Статев: Таксите в УНСС т.г. не скачат нагоре

Публикувана: 2 Юли, 2012 15:54
0 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 1163
Статев: Таксите в УНСС т.г. не скачат нагоре
ШРИФТ ПЕЧАТ

От началото на кризата държавната субсидия бе намалена с една трета. Базовият норматив за издръжка на един студент в основното ни направление “Икономика” намаля от 963 лв. на 693 лв. Това е санитарният минимум, под който не бива да се пада, ако искаме да имаме висше образование (това е и становището на Съвета на ректорите), заяви в Proинтервю ректорът на УНСС проф. Стати Статев в отговор на въпрос, че държавната субсидия е била намалена с 1/3 и ще доведе ли това до увеличение на семестриалните такси.

„Но въпреки това правим всичко възможно да повишаваме качеството на обучението, да развиваме студентската мобилност, да увеличаваме международните контакти и престиж на УНСС като част от престижа на България там, където това става по европейски проекти и с европейски пари. Проблемът е, че не достигат средства за наука и от финансова гледна точка сме много назад от западните ни партньори, на които иначе не отстъпваме в научно отношение.

Досега академичните ръководства имаха право да определят размер на семестриалната такса до една трета от държавната субсидия, за един студент. С поправка в Закона за висше образование беше дадена възможност тя да достигне до две трети от нея. Елементарната сметка показва, че е възможно „да скочи“ от 289 лв. на 462 лв. годишно.
Въпросът не е в това дали студентите може да си позволят да заплащат с по около 90 лв. повече на семестър или че на УНСС не му трябват тези пари. А в начина, по който бе направено – без диалог с академичните ръководства и студентите. Това беше опит един проблем между държавата и студентите да бъде превърнат в проблем между ръководството на висшето училище и неговите студенти. Затова предложих на Академичния съвет и той взе решение през новата учебна година да не увеличаваме таксите.
Другото измерение на този проблем е, че следващата стъпка е студентът да плаща толкова, колкото и държавата. А това вече няма да е държавно висше образование, а публично - частно партньорство. Но въпреки финансовите затруднения правим всичко възможно да работим с намален ресурс на максимална мощност. преди 22 минути, ”, заяви проф. Статев.

Какво е мястото на УНСС в рейтинговите класации? Какво е качеството на образование и кои са предимствата на УНСС пред останалите университети?

Ще започна от последния рейтинг – на Института за национална политика, според който УНСС е най-добрият университет в България. Критериите са наличието на традиционни, иновационни и модерни специалности, чиито възпитаници прилагат постоянно придобитите знания в социалната практика, трансферът на кредити, програмата за академична мобилност, академичната автономия и пр.
Няма рейтинг, в който УНСС да не е сред „отличниците“. През миналата година той зае 1-о място в България, 13-о място в Европа и 31-о в света в класацията на световните бизнес училища, направена от Висшия консорциум на 126 изследователски центрове и институти към Министерството на образованието на Испания. Това е признание не само за нашия университет, но и за България.
През 2006 г. УНСС получи от Националната агенция по оценяване и акредитация (НАОА) най-високата институционална оценка сред всички български университети, през 2007 г. професионално направление “Икономика”, а през 2008 г. и професионално направление "Администрация и управление" – най-високата възможна оценка – 5.00. В близките дни очакваме резултатите от новата институционална акредитация на НАОА. Вярваме единствено на нея, защото това е легитимната институция, която има право да оценява. Надяваме се тя отново да потвърди, че УНСС е лидер във висшето образование.
Резервирани сме към резултатите от различни рейтинги, ако в тях няма дори формална логика. Като заместник-председател на Съвета на ректорите ще кажа, че готвим комплексна оценка на рейтинговата система на Министерството на образованието, младежта и науката. Искаме да бъдем оценявани от критерии, които предварително са обсъдени и приети от всички ректори.

Каква е връзката на университета с бизнеса и реализацията на студентите след завършване на УНСС?

Започвам с факта, съобщен от г-н Тотю Младенов, министър на труда и социалната политика, при откриването на Дните на кариерата в УНСС – 97,5 на сто от завършилите нашия университет си намират работа.
Контактите на УНСС с бизнеса са разнопосочни и многопластови. Специално за връзка на нашите студенти с държавни и частни работодатели и бъдещата им реализация функционира най-старият и най-големият в страната Междууниверситетски център за развитие на кариерата. Чрез него всяка фирма може да осъществи контакт със студентите и да им предложи стаж или работа. Центърът е отворен и за студенти от други университети. Всички големи банки и фирми в страната се ползват от неговите услуги. Радвам се, че работодателите винаги поставят знанията и подготовката на възпитаниците на УНСС на първо място в класациите и анкетите.
Има още какво много да се направи по връзките с бизнеса и с държавната администрация от гледна точка на усъвършенстване на учебните програми, най-вече в образователно - квалификационната степен „магистър”. За съжаление през 2001 г. беше премахнат един член в Закона за висшето образование, който позволяваше поръчано обучение от юридически лица. Резултатът е, че ако голяма компания иска да обучава свои служители в магистърска степен в УНСС или който и да е друг университет, не може да го направи. Разговаряхме с министър Игнатов, че тази възможност отново може да бъде върната в закона.
Друго направление, в което работим, са университетските проекти, които разработваме по линия на научноизследователската дейност. Става дума са съвместни проекти с бизнеса, които са с практическа насоченост.
Що се отнася до стажовете на нашите студенти, това в съвременните условия е въпрос, който няма как да бъде решен само от университета. Този танц е за двама. Затова очакваме бизнесът да подаде ръка на университетите и да има повече стажантски програми.

С колко и какви университети си сътрудничи УНСС. Доколкото е известно, тясна връзка има с Нотингам. Какво носи на Вас и на студентите това сътрудничество?

Нашият Център за мобилност на студенти и преподаватели има договори за обмен на студенти с повече от 200 чуждестранни университета и те непрекъснато се увеличават. Изградена е система за подбор на желаещите и за признаване на положените от тях изпити в чуждия университет. Чуждестранните студенти, които идват по линия на мобилността в УНСС, могат да учат един или два семестъра в петте бакалавърски специалности, в които преподаването е изцяло на английски език: “Economics”, “International Economic Relations”, “Finance and Accountancy”, “Business Informatics” и “Marketing and Strategic Planning”. Предстои откриването на още три: “Intellectual Property”, “International Tourism”, и “Administration and Management”.
Имаме и две съвместни магистърски програми с Nottingham Trent University, които също се водят изцяло на английски език – “European Business and Finance” и “International Business”. Завършилите успешно наши студенти получават дипломи и от двата университета.
Много преподаватели от УНСС, които участват в международни проекти, включват свои студенти при тяхното разработване.
УНСС има сключени договори с повече от 100 университета от цял свят. С нашите чуждестранни партньори си сътрудничим не само в учебната, но и в научноизследователската дейност, участваме в съвместни проекти, работим по откриването на общи магистърски програми, защото опитът от работата ни с Нотингам Трент юнивърсити показа, че интересът е огромен.

За първи път тази година бакалаври ще могат да се обучават дистанционно, около 300 на брой. Кое доведе до преминаването към този вид обучение и кои специалности включва то?

УНСС е първият държавен университет, който въведе дистанционно обучение за бакалаври в нашия Регионален център по дистанционно обучение в Хасково. Този пилотен проект се оказа изключително успешен и затова през тази година обявихме прием на 300 студенти-бакалаври в дистанционна форма на обучение и в София. Те ще се обучават в професионалните направления „Икономика“ и „Администрация и управление“, в които се включват специалностите „Маркетинг“, „Счетоводство и контрол“, „Бизнес администрация“, „Публична администрация“ и „Икономика“.
Решението да разкрием дистанционно обучение и в София взехме, след като се запознахме с изследване на Студентския съвет, което показа, че голяма част от нашите възпитаници едновременно учат и работят, особено след първи и втори курс. Има и немалък брой хора без висше образование, които искат да следват, но не могат да напуснат работата си за дълго време. Тази форма на обучение е адресирана и към майки с малки деца, към хора, които живеят в отдалечени населени места или са в неравностойно положение.
В цял свят дистанционното е най-развитата форма на обучение. Затова отчитам като положителен факта, че и УНСС се присъедини към него. Още повече, че имаме дългогодишен богат опит и отлично подготвени преподаватели в тази сфера. Повече от осем години обучаваме дистанционно в повече от 12 магистърски програми

 Колко студенти и в кои професионални направления ще приемете през тази учебна година?

УНСС ще приеме 3914 студенти в образователно - квалификационната степен „бакалавър“, от които 3494 – в редовна форма на обучение.
От няколко години приемаме студенти по професионални направления, а не по специалности. Целта е те да избират специалност, след като са изучавали блок от двайсет фундаментални университетски дисциплини и са натрупали знания, които ще им позволят да се ориентират в избора на професия. По този начин създаваме и силен стимул базовото образование да се усвоява по-успешно.
В УНСС се обучават бакалаври в шест професионални направления: "Икономика", "Администрация и управление", "Политически науки", "Право", "Обществени комуникации и информационни науки" и "Социология, антропология и науки за културата". В най-голямото направление – „Икономика“ – има пет поднаправления с общо 32 специалности.

Въвеждане на коментар към статията
Име (като гост):


Напишете кода от картинката КИРИЛИЦА

Визуална кептча
Какви предимства ще
имам като регистриран?
Коментар:
Много екстри за регистрирани потребители
ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани.

Вход за регистрирани потребители
Бисерите на известните
Костадин Чакъров
Бившият съветник на бившия Първи коментира пред Кеворк Кеворкян извинението на лидера на БСП за смяната на имената на българските турци:
Ако беше жив, Тодор Живков щеше да изхвърли Станишев от страната на каруца със завързани тенекии, заради извинението за Възродителния процес."

Още бисери