Last news in Fakti

8 Февруари, 2012 13:13 1 605 0

Ковачев: Докладът на ЕК е обективен

  • андрей ковачев-
  • ек-
  • доклад-
  • мониторинг
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Техническият доклад на ЕК добре преценява постигнатото, без да дава политическа оценка. Не искам да го определям като негативен или позитивен, смятам че е обективен. Това заяви за Факти.бг евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев в коментар на днешния технически доклад на Брюксел за напредъка на страната ни в областите „правосъдие“ и „вътрешен ред“.

„Междинният доклад е с насочващ характер за по-нататъшната работа на правителството и на съдебната система. Той трябва да помогне на правителство в наблюдаваните области да има успехи“, заяви евродепутатът.

Ковачев е категоричен, че сега трябва да гледаме към летния доклад на Брюксел, който ще излезе през юни, правейки обзор на петте години от приемането на България в ЕС и извършените реформи.

Възможно е при добра оценка именно тогава да отпадне Механизмът за сътрудничество и проверка, резултат от който са именно докладите. Наблюдението бе наложено при присъединяването на България и Румъния. „Този механизъм помага на България да направи необходимите реформи, но трябва да работим в посока той да отпадне. Надявам се, че обобщаваният доклад ще даде точно тази оценка – че имаме по-различна съдебна система“, допълни европейският депутат.

Според представителя ни в Европейския парламент у управляващите има политическа воля да се изпълнят препоръките на Брюксел. „Нека не се оплакваме от ЕК, че недобре са ни оценили. Ако има мобилизация, много е важно законът за отнемане на незаконно придобитото имущество да бъде ефективен, а не само на хартия, за да може да имаме добър обобщават доклад през лятото“, коментира той.

„Като български гражданин, аз искам да има прозрачност при попълването на квотите във Висшия съдебен съвет, решенията на съда бързо да се казват в интернет. Все още не сме там където бихме искали да бъдем“, заяви Андрей Ковачев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА