7 Октомври, 2012 22:53 3 943 13

Българската икономика: 8 минуса, които могат да се превърнат в плюсове

  • матеев-
  • fobres-
  • икономика
Българската икономика: 8 минуса, които могат да се превърнат в плюсове - 1
Йордан Матеев
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Европа върви към икономическа катастрофа (как си я представям можете да прочетете тук). Европейските политически лидери до такава степен се оплетоха в пресилени обещания, демагогия, лицемерие и лъжлив оптимизъм, че изгубиха посоката. Те сякаш забравиха, че свободата стоеше в основата на идеята за обединена Европа - свободното движение на хора, стоки и капитали в свободни демократични мирни общества. Вместо това, доминиращата в ЕС идея днес е солидарност, но разбирана не като подкрепа при форсмажорни обстоятелства, например силно земетресение, а по доста извратен начин - насилствено отнемане на богатство от разумните, дисциплинираните, работливите и предприемчивите и раздаването им на загубилите здрав разум и трудови навици просяци.

Политическите лидери в Европа (в някои страни повече, а в други по-малко) систематично и без угризения убиват предприемаческия дух - с постоянно променящи се и растящи регулации, с високи данъци, с огромно преразпределяне на богатство, с неспособност да осигурят стабилна макро среда, с негативно отношени към богатите и предприемчивите. Целта им от доста време насам е единствено да прикрият собствения си провал калкото може по-дълго. Но той вече се вижда не само от абстрактните за много хора бюджетни дефицити и дългове. Вижда се от милионите нови безработни и рекордната безработица в ЕС. Нима политическите лидери очакват, че постоянно ще тъпчат бизнеса, а той ще продължава да инвестира и наема работна ръка? Предприемачите не са идиоти. Те са гъвкави и ще отидат там, където има добри условия за бизнес. В тази тежка за Европа ситуация огромни капитали търсят и ще търсят своето подходящо място. Точно тук е и шансът на България да излезе от мизерията.

Българската икономика е силно зависима от европейската и няма как да не пострада от предстоящото потъване. Но има шанса да изплува бързо и в добра форма за догонване. Какво трябва да направим, за да се случи това? Накратко, в основата на всички политики трябва да бъде поставен един приоритет - бързото подобряване на бизнес средата. Може би на пръв поглед звучи абсурдно, но много от слабостите на икономиката могат да се използват като предимства.

Първо, България дълго време страдаше от отказа на европейските лидери да я приемат в еврозоната и дори в нейната "чакалня". Поради това страната беше възприемана като по-рискова, лихвите бяха по-високи, потенциалните инвеститори калкулираха високия риск при избора накъде да се насочат. Сега, при надвисналата опасност от разпад на еврозоната, този проблем се превръща в предимство. Единственото, което трябва да направим е когато дойде катастрофата да вържем лева към стабилна валута, например германската марка (ако Германия се върне към своята валута и ако политиките й се базират на здравия разум), или швейцарския франк.

Второ, България е най-бедната страна в ЕС. Това обаче от гледна точка на инвеститорите в ЕС означава възможност за оптимизиране на разходите, особено в по-трудоемки отрасли, чрез прехвърляне на производства в България и по този начин получаване на конкурентни предимства в момент, когато това е жизнено важно.

Трето, безработицата в България е огромна и продължава да расте. За разлика от 2006-2007 г., сега има доста квалифицирани, кадърни и работливи хора, останали без работа.

Четвърто, има много свободни имоти - за офиси, фабрики, търговия и живеене - на вече ниски цени, което дава възможност, както на настоящите, така и на потенциалните инвеститори, за намаляване на разходите и подобряване на конкурентоспособността.

Пето, икономическата и финансова катастрофа от 1996-1997 г. може би все още влияе негативно на доверието на потенциалните инвеститори към способността на страната да води разумна политика. Когато влагаш пари някъде вероятно се интересуваш дали последните 20-30 години държавата е фалирала. Не случайно много международни анализатори предричаха, че световната криза от 2008 г. ще доведе до колапс на валутния борд в България. Но това не се случи, защото изживяната драма въоръжи независимите икономисти и управляващите със силни аргументи в подкрепа на икономическата свобода и реформите. Българите добре помнят какво се случи преди 15 години и при всяко залитане на управляващите в грешна посока са много по-склонни да се вслушат в гласа на разума. Затова при всичките ни критики към последните няколко правителства, включително сегашното, те все пак запазиха най-важното - макроикономическата стабилност. А Германия е пример, че лошият спомен от хиперинфлацията може да има положително влияние върху политиките и общественото мнение повече от половин век.

Шесто, икономиката на България пострада силно от световната финансова и иконономическа криза, както и от последвалата дългова криза в Европа. Но пък България показа, че нейната икономика и финансовата й система, са устойчива на тежки външни шокове и бързо се адаптират към новите условия. Това е успех, който трябва да се разказва по света при всяка възможност. След като икономиката се е приспособила към новите условия след най-тежката криза от Голямата депресия насам, най-вероятно ще повтори този успех и при нови световни сътресения.

Седмо, много от публичните сфери в България все още са нереформирани. В тях липсва свободна конкуренция и/или системите са изградени грешно от гледна точка на стимулите. Това е голям проблем сега, но е и голяма възможност за бърза положителна промяна при смели структурни реформи. Те могат да намалят бюджетните разходи, което ще осигури още по-голяма фискална стабилност, възможност за пълно погасяване на дълговете и намаляване на данъчната тежест. Могат да привлекат и нови играчи. Такива реформи са например въвеждането на електронно правителство, премахването на стотиците вредни регулации на пазара на труда и даване на възможност за свободнато договаряне между работодатели и служители, освобождаване на пазарите, като енергетика, здравеопазване, образование и пенсионно дело, от намесата на държавата.

Осмо, правителството няма много пари. От една страна, тънкият фискален резерв е проблем, тъй като той е важен буфер за тежки времена, който намалява риска от фалит на държавата. От друга страна, недостигът на пари спира държавата от инвестиране в мегаломански рискови "стратегически" проекти като АЕЦ "Белене".

Разбира се, има и много проблеми, които няма как да се превърнат в предимства и просто трябва да се решат. Например защитата на собствеността, която е сред основните тежести, дърпащи България надолу в световните класации за икономическа свобода и конкурентоспособвност.

Осъзнавам, че всичко това изглежда трудно осъществимо, дори невъзможно. Но едно нещо е сигурно - ако не поставяме тези въпроси на дневен ред ще си останем бедни, намръщени и мрънкащи. Надявам се, че политическите и обществените лидери си дават сметка, че ако бизнес средата не стане приоритет номер едно за държавата, рано или късно, но по-скоро рано, един милион безработни ще излязат на улицата, за да ги попитат защо няма работа.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 принцип на питър

    1 1 Отговор
    кратко и ясно казано в прав текст.точно така данчо.
  • 2 Деди

    1 1 Отговор
    И всичките тези глупости ги пише икономист!!!
    Боже, Боже....
    Гус'ин Матеев, дали може да отговорите и ЗАЩО се случват всички тези неща?
  • 3 Икономист

    1 1 Отговор
    Добър анализ и верни изводи
  • 4 Емил Петров

    1 1 Отговор
    Толкова повърхностен анализ трудно може да се направи, но ето че г-н Матеев е успял!!!

    Само си представете как предприемачите от Пежо-Ситроен си затваря фабриките във Франция и се втурват към България...
  • 5 Гого

    1 1 Отговор
    Това момченце е трето поколение ,,икономисти,, които говорят едно и също...т.е. те се изхранват като говорят глупости.Кой е този инвеститор , на когото поне два пъти в годината някой му завишава разходите с 15-20-30% и той ще стои без да уволни хора ...без да продаде бизнеса или просто да си вдигне шапката,,
  • 6 икономисто

    1 1 Отговор
    Такива хора трябват на България, да и обещават, да галят ухото с нови български митове. Ако изтъкнатите от него доводи са предимство то досега да са се случили. Единствен късмет който може да извади България при евентуален разпад е в новия ЕС да участват държави без сериозни дългове и без бюджетен дефицит това са Германия и България заедно със Бенелюкс и др. северо и средно европейски държави.
  • 7 BGSofia

    1 1 Отговор
    Има доста истина в тази статия, но трябва акъл за да ги разбереш.
    Предприемачите от Пежо-Ситроен и много други се изнесоха в Китай, а България е доста по-близо и е с най-евтина работна ръка в Европа. А знаете ли колко компоненти за автомобили, примерно се правят в България.
    Има начин, въпросът е да има желание....
  • 8 муспи

    1 0 Отговор
    И Бойко, и Станишеф и Миглена Кунева, даже и Костов и царя ако им се даде възможност, могат да укрепят тези предимства до предимствата на Амазония пред САЩ. Сидеров не може и затова няма да го изберат. Има двойна гаранция за това: Българският народ е състрадателен към евреите дето загубиха шестотин милиона само последния холокост, и второ, което си е първо - гласовете не се броят от евреите.
  • 9 потърпевш

    1 0 Отговор
    България ще започне да се оправя в оня ден когато управляващите най после проумеят,че икономика без производство не става,ченеможе само в 5 града в България да има работа,че неможе в малките населени места да вземат малки заплати защото и там тока водата и разходите за зраве са като в големите населени места,че горивата са понякога и по скъпи,че след като ни свъши работното време в завода отиваме да работим по селата земеделска работа,която в големите населени места е непознато нещо,че ние сме си изкарвали на село, ами и вий отидете да си изкарате на село нещо ,защо отивате на почивка по курортите, защото вземате достатъчно пари ,ако всеки взема нормални средства за покриване на разходите си ще е по добре за всички ,и икономиката ще е по балансирана,и няма на разчита само на пенсиите
  • 10 Летописец

    0 1 Отговор
    БРАВО!ОТЛИЧНО!
    45 години обещания за светло бъдеще а сега за дъжд от чуждестранни инвестиции.ИКОНОМИСТ-УТОПИСТ.
    Какви инвестиции в държава, която няма дефинирани стратегически приоритети в икономиката.Има проблеми в съдебната система, с корупцията,бюрократична администрация,с променящ се непрекъснато нормативна база,западаща образователна система.Почти 6 хиляди абитуриенти годишно заминават да учат в чужбина и остават там да обогатяват чужда икономика.Каква квалификация, технологична и трудова дисциплина може да предложим.Какви комуникации имаме.Защо при това 10% данъчно облагане няма инвестиции та дори и големи фирми извършващи триъгълни операции.Дори чуждестранни инвестиции в имоти се разпродават.Та ние не може
    да усвояваме отпуснатите ни европейски фондове-какви чужди инвестиции какви пет лева.
    На автора препоръчвам да отиде в Дубай да види с очите си как се привличат инвестиции и то в пясъците на една пустиня на 6 часа полет от Европа.И за да ни ми говори за петродолари да направи сравнение с другите петролни държави като Либия,Катар,Оман,Бахрейн а да напише нещо по смислено!!!
  • 11 Летописец

    0 1 Отговор
    Авторът ако няма пари за Дубаи да отиде до Турция поне да види икономически растеж и привличани на чуждестранни инвестиции.
  • 12 йордан йорданов

    0 0 Отговор
    Адаш,да се надяваме ,че тоз милион безработни излезе още утре в противен случаи оправия няма,нашите богаташи са като Настрадин ходжа тъкмо ще ни научат ,че може и да не ядем и господ да им е на помощ
  • 13 Иванов

    0 0 Отговор
    Не се притеснявайте господа иде края на ЕС и на Еврозоната първо Гърция след нея Испания после П ортогалия Италия и накрая Германия и Франция сами ще се откажат. Някои от вас господа задал ли си е въпроса защо Англия не въведе еврото а си остави лирата и паунда.Та помнете от мен господа нищо добро не идва от запад самата история на България го доказва за туй нашия обикновен гражданин на България страда.Стига голи обещания и подли лъжи.