ако искаш да ги правиш хора - моля, всички мигрантофили и любители на блуждаещи насекоми да си вземат любимците вкъщи! Затова ли плащам данъци? За да бъдат харчени за пришълци и хлебарки? Прибери си ги у вас!