Last news in Fakti

11 Октомври, 2012 00:31 5 004 22

Провалите и успехите на правителството на Бойко Борисов

  • икономика-
  • политика-
  • правителство-
  • борисов-
  • матеев
Провалите и успехите на правителството на Бойко Борисов - 1
Йордан Матеев
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В България сме склонни да делим хората, включително политиците, на черни и бели. Едните казват - Бойко Борисов е лош премиер - и единствено го критикуват. Обикновено в тази позиция са политическите опоненти, представителите на независими неправителствени организации с идеална цел и журналисти и блогъри, които са фокусирани върху функцията на медиите като четвърта власт. Другите пък казват - Бойко Борисов е добър премиер и няма алтернатива - и само го хвалят. И критичните, и позитивните коментари се случват независимо дали във всеки конкретен случай Бойко Борисов прави нещо смислено или нещо вредно.

В моята работа като икономически журналист съм се хващал, че, в ролята ми на watch dog, започвам да гледам твърде критично към политиците. Фокусирам се върху кусурите им и ги критикувам безмилостно, но често пропускам да ги похваля за стъпките им в правилната посока. И тъй като обикновено съм "покривал" като ресор финансовото министерство, жертви на критичния ми поглед като журналист и блогър, са ставали Муравей Радев, Милен Велчев, Пламен Орешарски, Симеон Дянков, както и съответните им "шефове" - Иван Костов, Симеон Сакскобургготски, Сергей Станишев, Бойко Борисов. Като погледна назад, виждам, че понякога съм прекалявал. С което вместо да им повлияя в една или друга посока, най-вероятно съм влязъл в графата им "враг", който не желае да успеят. А аз не съм им враг, просто съм искал да бутам нещата в правилната посока и в полза на обществото.

Мои близки са ми правили забележки, че понякога съм твърде остър и агресивен, но аз смятах, че това е мой журналистически дълг в защита на обществените интереси. След доста мислене по въпроса, днес мога да кажа, че сигурно текстовете ми щяха да бъдат по-полезни за обществото, ако бяха малко по-балансирани и по-позитивни, ако повече от тях се отнасяха за положителни промени. Това щеше да направи критиките ми много по-значими, критикуваните нямаше да ме вкарат в графата "враг" и вероятно щяха да се вслушват по-внимателно в думите ми.

Споделям всичко това, защото виждам, че в момента много свестни, кадърни и готини журналисти и граждански активисти попадат в същия капан - започват твърде много да виждат само черното и да игнорират бялото. Те имат напълно легитимен аргумент за това - опитват се да балансират розовия поглед към властта на голяма част от българските медии. Но така те стават "врагове", а позиициите им олекват. Едно е да кажеш - Бойко Борисов е пълен некадърник и направи поредната простотия, а съвсем друго е - новата идея на Бойко Борисов не е добра - и да се аргументираш без лични нападки.

Черногледството може да е много вредно. Защото българското общество започва да вижда в черно и бяло политиците, вместо политиките. И когато то избере новия "месия" ще е много по-склонно да подкрепи и промяна на добрите политики в грешна посока.

Българите обикновено се разделят по напълно непродуктивния въпрос дали са за или против даден политик, където често няма верен отговор, защото всеки си има плюсове и минуси и обсъждането им има смисъл само по време на избори. Много по продуктивно по време на мандата на дадено правителство ми се вижда дискутирането на плюсовете и минусите на конкретна политика, идея, действие или бездействие. Там решенията се взимат постоянно, а не веднъж на четири години. И при нормална комуникация, без агресия, омраза и лични нападки, обществото може да наклони везните в правилната посока дори когато крайното решение се взима от личност, която не ни е симпатична.

С извинение за дългия увод и с риск да бъда оплют от всички страни, представям моето мнение за най-големите провали и успехи на правителството на Бойко Борисов (с уговорката, че и провалите, и успехите можеха да бъдат и по-големи).

ПРОВАЛИ

1. Здравеопазване: добрите първоначални идеи за повече конкуренция и разбиване на монопола на държавната здравна каса вече изглеждат забравени.

2. Пазара на труда: около половин милиона българи загубиха работата си от края на 2008 г. до сега, но това не само не доведе до реформи за по-свободно договаряне между работодател и работник, а дори напротив - върви се в обратната посока с увеличаването на минималните заплати и осигурителните нива.

3. Инвестиции: нивото им е твърде ниско, правителството загуби доверието на много инвеститори и затвърди лошия имидж на България със своите действия и бездействия като:
- частичната национализация на пенсионните фондове;
- лошата защита на собствеността;
- превръщането на държавата в некоректен длъжник;
- опитите за налагане на тавани на цените;
- опитите за държавен рекет върху бизнеса;
- твърде високото ниво на корупция;
- държавните интервенции там, където държавата няма място.

4. Енергетика: вдигането на цените е показателно за провала да правителството да диверсифицира източниците и да либерализира пазара.

УСПЕХИ

1. Макроикономическа стабилност: огромен успех на правителството и на финансовия министър Симеон Дянков; въпреки драматичните моменти, предизвикани от силните външни шокове (световната финансова и икономическа криза и дълговата криза в ЕС), особено през 2009 г. и началото на 2010 г., правителството успя да удържи дефицита в бюджета и нивото на дълга в приемливи граници; допълнителна фискална стабилност донесе непопулярното, но полезно, увеличаване на пенсионната възраст, както и решението за излизане на държавата от рискови проекти като АЕЦ "Белене".

2. Данъчна политика: правителството успя в тежки времена да запази основните данъци без значими увеличения (изключвам акцизните ставки, променени заради ангажименти на държавата като член на ЕС и допускам, че грешната идея за облагане на дохода от лихви ще отпадне); не се поддаде и на силния натиск от различни лобита за диференциране на ставките на ДДС.

3. Отпушване на фондовете на ЕС: на практика в края на мандата на предходното правителство Брюксел беше спрял кранчето; и сега нещата не са идеални, но има огромен скок.

4. Инфраструктура: ако се абстрахираме от дразнещото рязане на лентички, напредъкът е голям - магистрала "Тракия", южната дъга на софийското околовръстно шосе, метрото... - и доведе до подобряване на качеството на живот на много българи; без съмнение това ще има и дългосрочни икономически ефекти.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кик

    1 0 Отговор
    а хората дето се хвърлят от балконите заради отчаяние?безпари4ие?липса на алтернатива?

    Коментиран от #6

  • 2 манго от африка

    1 0 Отговор
    .А бе ти да не мислиш че в България живеят маймуни , че да ти вярват. Професията ми е мениджър завършил по комунистическо време 1984 г . и мисля ,че по добре от теб разбирам икономическите процеси.1. макроикономичиска стабилност- бедност по голяма и от африканско племе.2. ще работим с памперси за да се краде повече.3 не на аец - за българия восък с конец.4 данъци - и тия като БСП - да ги плащат бедните ,че ще им вземат и къщите. 4 отпушване фондовете на ЕС - крадене на пари посред бял ден.5 Инфраструктура-днес режем ленти - от утре ремонти трябва да се краде. Като си журналист иди пред разплащателна агенция която и да е тя виж какви коли се карат как са облечени чиновниците направи анализ на законните им приходи и незаконни разходи ама не ти стиска
  • 3 Смешника

    1 0 Отговор
    Абе, папагал! Какъв си ти, бе, че ще тласкаш министрите в определена посока! Локумджия такъв!
  • 4 аноним

    1 0 Отговор
    Матеев ,
    колко плащаш , за да ти научим името?

    струва си да се изкажеш по някакъв въпрос - ако си спекулант, ако си политик,ако си адвокат........Ти не си такъв !
    ---------
    ти бъдещ политик ли си или просто ни напомняш за себе си ?
  • 5 малко инфо

    1 0 Отговор
    Матеев за кви успехи говориш бе човек? То още избора на подобен човек е провал...., трагедия, за която май много хора не знаеха.
    http://www.dw.de/dw/article/0,,16056946,00.html
  • 6 333

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "кик":

    te sa uspeh za edni sa6testva prosveteni...da gi nare4em Tqh ;)
  • 7 гост

    1 0 Отговор
    Авторът да отиде на психиатър, за да обсъдят чувството му на вина и непредизвикана тревожност. Тъй като ГЕРБ са пътници е добре да побърза, за да избегне опашките.
  • 8 nikis72

    1 0 Отговор
    защо не се скриеш .какви успехи какви 5 лева
  • 9 здравко твърдич

    1 0 Отговор
    Абе Йордане, ти сам вярваш ли си на това което си написал? По голяма мизерия от тази в последните три години беше само по времето на Луканов и Виденов. Ама тях ги изгонихме. Сега е ред и на ГРОБ да си отидат. Стягахме , стягахме коланите, то дупки не останаха повече за стягане. Пътници са след няколко месеца. Провалите са им повече от успехите. Само лъжи от тях. Днес е така , утре е иначе. Я погледни обезлюдените села и малките градове. Останали са само шепа стари хора на доизживяване. Всичките млади са по чужбина. Ако тука имаше сносни заплати и работа, щяха ли нашите жени и майки да ходят в Италия или Гърция за да бършат посраните задници на техните старци? Като дойде това правителство хората гледаха с надежда на него, но сега май само броят дните до изборите, когато със силен шут трябва да ги изритаме на бунището на историята. Оставиме ли ги, жална ни майка. За следващите години кой знае още какви данъци ще ни сложат. Идва времето да им покажеме , че не сме овце или маймуни.
  • 10 Хъхи

    1 0 Отговор
    Успехи??!? Ъ!
  • 11 Васил Василев

    1 0 Отговор
    С мерките на Дянков ни остава само да минем на вегетация.Лошото е това че западните ни "приятели" въобще нехаят за положението на българина.За да излезе от колабса на Б-я и беше нужен 1 милиард през 1996/97 год.и познайте някой даде ли го.Сега за Гърция се изсипват десетки милиарди независимо от реакцията на самите гърци.България,за съжаление от край време е била недолюбвана от великите сили с изключение Брежневския период на СССР.
  • 12 долу охраната на БКП

    1 0 Отговор
    Айде да идват изборите, че да им бием шута. По добре червените кхмери отколкото тия мафиоти, ония поне крадяха с мярка, тия искат всичко.....
  • 13 туман

    1 0 Отговор
    такива като теб са най-опасни и вредни за страната, не управляващите. Защо не коментираш срастването на държавната власт с престъпността? Или да продължим да вярваме на" ние ги хващаме, те ги пускат"? Защо не коментираш случая НДК? Не знаеш ли кой ще го приватизира?
  • 14 никсън

    1 0 Отговор
    европейската банка предвещава две тежки години на гърците , а испанците са си ОК . ние къде сме с една недовършена магистрала , метро и южна дъга на околовръстното при управлението на ГЕРБ - четири години лъготене и нищо !!!! поне еврофондовете да усвоявахме , а то 12 % - смешници !!!! гърците извлякоха парите на европа и пак ще им дадат , а ние и трохите от ервопейската трапеза не можем да вземем !!!!
  • 15 kromeo

    1 0 Отговор
    Йорданчо,приятелю, ти наистина ставаш за присмех с този некомпетентен макроикономически анализ. Много балансирана оценка си дал ми се струва...и май предварително си потърсил извинение за това. Сложи знак минус на всичко което разглеждаш и ще получиш истинската оценка на социално-икономическата катастрофа в която живеем. Жертваха малкия и среден бизнес чрез върлуващата данъчно-финансова диктатура и всичко това заради макроикономически показатели и цифрички с които си играят разни финансисти. Дянков прави "дипломната си работа" на тема макроикономически стабилитет в условията на стерилна икономика, съзнателно убивайки България. Съдбата на България е в ръцете на писклив комплексар и недочетен охранител!
  • 16 да го ева

    1 0 Отговор
    Данчооооо,бледо момченце такива икономистчета като теб е..ха м..та на държавата.За какви успехи пишеш,като народа е оскотял и освирепял,нали разни там инфраструктурни проекти са пак кървави пари от народа бе.Мотика държал ли си в ръце,кирка,вила,лопата или коса,ааа забравих чел си за тях в "Уикипедия".Отказа от АЕЦ бил успех,ми успех е,но не за Бойко, а за Турция и Румъния,които ударно си строят АЕЦ-и,защото имат държавници ,а не тъпанари като това правителство.
  • 17 ЯНКО

    1 0 Отговор
    къде са тия успехи ? всичко е замряло и хората вече чакат изборите за да доиде новият БОИКО
  • 18 дЯДО ПОП

    0 0 Отговор
    Догодина гласувайте пак за ГРОБ.
  • 19 гибона

    0 0 Отговор
    Голямата Кафъ има толкова кинти, че може да ви купи всичките заедно със скъсаните гащи!!!!
    Пак ще е бащицата номер 1, няма нужда от нов заместител.

    Коментиран от #21

  • 20 Грую

    0 0 Отговор
    Най-големия успех на правителството е, че успя да се справи с дребния бизнес и ако не можа съвсем да го унищожи, то поне успя да го убеди, че няма и за него добра политика и да не храни никакви надежди за по-добри дни. На дребните частици само на онези работи не са им закачили фискални устройства с мобилна връзка, но аз си мисля, че това ще бъде едно от следващите предложения на финансовия министър, поредния данъчен експеримент и новаторска идея във фискалната политика и дори може да се кандидатсва за книгата на Гинес или поне за Нобелова награда. Да ни е честито.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 диди

    0 0 Отговор
    бойко борисов е рак който трябва да бъде премахнат мутра която не заслужава да бъде на свобода камо ли да управлява държава като България мястото му е в затвора където надявам се скоро ще влезе или неговите бивши "колеги" ще го пратят на място от където връщане няма!