Last news in Fakti

19 Септември, 2012 17:55 1 878 2

ВМРО: Мюфтийството си играе с огъня

  • вмро-
  • мюфтийство-
  • радикален ислям
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Подкрепата, която Главното мюфтийство декларира за обвинените в проповядване на радикален ислям, е опасен прецедент, който не трябва да бъде поощряван, заявиха от ВМРО по повод на съдебния процес срещу ислямски проповедници, който тече в момента в Пазарджик.


Официалната позиция на партията е изразена по повод на изказванията на секретаря на мюфтийството Ахмед Ахмедов, че обвинителният акт нямал стойност и че имало репресии срещу мюсюлманите.
Мюфтийството на практика въвежда знак за равенство между ислям и радикален ислямизъм. Според Българското национално движение правилно в случая е да не се коментират предварително съдебни действия и решения.

Според партията изказванията на представителя на мюфтийството са намеса на отговорна религиозна институция в гражданската сфера и в дейността на независимата съдебна власт. Това е опасна игра с огъня, която се опитва да отдели мюсюлманите от останалите българи и да зададе някаква фалшива „мюсюлманска идентичност”.
Употребата на изцяло забулени в черно жени и стотици мюсюлмани в протест срещу съда у нас е скандален опит за политизиране на религията и ползването на вярата на хора като идеологическо оръжие. Това е недопустимо на фона на неспокойствието в целия мюсюлмански свят, предизвикано от един американски филм. Сместа между религия и политика е винаги взривоопасна, смята ВМРО.


Партията изразява увереност, че българските мюсюлмани няма да се поддадат на радикалните течения, „внесени” от арабски страни. Това са хора със запазен морал и ценности, чиято съдба никога не е била лека, припомня ВМРО. Самите мохамедани у нас открито наричат някои от новите джамии в страната „талибански“, а духовниците в тях – „бради“ и „уахабити“.

ВМРО от години предупреждава за безконтролното навлизане на нетрадиционни и опасни течения. Преди време именно ВМРО алармира за случващото се в циганския квартал на Пазарджик, където ислямски фундаменталисти системно се опитват да насаждат идеите си. Партията на Красимир Каракачанов продължава да настоява правителството да провежда специална политика към регионите, в които живее българомохамеданско население, защото именно то е основният прицел на ислямистки и фундаменталистки фондации и организации.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 я боюсь

    0 0 Отговор
    все это только цветочки для спящего болгарина и незрячего правительства, ягодки еще впереди. Когда такое безобразие было в маленькой, уютной Болгарии? Кто одел этих женщин в хиджаб? Кто научил этих молокососов - подростков говорить, что Болгария преследует мусульман? Почему болгары молчат? Почему правительство слепо?
  • 2 ..........

    0 0 Отговор
    Като тези на снимката ще сме всички след около 20-30 години.