Last news in Fakti

4 Февруари, 2019 19:11 10 547 78

Шоуто на президента

  • румен радев-
  • слави трифонов-
  • румен радев

И двамата са предсказуеми и банални. И единият, и другият са вечно на ръба на създаването на политически проект

Шоуто на президента - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

С какво президентът Румен Радев се различава от Слави Трифонов? И двамата са гневни лица от екрана с маска на разсърдени млади мъже, повече разсърдени, отколкото млади. И първият, и вторият застават пред нас в близък план и втренчени в аутокю сричат неща, написани от други хора, наричани сценаристи или съветници. За сценариите и съветите и двамата си имат по един Иво. Темата и на единия, и на другия е „Няма такава държава“. Корупцията е повсеместна, законът се гази, демокрацията се руши. И двамата са предсказуеми и банални. И единият, и другият са вечно на ръба на създаването на политически проект, но всичко започва и свършва с въпроса ще го създадат ли или да. И първия, и вторият подкрепят една от двете големи политически сили в страната, но се правят, че не е така. И много им се иска да могат да се намесят директно в политическия мач, но не смеят да изоставят предимството на шоуто да се надсмива и на президентството да не отговаря за нищо.

От цялата тази работа излиза, че все пак президентството има някакво правомощие и то е да бъде балансьор на Слави Трифонов. Така е вече две години. Преди около четири месеца (през септември при посещение в Шумен) президентът Радев каза, че предсрочните избори няма да решат никакъв проблем, тоест излишни са. Сега казва, че въпросът за предсрочните избори не е дали, а кога. Какво се случи през тези четири месеца, което обърна мнението на президента по един от най-важните въпроси на 180 градуса? Да речеш, че станаха неща, които много рязко и категорично влошиха положението – не, няма такова нещо, управляващите си управляват с все същото самочувствие, а електоратът ги понася с все същото безразличие. Междувременно Народното събрание упълномощи правителството да преговаря със САЩ за покупката на самолети Ф-16. Това за теб и мен не означава нищо, на нас ни е все тая какви самолети ще бъдат купени. Но не и за президента. Това за него е тема от най-висша чувствителност. Пак през тези последни има-няма четири месеца разликата между ГЕРБ и БСП по оня въпрос „за кого бихте гласували, ако изборите бяха днес“, започна да се стопява съвсем и дори има подозрение, че БСП в някои социологически проучвания надделява. И последно, появи се казусът „Елена Йончева“, който раздели политиците и обществото със страшната сила на древногръцка трагедия. И внезапно предсрочните избори, които бяха безсмислени, станаха толкова смислени, че не е важно дали да ги проведем, а кога.

Речта на президента Румен Радев по повод двегодишнината от началото на мандата му бе като всяка друга негова реч. И от поредната стана ясно, че президентът все още не е успял да разбере на какво има и на какво няма право. Изявлението му, че ще подкрепи нова политическа сила, която би работила за модернизацията на страната е толкова банално, че изгуби смисъла си и никой не се сеща да го попита как всъщност би подкрепил някоя политическа сила – с кое свое правомощие? Със симпатия в частен кръг, с есемес, с новогодишна картичка? Да не говорим какви могат да са последствията от изръсването, че сделката за самолетите Ф-16 е корупционна, с което Радев директно обвини САЩ, че корумпират българската държава. Дори сценаристите на Слави Трифонов са по-прецизни в писането на словата на своя шоумен от съветниците в президентството.

Някой излъга президента Радев в началото на мандата му, че работата му е да бъде опозиция на властта и до този момент не си призна за лъжата. Като дисциплиниран човек Румен Радев продължава да играе тази роля със забележително старание. В така наречения си отчет за двете години той отново стисна зъби и не процеди и една добра дума за управлението, но затова пък не пропусна нито една лоша дума. А можеше да употреби авторитета, който му дава поста, за нещо далеч по-важно и полезно. Това, което му приличаше на президента в този момент, бе да върне дебата между партиите върху основната тема на предстоящото основно събитие – европейските избори през месец май. Но и това е тема табу за президента Радев, в своите речи той е обръщал най-малко внимание на европейската тема, да не говорим, че я е подминавал с такава решителност, сякаш цяла България може да е в Европейския съюз, но президентът си позволява лукса да не е. Човека, от когото се очакваше да се държи европейски и надпартийно, всъщност се държи надевропейски и партийно.

За какво си говорят партиите в навечерието на изборите за европейски парламент? За корупция. За интриги, свързани с това кой ще води листата. За добрите „наши“ и лошите „ваши“. За „на ваш удар – наш удар“. До този момент нито една партия не е говорила сериозно за позициите, които ще защитава в бъдещия европейски парламент. А предстоящият европейски парламент ще е по всичко личи по-различен – в него много по-остро ще бъдат представени двете тенденции: повече Европейски съюз или повече национална държава. Какви ще са позиции на българските партии в този неизбежен дебат? Как БСП, която открито се конфронтира с европейските социалисти по важни въпроси, ще работи с колегите си? Как ще се държат партньорите на ГЕРБ в бъдещия европейски парламент – повече като патриоти или повече като националисти? Не е ли повече загрижен президентът Румен Радев за това, че българските политически партии не обсъждат тези въпроси в навечерието на европейските избори, отколкото от подробността дали осем самолета ще бъдат Ф-16 или Грипен? Само че как президентът да каже на партиите, че европейските избори не са репетиция за българските, като самият той гледа на тях като на репетиция? Как да им напомни техните задължения, като самият той не е наясно със своите?

Президентската ни институция не е орисана с щастлива съдба. Предишният президент казваше понякога много верни неща, но с такава комична безпомощност и толкова лековата театралност, че никой не ги възприемаше сериозно. Сега президентът Радев казва неподходящи неща, но с така свирепа сериозност, че хората си мислят, че тъкмо това е работата на президента. Не, не е това. Работата му не е да е опозиция на ГЕРБ и да се бори с Цветан Цветанов. Работата му е да говори на партиите, на всички партии, от името на народа. Не да е на един тепих с другите мъже от политиката, а встрани и над тях, откъдето нещата се виждат по-вярно и по-далече. Шоуто на Слави Трифонов е поне безвредно.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 отегчен

    118 71 Отговор
    Лошо, Седларска. Вече не ти чета претенциозните простотии.

    Коментиран от #4

  • 2 ХА ХА ХА

    100 83 Отговор
    ПРАВА Е ГОСПОЖАТА , СЪРДИТИ СТАРЧЕТА 2 !!
  • 3 Бай Брадър

    99 93 Отговор
    Много правилно-двама празнодумци и дрънкачи, за нищо не стават.

    Коментиран от #56

  • 4 ЛОШО СЕДЛАРОВА ЛОШО.

    81 114 Отговор

    До коментар #1 от "отегчен":

    ЗА ЕДИН КЪШЕЙ ЛЯБ ЛИ ПИШЕШ ТИЯ ПЛЮНКИ ПО НАЙ ЧИСТИЯ В УПРАВЛЕНИЕТО. ДАНО ТОА ЛЯБ ТИ ПРИСЕДНЕ......

    Коментиран от #7

  • 5 екс русенец

    78 26 Отговор
    Какъвто народа - такава и държавата. Каквато държавата - такива са и и президента, такива са и и другите шоумени. Посредствени.:(
  • 6 Guðmundsson

    77 68 Отговор
    То е ясно че никой не е стока, ама тоя пасквил го чета само първите 2-3 изречения и ми писва.
  • 7 отегчен

    64 51 Отговор

    До коментар #4 от "ЛОШО СЕДЛАРОВА ЛОШО.":

    Не знам как да обясня за малоумни, че НЕ СЪМ ЧЕЛ на седларска тъпото матрялче и НЕ МЕ ИНТЕРЕСУВА.

    Коментиран от #17

  • 8 Guðmundsson

    90 78 Отговор
    Този президент е марионетка. Същество без свое мнение и мозак. Това е ясно.

    Коментиран от #15, #29, #67, #71, #72

  • 9 Българин

    97 92 Отговор
    Мръсната руска отрепка Радев постоянно работи против българските национални интереси и с действията си разделя българското общество като противопоставя българи на русофили безродници.

    Коментиран от #68

  • 10 гробар

    93 72 Отговор
    Различава се от това,че ви разкатава фамилиятя мафиотскоГЕРБерска.

    Коментиран от #26

  • 11 Кико

    37 32 Отговор
    Те затова са си Баджанаци да си приличат, питайте само "джамперчето" кой е по добрия
  • 12 Оппа

    94 71 Отговор
    Президентът пред мен е водил четиричасова лекция без да чете, а тая дама ми пише врели некипели тук. Ще ви избоде очите тоя президент!
  • 13 Българин

    75 47 Отговор
    Продажница!!!

    Коментиран от #36

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Филолог

    47 21 Отговор

    До коментар #8 от "Guðmundsson":

    Публикувано във факти.бг:" Същество без свое мнение и мозак. Това е ясно." Както е ясно, че си зле с правописа. И си съвсем, ама съвсем без мозЪк. Но пък имаш мнение и "компетентно" заключение. Я обратно в часа за правопис и граматика .

    Коментиран от #16

  • 16 Guðmundsson

    17 24 Отговор

    До коментар #15 от "Филолог":

    Нарочно пиша мозAk.

    Коментиран от #25

  • 17 Колев

    37 17 Отговор

    До коментар #7 от "отегчен":

    Като не си го чел, зашо го отхвърляш? Никакви обиди и неистини няма по отношение на твоите идоли!

    Коментиран от #34

  • 18 Гост

    55 55 Отговор
    Радев изтривалката аи бегаи у лево
  • 19 Monkey

    45 41 Отговор
    Фатмак ! И даге , това е !

    Коментиран от #32, #33

  • 20 АзВечеСъмТе

    56 59 Отговор
    Седларова, колко пари взе за да пишеш лъжи по адрес на президента??? Това не е журналист, а продажник...
  • 21 1254

    56 56 Отговор
    Браво,момиче!Добре казани истини.
  • 22 До оппа

    9 6 Отговор
    Ти май се бъзикаш. Той компа ще загрее.

    Коментиран от #23

  • 23 Разочарован

    56 49 Отговор

    До коментар #22 от "До оппа":

    Това е единственият политик в България, който не чете, а говори с негови думи. Но не според авторката. Тая гад лъжи като дърта ц.г.нка!
  • 24 Коментар📝

    48 37 Отговор
    СЕДЛАРСКА КОЛКО СТРУВАШ🤗
  • 25 филолог

    11 4 Отговор

    До коментар #16 от "Guðmundsson":

    Добре ! Кой пита ще му кажа....
  • 26 964

    15 5 Отговор

    До коментар #10 от "гробар":

    Важното е,да си верваш.
  • 27 Толи

    46 43 Отговор
    Това е най- манипулираната статия. която съм чела От всякъде личи ,че е поръчкова. Точно Седларска е изпълнила поръката на Борисов. ,,Що не им отговаряте ! Отговаряйте им! Иначе ще ви светна Синята лампиииичка!!!!
  • 28 Alpha_Lone_Wolf

    31 33 Отговор
    Аман от хвалби на тоя каун, хубаво е да има и друга гледна точка.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Иванов

    50 43 Отговор
    Да сте жива и здрава. Аз отново ще гласувам за него. За пръв път тази държава има реализиран, умен и сериозен мъж за президент.
  • 31 Meganoob BG

    50 31 Отговор
    Каква е разликата между президента и Слави Трифонов? Че президента не му дреме дали ще купят Ф 16 или Грипен защото и двата може да ги пилотира. Точно пък нашият президент е един от най-малко баналните политици в Европа. Според вас кой е оригинален? Генерал от военновъздушните сили, или бившият бодигард на главният секретар на БКП, самообявил се за генерал и сега с комунистически мурафети проповядва анти-комунистически речи.

    Коментиран от #39, #78

  • 32 Попов

    18 6 Отговор

    До коментар #19 от "Monkey":

    Ти си фатмак!
  • 33 Попов

    10 8 Отговор

    До коментар #19 от "Monkey":

    Ти си фатмак!
  • 34 отегчен

    7 8 Отговор

    До коментар #17 от "Колев":

    Не знам как да обясня за дебилите, че има хора в България, за които в кенефа наречен "българска" политика, няма идоли. И не е непременно, че като не ме кефи твоя "идол", ме кефи някакъв друг. Просто не сте нормални.
  • 35 патриотъ

    40 37 Отговор
    Ще ви извади очите този народно избран президент,защото ви говори истината и не го е страх от никого!Това е единствения политик от последните 30 години,който заслужава уважение и вашата злоба е безсилна пред него!А ти Седларова,не беше ли отроче от стара болшевишка фамилия,а?!Не се напъвай толкова,защото не вървиш!

    Коментиран от #40

  • 36 Българин

    32 31 Отговор

    До коментар #13 от "Българин":

    Руските подлоги никога не сте били и никога няма да бъдете българи!
  • 37 Попов

    40 33 Отговор
    Седларска, много злоба , лъжи и помия бе момиче! Добре лягаш на управляващите, предполагам не безплатно! Президента е човек с достойнство, умен и интелигентен, къде си видяла, че си чете речите? В момента най честния и достоен политик и истински държавник!

    Коментиран от #38

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 НКВД

    29 42 Отговор

    До коментар #31 от "Meganoob BG":

    Абсолютна руска гнида е твоят президент!

    Коментиран от #45

  • 40 Българин

    32 40 Отговор

    До коментар #35 от "патриотъ":

    Руските патриоти е най-добре да се преселите в Русия. С амебата Радев начело.
  • 41 Динко

    14 8 Отговор
    "Висок и плешив ке ни управлява" хахахаха хубаво чувство за хумор е имала баба Ванга
  • 42 Анонимен

    29 18 Отговор
    Поне сега президента не е амбрияж като предишния.
  • 43 ГОРСКИ

    25 25 Отговор
    ПОНЕ НЯКОЙ МЕХАНИК НА САМОЛЕТ ДА БЯХМЕ ИЗБРАЛИ ЗА ПРЕЗИДЕНТ , ЩОТО ТОЯ Е САМО ШОФЬОР...
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Комунист

    15 8 Отговор
    Реднника при Мадуро
  • 47 Alpha_Lone_Wolf

    24 13 Отговор
    ЗНАЕТЕ ЛИ, КОЕ ИМ Е НАЙ-ОБЩОТО НА РУМБАТА И СЛАВЧО – ДЕСИ РАДЕВА!
  • 48 Борко

    25 20 Отговор
    Това е най слабия президент досега
  • 49 месара

    18 7 Отговор
    това шоу ше го дават всеки ден по телевизията на бсп_то. също така ше има , шоуто на ленчето и, шоуто на курнелия!
  • 50 ББЕК

    17 15 Отговор
    В.С., с лични уважения, но неправилно четете /слушате/, анализирате, тълкувате, още по зле пишете. Но вярвам парите сте си получили, а те не струват за нищо,харчете си ги...и не забравяйте "от всяко дърво, свирка не става". Хвалете си "недоразумението" /бившия президент/, но не опитвайте да съветвате настоящият. Играйте си ролята, пишете си, но сменете артистите, персонажите, поръчителите, а може би работодателите...
  • 51 Бай Коко

    2 5 Отговор
    Навремето в Сливен циганори пребиха Веселина Седларска - и пребиха дори не е точната дума... - и някой нещо да предприе?
  • 52 Лошо Другари Лошо

    24 19 Отговор
    На президенте му налива акъл Курнелия, той собствено мнение и позиция няма! Военен какво искаш следвал е заповеди цял живот и така ще продължава и за напред - без някой да му вика леви десни няма да знае как се ходи. Още от избирането му беше ясно че става апаратчик на БКП, които го лансираха и сега трябва да ги слуша иначе няма да го класират за втори мандат. :)))
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 666

    15 17 Отговор
    Тая е на заплата при Ц.Ц.
  • 55 Kuzmanovv

    13 4 Отговор
    Докога❔ ще ни занимавате с тези 🎭 смешници❓
    P.S. Ама ние сме си виновни, че сме ги овластили ...🤔...
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Безплатно критикуващ

    17 9 Отговор
    Много показателно е да се четат коментарите.Изводът е:1.Г—н Радев е „свещена крава” и е богохулство да бъде критикуван 2.Никакви аргументи не са допустими-на всичко се отговоря с „а вие защо биете негрите?”.
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Еретика

    12 16 Отговор
    Президентът не бил разбал.Хайде де от къде на къде не е разбрал. Напротив много добре знае какво прави и как да го прави.Просто Бойко Борисов си мисли че всичко му е позволено.Около него има достатъчно дупелизци,дупедавци, подлизурковци и предатели и каквото се сетите които да плюят по президента.Е най после случиха на ПРЕЗИДЕНТ с чест.Нима оня завършилият средно за олигофрени Цветан Цветанов има чест.

    Коментиран от #76

  • 60 Димитър Кънев

    10 3 Отговор
    Преди време в ПИК не ми публикуваха коментар.Бил с цензура съдържание.Да на предателя Иван Костов за това че затри АЕЦ КОЗЛОДУЙ и че разпродаде печеливши предприятия малко му е да бъде набит на КОЛ.
  • 61 Киро

    9 12 Отговор
    Злобна лелка която е взела пари за тези простотии.Дано ги използва да си премахне целулита от бутовете.
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Другар

    12 9 Отговор
    По вярна и компетентна оценка на това,което някой наричат президент,няма как да се напише!Моите адмирации към автора,смел журналист с неподправен изказ и професионализъм!Това е работата на истинските журналисти,другарко Йончева!
  • 64 1944

    7 7 Отговор
    само плешиви некадърници в източното блато.
  • 65 гост

    9 5 Отговор
    Общото между Ал Бънди и дългия е само учебната Газка от Бургас.Но защо не включите и бай ви Свиленски в групата на курмуващите?
  • 66 БСП ДПС Евророма

    8 4 Отговор
    Кой ли не знае позитанските идиотщини?
  • 67 натовец

    3 3 Отговор

    До коментар #8 от "Guðmundsson":

    Първо се научи да пишеш правилно и после се изхождай.
  • 68 гост21

    8 7 Отговор

    До коментар #9 от "Българин":

    Къде беше защитнико на Българските национални интереси когато продадоха и съсипаха България на САЩ, ЕС и т.н. Не Радев , а такива долни соросоиди като теб и тъпия ти физкултурник разделят Българския народ.
  • 69 Спиро

    6 8 Отговор
    Голям срам за България е този грозен фатмак!
  • 70 Смотаняци 33

    1 0 Отговор
    Чесно казано Шоуто е ново, а предишното нещо ми писна.
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Гъдьо

    0 0 Отговор
    ' имаш 😀
  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 бсфн

    1 3 Отговор
    поръчкова писателко и двамата са по достойни от другите двама пожарната и физкултурата
  • 76 СТАРОТО

    3 1 Отговор

    До коментар #59 от "Еретика":

    еретик, най добре случи ФАТМАКА ,че удари голямата заплата за НИЩОПРАВЕНЕ ! Давате,ли си сметка,че този фатмак ако не го изринем от властта ще отмъкне от бюджета 670 000 лева за това ,че не е правил нищо цели ПЕТ години ! Спокойно държавата може да мине без този безсрамен ЛАПАЧ !!!
  • 77 Аве Адолф до Меродийката на всяка гозба

    3 1 Отговор
    А , за Румбата -Мерудийката , със шизофреничното вето ли става дума ? Просено му е ,то всичките му мозъчни увреждания са в резултат на дълга служба под фуражка и женски чехъл ....
  • 78 Рътьо Тъпанчев

    0 0 Отговор

    До коментар #31 от "Meganoob BG":

    А ба той голям шифьор на самолет бе . Те американците си набират пилотите от улиците на градовете и селата и после ги обучават , тоз можел да кара 2 самолета . Чудо на чудесата . Само некадърниците които не могат нищо му се възхищават.