3 Юли, 2012 17:34 2 736 0

Проф. Стати Статев: Проблемите на Гърция не се отразяват огледално на България

  • проф. стати статев-
  • унсс-
  • криза-
  • гърция
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Проблемите на Гърция не могат да се отразят огледално върху България, защото в Гърция кризата е фискална, т.е. правителството има проблеми с приходите и разходите си. Ако обаче кризата в Гърция прерасне в банкова, финансова или глобално икономическа, това би имало някакво влияние върху българската икономика.

Това заяви в ProИнтервю ректорът на УНСС и заместник-председателят на Съвета на ректорите проф. Стати Статев.

Според него, в негативен план може би ще се намали малко дяловото участие на гръцките банки на българския пазар, ще се намали външнотърговският стокообмен между двете страни и т.н. Но това няма да е фатално за българската икономика, защото би имало и положителни ефекти - например изнасяне на бизнес и доходи от Гърция в България.

Въпросът с Испания е по-сложен – ако тя влезе в дългосрочна криза и рецесия, последствията ще са за целия Европейски съюз. Лично аз съм по-скоро оптимистично, отколкото песимистично настроен за развитието на кризата в Евросъюза в средносрочен план. Мисля, че държавите, които изпаднаха в определени затруднения (към тях можем да добавим Ирландия, Португалия и в известен смисъл Италия), трябва да проумеят, че не може да харчат за сметка на другите, а от своя страна Евросъюзът да създаде съответни регулаторни механизми за това, върху което интензивно се работи.

Оптимист съм за бъдещето на еврото в средносрочен хоризонт, прогнозира проф. Стати Статев. Причината за това е елементарна – алтернативните разходи и загубите на страна, която се върне към националната си валута (това се отнася за всички страни от Еврозоната), ще са толкова големи, че едва ли тя би взела подобно емоционално носталгично решение.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА