2 Декември, 2016 15:49 2 618 0

Печелившите бързат, губещите се чудят

  • правителство-
  • бойко борисов-
  • първан симеонов

Според Първан Симеонов предсрочните избори стават все по-възможни

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В ГЕРБ се сблъскват логически линии и там няма ясен план. Знаете, че често след едни избори, в които една партия губи, се получава така , че в масовото съзнание инерцията надолу продължава и може да се губи още. В парламента има два полюса. Единият е печеливш, а другият е губещ от президентските избори. Едните искат бързи избори, а другите се чудят какво да правят. Между тях са патриотите Най-вероятно е да има нови избори, но и нов кабинет не е изключен.“ Това заяви в интервю за Факти.бг политологът Първан Симеонов. Той коментира политическата ситуация в България и възможно ли е съставянето на нов кабинет в рамките на този мандат.

Как ще коментирате политическата ситуация в страната - връчването на мандатите? Вървим ли към предсрочни избори?

В ГЕРБ се сблъскват няколко логики. Едната логика е да се отиде бързо на избори, за да се съхрани политическия капитал без много щети.

Знаете, че често след едни избори, в които една партия губи, се получава така , че в масовото съзнание инерцията надолу продължава и може да се губи още. Втората логика на ГЕРБ е обратна на тази. Тя цели да се удължи този срок на политическо безвремие и безвластие, за да може хората отново да поискат нас. Така стана през 2013 г. Има и трета логика в ГЕРБ, с която може да се търси удължаване на живота на този кабинет. Там може да се питат: „С какво заслужихме да си идем, при успешен мандат и т.н.“. Тези три логики се сблъскват при ГЕРБ и там нямат много ясен план. За това и в единия ден казваха едно, а на другия ден друго. Сега сме в период, в който надделява логиката за избори. Не се знае обаче какво ще стане утре.

Сега ще видим какво ще стане с БСП. БСП безусловно имат интерес от избори. Разбира се, че някъде в недрата на БСП могат да се замислят и за някакво заиграване в рамките на този парламент. Виждате как БСП леко се прилепиха към Патриотите. Там обаче клонят по-скоро към избори. Просто защото инерцията за тях е добра и там не искат да се убива скоростта.

Същото мислят и Патриотите. Част от тях обаче разсъждават и дали не биха могли да пробват. Ясно е, че при бързи избори, те ще бъдат едни от най-печелившите. В политиката обаче има и такива моменти, в които сега ти се дава. Кога друг път, ако не сега?

Отделно от това, Патриотите така биха играли в "А" група. Една част от тях много искрено вярват, че могат да направят нещо в този мандат. Това впрочем е доста съмнително. Това е дълга и отделна тема.

От друга страна, нито Реформаторският блок, нито г-н Радан Кънев, имат интерес от много бързи избори. Те нямат много ясен план какво да правят. Все пак я има логиката, в която се отива на бързи избори, преди да се задълбочат процесите на разпадане вдясно.

Ако се продължи този политически епизод, в който сме момента, може да се окаже, така че сред реформаторите да избуят някакви вътрешни вражди, в резултат на които да се самоубият.

Колкото по-бързи избори, може да се окаже, че за тях ще е по-добре. Тоест това да стане, още преди хората да са се усетили, че реформаторите може да са потеглили надолу.

ДПС винаги се интересуват от политическия шахмат. Там биха играли добре в настоящата ситуация. Водещото при ДПС, обаче, също са бързи избори. При едни бързи избори ще се използва ускорението на БСП, като ДПС така се приближава до участието в управленска конфигурация. Струва ми се, че те целят точно това. В същото време президентът Росен Плевнелиев откровено се опитва да изтласка напред във времето необходимостта да направи служебен кабинет. Печели време. Струва ми се, че в един момент дори беше в състояние, едва ли не да избута, докато дойде самия Радев, без да раздава мандати. Сега обаче започна да го прави.

Явно вече има готовност за евентуален служебен кабинет. Струва ми се, че той би трябвало да е договорен и с Радев. Според мен, Плевнелиев е искрен, твърдейки, че не иска да се стига до служебен кабинет. Той би работил в тази посока. Логиката на Радев е ясна. Той не иска да споделя чужда отговорност. Това е нормално.

В парламента има два полюса. Единият е печеливш, а другият е губещ от президентските избори. Едните искат бързи избори, а другите се чудят какво да правят. Между тях са патриотите. Те бяха в коалиция с губещия от президентските избори, но пък са във възход. Това е ситуацията. Печелившите бързат, губещите се чудят, а Патриотите балансират.

Възможно ли е в последния момент Патриотите да сформират правителство с подкрепата на ГЕРБ?

Тук има две логически линии. Въпросът е искат ли те да правят правителство или искат да си направят реклама? Това е групата, която има най-голям интерес от бързи избори. В същото време пък, ако покажат, че не искат бързи избори, а стабилизация, това е държавнически акт, който звучи добре. На мен ми се струва, че тук Патриотите са искрени и са склонни да разсъждават по този начин.

Втората линия е дали те ще се пробват да съберат министри? По-разсъдливата част от Патриотите, вероятно си дават сметка, че това ще е много трудно. Други си вярват, че в този мандат могат да се постигнат някакви неща. Тук обаче прозира искрено желание, което е ОК.

Интересно е обаче, как ще погледне Западът на евентуален мандат на Патриотите. Представяте ли си след президентските избори в САЩ, България и Молдова, изведнъж Обединените патриоти да вземат мандата в София?

Все пак в момента ЕС, Брюксел и Вашингтон не е ясно на къде са тръгнали. Така, че нашите патриоти са последният проблем. Другия проблем обаче е Реджеп Ердоган. Не знам дали тази управленска конфигурация би позволила да се прероди през патриоти. Една от основните черти на управлението на Борисов беше да поддържа крайно балансирано отношение спрямо Ердоган. Не съм убеден, че Ердоган гори от желание Патриотите да вземат властта в България.

В момента няма много ясен план. До колкото успявам да разчета сигналите на Реформаторския блок, и там не биха искали много да вземат този мандат. Те съзнават, че това би могло да бъде агония. Ако получат подкрепата на ГЕРБ, обаче биха разсъждавали доста. Така биха могли да спечелят малко политическо време, за да намерят пътища за излизане от тежката ситуация, в която са в момента.

Няма много ясни планове. Най-вероятно е да има нови избори, но и нов кабинет не е изключен. Ако бяхте ме питали онзи ден, щях да ви кажа, че за съставянето на нов кабинет има шансове. Днес това е по-малко вероятно. Ще видим. Зависи от настроението на Борисов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА