Last news in Fakti

9 Май, 2019 08:56 4 152 85

Да не поругаваме 9 май!

  • eu-
  • денят на европа-
  • денят по победата

Европа има кървава история, но и дързостта да мечтае

Да не поругаваме 9 май! - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Читателю на ФАКТИ, днес е 9 май. Да коленичим. Тази дата събира както кървавата история на Европа, така и силата на Стария континент да гради своето бъдеще върху останките от най-кръвополитната война в най-новата история на човечеството.

Читателю на ФАКТИ, поклон на всички, които самоотвержено спираха настъплението на Хитлер към Москва. Без тях нямаше да го има днешният 9-ти май.

Защо да премълчаваме:

Хитлер и Сталин бяха най- лоялни съюзници.

На 23 август 1939 г. Третият Райх и СССР подписват Пакт за ненападение, известен като Пакта Молотов – Рибентроп.

На практика пактът между Хитлер и Сталин подготвя Втората световна война, която започва с нападението на Полша през септември 1939 г. и поделянето ѝ между Москва и Берлин.

Съюзът на Хитлер със Сталин позволява на Третия райх да окупира почти цяла Европа. В СССР пък се извърши най-уродливото избиване на елита на полската армия в Катинската гора. Зад това масово клане стои сталинската НКВД. През есента на 1944 г. Червената армия спира пред вратите на Варшава и позволява на Вермахта да се разправи с въстанието в гетото на полската столица.

Десетки полски пилоти пет години по-рано спират инвазията на Херман Гьоринг на Острова. През 1944 г. Сталин безапелационно отказва на американската и английската авиация да окаже помощ на въстанието в гетото на Варшава.

Видно е, че в 1944 г. Сталин спазва договорката от Пакта Рибентров – Молотов, че Варшава е в прерогативите на Третия райх.

Поклон за 9 май!

Да паднем на колене! Да се помолим за душите за загиналите при защитата на Брест, Киев, Ленинград, Москва, Одеса, Сталинград и милионите червеноармейци.

Да сведем глави пред Робер Шуман. Политикът прозрял, че след два кървави конфликта на най- Стария континент в света е нужна нова формула. В Залата на огледалата в Париж Европа погледна и видя своето кърваво минало, но и бъдещето на надеждата.

Да признаем! България и българите носят петното на Холокоста. Хиляди евреи от Македония и Северна Гърция заминаха за газовите камери на Третия райх със съдействието на БДЖ. Това е исторически факт. Не можем да се хвалим със спасени души, ако е за сметка на други. Да сведем глави пред паметта на депутата Димитър Пешев, софийския митрополит Стефан I Български, пловдивския митрополит Кирил и стотиците българи, които отвориха сърцата си за техните съседи – евреи и не позволиха те да бъдат депортирани в газовите камери.

9 май винаги ще ни връща към миналото, за да градим бъдещето.

Българи, вдигнете глави. Днес е 9 май. Бъдещето е в нашите ръце.

Днес Европейският съюз отново е пътеводна светлина. След столетия на войни и бедствия заветът на Френската революция – свобода, равенство и братство е въплътен в днешна Европа.

Декларацията на Робер Шуман оцеля и инвазията на съветските танкове през 1953 година в Унгария, през 1968 г. в Чехославакия и военното положение в Полша през 80-те години на миналия ХХ в.

Заветите на Робер Шуман оцеляха. Разширяването на ЕС. Стратегията за Западните Балкани са живото доказателство за духа на Европа.

9 май е. Честит празник!


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да бяха ги превзели

    68 31 Отговор
    "Читателю на ФАКТИ, поклон на всички, които самоотвержено спираха настъплението на Хитлер към Москва. Без тях нямаше да го има днешният 9-ти май."
  • 2 Браво на исторческия факт

    22 62 Отговор
    Да признаем! България и българите носят петното на Холокоста. Хиляди евреи от Македония и Северна Гърция заминаха за газовите камери на Третия райх със съдействието на БДЖ. Това е исторически факт. 

    Коментиран от #59, #84

  • 3 999

    39 68 Отговор
    Русия не бръсне България за слива, ама мие си мислим, че Русия "много държи на България"
    Дрън - Дрън... Ако беше така, на 3 - 4 март Путин щеше да дойде в България, а не дясната му ръка.. Путин не иска България, както и общо взето цяла Русия, но ние сме си наивни и за това сме на това отчаиващо положение.

    Коментиран от #43, #49

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Щайнер

    16 48 Отговор
    Въобще не ми дреме, не познавам никой от тия или ония и нямам никаква връзка със събития от време през, което не съм съществувал. Никой не е по-велик от моята майка и ако ще коленича бих го направил само за нея, така че......ае бегай.....

    Коментиран от #12

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Незнаещ

    65 13 Отговор
    Стига сте писали все едни и същи глупости! Мюнхенското споразумение (март 1938) проправя пътя на Европа към Втората световна война. След Мюнхенското споразумение пакта Молотов – Рибентроп става неизбежен за СССР.__Междудругото през 1934г. Полша става първата в Европа страна подписала пакт за ненападение с Германия - "за съвместни действия против болшевизма".

    Коментиран от #38

  • 8 Анти седераст

    9 4 Отговор
    Още 6 милиона.
  • 9 Българофил

    22 54 Отговор
    Правдива статия! Да, руснаците дадоха чудовищни жертви.Но по тяхна вина. За съжаление. Комунизмът и националсоциализмът ползват червеното знаме. И да не забравяме мечтата на дьо Гол- Европа от Атлантика до Урал!
  • 10 Госあ

    25 5 Отговор
    Свобода, Равенство и Братство - за това отново са излязли хората по улиците на Париж,а за да бъде общоевропейско, трябва да излязат и хората от другите столици на Европа.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Масон

    29 27 Отговор

    До коментар #5 от "Щайнер":

    Ако не бяха те можеше и да те няма . Или да сме роби на тъпите германци.

    Коментиран от #22

  • 13 мммм

    46 27 Отговор
    Пропагандна русофобска статия.......макар че съдържа някои правдиви исторически факти анализът и внушението са чисто антируски!

    Коментиран от #19, #79

  • 14 Българин

    20 56 Отговор
    Днес е Денят на Европа а не на победобесието на путлеристите!

    Коментиран от #39

  • 15 Масон

    44 23 Отговор

    До коментар #11 от "Анти руснак":

    Прочети малко книги , за тоз идиот Адолф . Искал е цяла източна Европа да работи за , него. Ние славяните да бъдем , работници без образование, ,и права . Така че не пиши идиотски, писания . Ако го харесваш бягай в Германия .
  • 16 Истината

    21 43 Отговор
    Е, руснаците винаги са фалшифицирали историята защото искат да доминират и да докажат, че те са единствените победители. Те вярват, че са можели да победят и сами, без съюзници, дори без съюзните републики от СССР. А истината е, че от участниците във ВСВ единствените държави, които вече не съществуват са Югославия и СССР, победените страни Германия и Япония процъфтяват и са светлинни години пред смятащите се за победители руснаци.

    Коментиран от #80

  • 17 Иван

    28 5 Отговор
    „Публикувано във факти.бг: Видно е, че в 1944 г. Сталин спазва договорката от Пакта Рибентров – Молотов, че Варшава е в прерогативите на Третия райх.“ Това са глупости.Просто въстанието не е съгласувано със Сталин.Поляците не са искали нито руски ботуш да ги тъпче,нито немски.Полското правителство в изгнание е базирано в Лондон,не в Москва.....
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Българин

    22 45 Отговор

    До коментар #13 от "мммм":

    От дълго време повтарям на руските роби, че русофобия и русофоби няма.

    Русофоб е термин, с който руските мерзавци наричат всеки, който се противопоставя на агресивните руски имперски интереси. Русофоб е всеки, който е против7 маниакалната идея, че руснаците са уникална и богоизбрана нация, имаща някаква особена мисия в света. Русофоб е всеки, който не споделя руското виждане, че света трябва да им се подчинява и да им лиже задниците. Така, че според руските примати целият свят, освен тях и техните слуги е русофобски.

    Коментиран от #32

  • 20 Усмивката

    6 7 Отговор
    Отгоеорните за втората световна война фа понесат отговорността си Не фа се хвалят
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Щайнер

    3 11 Отговор

    До коментар #12 от "Масон":

    Ако ме нямаше нямаше да го знам нито да ме интересува понеже нямаше да ме има , но това никой не го схфаща

    Коментиран от #33

  • 23 Усмивката

    15 4 Отговор
    Причината и истината за втората световна война е една грандиозна манипулация .
  • 24 Batushka

    19 4 Отговор
    Абе да не го поругаване ама ти го правиш афторе ....
  • 25 Усмивката

    27 2 Отговор
    Тези които са виновни за втората световна война, сега ни подготвят трета
  • 26 Усмивката

    10 6 Отговор
    Да не забравяме че сред виновните за втората световна война е и една ...мумия.Както ще е и за третата световна война
  • 27 Едно въпросче

    25 10 Отговор
    И тозиии холокост беееееее.
    Извинете ме мене простосмъртният ,, че не съм евреин. Само да попитам нещо , нали може. Какви газови камери като те са построени през 1956 г., пиша конкретно за Аушвиц ( това вече го признаха даже и Американците, през 1945 г. газовите камери, тъй наречените душове не съществуват, на тяхно място е имало засадени зеленчуци, това се и вижда и ДОКАЗВА ОТ СНИМКИТЕ НА САМИЯТ ЛАГЕР) след освобождаването на затворниците лагера е затворен от 1946 до 1956 г., лагер Аушвиц е отворен за посетите ли за първи път през 1957 г., А НА МЯСТОТО НА ЗЕЛЕНЧУЦИТЕ Е ИМАЛО СГРАДА - газовите камери, тъй нречените душове , ТОВА СЕ ВИЖДА ПАК ОТ САМОЛЕТНИТЕ СНИМКИмоля проверете.
    Я ми кажете кой беше НАЙ-ГОЛЕМИЯТ съюзник на Израел , беше Федерална Република Германия.
    А в ФРГ всички бяха от Вермахта, СД, СС, и дтугите структори на Третия райх.
    Яяяяяя гледай ти, какви братски и топли отношения между палача и тъй наречената "жертва", брей брей.
    А и още едно въпросче, какви бяха резултатите от независимото изследване на Полското правителство от 1999 г. което то направи във връзка с изплзването на Бойно Отровно Вещество - Циклон Б в концентрационният лагер Аушвиц. Явно сте забравили, ти да видиш, оказа се, че в тъй наречените газови камери, тъй нречените душовете вътре, след взимане на проби от стените, вътре и вънка на самите сгради НЯМА НИКАКВИ ОСТАТЪЦИ, ИЛИ НЯКАКВИ БЕЛЕЗИ ОТ ИЗПОЛЗВАНЕ НА БОВ, нито на Циклон-Б, нито на друго известно БОВ.
    След това пок

    Коментиран от #29

  • 28 Едно въпросче

    16 8 Отговор
    Явно сте забравили, ти да видиш, оказа се, че в тъй наречените газови камери, тъй нречените душовете вътре, след взимане на проби от стените, вътре и вънка на самите сгради НЯМА НИКАКВИ ОСТАТЪЦИ, ИЛИ НЯКАКВИ БЕЛЕЗИ ОТ ИЗПОЛЗВАНЕ НА БОВ, нито на Циклон-Б, нито на друго известно БОВ.
    След това поканиха и други държави да изследват. Израел отказа, Сащ пратиха, но засекретиха доклада веднага. Но един от Американските следователи изнесе данните и ги показа на хората. ПОТЪРСЕ ТЕ ГИ В ИНТЕРНЕТ, МНОГО СА ИНТЕРЕСНИ.
  • 29 Госあ

    25 9 Отговор

    До коментар #27 от "Едно въпросче":

    Интересни неща пишеш. Всъщност за този холокост тръбят единствено чифутите и американците... трябва наистина да се изяснят тези въпросчета до край и да се спре със създаването на комплекси на германците.

    Коментиран от #35, #44

  • 30 プラメン

    5 17 Отговор
    Чудесна статия!
  • 31 Обикновен Бг

    35 15 Отговор
    ЧЕСТИТ ПРАЗНИК БРАТУШКИ.
    НИЕ СМЕ ВИНАГИ С ВАС И ДО ВАС.
    С днем победы.
  • 32 Гзт

    9 1 Отговор

    До коментар #19 от "Българин":

    Глупости.
  • 33 Ved

    9 0 Отговор

    До коментар #22 от "Щайнер":

    Ти си писал ти си го разбираш.
  • 34 джак

    25 2 Отговор
    "свобода, равенство и братство е въплътен в днешна Европа" - това е най голямата заблуда. Никога не ги е имало, няма ги и не може да ги има. Нито през пропагандата на гнусния комунизъм издържаха теста на времето, още по-малко при капитализма. Обичайте се и бъдете добри към себе си и близките си. Това е най важното.

    Коментиран от #36

  • 35 Ved

    14 2 Отговор

    До коментар #29 от "Госあ":

    Тези дето ги наричаш "подути" и те са хора. Или се мислиш за нещо по така. А истински американеци са индианците , каквото е останало от тях. Сегашните са сбирток от цял свят и Европа .Славяни , Еврей, немци , франсета , руснаци, поляци , и така на татък.

    Коментиран от #42

  • 36 Госあ

    7 7 Отговор

    До коментар #34 от "джак":

    Времената на комунизма като диктатура и капитализма като издигане на култ парите отминаха. Тези слова са изпреварили времето си, но 21в когато човешкият разум окончателно победи примитивизма и осигури технологии за човешкия бит, времето им дойде.
  • 37 флипп

    17 4 Отговор
    Жалка платена публикациика. Че вдигнали и пачаврите да квичът, пак за пари естествено.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Голям Слон

    10 7 Отговор

    До коментар #14 от "Българин":

    Денят на Европа е 8ми май :-))
    Поради часовата разлика, същият този ден се чества ден по-късно в Русия, драги ми Смехурко.
  • 40 един от многото

    24 7 Отговор
    9 МАЯ ДЕНЬ ПАБЕДЫ.ФАКТ.ЕВРОПА МОЖЕ ДА ПРАЗНУВА ТОВА СЪЩО Е ФАКТ.НО АКО НЕ БЕШЕ СТАЛИН И ЧЕРВЕНАТА АРМИЯ НАДАЛИ ЩЕШЕ ДА ИМА КАКВО ДА ПРАЗНУВАМЕ.БЪЛГАРИЯ ПО ЗАПОВЕД НА ЕВРОПА В ЧАСТНОСТ ЧЪРЧИЛ СЕ ОПИТА ДА ЗАЛИЧИ СОФИЯ ОТ ЛИЦЕТО НА ЗЕМЯТА.КАКТО КАЗВАТ НА ВОЙНА КАТО НА ВОЙНА ИЛИ ИСТИНАТА И ПРАВДАТА ИМАТ НЯКОЛКО ЛИЦА.ЗА ТОВА НЕКА ВСЕКИ КАКТО ГО РАЗБИРА ТАКА ДА ПРАЗНУВА.ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА ВСИЧКИ.
  • 41 Асанти

    15 16 Отговор
    Ех Хитлер, Хитлер....за колко неща си бил прав.нямаше да има цигани и най вече мръсни комунисти,тия убийци и терористи.сега боклуците са социалисти.
  • 42 Госあ

    14 4 Отговор

    До коментар #35 от "Ved":

    Донякъде съм съгласен с теб, но има хора обособили се преди около 300г на тази част от континента,има и такива които са емигрирали много по скоро. 300г не са много,но не са и малко за да се определи самосъзнание. Относно евреите, нито се мисля за повече от тях,нито за по малко. Просто ги мисля за паразити плъзнали по цялото земно кълбо използвайки излишно натрупаните парични резерви като среда за развитие.
  • 43 Гост

    20 2 Отговор

    До коментар #3 от "999":

    А Европа за какво бръсне България?
  • 44 Едно въпросче

    16 8 Отговор

    До коментар #29 от "Госあ":

    Както пишат историците действително е имало много концлагери, НО те са били трудови лагери. В лагерите е имало, поне в повечето от тях епидемия от тиф. Няма ли са никакво ядене, нищо. Работили са докато умрат. А най са страдали славяните, към нас хитлеристите са били МНОГО ЖЕСТОКИ. Според Нацизма славяните е трябвало единствено да работят за третия райх, НО да не хабят храната.
    А ТИЯ ПРИКАЗКИ ЗА МНОГОСТРАДАЛНИТЕ ЕВРЕЙ СА ПРОСТО ИДЕОЛОГИЯ НА ЮДЕИЗМА ЗА НАТРУПВАНЕ НА БЛАГА. ДАЖЕ СПОРЕД ТОРАТА НИЕ НЕ СМЕ ХОРА. НАРИЧАТ НИ - ГОЯ, но няма да ти го кажат в лицето.
    Много са мили със западняци, ОСОБЕННО С ГЕРМАНЦИ, а за отношението им към нас Българите по-добре не питай. Няма такова унизително отношение, просто няма.
    Прочети за политиката и външнотърговските връзки на Хитлер и неговото правителство от 1933 до 1945, ще си отговориш на ВСИЧКО ЗА ИЗРАЕЛ. И ще ти станат ясни много неща, а не тия театри дето ги разиграват.
    После се върни по- назад в историята, за "ГОЛЕМИТЕ ГОНЕНИЯ" на евреи от Испания, Италия, Франция, Полша. Прочети ще разбереш много неща за евреите.
    Задавал ли си си въпроса защо ги гонят от, ако не ме лъже паметта, доколкото съм чел, от древноста до наши дни са ги гонили от 385 държави.
    Тези византийски номера ги разиграват от хилядолетия.
    Кой създаде, и финансира Идил, и Ал- Нусра. Прочети, че в тези "Арабски" терористични организации няма кьорав, арабин. Потърси в нета за Идил и Ал-Нусра.
    .
    Евреите казват - БОГАТСВО СЕ ТРУПА ОТ КЪРВА
  • 45 Едно въпросче

    10 4 Отговор
    МНОГОСТРАДАЛНИТЕ ЕВРЕЙ СА ПРОСТО ИДЕОЛОГИЯ НА ЮДЕИЗМА ЗА НАТРУПВАНЕ НА БЛАГА. ДАЖЕ СПОРЕД ТОРАТА НИЕ НЕ СМЕ ХОРА. НАРИЧАТ НИ - ГОЯ, но няма да ти го кажат в лицето.
    Много са мили със западняци, ОСОБЕННО С ГЕРМАНЦИ, а за отношението им към нас Българите по-добре не питай. Няма такова унизително отношение, просто няма.
    Прочети за политиката и външнотърговските връзки на Хитлер и неговото правителство от 1933 до 1945, ще си отговориш на ВСИЧКО ЗА ИЗРАЕЛ. И ще ти станат ясни много неща, а не тия театри дето ги разиграват.
    После се върни по- назад в историята, за "ГОЛЕМИТЕ ГОНЕНИЯ" на евреи от Испания, Италия, Франция, Полша. Прочети ще разбереш много неща за евреите.
    Задавал ли си си въпроса защо ги гонят от, ако не ме лъже паметта, доколкото съм чел, от древноста до наши дни са ги гонили от 385 държави.
    Тези византийски номера ги разиграват от хилядолетия.
    Кой създаде, и финансира Идил, и Ал- Нусра. Прочети, че в тези "Арабски" терористични организации няма кьорав, арабин. Потърси в нета за Идил и Ал-Нусра.
    .
    Евреите казват - БОГАТСВО СЕ ТРУПА ОТ КЪРВАВИ УЛИЦИ , това казва абсолютно всичко.
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Измет

    7 8 Отговор
    Юдеоболшевизма е най-голямото зло. Жалко, че той победи. Мръсни комунистическо ироди!!!
  • 48 Фактолог

    20 5 Отговор
    Цяла Европа лъска немския ботуш и изведнъж на 9 май празнува победа. Американеца наднича страхливо отвъд океана, чака да види накъде ще наклони везната на съдбата и изведнъж смел, открива втори фронт, за да спаси Европа – тя вече отдавна разгромена, изнасилена и разрушена. Идеологията на запада е омраза, на Изтока – любов. Символа на синьото е власт, на червеното – вяра.

    Коментиран от #58

  • 49 Биде

    19 4 Отговор

    До коментар #3 от "999":

    Честит ден на победата ,а на модерната версия която успяха да наложат като ден на Европа!!!Ако не искаш да кажеш добра дума за подвига на целия руски народ по-добре замълчи и не пиши гадости! Може ли вече десетилетия пишман политици, президенти и кой ли още да обижда споведение и изказвания Русия а тя да продължава да ни дондури както правеше по време на социализма???!!!И като цяло народа ни остсва про-руски настроен колкото и някои това да не се харесва!!
  • 50 Гост

    11 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: "През есента на 1944 г. Червената армия спира пред вратите на Варшава и позволява на Вермахта да се разправи с въстанието в гетото на полската столица." Тук следва да се вземе предвид, че това въстание е вследствие явният опит за хитруване от страна на англичаните и противоречие на конференцията от Техеран 1943!
  • 51 Гост

    7 3 Отговор
    Публикувано във факти.бг:
    "През 1944 г. Сталин безапелационно отказва на американската и английската авиация да окаже помощ на въстанието в гетото на Варшава.
    Видно е, че в 1944 г. Сталин спазва договорката от Пакта Рибентров – Молотов, че Варшава е в прерогативите на Третия райх."
    Естествено е да не им позволи, след като нарушават спогодбите от Техеран 1943г.
  • 52 Коко

    9 1 Отговор
    Изкривявате фактите по ужасно долен начин!
    Какво петно носим, та нашата държава единствена е спасила еврейското си насеселение, за добро или лошо.
    Жълтя журналя сте вие!

    Коментиран от #62

  • 53 Гост

    14 0 Отговор
    И ако трябва да бъдем честни, основите и предпоставките за ВСВ са заложени в условията на Версайският договор през юни 2019г. Ограниченията наложени на Германия са бомба със закъснител, която избухна 1939г. Да оставим настрана и факта, че Англия и Франция силно се надяваха да насочат Хитлер на изток и си затвориха очите за аншлуса на Австрия и подялбата на Чехословакия.

    Коментиран от #54, #56

  • 54 Гост

    5 0 Отговор

    До коментар #53 от "Гост":

    Корекция: юни 1919 година
  • 55 Гост

    8 2 Отговор
    До Масон /15/
    Прочети малко книги , за тоз идиот Адолф . Искал е цяла източна Европа да работи за , него. Ние славяните да бъдем , работници без образование, ,и права .

    А сега как е?
  • 56 стоян георгиев

    6 1 Отговор

    До коментар #53 от "Гост":

    версаиския договор е ключа .при него се създава желание за реванш при победениете австроунгарици и немци,които избива в изтласкването на хитлер на власт.
  • 57 Никога

    7 0 Отговор
    не бива да се бърка годината - 09.05.1945 с друга някоя година. Иначе 9 май си има всяка година, но 1945 г. е нещо много различно и несравнимо с нищо в историята.
  • 58 стоян георгиев

    4 10 Отговор

    До коментар #48 от "Фактолог":

    без сащ и великобритания сталин трудно би победил хитлер ,дори е било възможно и да загуби.великобритания воюва година и половина сама срещу хитлер и сталин и отселява.след това ангажира половината от немската авиация и една огромна немска армия в африка.освен това ангажира целия немски флот заедно с италианския и възпира влизането на испания във воината на страната на хитлер.сащ подпомагат ссср в наи-важните му елементи за отбрана.пращат му огромно количество суровини,камиони,локомотиви и храна.без тази помощ ссср не би имал големия брои катюши,самолети ,танкове...сащ възпират и япония от нападение над сибир.японците решават да не нападнат ссср ,а сащ ,което също много подпомага сталин.щото при една воина на два фронта 41-42 година и без никаква помощ от вън щеше да е съвсем друго положението.
  • 59 Bonder

    5 1 Отговор

    До коментар #2 от "Браво на исторческия факт":

    Всички роботърговци в Османската империя са били евреи така, че вие нямате място сред нас българите. Не си мислете, че ние сме късопаметни и сме забравили за всичките ви изродщини през вековете. Помним как вашите предци са вървяли с аскера и са раздавали заповеди кой да живее и кой дс умре.
  • 60 Този и идиот

    10 1 Отговор
    Цитати от статията: "Видно е, че в 1944 г. Сталин спазва договорката от Пакта Рибентров – Молотов, че Варшава е в прерогативите на Третия райх".
    "Днес Европейският съюз отново е пътеводна светлина".
    Този тип е тотален идиот.
    Преди на такива комунизмът им беше пътеводната светлина, сега е ЕС!
  • 61 СЛАВА

    4 2 Отговор
    ВЕЧНА СЛАВА !
  • 62 Жхх ъх

    1 1 Отговор

    До коментар #52 от "Коко":

    Виж историята на БА в Македония и гърция
  • 63 Violentus

    3 7 Отговор
    ТОВА НЕ Е НИКАКВА ПАБЕДА.ЗА СЛАВАТА НА ГЕРМАНИЯ И ЗА ДЕЛОТО НА ФЮРЕРА.ЗИГ ХАЙЛ!
  • 64 Младеж

    9 1 Отговор
    Пореднатна соросоидна помия, но това не променя факта, че СССР смачка цялата Европа!
  • 65 групен фюрер

    8 2 Отговор
    Истинската причина за ВСВ е жестокото ограбване на Германия,Унгария и България след ПСВ като победени държави.Германия търсеше реванш.Не случайно България се присъедини към Германия с надеждата да си върне загубените територии.За голямо съжаление коалицията Германия,Унгария,България загуби за втори път,като отново бяхме ограбени.Този път изглежда за винаги.

    Коментиран от #66, #77

  • 66 Пиниза

    7 1 Отговор

    До коментар #65 от "групен фюрер":

    Б.Борисов затвори всички капии за Македония да е българска.
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Доктор Охболи

    6 0 Отговор
    Лъжльо и манипулаторе, втората световна война започна с мюнхенския сговор и анексирането на Чехоссловакия от германците. Митът за съюза между СССР и Германия го налагате постоянно, но не казвате, че Сталин ПОСЛЕДЕН подписва такъв договор. Преди него всички други европейски страни го бяха подписали."Елита" на полската армия не е избит от НКВД, има решение на европейски съд по този повод. Стига лъжи и манипулации!
  • 70 Иванов

    8 1 Отговор
    Венци, не знам този път кой ти е писал статията, но можете да се чукате отзад и двамцата!!!
  • 71 xxx

    4 1 Отговор
    Русия побеждава , всички останали духат.
  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Обективен

    0 3 Отговор
    Капитулацията на Третия райх е на 08.05.1945 г. подписана в края на деня. Поради часовата разлика в Москва е 09.05.
    Така че капитулацията е на 08.05.
  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 1944

    0 8 Отговор
    радостно е да видиш рехави агитки от дърти кукуригалници за руския празник. еничарския електорат е на възраст над 70г. след 20 години няма да има руска кочина и русофили. украйна и китай ще са с обща граница.
  • 76 Панов

    0 7 Отговор
    Това е ден на окупацията и робството за източна европа
  • 77 Бах

    9 0 Отговор

    До коментар #65 от "групен фюрер":

    Прав Сте. Тук почти всеки идиот има собствена версия за ВСВ , както и този задал темата. Причината за ВСВ е следствие от ПСВ. Победените Германия , Австрия , България и Турция са наказани жестоко. Трябва да гледаме нашата изгода от ВСВ , а тя отлична.Благодарение на тогавашното правителство не влизаме в реални военни действия. И най важното , взимаме си ЮЖНА ДОБРУДЖА от Румъния без един изстрел. Това факт ли е. Ако трябва да мразим някой , това е САЩ , и Англичаните , които разрушиха София и още 34'- населени места. От друга страна боли ме фара за евреи и други подобни в този период. Ние Българите сме направили толкова много за тях , колкото никой друг. Защо сами се унищожаваме , че не сме спасили и тези от подвластните ни територии.Те не са били Български граждани на практика. Другите държави в Европа тогава с радост са ги изпращали в лагерите. Проблемът в случая сс ВСВ има стотици гледни точки и във всяка от тях има истина. В крайна сметка Русия реши и спаси Европа за самите Европейци. А сега какво!? ДА ЖИВЕЕ И ПРЕБЪДЕ БРАТСКА РУСИЯ - В крайна сметка ние други приятели нямаме. Нека питат Българският народ по въпроса. Но ПЕДАЛИТЕ които ни управляват не искат , щото знаят отговора!
  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Националист

    0 0 Отговор
    Бог да Благослови Братска Русия!
  • 84 ДДимитърдд

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Браво на исторческия факт":

    А защо съвсем умишлено премълчаваме жертвите от комунистическите режими които са много повече, тоест 160 милиона са убитите, но всички вкупом мълчат или се правят на разсеяни. България е част от този кървав период. Особено избиването на интелегентцията ни след 09.091944г. . Назначената комунистическа партия на власт, които заедно със съветските войски окупирали България те подлагат на жесток и кървав терор всички които са неудобни на комунистическият режим и масово избиват, интерниран българската интелигенция.
  • 85 Айхман

    0 0 Отговор
    Ех, майн фюрер,защо ти трябваше да ходиш в Русия,сега Европа щеше да е друга.