Last news in Fakti

2 Октомври, 2012 13:39 6 417 23

България и Русия: Шамар след шамара

  • аец белене
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Отдавна е ясно, че АЕЦ „Белене“ няма да я бъде. Тепърва обаче започва спорът по финансовата част на проекта. В тази игра на нерви са заложени милиарди евро, за които двама стари приятели взаимно се изнудват, коментира „Дойче веле“.

Този спор отдавна е вгорчил живота на замесените в него. Българският министър-председател Бойко Борисов наскоро предупреди руския президент Путин, че ако случайно реши да дойде на посещение в София, ще трябва да се подготви за неприятни разговори. Българинът има предвид проекта АЕЦ Белене, който след продължителни перипетии сега е окончателно пред провал - въпреки че в него са закопани милиарди евро.

Милиарди, които сега руснаците искат от България -

под формата на обезщетения, което още повече вбесява българския премиер, пише Клаус Брил на страниците на "Зюддойче Цайтунг". А началото изглеждаше така многообещаващо - макар че беше поставено от едни други хора, в едни други времена. През 1987 година, по времето на комунистическото братство, бе взето решение за изграждане на атомна електроцентрала край Белене в Северна България.

Там трябваше да заработят два реактора от по 1 000 мегавата. След краха на комунизма строителството беше замразено заради липсата на финансиране. Години по-късно, когато България трябваше да "заплати" приемането си в ЕС с изключването на старите реактори в "Козлодуй", плановете за "Белене" бяха извадени от прахта.

Последва нов договор с руснаците,

сключен от социалистическото правителство на Сергей Станишев през 2008 година. Договорено бе „Атомстройекспорт“, дъщерна компания на държавния концерн Росатом, да изгради два реактора на площадката край Белене.

Според първоначалните планове те трябваше да заработят през 2013 година, пише по-нататък Клаус Брил.

Последваха протести по политическа и екологична линия - бившият премиер Иван Костов повдигна темата за увеличаващата се енергийна зависимост на България от Русия, а природозащитниците обърнаха внимание на факта, че площадката на бъдещата АЕЦ попада в активен сеизмичен район.

Разбира се, държавната електрическа компания НЕК оспорваше и двете обвинения.

Разходите за построяването на централата

и неясното финансиране бяха другите две основни спънки. Още преди години от проекта се отказаха германската „Дойче банк“ и френската „Париба“, а през 2009 г. от проекта се оттегли и германският енергиен концерн ЕрВеЕ, на който беше отредена ролята на стратегически инвеститор с дял от 49 процента срещу сумата от 2 милиарда евро. През същата година на власт в България дойде премиерът Бойко Борисов, който упрекна руснаците, че са поизкривили истинската цена на съоръжението.

По сметките на София централата щяла да излезе 10 милиарда евро, а не 6,3 милиарда, както твърдеше руският изпълнител. След спорове, продължили почти 3 години, през март т.г. правителството на премиера Борисов се отказа окончателно от проекта - с аргумента, че той е икономически неизгоден.

Руската страна отвърна с иск към България за 58 милиона евро

- заради извършени вече строителнно-монтажни дейности на площадката край Белене. София на свой ред отговори с насрещен иск за 61 милиона евро. Последва нов ход на Москва, която преди седмица отново внесе иск - този път за сумата от 1 милиард евро. Руснаците твърдят, че вече са построени и тествани поръчаните външни обвивки на реакторите, парните генератори и резервоарите за аварийното охлаждане на централата. За да се разплати с подизпълнителите, „Атомстройекспорт“ дори бил взел кредити.

В дебата се намеси и Симеон Сакскобургготски - според него строителството на

АЕЦ „Белене“ било "практично и далновидно"

Реакцията в България беше еднозначна: възмущение. Премиерът Борисов определи поведението на руската страна като "коварна атака", а финансовият министър Симеон Дянков нарече руския иск "смехотворен". "Не се страхуваме от руснаците", увери той, а президентът Росен Плевнелиев припомни, че истинските приятели всъщност не се изнудват взаимно.

Нов акцент в дебата внесе бившият премиер Симеон Сакскобургготски, който определи завършването на АЕЦ Белене като въпрос от "изключителна важност" за енергийните потребности на България. В същия контекст бившият цар обвини сегашния премиер Борисов, че политизирал въпроса.

Както и да приключи този спор, традиционно добрите приятелски отношения между България и Русия са изложени на сериозно изпитание. А държавната електрическа компания НЕК е пред нервен срив, който заплашва да я разтърси из основи. Според информация в българските медии, до този момент НЕК е вложила в АЕЦ Белене сумата от 700 милиона евро.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Фанети Мазакура

    1 0 Отговор
    Леле, леле.... Туй "прафителство" плаши Русия... Че и тоя Дянкофф размахва пръст на Путин.
  • 2 кик

    3 0 Отговор
    тежко ни.....дано Москва знае 4е това изказване на лумпена и п...ла не отразяват целокупния бг народ
  • 3 Той

    3 0 Отговор
    При толкова перчене, аз на мястото на Путин бих отложил визитата. Стига с тези махленски дискусии и хамалски език.
  • 4 бат мишо

    4 0 Отговор
    боже пази българия

    Коментиран от #8

  • 5 Иван

    1 5 Отговор
    Не съм фен на Борисов, но този път БРАВО! Браво че се опълчи на мръсните руски к....нца и на престъпника Путин. Смърт за Русия!!!
  • 6 duhai

    1 0 Отговор
    mnogo si tap ivan4o pii si hap4etata mom4e
  • 7 станишев

    2 0 Отговор
    колко лапаница ще падне ако се построй АЕЦа, щото договорите са ги подписали серГея и Овчарката ,какви тлъсти комисионни еваларка серго лаком родоотстъпнико ......някой от вас гледа ли в дългосрочен план че затривате цял един народ и ще останете само сигани и турци
  • 8 Калоян Петров

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "бат мишо":

    България се пише с главно"Б", простако.
  • 9 Johny

    1 0 Отговор
    Много лошо , не смятам , че е редно да се занасяме с Русия . Още повече заради това да може любимият ни Бойко Борисов да се сложи още малко на американците :( . Знаете ли , за да вървим на пред първо трябва да погледнем на зад , да видим кой и как ни е помагал и кой с какво ни е навредил . Съгласихме се , Америка да сложи противоракетния си щит в България , това ядоса Русия . Не зная о ще колко ще ни търпят . Нямам адекватно мнение за АЕЦа , но смятам , че трябва да сме с Русия или поне не срещу тях . Благодаря ...
  • 10 Боко

    1 0 Отговор
    Не съм сигурен, дали трябва да бъдем на страната на Русия, НО определено не бива да сме срещу нея!
    Дали не е най-правилно да бъдем на страната на България?
    Уви....
  • 11 бати батев

    0 0 Отговор
    руснаците винаги са ни прецаквали,но докато има тъпири и родоотстъпници като бсп да им лижат гъ..а ще е тъка.Но защо се страхувате толкова от русия,те също са яли доста бой от нас и пак ще ги бием но този път в съда и ще си платят скъпо че искат да ни клатят.Вижте думите на ГЕНЕРАЛ КОЛЕВ който би руснаците като шкембе в дувар в Добруджа и се гордейте:Кавалеристи, Бог ми е свидетел, че съм признателен на Русия задето ни освободи. Но какво търсят сега казаците в нашата Добруджа? Ще ги бием и прогоним както всеки враг, който пречи за обединението на България!
  • 12 бати батев

    0 0 Отговор
    Кавалеристи, Бог ми е свидетел, че съм признателен на Русия задето ни освободи. Но какво търсят сега казаците в нашата Добруджа? Ще ги бием и прогоним както всеки враг, който пречи за обединението на България! ген КОЛЕВ
  • 13 Цветан Цеков

    0 0 Отговор
    Електроцентрала в Белене....чудесно, но кой ще я плаща, ако аз с изтънелия си джоб, и на всеки 3 месеца ще ми вдигат тока, ...Мерси. Предпочитам да се топля зимата с дръвца от дядовата 5дк. горичка, дето е изгледала Баща ми, а то иначе при един земетръс от Вранча може тя да изчезне.
  • 14 мнение

    0 0 Отговор
    Защо ли изобщо Русия, заедно с Румъния, Сърбия и Черна гора е водила Освободителната за нас война с Турция през 1877-78г ?!?
    Защо са ни направили АЕЦ?! Да бяха ни оставили в калта!!!
    Срам ме е, че има българи, които нямат грам уважение към руснаците и славяните!
    За тези, които мразят руснаците, щеше да е още радост, като си носят фесовете и чалмите и да пишат на турски, тогава нямаше да има спорове за Белене, защото Турция знае къде и как да си строи АЕЦ с руско оборудване, дори и да е до нашето Резово!!!

    Коментиран от #17

  • 15 ссср

    0 0 Отговор
    България не се кара с Русия.Просто на това еврео иезоиточифутско правителство му е казано че в БГ няма да има руска централа. и то изпълнява.
  • 16 БЪЛГАРИН

    0 0 Отговор
    ХОРА ЧЕТЕТЕ ИСТОРИЯТА И БЪДЕТЕ РЕАЛИСТИ А НЕ ЛАКЕИ
  • 17 бати батев

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "мнение":

    Другарю анонимен,кой е казал,че БЪЛГАРИТЕ сме славяни,само тъпите комунисти и руснаци мислят така.Руснаците трябва да са ни благодарни,че сме им дали азбука да прославят бога с нея,трябва да разберат че сме най старата европейска държава и можем да се справяме и без тях и г.золизците и родоотстъпници русофили или бесепари
  • 18 пенчо пенчов

    0 0 Отговор
    никакъв не си другар. ти си п....р дето не си обича бедната си родина. какво общо има русофил с родоотстъпник и г.золизец. ако те са г.золизци то ти или си клошар. защото алтернатива за съществуването ти на този свят просто няма. гол си като пушка.

    Коментиран от #20

  • 19 подстрекател

    0 0 Отговор
    Дянков,напляскаи Путин по голото дупе!Но внимаваи щото тои има черен пояс! Ако не си много сигурен,остави го ан Боико,нека те да си ги мерят!На кои е по дълаг...пояса.Дано нашия е по по-наи,иначе ти ще плащаш 1 с девет нули.На глава от населението се пада по около 133 евро в период.Отделно не ти мърда пляскане по твоя задник!!!
  • 20 бати батев

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "пенчо пенчов":

    Празните глави на родоотстъпниците русофили,не допускат че живот има и без тях и без русия.ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ
  • 21 КГБ ЦРУ

    0 0 Отговор
    На 3-ти март викаш ли - Ура, да живее България?!
    Ако не бяха руснаците щеше да викаш - Ура, да живее Турция:-)))
    Тогава комунисти не е имало, ако изобщо си чел нещо от историята.
    Комунизмът е германска измишльотина на Маркс и Енгелс специално за такива като теб, долният :-))))

    Коментиран от #23

  • 22 калмун

    0 0 Отговор
    изобщо Русия, заедно с Румъния, Сърбия и Черна гора е водила Освободителната за нас война с Турция през 1877-78г за 200 тона злато, калмук
  • 23 бати батев

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "КГБ ЦРУ":

    БЪЛГАРИЯ Я имало когато русия не е съществувавала и пак ще я има и без русия.Била е и под византийско робство,но пак се е освободила без русия.от 1944 до сега сме под руско робство но пак ще се освободим и от тях,защото БЪЛГАРИЯ Е ВЕЧНА,а ви лижите дупетата на
    руснаците защото сте родоотстъпници и слагачи срам за вас.