Last news in Fakti

2 Ноември, 2012 11:45 2 356 9

Самоубийствата в България зачестяват

  • самоубийства-
  • зачестяват-
  • националния център за обществено здраве

Тревожен е ръстът на младите хора, които посягат на живота си

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Самоубийствата в България зачестяват, а най-често на живота си посягат хора на възраст между 18 и 39 години. Това сочи анализ на Националния център за обществено здраве.

През 2011 г. на живота си са посегнали 3153 души, като при 796 от тях изходът е бил фатален. Експертите отчитат, че жените правят по-чести опити за самоубийство, но при мъжете опитите по-често завършват с фатален край.

Особено тревожна е статистиката сред младите момичета - само миналата година на живота си посегнали 394 тийнейджърки срещу 56 момчета в училищна възраст.

В тази възраст водещи мотиви за самоубийство са несподелена любов, конфликт с родителите, слаба оценка, силна негативна емоция.

Най-младата самоубийца е момиченце от Пловдив на 7 г., най-възрастният самоубиец - мъж на 103 г. от Стара Загора. Не се съобщава обаче как са завършили тези два случая.

Категорична е тенденцията към увеличение в сравнение с предходните 2 г., сочат данните. През 2010 г. опитите за самоубийство са били 2799, от които 783 са завършили със смърт, а през 2009 г. - 2712 с 673 успели.

В статистиката за държави с най-много самоубийства България заема 32-ото място в света.

Според първия по рода си доклад за световното щастие, представен от Колумбийския университет в САЩ, България е сред 10-те най-нещастни държави в света.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 тито

    1 0 Отговор
    Какво толкова се чудите--нали това е целта на нашите ( покровители). Тотално и масово унищожаване на населението по целият свят. БОГ да пази България.

    Коментиран от #2

  • 2 свети петър

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "тито":

    това е целта на илюминатите, а аз самият съм един от тях...
  • 3 Невалидната бюлетина

    1 0 Отговор
    А по-добре би било да зачестят убийствата на определени (оперативно интересни) лица!
    WesternTwilight
  • 4 Хараламби

    1 0 Отговор
    Е да ама си имаме щастливи кокошки, а в скоро време и щастливи прасета защото сме цивилизовани. Е, че тийнейджърите били нещастни и се самоубивали, няма да издребняваме сега.
  • 5 Христо Ковачев

    1 0 Отговор
    СЪБУЖДАШ СЕ СУТРИН И ПО ТЕЛЕВИЗИЯТА ВЪРВИ НОВИНА 240 ДЕПУТАТА СЕ САМОУБИЛИ ,Е НЯМА ТАКЪВ КЕФ
  • 6 qqqqqq

    1 0 Отговор
    По 10 на ден, а защо никъде не се говори за това. Повечето са заради банките. Хората са теглили заеми и в следващият момент остават без работа. Банките започват да ги тормозят психически а в някой случаи и физически и човека прави тази стъпка. От цялата работа печели банката защото заемът е със застраховка живот. Банките принуждават хората който не могат да си плащат да се самоубиват за да могат да си приберат парите.
  • 7 просттттт

    1 0 Отговор
    БАНКИ!!!!Това е най-масовата причина.И нашите псевдо банкери нито един път не са споменали думичката ФИЗИЧЕСКИ фалит.Поинтересувайте се какво значи това определение в цивилизованият свят,където човешкият живот все пак стои над всичко.
  • 8 Пешо

    1 0 Отговор
    Дали са го прочели управляващите дето се фукат постоянно че сме станали като силиконовата долина едва ли не със мъдрото си управление ??? Една от десетте най - нещастни държави ....
  • 9 кик

    1 0 Отговор
    Според първия по рода си доклад за световното щастие, представен от Колумбийския университет в САЩ, България е сред 10-те най-нещастни държави в света.

    какво зна4ение има тогава 4е имало хубава природа тук?по добре в пясъците на сахара но да съм щаслив отколко тука без капка щастие.....защо не съм отишъл там ли?ами защото за съжаление съм се родил тука