26 Януари, 2012 15:31 5 337 17

"Ал Джазира": БГ, турците и политиката на извинения

  • възродителен процес
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

По време на Възродителния процес в България почти милион етнически турци бяха унижени и потъпкани. През 1989, когато властта все още бе комунистическа, почти 5% от населението напусна страната в резултат на насилствената асимилационна политика, насочена срещу малцинството. Малко по-късно режимът падна, коментира в днешния си анализ телевизия "Ал Джазира", цитиран от БГНЕС.

Събитията, назовани с циничното "Възродителен процес", не допринесоха за краха на комунизма в България. Те по-скоро бяха сигнал за агонията на изгнилия режим, който прибягна до популисткия национализъм, за да дефибрилира умиращото си сърце. А на българския парламент бяха необходими цели 22 години, за да приеме декларация, с която да се извини на гражданите си за тежките страдания.

Декларацията не бе приета в резултат на дипломатически натиск. Целта й не бе да проправи път за строителството на газов тръбопровод. Нито пък бе инициирана от Европейската комисия или от партията на турците в България. Тя бе резултат от мъчителен вътрешен процес и политическо узряване.

Но защо толкова късно?

Извиненията често идват с голямо закъснение и обикновено не от хората, носещи пряка отговорност за случилото се.

Само през 1990 Източна Германия намери сили да се извини за нацистките си престъпления. Това 45-годишно забавяне обаче е трудно за разбиране, когато човек си спомни, че държавата е била окупирана ефективно от Съветския съюз, който претърпя най-голям брой жертви през ВСВ. През 1993 руският президент Борис Елцин се извини за 600-те хиляди японски военнопленници, изпратени в Сибир.

През същата година папа Йоан Павел II се извини за ролята на Католическата църква в търговията с африкански роби. Британският премиер също го стори, но едва през 2007, а робството бе отменено през 1833. Сенатът на САЩ се извини за робското минало на страната през 2009 – почти 150 години след края на робовладелството през 1865. Следователно извинението, изглежда, никога не е прекалено закъсняло. Това се доказа и през 1992, когато Ватикана помоли за прошка, че поставила под домашен арест Галилео Галилей през 1633.

Колективна амнезия

Въпреки това, понякога навременните извинения водят почти до чудеса. На 29 август 1993 южноафриканският президент Де Клерк се извини за апартейда. Два дни по-късно Нелсън Мандела се извини за зверствата, извършени от Африканския национален конгрес. Тези две решения вероятно спасиха страната.

По същия начин липсата на подходящо извинение може да унищожи отношенията на две страни – случаят на Турция и Израел, например. След нахлуването на борда на турски кораб, опитващ се да пробие блокадата на Газа, при което деветима турци бяха убити, Израел обяви, че "е готов да обмисли извинение за проблемите, възникнали по време на операцията на "Мармара", ако изобщо е имало такива". Но това не бе достатъчно за Анкара и тя прокуди израелския посланик.

След 1989 България потъна в колективна амнезия за Възродителния процес. Появиха се едва няколко книги и документа, които мърмореха, че "сега не е подходящият момент за това" и питаха "защо трябва да разпалваме разгорещените етнически напрежения".

Социалистите, които наследиха Комунистическата партия и конфузията за нейната вина, не взеха инициативата. Антикомунистическият спектър, който започна да остарява и изчезва малко след появата си, пък влезе в тактическа война с турската партия и не прояви инициатива в тази посока.

През 1998, когато президентът Петър Стоянов се извини на турския си колега Сюлейман Демирел за българските зверства, страната стана свидетелка на просветен личен подвиг, но не и на израз на всеобщо осъзната отговорност. Политическите партии също стъпваха внимателно, за да не отчуждят избирателите с националистически сантименти. България възприе поведение от типа "не говорим за това в нашето семейство".

В този смисъл извинението бе изненадващо. Балканите не са място, на което можеш да получиш извинения, защото те са равни на слабост. Ако някой някога открие "балканския ген", то той ще бъде генът на вината. Вторият балкански ген ще бъде този на отричането. Може би тази безпощадна природа на Балканите стои в центъра на безбройните регионални конфликти, малтретирания и кланета.

Когато четете учебници, написани с любов от балкански историци, ще забележите, че повечето от тях са основани на предпоставките, че през годините "всеки е бил срещу нас". Балканската мания да се изкарваш за жертва и вижданията, че "всичките ти съседи са кръвожадни врагове" е дълбоко внедрена в обществения дискурс.

Смъртоносен коктейл

Често е почти невъзможно да изследваш миналото, защото усилията да разбереш събитията може да се окажат в противовес на популярните творби, написани от второкласни поети, но въпреки това се възприемат като безспорен източник на свещена истина. Разпространените схващания за Османската империя са, че тя е символ на петте века мрак и реките от кръв, лята от смели мъже и жени, загинали заради насилствената ислямизация.

След Втората световна война войнствените, светски комунисти запазват тази политика, главно защото Турция оттогава е членка на кръвожадната империя НАТО. През годините терминът за османския период се е променял в зависимост от състоянието на отношенията между Турция и България, които в миналото се влияеха пряко от маниакалните виждания на СССР за НАТО. През годините термините варираха между "турско робство", "османско робство" и "османско владичество".

Българската независимост от Османската империя, която бе резултат от Руско-турската война от 1878, отчасти може да се сравни с българската окупация от Съветския съюз, което пък бе продукт на Втората световна война. Двете събития дори създадоха крилатата фраза "Чичо Ваня – нашият двоен освободител". Преведено на прост език това е нещо като: "Руснаците, които са ни братя славяни, ни освободиха от мюсюлманска Турция и фашистка Германия".

За голямо съжаление, те не успяха да спасят цяла Европа или цяла Германия. По този начин фашистите, турците, Вашингтон, османците, Лондон, мюсюлманите и католиците се събраха в смъртоносен коктейл от минало и съвремие. И нашата земя редовно се пречистваше от елементите на този пропаганден микс.

Това бе миналото, върху което извратеният мозък на комунистическото правителство основа Оруелската теория на Възродителния процес. Промяната на имената бе колективна услуга от държавата, която от учтивост даде български имена на хората, чиито предци са били асимилирани принудително по време на вековното, жестоко турско робство. "Възродяването" се изпълняваше от полицията, униформена и тайна, от партийните служители и армията. Както и от Българската национална телевизия – единственият по онова време канал. Медията показваше целодневно селяни в традиционни носии, ликуващи в компанията на български танцьори, които се радваха, че са преоткрили самоличността си и изказваха благодарности на Комунистическата партия за това, че ги е отвела обратно към истинските им корени. А наред с празненствата страната бе напусната от над 350 000 души.

Неочаквано извинение

Почти милион мюсюлмани бяха унижени, хиляди семейства бяха тероризирани и тези, които се считаха за влиятелни сред малцинството, бяха принудени да напуснат държавата. Хората изоставиха домовете си и избягаха, търсейки спасение в съседна Турция. Медицинските им картони бяха унищожени, а имената им – премахнати от гробовете.

Неочакваното българско извинение е не просто необходим акт за компенсация на позорния епизод от историята на страната. То е необичаен прецедент в отношенията в региона. Ако всички балкански страни решат да се извинят за зверствата, извършили една към друга, ще ни трябва цяла календарна година.

Но способността да признаеш не само грешките си, а и греховете, и да можеш да приемеш колективната отговорност от името на останалите е не само политически и дипломатически жест, а и акт на пречистване, който отваря врати за изграждане на доверие. Това освобождава хората, които в противен случай ще заседнат в миналото, залостени от предразсъдъци и уязвими на политическа манипулация. Извинението дава възможност за продължаване напред.

Ако погледнем по-мащабно, извинението е нещо повече. То трябва да се признае за ключов инструмент за изграждане на безопасно и проспериращо бъдеще, особено на Балканите и в Близкия изток. В случаи, подобни на този с Армения и Турция, Палестина и Израел, Косово и Сърбия, миналото може да бъде изключително объркано. Политиката на извинение обаче може да е по-силна дори и от политиката на възмездие.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 NNnn

    2 0 Отговор
    "През 1998, когато президентът Петър Стоянов се извини на турския си колега Сюлейман Демирел за българските зверства, страната стана свидетелка на просветен личен подвиг, но не и на израз на всеобщо осъзната отговорност."

    какви зверства какви простотии е приказвал тоя Петър Стоянов.за какво да им се извиняваме .само от беломорска тракия бягат 250 000 души благодарение на добрите ни съседи и Кемал Ататюрк.
    ЗНАЧИ ЗАБРАВЯМЕ БАТАК ПЕРУЩИЦА ПАНАГЮРИЩЕ ВОЙНАТА 1877-1878 И СВЕЖДАМЕ ЧЕЛА ДО ЗЕМЯТА САМО ДА НИ КАЖАТ "БРАВО"
    То вярно в БГ има боклуци ама такова чудо го няма никъде по света.
    ТЕ КОГА СЕ ИЗВИНИХА НА НАС?
    И аз трябва да ги обичам?

    ДА СИ ХОДЯТ ВСИЧКИТЕ В ИСТАНБУЛ ,АМА ТАМ МОГАТ ДА ГИ ОБИДЯТ И НЕ ИМ СТИСКА ДА СИ ИДАТ.
    И сега Външно Министерство пак ще се извинява за възродителния процес ,ще навеждаме глави,то в България направиха паметник на турския войник,всичко може да се очаква

    НА НИКОЙ ЗА НИЩО НЕ СЕ ИЗВИНЯВАМ.ТРЯБВАШЕ ОЩЕ ПРЕЗ 1920 ДА ГИ ИЗРИНАТ КЪМ АНАДОЛА
  • 2 Nacionalista

    0 1 Отговор
    ти си един простак
  • 3 rumars

    1 0 Отговор
    spored men te trqbva da nise izvinat deto zaradi tqx sega sme na tva deredje 500 godini sa ni isklali kat pilci tia sega mojehe da sme golqma i bogata darjava ako ne bqxme padnali pod tqxno robsvo
  • 4 mmm

    0 0 Отговор
    Незнаех ,че се е извинявал на Демирел от името на българския народ!!
  • 5 istinata boli

    0 1 Отговор
    RUMARS, ya ve pak si pomisli, ako vse o6te bqhte pod tursko robstvo 6tqhte da ste vtorata nai-barzo razviva6tata se ikonpmika na sveta, a ne g...izci koito tinat v kalta i se fukat sas svoq ministir predsedatel mutra i minimalnata vi zaplata nqma6e da e 140 evro a 350 evra, pensionerite nqma6e da prejivqvat s 200 lv na mesec a s 500 evra, za tova ne deite da 4akate izvinenie, a se molete pak da dojdat ta da vi izvadqt ot kalta
  • 6 Боби

    0 0 Отговор
    NNnn- Клането в Батак не е извършено от турци, а от българи. Прочети си учебника по история.
  • 7 xxx

    2 0 Отговор
    аве хора българи турци и каквито и да сме вдигнете си главите и бягайте от България,че някой ден от глад ще измреме 200,300 лв заплата 50,80лв пенсия и после пак си помислете за българската политика
  • 8 567

    0 1 Отговор
    Клането в Батак е извършено от бавибозука, а те са помаци.Етнос български, но се мислят за по турци от турците.
  • 9 666

    1 0 Отговор
    Министър-премиерът на Австралия Джон Хауард
    На мюсюлманите, които искат да живеят според законите на ислямския шариат, в сряда беше казано да се махат от Австралия, след като правителството насочи вниманието си към радикалите в опит да предотврати потенциални терористични атаки. Освен това Хауард разгневи някои австралийски мюсюлмани, като каза, че подкрепя идеята шпионските агенции да следят джамиите в страната. Цитат: „ИМИГРАНТИТЕ, А НЕ АВСТРАЛИЙЦИТЕ ТРЯБВА ДА СЕ АДАПТИРАТ. Или го приемате, или се махате. Уморих се тази страна да се притеснява дали не обиждаме някой отделен човек или неговата култура. След терористичните атаки в Бали преживяхме възход в патриотизма на мнозинството австралийци. Тази култура се развива в продължение на два века борби, опити и победи от милиони мъже и жени, които са търсили свободата. Ние говорим предимно АНГЛИЙСКИ, а не испански, ливански, арабски, китайски, японски, руски или който и да било друг език. Затова, ако искате да станете част от нашето общество, учете езика! Повечето австралийци вярват в Бог. Това не е някакъв християнски, десен политически напън, а факт, защото християните – мъже и жени – въз основа на християнски принципи са основали тази страна и това е ясно документирано. Със сигурност е уместно да го демонстрираме по стените на нашите училища. Ако Бог ви обижда, тогава предлагам да обмислите някоя друга част на света за свой нов дом, защото Бог е част от нашата култура. Ние ще приемем вашите вярвания и няма да питаме защо. Всичко, което искаме, е вие да приемете нашите и да живеете в хармония и мирно съжителство с нас. Това е НАШАТА СТРАНА, НАШАТА ЗЕМЯ и НАШИЯТ СТИЛ НА ЖИВОТ и ние ще ви дадем всяка възможност да се наслаждавате на всичко това. След като обаче приключите с оплакванията, хленченето и боричкането за ЕДНО ЗНАМЕ, ЕДНА КЛЕТВА, нашите християнски вярвания или начина ни на живот, ви насърчавам настоятелно да се възползвате от една друга велика австралийска свобода: ПРАВОТО ДА НАПУСНЕТЕ СТРАНАТА. Ако не сте щастливи тук, ВЪРВЕТЕ СИ. Не сме ви принуждавали да идвате тук. Вие сте помолили да бъдете тук. Затова приемете страната, която ВИЕ сте приели!“

  • 10 nnnn

    0 0 Отговор
    http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0%B0%D1%82%D0%B0%D1%88%D0%BA%D0%BE_%D0%BA%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%B5#.D0.9F.D0.BE.D0.BB.D0.B5.D0.BC.D0.B8.D0.BA.D0.B0


    Ахмед ага, който е командвал клането, е бил декориран и повишен в чин юзбашия.“[8]

    То е извършено от османски башибозук, състоящ се главно от помаци от съседните села под прякото командване на Ахмед ага Барутанлията. След клането той получава отличия и повишение от султана. Според различни оценки, около 5,000 души от селото са избити,[1] като българските жертви в цяла България са между 15,000 и 25,000 души.


    да башибозук извърши клането в Батак и за награда получават повишения от султана.
    А в Стара Загора е имало и редовна турска армия плюс башибозук

    харесва ми това което цитира 666

    Това е НАШАТА СТРАНА, НАШАТА ЗЕМЯ и НАШИЯТ СТИЛ НА ЖИВОТ и ние ще ви дадем всяка възможност да се наслаждавате на всичко това. След като обаче приключите с оплакванията, хленченето и боричкането за ЕДНО ЗНАМЕ, ЕДНА КЛЕТВА, нашите християнски вярвания или начина ни на живот, ви насърчавам настоятелно да се възползвате от една друга велика австралийска свобода: ПРАВОТО ДА НАПУСНЕТЕ СТРАНАТА. Ако не сте щастливи тук, ВЪРВЕТЕ СИ. Не сме ви принуждавали да идвате тук. Вие сте помолили да бъдете тук. Затова приемете страната, която ВИЕ сте приели!

    ДА СИ ХОДЯТ В АНАДОЛА !!!
  • 11 666

    0 0 Отговор
    Приятелю!Българино!В центъра на Батак има паметник на Виктор Юго, под чийто барелеф се чете надписа,че "....жителите на един град,Батак,са били намалени от 9 000 на 1 300..........".Не е ли клане????????????
  • 12 сас

    0 0 Отговор
    Виж сега Б-я беше съсипана от собствените си политици които целуват точно тези червени знамена на БСП и ДПС, благодарение на тях изостанахме толкова мн че никой неможе да ни помогне. За заплатите как да стане като парите са в тези 2 партии които приватизираха 100 % от промишлеността в тях са парите и те ти дават тези 200-300 лв. Другия път пак пускай за БСП+ДПС
  • 13 тоня

    0 0 Отговор
    Според, мене -първо трябва да се извинят турците за робството и клането на Българският народ,-и парично обищитение на държавата ни и на народа после ще видим, а който е турчин или малценство и не се чуства добре в България да напусне
  • 14 mentra

    0 0 Отговор
    БИТИЯ БИТ Е- - - -Я Е- - Н.ТЕ ТОВА Е.
  • 15 ахахах

    0 0 Отговор
    АХххх моя обичана и скъпа Родина -жалкое когато е пълно с пpедатели , а им плащаме и добра заплата
  • 16 MEHMET PASA

    0 0 Отговор
    AZ NE MOGA DA RAZBERA ZASHTO TURCITE DA NAPUSNAT TAZI STRANA ..
    V MOMENTA NAY MNOGO RABOTESHI PO PROIZVODSTVATA SA PAK TURCI KOITO SI PLASHTAT ZDRAVNITE OSIGUROVKI I DANICITE ZA DA MOGAT BILGARSITE BABI4KI DA SI POLU4AT PENSIITE SI ,
    MOLYA NE SVIRZVAYTE TUR4INA S AHMET DOGAN NYAMA NISHTO OBSHTO..
    A BILGARSIKITE BELI ROBINI SA PO HOLANDIYA ISPANIYA FRANCIYA VIE PO DOBRE ZNAETE KAKVO PRAVYAT TAM TIY MOGA DA ZAKLU4A 4E RODINATA OBI4A NAY MNOGO KOYTO PLASHTA DANICI I OSIGUROVKITE SI REDOVNO ..
  • 17 cezar

    0 0 Отговор
    Gospoda viery faite edin-drug - koi bil tur4in koi bulgarin..koi na koga trqbvalo da se izvini..ein mi poso4va za fakt dumite na frenskiq pisatel,sqka6 e istorik..drug se argumentira s dum,te na premiera na zemqta,koqto se namira v obratnata strana na zemnoto kylbo,4e turci koito iskat da jiveqt po zakonite na 6eriata da se mahnali i pro4ie. 1.V rykovodstvoto na Osmanskata imperiq ne e imalo nito edin tur4in (ako si napravite truda da se porovite vyv faktite vmesto da se nalivate po celi dni s rakiq i bira omraza) 6te vidite naprimer,4e maikata Fatih Sultan Mehmed,koito prevzema Kostantinopol e dy6terq na bulgarskiq tsar),6te vidite,4e turcite po anadola sa teglili i patili mnooogo pove4e ot tezi narodi po balkanite.Samo edno tne mojete da razberete,4e bogatite,tezi koito ni rykovodqt ni izpivat kryvta na nas-masite.i ni podstrekavat edin ym druk,podklajdaiki omrazata koqta se tai v nas ot vekove.A istinata e 4e 8kakto e napisal edin tam) bitiqt e bit ...bniqt si e ..an...Qjte se edin drug,ryfaite se...a tezi bogatite gore - turci bulgari evrei,pa daje cigani..nikoga ne se mrazqt.Te samo govorqt za sdelki koito im nosqt 4udesni pe4albi eksploatiraiki ni fizi4eski i psihi4eski.. Ako sym propusnal pismeni gre6ki-molq da me izvinite!Lek den na vsi4ki..