Last news in Fakti

21 Юли, 2012 16:08 1 444 5

Николай Младенов: Външната ни политика не е провокирала терористите

  • николай младенов-
  • терористи-
  • бургас
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

 

Българската външна политика в никакъв случай не е провокирала терористите за този акт. Това заяви категорично външният министър Николай Младенов в предаването "Събота 150" по БНР.

Няма нищо в случилото се, което да води в такава посока на анализ. Анализът, който се прави и който има най-висока степен на вероятност, е това, че има целенасочена атака срещу израелски туристи с цел да бъдат поразени максимален брой израелски граждани. Това е консистентно с терористични атентати, които са се случвали в други държави по света, което показва, за съжаление, една тенденция или политика на терористични групировки да покажат, че израелските граждани по цял свят могат да бъдат уязвени. Това няма нищо общо с България. В България имаме възможно най-отворения, най-свободния, най-открития диалог както с израелското правителство, израелското общество, така и с арабските страни, така, ако искате, и със страни като Иран. През последните няколко години в България има доста по-сериозен туристически интерес от Иран.

И България, и Израел сме достатъчно силни като общества, подчерта Младенов и добави, че ще се вземат максималните мерки, за да не се случи подобно нещо отново. Работим максимално бързо по откриването на извършителите, но това няма да промени начина, по който работим, и начина, по който живеем. Ние няма да станем жертва на терористите от някакъв страх. Ние сме по-силни от тях във всяко едно отношение, категоричен е той.

Ако се стигне до ясно доказателство за посоката на този атентат, ние ще бъдем абсолютно категорични и решителни във всички дипломатически и други мерки, които ще предприемем, за да покажем на международната общност виновните за това, което се е случило в Бургас. Към момента никой от нашите партньори в ЕС, НАТО, включително и САЩ, не са прибързали да посочат откъде идва организацията на този акт, каза външният министър.

Нашето категорично решение е да не се сочи с пръст, да не се сочи потенциалната посока, от която може да е дошла организацията на този атентат, докато не приключим с разследването. /.../ Ако тази ситуация бъде погледната от гледната точка на Израел и на проблемите, които Израел има с организации като "Хизбула", с реториката, която тече с Иран, това е съвсем различен контекст, но той не е български и няма нужда да се превръща в български, коментира Младенов и добави, че Израел не ни е поставил в неудобно положение с твърденията си, че Иран и "Хизбула" са замесени в атентата.

На критиката на ген. Тодор Бояджиев относно изтеглянето на външните ни разузнавачи от посолствата в чужбина под претекста за заклеймяването на ДС, Младенов отговори: Това са глупости, които говорят хора, които са толкова обрасли в паяжини, че просто нямам думи. Това са пълни глупости. Недейте да се отнасяте към собствената си държава, към собственото си общество с такова отвращение и пренебрежение. Българските служби на всички нива в момента работят по изключително професионален начин. Това, че някой пенсионирал се преди 20 години в момента говори тези неща, показва тоталната липса на връзка с това, което се случва. България днес не е България от 1988, 1976 или не знам коя година.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 watmark

    2 0 Отговор
    Младенов, ние нямаме външна политика от много време. Така че не словоблудствай. Гледайки правителството Младенов е най независимия министър от премиера. За съжаление е зависим от американците прекалено много. Син на комунисти, шеф на Отворено общество, текстопосец на Надежда... Типичен седесар. За съжаление ББ трябваше да го вземе. Американците много настояваха защото си съкратиха резидентурата а бившите разветки от ДС не им разбират английския заради руския акцент. С една дума Младенов е необходимото зло. Колко ли време още ще трябва да чакаме за да се сдобием с Български външен министър?
  • 2 кик

    1 0 Отговор
    глупак
  • 3 Мадуран

    1 0 Отговор
    Смешен подмазвач.
  • 4 без герб

    0 0 Отговор
    ПРАВИТЕЛСТВОТО ДА РЕГУЛИРА ТЕРОРИЗМА С НОВИ ИЗИСКВАНИЯ .

    И ДА ЗАКРИЕ АЛ КАЙДА...
    САМО АЛКАДА НЕ СА ЗАКРИЛИ ГЕРБ ..

    нова агенция по тероризма да прави проверки. глоби от 1000000 до 100000000000 минимални заплати
  • 5 ръб

    1 0 Отговор
    много е малък да говори че службите си вършат работата.това че е министър не значи че ги разбира нещата.той е евреин и е полезен мишок на израел и сащ.