Last news in Fakti

13 Април, 2020 16:00 3 220 31

Да не тестваме Господ!

  • господ-
  • сила-
  • кирил вълчев

Службата в полунощ на Великден не е за разходка, разтуха, сеир!

Да не тестваме Господ! - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Кирил Вълчев, "Дарик" радио

Душата трябва да се храни също и премиерът взе правилно решение държавата да не затвори черквите след като не са затворени магазините.

Хората не сме животни, за които само яденето е важно. След като е разрешено през разстояние да има хора в магазин, защо да няма през разстояние хора в черква? Дали пък светът не беше сполетян от нещастието с коронавируса, защото твърде много се отдаде на материалното?

И дали ще се отърве от заразата като признава за уважителни причини за каквото и да е движение отново само материални причини? Затова властимащите не трябва да тестват Господ с ограничения само пред духа на хората. Не само тялото е уважителна причина! Душата също е уважителна причина!

Но и властнямащите, също не трябва да тестваме Господа! Не трябва да отидем в черква на Великден единствено да изпробваме силата Му да ни предпази от коронавируса! Господ не е длъжен с магия да запази от заразяване всеки отишъл на черква. Вярно, в Библията и много книги след нея има свидетелства, че Той е правил не едно чудо.

Но не е задължен до края на земния път на човека да го пази от болести. Какъвто и избор да направим на Великден, трябва да бъде със сърце, изпълнено със съвършена любов. Не някой властник да ни определи дали да бъдем в черква или у дома. Не някакъв бяс да ни води на разходка от дома към черквата.

И властимащите, и властнямащите.

Властта правилно реши да не тества Господ със забрана Църквата да отбележи Великден, както го прави от столетия. И всеки от нас сам трябва да избере в черквата или у дома да бъде на Великден.

А след като премиерът лично остави избора, никой с някаква по-малка власт не трябва да създава пречки пред този свободен избор – било областен управител или кмет с вечерен час, било полицай на контролно-пропускателен пункт със забрана за придвижването до черква или манастир.

Защото душата трябва да се храни също и премиерът взе правилно решение държавата да не затвори черквите след като не са затворени магазините.

Хората не сме животни, за които само яденето е важно.

След като е разрешено през разстояние да има хора в магазин, защо да няма през разстояние хора в черква?

След като не са спрени пътниците в автобусите и влаковете, защо да няма свобода на движение сам или по двама в паркове и градини, по планини и крайбрежни алеи?

След като през два метра хора могат да чакат на каса да си платят някоя сметка за светло и топло за тялото, защо да не бъде разрешено да платят, за да влязат през два метра в галерия или музей, където да получат светлина и топлина за духа си?

След като вчера здравният министър разреши хората да идат до селския си двор, за да се погрижат за реколтата, защо да не разреши да пътуват до селската си къща и на родителите, които искат да дадат слънчеви дни на поколението си?

Не само тялото е уважителна причина! Душата също е уважителна причина!

Дали пък светът не беше сполетян от нещастието с коронавируса, защото твърде много се отдаде на материалното? И дали ще се отърве от заразата като признава за уважителни причини за каквото и да е движение отново само материални причини?

Затова властимащите не трябва да тестват Господ с ограничения само пред духа на хората.

Напротив, властимащите трябва да тестват хората дали свободно ще следват мерките им срещу вируса – както не един водач в историята е получавал доверие и е бил следван от водените от него дори 40 години през пустиня като Мойсей.

Затова, обаче, хората на власт трябва да имат план за живота на водените от тях дори при дълго пътуване през заразата. А какъв план за утре можеш да очакваш от управници, които онзи ден задължиха хората да носят маски на обществени места, вчера – отмениха задължителното носене на маски на обществени места, а днес сутринта обявиха отново, че носенето на маски на обществени места ще е задължително. То е все едно да очакваш план от управници, които онзи ден тръгнаха да кандидатстват за еврозоната, вчера се отказаха, а днес обявиха, че утре ще кандидатстват …

Но и властнямащите, също не трябва да тестваме Господа!

Не трябва да отидем в черква на Великден единствено да изпробваме силата Му да ни предпази от коронавируса!

Господ не е длъжен с магия да запази от заразяване всеки отишъл на черква. Вярно, в Библията и много книги след нея има свидетелства, че Той е правил не едно чудо. Но не е задължен до края на земния път на човека да го пази от болести. Напротив, Господ е свободен да предпазва човека толкова, колкото и е свободен и да го изпитва с нещастия. Както човек трябва да бъде свободен при всеки свой избор.

Службата в полунощ на Великден не е за разходка, разтуха, сеир!

Властта правилно остави всеки един от нас да бъде свободен да отиде в черква, ако сърцето му го иска и вярата му е силна. Но не и да тества Господ!

Даже според Библията светиите Петър, Яков и Йоан не успели да излекуват нямо умопомрачено момче, което баща му им довел в подножието на планината Тавор заради славата на Христовите ученици, че им е дадена власт да изцеряват болни. Иисус слязъл от планината и изкарал духа на лудостта от момчето след като казал на бащата: „Ако можеш да повярваш, всичко е възможно за вярващия!”

Но дали са толкова много тези, на които вярата им е толкова силна … Колцина имат наистина толкова изцерителна вяра, че да им е щит срещу всяка болест?

Колцина наистина не само не се съмняват, а даже са сигурни във възкресяването на Лазар на четвъртия ден в гроба, което православните християни отбелязваме днес?

Всеки избор за Бог е добър – да отидеш на черква на Великден или да се помолиш пред иконата у дома!

За Бог всичко е добро – дори и нещастията, защото сочат правия път, а премеждията са възможност да се утвърди мъдростта и добродетелността.

Според Боеций – последния голям римски философ, когото през VI век осъдили на смърт заради държавна измяна и докато чакал екзекуцията си в затвора написал „Утешението на философията” – за Бог при всеки избор има бъдеще, защото Той познава бъдещето при какъвто и да е човешки избор без това познание да причинява бъдещето, защото това е познание на вечното непроменливо настояще, което съдържа в себе си всичко случило се или можещо да се случи.

Затова – каквото и да изберем – ще бъде по Божието провидение понеже то е непроменливата пряка сила, оформяща всички неща, които ще се случат. Всеки е във вечността като – както пише Боеций – „пълното и съвършено притежание на безграничен живот в един миг”.

Какъвто и избор да направим на Великден, трябва да бъде със сърце, изпълнено със съвършена любов. Не някой властник да ни определи дали да бъдем в черква или у дома. Не някакъв бяс да ни води на разходка от дома към черквата.

Трябва да овладеем себе си със спокоен ум и ще бъдем благословени, защото щастието не може да ни даде никой със земна власт и никое земно удоволствие, а трябва да го намерим в себе си.

Властимащи, оставете хората сами да отидат или не в черквите и манастирите на Великден!

Властнямащи, не изпитвайте Господа и не отивайте без искрена вяра в черква точно този Великден, в който из света пълзи зараза!

Хора, да не се нападаме едни други за избора дали да останем у дома или да идем в храма на Великден!

Защото сам Христос е дал избор на хората да го осъдят и разпнат, както и после да вярват или не в неговото Възкресение …

И това е тестът от Господа за човека.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 нощен ястреб

    7 3 Отговор
    Правилно е написаното!
  • 4 Ръмпези

    2 4 Отговор
    НА ВСЯКА ПО-ГОЛЯМА УЛИЦА В ГРАДОВЕТЕ ТРЯБВА ДА ИМА- ЦЪРКВА , КУЛТУРЕН ЦЕНТЪР , СПОРТЕН ТЕРЕН..ТОВА Е- ВЯРАТА, КУЛТУРАТА И ЗДРАВЕТО...САМО ЕДНОТО ДА ЛИПСВА, НЯМА НАЦИЯ....
  • 5 onq s konq

    7 22 Отговор
    К'ъв "господ" к'ви 5 лева. От 2000 години лъжат хората с нек'ви библии, но никой нито е видял нито е чул тоя "господ".

    Коментиран от #8, #14, #30

  • 6 Не религиозен

    7 3 Отговор
    "Тогава учениците дойдоха при Исуса насаме и казаха: Защо ние не можахме да го изгоним? Той им каза: Поради вашето маловерие. Защото истина ви казвам: Ако имате вяра колкото синапово зърно, ще речете на тая планина: Премести се оттука там, и тя ще се премести; и нищо няма да ви бъде невъзможно.
    [А тоя род не излиза, освен с молитва и пост]." (Евангелие Матей 17: 19-21).
    Нека не пропускаме уточнението за ПОСТА и МОЛИТВАТА... и наистина да НЕ ИЗПИТВАМЕ и още:
    "Тогава Го заведе в Ерусалим, постави Го на крилото на храма, и Му рече: Ако си Божий Син, хвърли се от тук долу; защото е писано: - "Ще заповяда на ангелите Си за Тебе, да Те пазят; И на ръце ще Те дигат, Да не би да удариш о камък ногата Си". А Исус в отговор му рече: Казано е: "Да не изпитваш Господа твоя Бог".
    И като изчерпа всяко изкушение, дяволът се оттегли от Него за известно време." (Еванг. Лука 4:9-13).
    Който има уши да слуша, нека слуша...
  • 7 Ахахха

    1 2 Отговор
    От къде ги изкопавате тези циркаджии
  • 8 жал ми е за теб

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "onq s konq":

    дано не го разбереш по трудния начин
  • 9 Къде е урумов

    3 2 Отговор
    Такива хубави религиозни простотии пляскаше....
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 ИМПЕРИАЛИСТ

    3 4 Отговор
    Докато храмовете на БЪЛГАРСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА са празни, болниците и аптеките ще са пълни!!!

    Коментиран от #12

  • 12 Ъхъ

    2 2 Отговор

    До коментар #11 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Това важи ли и за хората преди 1-ви век сл.н.е. или само за тия след 1-век, че не става ясно, в библията не пише ???

    Коментиран от #16

  • 13 Смях с връх

    2 1 Отговор
    А бе, ама лунатичните продължават, да си имат доверие. А тия ,,божиите юристи,, как па не хванаха един път поне тия ,,чудодейни икони,, па да беха ги занесли в детското онкологично отделение например, а само ги вадят кога закъсат, и е празна църковната каса, а па останалите лунатичковци ги спонсорират задълбочено, купуват си ,,билет с печат,, за ,,Рая,,

    Коментиран от #15

  • 14 Гост

    3 1 Отговор

    До коментар #5 от "onq s konq":

    Конче - Хайванче, щом си жив и пишеш, това значи, че ИМА БОГ!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Не религиозен

    4 0 Отговор

    До коментар #12 от "Ъхъ":

    За всички след 1 -ви век сл .н .е важи казаното от Христос " И никой не налива ново вино в стари мехове; инак новото вино ще пръсне меховете, и то само ще изтече, и меховете ще се изхабят. Но трябва да се налива ново вино в нови мехове." (Еванг. Лука 5:37,38 ). Та нека погледнем в какви мехове наливаме и с какво сърце пристъпяме към виното и хляба
  • 17 Не религиозен

    2 0 Отговор
    Гледам - някакъв "храбрец" поставил минус на #6...Е, проблемът си е негов, че оспорва Словото на Бог. Ако е невярващ, както казва #8, да внимава... А "опозицията" няма да коментирам.

    Коментиран от #18

  • 18 Аз например

    0 2 Отговор

    До коментар #17 от "Не религиозен":

    не бих оспорил ,,словото на Бог,, при условие, че 100% със сигурност, е именно негово т.е. ще са нужни рационални доказателства. Вие, така с лека ръка ли се доверявате на всякакви благи приказки ? Питам, защото звучите така, сякаш настоявате, че само и единствено Вие знаете истината, а съм сигурен, че ни сте я чули, ни видели, което пък, автоматично Ви превръща в лъжец, така ли е?

    Коментиран от #19, #21, #23

  • 19 ИМПЕРИАЛИСТ

    5 0 Отговор

    До коментар #18 от "Аз например":

    "Тома, ти повярва, защото Ме видя; блажени, които не са видели, и са повярвали." Йоан 20:29
  • 20 един

    4 1 Отговор
    бог е всичко
    всичко е бог
    нямаш ли вяра
    копаеш си гроб
  • 21 Не религиозен

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "Аз например":

    Намирам въпросът за естествен , понеже такова е естеството на човека и на всеки, който е свикнал да търси и да мисли... И въпреки ехидната забележка, че съм лъжец, ще пропусна моето его, заради Оня, който чака всички да дойдат на покаяние, защото и аз преминах през съмнения и въпроси, докато стигна до откровението, че : " A вярата е даване твърда увереност в ония неща, за които се НАДЯВАМЕ, - убеждения за неща, които НЕ СЕ ВИЖДАТ)." (Евреи 11:1) И защото като всеки естествен човек,и аз имах нужда от "доказателства", Бог беше много щедър и продължава да бъде такъв, за всяка моя нужда - доказателство, след доказателство... Това е моята лична "сметка", но има много такива като мен и аз нямам претенции да съм единствен/а. Съжалявам, че оставате с такова впечатление, което е резултат на лошо отношение, защото казвате, че сте "сигурен, че ни сте я чули, ни видели, което пък, автоматично Ви превръща в лъжец, така ли е? " Тук отново ще се позова на краткия # 8, в отговор на иронията ви. А, ако наистина сте толкова интелигентен, колкото показвате в коментара си, препоръчвам да се одързостите и да поискате от Бог, да лично и директно от Бог, да разсее съмненията Ви. Той ще го направи - 100% ! По начин, по който никой човек не би успял. А онези като мен, които вече са открили ИСТИНАТА, знаят, че "без вяра не е възможно да се угоди Богу, защото който дохожда при Бога трябва да вярва, че има Бог, и че Той възнаграждава тия, които го търсят". Пак (Евреи 11: 6)

    Коментиран от #22

  • 22 Не религиозен

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "Не религиозен":

    " Вярно е това слово и заслужава пълно приемане, че Христос Исус дойде на света да спаси грешните, от които главният съм аз." ( 1-во Тимотей 1:15). Просто, човек трябва да чете много години и да расте в познаването на Словото на Бог и тогава излъчва увереност, "че само и единствено той знае истината"...
  • 23 Госあ

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "Аз например":

    Самураите казват, че да търсиш доказателства за съществуването на боговете (понеже всички изконни религии са политеистични) е все едно да осветяваш слънцето с факла, за да го видиш. А Мусаши казва да почиташ боговете, но да не разчиташ на тях.
  • 24 Казуар

    1 0 Отговор
    По време на живковизма разказът на Елин Пелин - Божия напаст беше в учебниците.

    Коментиран от #25

  • 25 Не религиозен

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "Казуар":

    И какво общо има суеверието в разказа с просветената вяра ?
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 случаен

    0 0 Отговор
    а той що се не показа поне веднъж,и що търпи такива като боко и гешев,дет рече,че бил ръката му,а лъже краде и живее без брак с жена

    Коментиран от #29

  • 29 Не религиозен

    0 0 Отговор

    До коментар #28 от "случаен":

    Де Гол е казал, че всеки народ си заслужава управниците , но не го измислил той, а го е прочел в Библията (Римляни 13:1).
  • 30 Човеческо дете за реализации покани ме

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "onq s konq":

    Има господ / БОГ !
    БОГ е българин !!!
    Това не означава че с него не може да се говори нормално, съчета ни са нещата при него !
  • 31 Извънреден коментар на учен без диплома

    1 0 Отговор
    Благодарение на съществата и силите, които са създали епохата на човечеството, има хора , които са божества, от които има БОГ един от тези хора са Мойсей, човек заради когото живота на минимум 2 племена се е променил - египтенското племе и израелтянското племе !
    Мойсей от както се е родил, ориста му не е била обикновена !
    Мойсей е оправил живота на своето племе, те са били впечатлени от него !
    Това , което пиша е пример, че има БОГ !
    БОГ / ГОСПОД
    Това са 2 думи , значи съществата и силите, които са създали епохата на човечеството, може да се разбере че всъщност те са БОГ и ГОСПОД в едно !