Last news in Fakti

8 Февруари, 2017 03:30 13 249 14

Затворът на ужасите

  • затвор-
  • ужаси
Затворът на ужасите - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Там са били избивани до 50 души накуп. Веднъж или два пъти седмично. Между 2011 и 2015. А вероятно и днес. Става дума за сирийския затвор "Саидная", където признанията са били изтръгвани с нечовешки изтезания, коментира Дойче веле.

Сирийските власти са провеждали масови екзекуции, в които са били убити около 13 000 затворници, става ясно от нов доклад на "Амнести интернешънъл". Те са били обесени без съд и присъда в периода 2011 - 2015 в придобилия печална известност военен затвор "Саидная", който се намира в околностите на Дамаск. Повечето жертви са цивилни граждани. Освен това "Амнести интернешънъл" остро критикува сирийското правителство за "нечовешките условия, в които затворниците са били държани умишлено". Според организацията, в затвора се е стигало многократно до изтезания, изнасилвания, лишаване от храна, вода и медицинско обслужване. С тази "унищожителна политика" сирийското правителство е избило огромен брой затворници, казват правозащитниците.

Същински кланета в затворите на Сирия

Активисти твърдят, че от 2011 г. насам в затворите на Асад са загинали поне 60 хиляди души, като много от тях са били изтезавани до смърт. Хиляди са били убити и в затворническите лагери на бунтовническите групировки. (25.05.2016)

По поръчка на правителството

"Амнести интернешънъл" пояснява, че при тези практики става въпрос за престъпления срещу човечеството. "Представените в доклада зверства разкриват една тайна и чудовищна кампания, одобрена от най-високите етажи на властта, т.е. от сирийското правителство", четем в доклада. Целта на властите била да се задуши всяко едно мнение, което било различно от официалното.

Масовите екзекуции са били извършвани веднъж или по два пъти седмично. Всеки път са били обесвани групово до 50 души. Екзекуциите са били извършвани нощем в пълна тайна. Според доклада на "Амнести интернешънъл", има и достатъчно основания да се смята, че тази практика продължава и до днес. В него четем още, че военен съд е издавал смъртните присъди по бързата процедура. Процесите са продължавали само няколко минути, а присъдите са били произнасяни на базата на фалшиви самопризнания, изтръгнати чрез изтезания.

50 000 убити в затворите?

Докладът на организацията се базира на показанията на 84 свидетели, сред които има бивши надзиратели, офицери, бивши затворници, съдии и адвокати. Правозащитниците призовават ООН към незабавни действия и разследване на случаите на масови екзекуции. "Съветът за сигурност на ООН не бива да си затваря очите пред тези ужасни престъпления", казват те.

Миналото лято "Амнести интернешънъл" информира, че от пролетта на 2011 година до август 2016 в затворите в страната са били избити почти 18 000 души, след като са били подлагани на тежки изтезания. Според сирийски правозащитници, броят на убитите е дори по-висок: те говорят за до 50 000 жертви. Преди три години се появиха 50 000 снимки на убити сирийци, които бяха изнесени нелегално от Сирия през 2013 година от бивш военен фотограф с прякор Цезар. На снимките се виждат хиляди трупове със следи от тежки изтезания.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хааха

    56 9 Отговор
    Ха-ха-ха, като видях източника замалко да повярвам.
  • 2 хиляди трупове

    44 9 Отговор
    Холивудските сценаристи си поръчват истории от Амнести, за да си правят филмите!
  • 3 БАЙ ГАН4О

    28 9 Отговор
    В щатите е по същия начин,нищо ново
  • 4 кроко

    27 2 Отговор
    Сигурно има вярни неща за тези убийства, обаче като гледате какво се случи в близкия изток след падането на Садам, Кадафи, разхлабването на владтта на военните в Египет, явно няма друг начин да се държат тия диви мюсюлмани под контрол.
  • 5 ЯАЦ

    22 5 Отговор
    Публикувано във факти.бг: "Амнести интернешънъл" бул ш.т :))))))))
  • 6 Morgoth

    14 2 Отговор
    Асад си е имал свой Гуантанамо, в това няма нищо ново. Гадната страна на диктатурата е именно отношението с опозицията. В момента обаче войната за мнението на хората се води със същата сила с която и войната за Мосул или Алепо, затова трябва да четем разумно.
    Амнести интернешънъл казват 13 хиляди, други казват 50. Като знаем, че Амнести са достатъчно фанатизирани и въпреки това не са приели голямата цифра да се спрем на малката. Ако един път седмично да бесили по 50 души това отговаря на заявената бройка.
    За същото време американците са избили към 6-7 хиляди, а руснаците към 11 хиляди. За тях също не е имало нито съд, нито присъда, а като се има предвид, че тези две страни държат целия пропаганден апарат цифрите най-вероятно са силно занижени. Общия брой на жертвите се казва, че е около 400 хиляди.
    Та да обобщим - 2011-2015, които са години на война Асад е избил 13 хиляди без съд, само по подозрение че са бунтовници. В допълнение с дружните усилия всички участници са избити 400 хиляди и няколко милиона прогонени от домовете си. Сравнението с евентуалния "много лош" мир в който Асад щеше пак да избива невинни води до извода, че и за да стигне до 400 хиляди щеше да му трябва да управлява няколко живота.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Деян х

    9 7 Отговор
    Нищо по различно от БГ комунистите след 9 септ. 1944 г. Само дето нащо е в продължение на десетилетия.
  • 9 чичо

    25 1 Отговор
    Това Амнести..., същото ли е като онова Амнести..., дето непрекъснато ни ругае, че не си обичаме циганите?!?
  • 10 Тодор

    10 3 Отговор
    Това по поръчка на ЦРУ ли е писано!?!
  • 11 Васичка Атанасова

    10 0 Отговор
    чувал съм и същите неща и за ТУРСКИТЕ затвори
    там и резбата охлабват
  • 12 МРМРМР

    2 0 Отговор
    Абе то и в Ирак имаше убити с бойни отровни вещества... пък после нещо не можаха да ги намерят.. хибридната война в действие!
  • 13 стоян георгиев

    1 1 Отговор
    асад изби в пъти повече сириици отколкото всички воюващи срещу него взети заедно.
  • 14 КОЦЕТО

    0 0 Отговор
    И после ще ги приберем тея изроди и ще станат ХОРА! Може след 1000 години но не е сигурно.