Last news in Fakti

23 Ноември, 2017 06:30 7 417 32

Последен спомен от бивша Югославия

  • ратко младич-
  • босна-
  • сребреница

Процесът срещу Ратко Младич със сигурност не беше обикновено дело

Последен спомен от бивша Югославия - 1
Снимки: БТА/АР
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Стартиралият процес срещу Ратко Младич със сигурност не беше обикновено дело. Свидетели сме на процес срещу международното правосъдие, въплътено от Трибунала за военни престъпления в бивша Югославия (МТБЮ). Причината е, че институцията в Хага се дискредитира сериозно по време на историята със Слободан Милошевич. Процесът срещу Слобо се превърна в публичен фарс, забавен от поредица бюрократични спънки. В края на епичното тригодишно дело не само обвиняемият, но дори и съдията вече бяха покойници.

Радован Караджич получи присъда от 40 г., което на практика означава, че ще прекара остатъка от живота си в затвора „Схевенинген” в Холандия - Хага, 24.03.2016 г.

Така вината първо на Радован Караджич, а сега и на Младич, със сигурност трябваше да бъде доказана. В предишния случай прокурорите опитаха да демонстрират честността на Трибунала и позволиха на Милошевич да се защитава сам. По този начин, макар и без да искат, те му предоставиха шанс да изрази политически виждания. Милошевич превърна възможността в реално средство да попречи на хода на процеса. Караджич и Младич не успяха да ползват подобни привилегии.

След Слобо и Радован – Ратко е с най-висок ранг от всички изправени на подсъдимата скамейка. Той беше обвинен за най-тежките възможни престъпления. За значението на делото говори и друг факт. До момента Трибуналът не помнеше такава обвинителна реч, каквато произнесе главният прокурор Алан Тиегер.

Малко хронология. В края на март 2016 г. бившият политически лидер на босненските сърби Караджич беше признат за виновен в геноцид и още девет други престъпления. 40 години зад решетките са много време и означат до живот, но бяха неизбежни. Радован остана в хагския затвор „Схевенинген”. Произнесената присъда е една от най-важните в историята на Международния трибунал за военни престъпления в бивша Югославия. Тя беше обявена точно на 17-тата годишнина от началото на бомбардировките на НАТО над Сърбия.

Сега дойде редът на Младич. За босненските хървати и мюсюлмани той остава „чудовище с мания за величие”. Ричард Холбрук – архитектът на Дейтънското споразумение, сложило край на войната, го описва с думите: „той щеше да е добър нацист".

Ратко Младич изслушва речта на обвинението на Трибунала за военни престъпления в бивша Югославия - Хага, 07.12.2016 г.

Новините от Хага доказват, че дори две десетилетия след войната разделението в Босна и Херцеговина продължава да бъде много крайно и непримиримо. В Република Сръбска смятат, че Младич е несправедливо обвинен и имат забележки към всяка възможна осъдителна присъда. Оправдаха се и другите очаквания. Според тях присъда под доживотен затвор щеше да се приеме за грешка в Мюсюлманско-хърватската федерация.

Младич беше обвинен в извършване на етническото прочистване в бивша Югославия и организирането в Сребреница на най-жестокото клане в Европа от 1945 г. Много от жертвите му не дочакаха правосъдие.

Жена оплаква близките си на гроб в мемориалния комплекс в Потокари - близо до Сребреница

Поддръжниците му обаче са убедени в жестокостта на това той да бъде изправен пред Международния трибунал. За жертвите на войните през 90-те години Младич, днес на 75 г., е далеч от това да е бил защитник на сърбите, както се стараят да го описват почитателите му.

„Не се страхувайте, ще бъдете евакуирани в пълна сигурност”, обеща през юли 1995 г. босненският сръбски военен лидер на мюсюлманите, бягащи от анклава Сребреница. След това мъжете и тийнейджърите бяха отделени от жените и повече от тях не бяха видени живи. Около 8000 бяха избити за шест дни в престъпление, окачествено от МТБЮ като геноцид.

Генерал Ратко Младич (в средата) и Радован Караджич (вдясно) в действие - Босна, 06.1994 г.

Това не е единственото престъпление, в което е обвинен този югославски офицер, натоварен през юни 1991 г., когато войната се задаваше, да организира сръбските сепаратисти от ефимерната Република Крайна в Хърватия. Когато конфликтът се разпростря в Босна през 1992 г., произведен бързо в генерал, той стана човекът, организирал обсадата на Сараево, където за три години от бомби и снайперисти загинаха 10 хиляди души.

Младич очаквано обедини мюсюлмани и хървати в общата си омраза, издигайки се като защитник на сръбския народ. Президентът Слободан Милошевич, починал през 2006 г. в Хага, въплъщава „Велика Сърбия”; Радован Караджич, осъден на 40 години затвор за геноцид, беше фанатичният теоретик, за Младич остана ролята на безпощадната въоръжена ръка.

Пред МТБЮ, макар отслабнал от болестта, Младич никога не съжали: той „само е защитавал страната си”, защитавал е „справедливата сръбска кауза”. Според този военен, понякога гневен, понякога весел, „границите винаги са били белязани с кръв и държавите са ограничавани от гробове”.

През 1995 г., когато завърши войната в Босна, в която загинаха 100 хиляди души и 2,2 милиона бяха разселени, Младич се оттегли в източната си крепост в Хан Пиесак, военна база наполовина под земята.

Генерал Младич беше нещо много повече от командир в очите на своите войници

След това се настани в Белград под защита от армията. Той подрязваше розови храсти, появяваше се в хлебарница, в ресторант и на футболен мач. Международната общност поиска да бъде екстрадиран. Младич премина в нелегалност през 2000 г. Въпреки падането на Милошевич, бягството на Генерала продължи 11 години. Но подкрепящите го мрежи бяха отслабени от арестите и от аспирациите на Сърбия да бъде приета в ЕС. Младич се превърна в проблем.

На 26 май 2011 г. Генерала беше заловен в село Лазарево, Северна Сърбия. Ако местните националисти още ръководеха западната ни съседка, вероятно Младич, а и Караджич, щяха да продължат да се разхождат свободни дълго време по белградските улици. За тяхна зла участ победител на предсрочните парламентарни избори в началото на 2008 г. стана коалицията, обединена около прозападния президент Борис Тадич. В онези месеци Брюксел ясно заяви на управляващите в Белград, че бленуваното членство в ЕС е невъзможно, докато Сърбия не изпълни задълженията си към Трибунала. И западната ни съседка показа ясно желание за окончателно скъсване с национализма от миналото.

Последен спомен от бивша Югославия

За много сърби Генерала остава герой

Арестът му беше повратната точка за Сърбия. Белградските политици дълго бяха обвинявани, че прикриват Младич, с което блокират членството си в ЕС. Качването му на самолета за Хага беше огромният пробив за новото прозападно правителство в Сърбия. Хората около президента Тадич избраха арестуването на един „призрак” от миналото пред международната изолация, в случай, че той остане на свобода. Задържането придоби особено значение в онзи момент.

Тогавашното сръбско правителство беше съставено от един твърде неочакван съюз. В него, освен демократите на Тадич, влизаха и социалистите на Ивица Дачич. Последните воюваха със Запада през 90-те. Днес обещават и работят (Дачич и в момента е вицепремиер и външен министър) по кандидатурата на Сърбия за ЕС. Така на практика Младич беше предаден именно от някогашните си съмишленици.

Подобно твърдение би звучало абсурдно преди години, но днес изглежда като логично изражение на фона на новите реалности в Белград. През 2017 г. Хърватия и Словения вече са част от ЕС. Босна, Черна гора, Македония и Албания също са на опашката. Последните събития в Сърбия също говорят за необратим процес на евроинтеграция при западните ни съседи. Изглежда, че може би най-после е дошло времето за уреждането на старите балкански проблеми.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 The Guest

    76 10 Отговор
    Все си мисля, че престъпленията му са съизмерими с вилнеенето на американската армия по света. Та кога ще има съд за тях?
  • 2 ВМОРО

    37 9 Отговор
    "Тогавашното сръбско правителство беше съставено от един твърде неочакван съюз. В него, освен демократите на Тадич, влизаха и социалистите на Ивица Дачич. Последните воюваха със Запада през 90-те. Днес обещават и работят (Дачич и в момента е вицепремиер и външен министър) по кандидатурата на Сърбия за ЕС. Така на практика Младич беше предаден именно от някогашните си съмишленици."
    Хубаво се вижте какво представлявате! Винаги сте били предатели, другари!

    Коментиран от #5

  • 3 гощо

    47 6 Отговор
    Америка се намеси на страната на Босна и автоматично този стана престъпник!
  • 4 Све

    40 4 Отговор
    Най-големите престъпници за последните 30г от САЩ и Кралството, ПРИЗНАЛИ ВИНАТА СИ, бяха само публично критикувани
    Срамно
    Прост ли е или наивен този , който търси справедливост ? ? ?
  • 5 ROBIN

    9 4 Отговор

    До коментар #2 от "ВМОРО":

    Вие от ВМРО ,се смятате за големи историци!Вземи се образовай малко и след това пиши мнение!Малко си сбъркал "баби и жаби".Тогава(по време на гражданската война) беше правителството на Югославия,Тадич изобщо не съществуваше като политическа фигура,той се появи доста по късно итн.

    Коментиран от #12

  • 6 Пеньо

    6 16 Отговор
    Слава богу, ние нямаме такива "херои"!
  • 7 ПОП

    24 2 Отговор
    В Библията пише, че войната е работата на евреите. Някой нещо да каже в случая. Да ме изтрие.
  • 8 sursur

    34 5 Отговор
    Сега европа ще лапа рязани карабини,това беше целта на америка
  • 9 Бесен Язовец

    20 10 Отговор
    След тая работа с Радко ,,ходи" и ставай патриот и сърбите са едни предатели също като нас.А за тия работи в Сребреница са толкова изкривени и преовеличени сигурно са копали гробове от ВСВ и после нали се сещате

    Коментиран от #10

  • 10 nqkoi si

    7 25 Отговор

    До коментар #9 от "Бесен Язовец":

    Как ще са преувеличени , като за едно денонощие изчезват десетки , стотици 15г. младежи и мъже , да не би извънземните да са ги отвлекли . При това ексхумацията на тези масови гробове е правена от учени и е правено Радиовъглеродно датиране и ДНК анализ за които ти на дали си чувал , понеже си с средно и под средно образование ( най-вероятно основно ). И престанете да са ви виновни евреите , американците и други (извънземните).С това мислене и тесногръдие си оставаш един тъмен балкански субект (източноевропеец).

    Коментиран от #11, #19

  • 11 Бесен Язовец

    22 6 Отговор

    До коментар #10 от "nqkoi si":

    Ей насекомо, колко стотинки взимаш за да си продаваш съвестта? Мн.знаеш кой и как е ексхумирал и от къде разни филмчета ви показват от ЦРУ да ви баламосват тука ,,философите" знаеш ли ка са се случвали нещата плащали са на мюсюлманите на това село за да изтрепат мюсюлманите от др.село и после да хвърлят вината на сръбската армия и паравоенните формирования като тигрите на Аркан
  • 12 ВМОРО

    7 3 Отговор

    До коментар #5 от "ROBIN":

    Просто цитирах автора на статията. Не следя толкова отблизо политическия живот в Сърбия и не съм така добре запознат с хронологията на събитията там. Само от време на време си пускам "Осман ага" в изпълнение на Ивица Дачич. Има талант, евалла!
    Започни да посещаваш курсове по български език. Имаш нужда.

    Коментиран от #18

  • 13 Бесен Язовец

    9 11 Отговор
    Най голямата измишльотина са пък лагерите на нацистите американците са избили затворниците и после са обвинили Хитлер че бил избивал евреите
    Всички злини идват от капиталистите и американците те си бутнаха и кулите за да обвинят Бин Ладен който е един от най миролюбивите политици човека мравка не е убил
    Пак американците създадоха ИДИЛ и техни агенти на ЦРУ избиваха невинни.
    Да живее Россия и Путин.
  • 14 Бесен Язовец

    5 6 Отговор
    Тигрите на Аркан са започнали от кръжока по шахмат и плетки това ми го каза Цеца която слушам и харесвам страшно много Те не са убили никой ходили са да учат мюсюлманите да играят на шах да плетат половери за зимата Даже и на Цеца са оплели един дебел половер

    Коментиран от #16

  • 15 Пазарен Либерализатор

    8 1 Отговор
    Ееее аман от подли номера на ЦРУ тука у маллата си раздумваме с комшиите че Всичко е скроено от САЩ.Аман аман от ци....ски номера тия у САЩ са по ци...ни и от назе тука у мсллата?
  • 16 nqkoi si

    1 7 Отговор

    До коментар #14 от "Бесен Язовец":

    КУ-КУ КУ-КУ , "брат" Ти си мн. зле , ходи се лекувай . Сигурно е забравила да ти каже че така наречените тигри са "раздавали хуманитарни помощи" и че половината са били от кръжока по шах а другата половина от кръжока по рисуване , бе с една дума там са се биели шахматисти и художници . :)
  • 17 1488

    4 2 Отговор
    Нож, жица, Сребреница....
  • 18 Груйо

    5 0 Отговор

    До коментар #12 от "ВМОРО":

    Все пак да Ви направи впечатление на всичките кога го хванаха? Я посмятайте малко - 20-тина години след случките, когато беше надхвърлил 60 -те и видимо имаше здравословни проблеми, а под сурдинка май и паричките беше попривършил. То три брака и деца така ли се издържат от издирван човек на над 60 десетилетия. Лечението струва пари дори в Сърбия, а в Хага ще го плаща европейския данъкоплатец. Те между другото имаха опасения, че като го притеснят с присъдата да не вземе да ритне камбаната, но той се оказа устойчив. само ги напопържа и го изгониха и туй беше. После четоха присъдата в негово отсъствие. Сега ще си изкара края на дните в затворническата болница в Хага.
  • 19 Бари

    9 2 Отговор

    До коментар #10 от "nqkoi si":

    Младич е убил 7 000 момчета колкото и Хитлер е направил 6 000 000 евреи на сапун . Това е една от многото измислици на евреите . Обяснавам веднага . За да стане едно тяло на пепел при 800-1000 градуса , са нужни 60-70 минути . Което значи че за да направиш 1100 000 евреи ( толкова са жертвите в Аушвиц от всичките 6млн. ) на пепел са нужни 1100 000 часа . Разделяме 1 100 000 часа на 24 часа , колкото трае едно денонощие , това прави 45 830 хил. денонощия . 45 830 хиляди денонощия разделяме на 365 дни , колко е една година , това прави 125 години . В Аушвиц е имало 4 крематориума , разделяме 125 год. на 4 това прави , при нонстоп 24 часа работа на пещите , по 31 години на крематориум . А сега някой да ми обясни как вместо за 31 години германците успяват да го направят за 10 пъти по-малко време .

    Коментиран от #21

  • 20 Иван

    6 0 Отговор
    Кога пред този "трибунал" ще бъдат изправени и съдени военнопрестъпниците Бил Клинтън и Тони Блеър?
  • 21 стоян георгиев

    1 5 Отговор

    До коментар #19 от "Бари":

    кви глупости си написал,а?изчислил колко часа изгаряли труповете!!!!!мале,мале,мале....ти си болен бе убавец!!!!ама много болен!една голяма част от убитите евреи не са горени в крематорюми бе убавец.освен тва има милиони свидетели на убииствата.нали прочете милиони,както и документи на нацистите по темата за създаване на зони свободни от евреи и за окончателно решаване на евреиския въпрос.като толкова много те интерасува темата може да почнеш с нашите евреи,а именно тези от беломориетои и вардарско както и тези от солун,колко са останали след втората световна от тези хора.тва поне лесно може да го остановиш извори бол!

    Коментиран от #22, #26

  • 22 ВМОРО

    3 1 Отговор

    До коментар #21 от "стоян георгиев":

    Холокост е опашата лъжа.
    Имаш нужда от курсове по български език. Правописът ти куца.

    Коментиран от #24

  • 23 НЯКОЙ СИ

    4 0 Отговор
    ЗАКЪСНЯЛОТО ПРАВОСЪДИЕ НЕ Е ПРАВОСЪДИЕ.....
  • 24 стоян георгиев

    1 3 Отговор

    До коментар #22 от "ВМОРО":

    вморо и друг път си се зачеквал с мен по исторически теми и си ял сапа.холокоста убавец е официална немска политика.нали прочете.в нея влиза унищожаването физически на всички евреи в територията на немците и техните съюзници.за целта се създава подходяща организация.създават се специални институции.специални военни и полицеиски подразделения,както и технологии за избиване.само изключителен лаик може да твърди обратното.предвид хилядите документи с милиони страници доказателства,както и милионите участници и свидетели както и пострадали в тези процеси.в много страни твърдението ти би ти докарало затвор заради изключителния му цинизъм.жалко че използваш абвиетура спасявала евреи и толерирала такива ,особено участници в българската национална революция.трябва да се срамуваш от твърдението си!
  • 25 ВМОРО

    1 1 Отговор
    Припомни ми кога "съм ял сапа" на тема история в този форум. Нещо съм позабравил.
    Холокост в Европа не се е случвал. Разните комисии, експерти, "доказателства", фантасмагории, разкази на "очевидци", разкази по картинка(обикновено нескопосан колаж) и разкази с неочакван край не струват и пукнат лев. Предлагам да не започваме спор по темата. Макар, че не бягам от него.
    В много "демократични" страни отричането на Холокост е престъпление. Демократична цензура един вид. Или цензурираща демокрация. Не съм страхливец и не ме е страх от присъда. Къде отиде свободата?
    Аз съм убеден в правотата си. С разни членове и алинеи не може да се скрие истината.
    Във ВМРО/ВМОРО/ВТРО/Въртопъ се членували хора, принадлежащи към всякакви етноси и религии. Основно православни българи. Но всички с особено чувство за справедливост и извънредно чувствителни към правдата.
  • 26 dexter

    3 0 Отговор

    До коментар #21 от "стоян георгиев":

    Стоенчо, мамин сладък, чети добре какво човака ти пише.
    Хитлер не е бил толкова тъп да си избие работната ръка докато мъжети воюват. Тия долни инсинуации за 6-те милиона по лагерите се тръбят от ционистката пропаганда, за да ги съжаляват глупаци като теб.
    Наясно ли си, че табелата на Аушвиц с броя на загиналите е сменана 3 пъти?
    А наясно ли си че има ЕВРЕИ, които ОТРИЧАТ "холокоста"? И не само евреи а и историци?
    А знаеш ли, че такива хора са преследвани и бити от JDL (Jewish Defense League), само и само за да не се оповестяват разкритията, тоест ИСТИНАТА?
    Наистина ли си толкова кух и да вярваш на ционистката пропаганда? Всъщност като се замисля явно си ...

    Коментиран от #28

  • 27 стоян георгиев

    1 0 Отговор
    ами я вземи си спомни как щеше да провериш колко били българите в албания?щеше ама нещо се отплесна!тва за сапа.сега за холокоста.наистина е трудно да даваш доказателства за очевидното ,но нека почна с елементарните и свързани с македония.къде са отишли евреите от солун и вардарска македония както и тези от беломорието?тва е първия ми въпрос към човек твърдящ абсурди.след него ще има и друг.нека обаче видя кво ще отговориш на този!другата ти глупост.дето трябвало да имаш свобода!!!демек да твърдиш безнаказано цинизми?ами тогава що се обиждаш на хасан и хасановците дето искат свобода и непрезнават геноцида над българите в османската империя.трябва свободно да приемеш ,че баташкото клане е измислено от разни скапани журналисти и не е възможно да са убити толкова българи.може да приемеш, че трябва толерантно да приемаме хората с такова мнение,а?много сте интересни разните там нацисчета като почнете да пишете за свобода,демократична цензура и т.н. непознати за вас понятия.та трябва ли да се позволява на всеки хубостник като теб да се поругава с честа на хилядите избити независимо дали са евреи или българи???за вморо толкова знаеш ,колкото и за холокоста.вмро участва в акция за спасяването на евреи в македония при депортацията им убавецо.спасява десетки доири стотици.ако е нямало холокост защо са го правили?

    Коментиран от #29

  • 28 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #26 от "dexter":

    цифрата ли е проблема?дали са 6 млн. или 3?хитлер не бил толкова прост да си избие работната ръка докато мъжете воюват!!!!ха,ха,ха....хо,хо,хо с тва умозаключение обаче доказваш ти колко си!имало евреи дето отричали холокоста???!!!има и българи дето отричат баташкото клане!!!имало ли е обаче баташко клане а?и как евреите са накарали хитлер с бои да подпише хиляди документи във връзка с окончателното решение на евреиския въпрос?как хитлер създава организациите на зондер командите на сс и с кво се занимават те?как милиони неевреи ,но стават свидетели на масовите екзекуции в лагерите на смъртта?нека спра до тук.щото многото ми въпроси ще разсеят ситуацията.и да те питам дали ще те бият в батак ако обявиш че църквата там е декор направен за да лъжат туристите?точно така се чувстват евреите загубили 90% от фамилиите си когато някои идиот им обяви че всъщност семеиствата им са си го измислили и боя е наи-малкото което може да получиш в една подбна ситуация!!!!
  • 29 ВМОРО

    1 0 Отговор

    До коментар #27 от "стоян георгиев":

    Ако искаш да ида до Албания да ги преброя един по един?
    Впрочем въпросът с българите в Албания е демографски, а не исторически. Правиш ли разлика между демография и история, драги?
    Българската Уикипедия казва, че техният брой е 60 000-170 000 души. Повечето изповядват ислям, който са приели през 18-19 век.
    Комунистическа България абдикира от грижата за българските малцинства в Гърция, Албания, Сърбия, Унгария, Румъния, Молдова, Украйна. Тази линия на поведение е продължена след 1989 година. Няма как да е другояче, комунистите все още управляват България. Кратък атлас на българите в чужбина(би могъл да е непълен): горани/горанци(българи в Албания), бесарабски българи(Украйна и Молдова), добруджанци(българи в Северна Добруджа), кримски българи, таврийски българи(Украйна), българи от Западните Покрайнини, Поморавието и Тимошко(Сърбия), банатски българи(Румъния, Сърбия, Унгария), карашовени(Румъния), помаци(Северна Гърция), македонци(Костур, Лерин, Серес, Кукуш). За волжко-камски българи няма да отварям дума.

    Коментиран от #31

  • 30 ВМОРО

    0 0 Отговор
    Българите в Албания и Македония се заселват в края на седми век. Приблизително по същото време, когато Аспарух преминава Дунава. Техният водач се нарича Кубер.
    Цитирам дин Божидар Димитров: "Какво знаем за България, основана от кан Кубер в днешна Македония. Според „Чудесата на св. Димитрий“ (един средновековен източник, смятан за изключително достоверен), около 680 г. въоръжените сили на част от населението на Аварския хаганат, съставено от българи (прабългари) и потомци на отвлечени от Солунско ромеи, поставени от аварския хаган под управлението на кан Кубер, поискали да вземат властта в Хаганата. След като не успяло да вземе властта, това население, в състав от 60 000 семейства (т.е. около 300–400 000 души), преминало на територията на Византия в района на Белград и се устремило на юг по древния път Белград—Ниш—Битоля—Солун. Достигайки до околностите на Битоля, кан Кубер влязъл в преговори с византийските власти, които му дали статута на федерат, т.е. предоставили му територия за заселване и вътрешно самоуправление срещу задължението да участва с военен контингент във войните на Византия с външни врагове."
    За сведение: за Аспаруховите българи се предполага, че са наброявали милион души.

    Коментиран от #32

  • 31 стоян георгиев

    1 0 Отговор

    До коментар #29 от "ВМОРО":

    виждаш ли колко си запознат???проблема бил демогравски!!!!!ха,ха,ха...ха,хоохооо!!!проблема убавецо е национален!нали прочете !ще повторя !национален!българите с мюсулманско веоризповедание са нямали възраждане?знаеш ли кво е възраждане?като са го нямали този процес,те не са се възприели като еднородци с българите християни при националноосвободителните ни борби и при формирането на българската нация и държава.дори са съботирали процеса.баташкото клане е извадка точно от този саботаж.там етнически българи избиват етнически българи щото първите искат държава българия ,а вторите не искат!тези процеси не са завършили и до днес убавецо.част от българите мюсулмани живеещи вече 140 години в българия все още нямат българско национално съзнание!!!как очакваш че тези в алабания го имат?или в гора или където и да е?тва че четеш някви измислени статистики за разни такива като теб нищо не значи убавецо,нищо!в албания няма хора с българско национално или етническо съзнание или ако ги има те са единици,а не масовката.освен това ние сме много различни спрямо тях като култура история език вяра...единственото дето ги кара да вадят български паспорти е икономическото им положение исега българските националисти се опитват да го изкарат като някакво самоосъзнаване ,което може да мине сапо при хора като теб!
  • 32 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #30 от "ВМОРО":

    божидар димитров а?ами житието на димитър солунски го има в нета не е нужно да цитираш димитров,дето си прави евтин пиар с тези и други смехории.та в него накратко се казва че групата в която са и българите е сбирщаин ,предвождана от мавър,така се е казвал водача им.вие в родата мавър имате ли?с въпросните, ние днешните българи нямаме нищо общо.нито като език,нито като вяра,нито като култура,нито даже като раса.нашите стационарни характеристики се образуват при борис и симеон и са далеч от мавър и компанията .цифрата за тва колко са били е тълкувана от божидар димитров както му е било кеф,а и както казах в житието пише че са били сбирщаин,а не един народ.та тва със заселването на българите в солунското поле и албания.само не разбрах къде са изчезнали евреите след края на втората световна ,а именно македонските от солун и беломорието както и от вардарско.става въпрос за 80000 човека!!!разкажи ми за тях като е нямало холокост къде са отишли?ни един не се е върнал нито са му намерили гроба,а уж не е можело да ги горят щото ти си сметнал че ставало бавно,а и хитлер не бил луд да ги трепе!!!та обясни ми къде са тези 80000 после ще продължа с елементарните въпроси!