Last news in Fakti

23 Януари, 2012 11:31 21 760 18

Фалшификациите за България в македонски филм

  • "трето полувреме"

Културните извращения като последица от прогресивния спорт

Фалшификациите за България в македонски филм - 1
1942 г. - В ляво играчите на „Македония” с хитлеристки поздрав. В дясно играчите на „Левски” отказват да направят това, за което са глобени
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Спас Ташев
 

Вече едва ли има българин, който да не е чул, че в съседна Македония се снима филм със заглавие „Трето полувреме”. Разбрахме за него покрай скандала в Европейския парламент и то благодарение на факта, че македонските медии си бяха измислили думи на председателката на Европейската комисия по култура и образование Дорис Пак срещу български евродепутати.

Историческият фон на филма е 1942 г., когато по-голяма част от Вардарска Македония е администрирана от царство България, а скопският футболен клуб „Македония” играе срещу ФК „Левски” в рамките на държавното ни първенство. Срещата започва със скандал, защото играчите на „Македония” вдигат ръцете си за фашистки поздрав, каквато е била тогавашната практика, но футболистите на „Левски” отказват. За това им своеволие са глобени 10.000 лв. от Футболния съюз. „Македония” води с 2:1, но на „Левски” е дадена дузпа и мачът е прекъснат със скандал. И още едно интересно събитие – през м. март 1943 г. треньорът на ФК „Македония”, евреинът Илеш Шпиц, е депортиран за концлагера Треблинка, но впоследствие спасен.

Всичко това във филма или е напълно изопачено, или премълчано. Ето малко подробности.
На 18.04.2008 г. излизащият в Скопие в. „Дневник” публикува информация, която ме порази. Според нея председател на ФК „Македония” е бил инж. Димитър Чкатров, а член на Управителния съвет е Димитър Гюзелев. Те двамата веднага след ареста на Илеш Шпиц предприели действия за освобождаването му и той бил свален от влака някъде при Сурдулица.

Македонският вестник обаче не споменаваше, че и Димитър Чкатров от Прилеп, и Димитър Гюзелев от Дойран, са дейци на ВМРО, като студенти са членували в Македонската младежка тайна революционна организация, но през 1927 г. са разкрити от сръбските власти. Чкатров е осъден на 10 години затвор, а Гюзелев на 20, от които излежава 5. И двамата като български патриоти се включват при създаването на Българските национални акционни комитети през 1941 г. и активно съдействат на българската власт в Македония. Гюзелев дори става директор на радио Скопие, а през май 1944 г. регентския съвет в София обсъжда назначаването на Димитър Чкатров за министър.

Тази история ме заинтригува и тъй като през 2008 г. живеех в Скопие, реших да науча повече подробности. Разпитах стари скопяни, които са били свидетели на тези събития и според техните думи след ареста на Илеш Шпиц, Чкатров посещава адвокатската кантора на Кирил Дрангов, намираща се на първия етаж в запазената и днес сграда, известна в Скопие като Дом Ибни Пайко. По това време Кирил Дрангов е изключително популярен и влиятелен в Македония, защото освен че е бивш член на ЦК на ВМРО, той е син и на легендарния български полковник Борис Дрангов. Кирил Дрангов се обажда на проф. Александър Станишев в София и той лично се разпорежда за освобождаването на Илеш Шпиц.

Не ме изненада факта, че в Скопие през 2008 г. бяха премълчали за ролята на Кирил Дрангов, защото беше невиждана смелост дори да се публикуват думите на Лиляна Дамовска, която добре познавала Илеш Шпиц, и според която той „никога не се оплака за това, което му се случи, но имаше искрена и трайна благодарност за скопяни, които му спасиха живота. Мълчеше, защото вероятно знаеше кой му спаси живота и при какви обстоятелства”. По-нататък в статията вестник „Дневник” съобщава, че „спасителят на Шпиц, председателят на клуба Чкатров и членът на Управителния съвет Димитър Гюзелев през 1945 г. били обявени за народни неприятели и били разстреляни”.

Трагична е и съдбата на Кирил Дрангов. Той напуска Македония през септември 1944 г., а през 1946 г., след като народната милиция обкръжава къщата му в София, той се самоубива. Не е завидна съдбата и на родения в Кукуш проф. Александър Станишев. От 1 юни 1944 г. до 2 септември 1944 година той е министър на вътрешните работи, поради което т.н. Народен съд го осъжда на смърт. Ето че нямаше кой да спаси спасителите на Илеш Шпиц.

Всички тези факти във филма „Трето полувреме” са премълчани. Още по-тежки обаче са измислените хули срещу България.

Така например във филма ще видим как български войници извършват масов разстрел в Скопие по време на депортацията на евреите през 1943 г. За щастие полицейските сведения от онзи период се пазят в Архива на МВР и там подобно нещо не се открива.

Ще видим как български войници товарят македонските евреи в товарни вагони, върху които освен надписа БДЖ с големи букви на латиница е изписано BULGARIA. Това е така, защото идеята е филмът с пропагандни цели да се гледа в чужбина, а за чуждият зрител българските букви БДЖ нищо не означават. Това налага необходимостта от латинския надпис. Естествено, тъй като според днешно Скопие за Холокоста в Македония е виновна единствено България, във филма при отразяването на тези събития ролята на Хитлеристка Германия е прикрита и поради тази причина не се появяват германски войници.

Жалкото е, че в открития миналата година в Скопие Мемориален комплекс на Холокоста, според македонските твърдения е съхранен оригинален български вагон от депортацията. На него има само надпис БДЖ, но не и BULGARIA. Този надпис липсва и на многобройните документални снимки от онзи период, на които обаче освен български полицаи, се виждат и германски войници. Именно участието на Хитлеристка Германия в тези събития е нещото, което Скопие всячески се опитва да прикрие и по този начин фалшифицира историята на Холокоста.

За заснемането на тази историческа фалшификация Филмовият фонд на Македония предостави 500 хил. евро, след това правителството на Груевски отпусна 1 мил. евро,  а още 650 хил. евро за филма са предоставени от Фонд на Холокоста на Република Македония и други спонсори и по този начин общият бюджет достига колосалната за балканските размери сума от 2,15 млн. евро.

Ако трябва да сме обективни, още през 1975 г. в Скопие започна фалшифицирането на историята на ФК „Македония”. Тогава кумановският сърбин Душан Станимирович написа статия за македонския прогресивен спорт под наслов „Принос към въпроса за ролята и заслугите на СК „Македония” от Скопие в народния отпор срещу българската окупация”.

Ето как нагледно глуповатата идея за прогресивния спорт поражда културни извращения.

Скопие, 29 март 1942 г.: Начало на футболната среща между „Македония”, Скопие и „Левски”, София. В ляво играчите на „Македония” с хитлеристки поздрав. В дясно играчите на „Левски” отказват да направят нацисткия поздрав, за което са глобени


Жертвите на Скопския студентски процес от 1927 г. Първият седнал отляво е Димитър Гюзелев, в средата прав е Димитър Чкатров

Кадър от филма „Трето полувреме”. Български войници масово разстрелват граждани на Скопие през 1943 г.

Кадър от филма „Трето полувреме”. Български войници товарят македонски евреи в товарни вагони с надпис БДЖ и BULGARIA

Репортаж на македонската телевизия за откриването на Мемориалния комплекс на Холокоста в Скопие. В кадър оригиналният български вагон от депортацията. Надписът BULGARIA липсва

Архивни кадри от германски кинопреглед от 1943 г. На гара Скопие германски войници затварят вратата на вагон, пълен с евреи. Ясно се виждат буквите БДЖ, но надписът BULGARIA липсва


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ШПОРА

    4 0 Отговор
    "Що е Маке, все е л..но..."
  • 2 Дошо

    5 1 Отговор
    Ако не беше Сталин и Георги димитров сега изобщо никой нямаше да говори за Макдония като за отделна държава.Ш...ните комундета са я отделили от родината а сърбите са си свършили пропагандната работа отлично както се вижда.
    Ех, защо Германия изгуби войната?Трябваше Вермахта да изтреби комунягите
  • 3 123

    2 5 Отговор
    ДС-доносника от 17-годишна възраст Спас Ташев пак ЛЪЖЕ и МАНИПУЛИРА в гръцка изгода: Всички вагони на БДЖ, които са пътували в чужбина са били допълнително маркирани и с "BULGARIA" под емблемата на БДЖ: http://www.lostbulgaria.com/pic2/3604.jpg
    Неговата лъжа са връща като бумеранг: през 1943 в България се считали Македония като ЧУЖБИНА!
  • 4 124

    2 0 Отговор
    makedonski kolibari
  • 5 Костадин Ризов

    4 0 Отговор
    На тия не им увират главите. Накрая ще дойдат албанците и ще забравят кои са-ще стане второ Косово...Глупаци
  • 6 123

    0 2 Отговор
    ДС-Спас-Ташевци си мечтаят да станат надзиратели в бъдещите конц-лагери в Македония, където ще "възраждат" българщината в сърцата на македонците:
    http://www.lostbulgaria.com/pic/413.jpg
  • 7 свидетел

    2 0 Отговор
    Колкото и да се крие, истината винаги рано или късно излиза на яве. Чудя се защо още не са обвинили българите за малоазиатската криза.
  • 8 The Bear

    1 1 Отговор
    Не виждам защо трябва да се разпалва вражда между братски народи - каквото било - било. Ние всички сме християни, с почти еднакъв език - разбираме се едни-други без преводач и без да се налага да учим чужд език - това малко ли е, за да ни покаже, че имаме общ произход и обща история - не може ли да се обединим в борбата си за национализъм и културно наследство и история, ами все се делиме на наши и ваши...
  • 9 АЗЛК

    0 0 Отговор
    Коментар №1 казва всичко!
  • 10 случайно прочел

    0 0 Отговор
    ...леле, то бива простотии и глупости, ама на тия в Македония, май Господ им е с..л в мозъците!!!...сещам се за синдрома на "малкия човек"...ако се виждали как клецав пинчер лае по каракаченски пес :-)
  • 11 Драго

    3 0 Отговор
    Докато ФИРОМ официално не се откаже да пренаписва историята на Българския и на Гръцкия народ, не трябва да храни никакви илюзии, че може да стане част от Европейското и Евроатлантическото семейство. Истината е известна на цял свят, а именно, че в Средновековието това област първоначално на Византия, а след това на България и до 1915 година населението на Вардарска Македония е било с чисто българско самосъзнание и с българско културно-историческо наследство. Неговото "югомакедонизиране" след 1944 г. е по заповед на Тито на база на Титово-Сталинско Коминтерновско политическо решение. Това е "цялата история" на 20 годишната ФИРОМ ! Що се отнася до провокациите на Скопската пропаганда, защо тя не направи филм за спасяването от българския народ на всичките 50 хиляди евреи с българско гражданство и за отказа на България да участва в каквито и да са бойни действия на Хитлеристката армия на Източния и на другите й фронтове ? Трябва да си голям подлец, за да упрекваш някой, който за разлика от самия теб, е в това отношение пример за всички Европейски народи, за това, че не е успял да стори още повече !
  • 12 Волен

    1 0 Отговор
    По принцип домакините се строяват в ляво http://oi55.tinypic.com/2hnq8f6.jpg А що се отнася до македонците,то всеки знае,че бог ги сътвори като българи,а Тито ги направи македонци.
  • 13 анонимен

    1 1 Отговор
    Наивници. Коминтерна бил създал македонската нация. Кога се отдели Македония от България? Още след 1878ма. Сан-Стефанският договор предвиди голяма България, но Берлинският я разпокъса на части. След това нямаше борби за освобождението на Македония ли? Илинденско-Преображенското въстание срещу Коминтерна ли беше? Окончателно след 1919 г България беше разделена с Ньойския договор и половината и територия остана извън нея, заедно с българското население там. Коминтерна довърши започнатото с Ньойския договор. Не виждате ли продължението на същата политика вече 130 г?? Без значение кой управлява? Слепи ли сте?
  • 14 азъ буки

    1 0 Отговор
    Гениално прозрение:Щом вагони на БДЖ са били маркирани и с "BULGARIA" под емблемата на БДЖ, като за пътуване в чужбина, значи " са считали Македония като ЧУЖБИНА!"А ДА НЕ БИ ДА СА МАРКИРАНИ ТАКА ЗАЩОТО ЩЕ ПЪТУВАТ КЪМ ПОЛША, А???
  • 15 стефан

    0 0 Отговор
    Вижте най-пълно и ясно разгледан този въпрос в "Холокостът във Вардарска Македония и Беломорието през 1943 г. и неговото съвременно измерение" от Самуел Ардити в http://aliya.aliya-bg.org/index.php?option=com_k2&view=item&id=385%3Aholokostut-vuv-vardarska-makedoniq-i-belomorieto-prez-1943-g-i-negovoto-suvremenno-izmerenie&Itemid=85
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Радо

    0 0 Отговор
    Това е среща на рапид Букурещ с Левски. Ква Македония бее