Last news in Fakti

7 Ноември, 2012 00:05 7 346 19

Пропадането на Америка

  • америка-
  • сащ-
  • пропадането-
  • капитализъм
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Единият е кандидатът на богатите, другият - на народа. Но независимо как се казва новият американски президент, САЩ си остават подвластни на тоталния капитализъм - онзи капитализъм, който има силата да разруши Америка, коментира Дойче веле.

Американската армия разработва оръжие, с което само за 1 час може да бъде достигната - и унищожена - всяка точка на земята. В същото време електрическите стълбове в Бруклин, Куийнс и Ню Джърси все още са дървени. Това представлява Америка днес: хайтек за елита, развиваща се държава за останалите. Нито една страна в света няма повече Нобелови лауреати от САЩ. В същото време обаче, докато вилнееше супербурята Санди, много болници в Ню Йорк трябваше да бъдат евакуирани, защото аварийните агрегати не се включиха, пише германският публицист Якоб Аугщайн на страниците на сп. "Шпигел".

Който вижда в това някакво противоречие, очевидно не е разбрал, че Америка е страната на тоталния капитализъм. За да функционира, този капитализъм не се нуждае нито от обществени болници, нито от електричество за домакинствата. Елитът разполага със своя собствена инфраструктура. Тоталният капитализъм разрушава обществото и парализира правителството. Барак Обама не успя да промени нищо в това отношение. И Ромни няма да успее. А Европа бърка, когато гледа на американските президентски избори като на някаква битка между доброто и злото. Да не говорим, че в никакъв случай не става дума за избори, от които зависи бъдещето на страната, пише по-нататък Аугщайн.

Талибаните на Запада

Мит Ромни - свръхбогаташът, и Барак Обама - правозащитникът: това са двете лица на една политическа система, която вече почти няма нищо общо с демокрацията - такава, каквато я разбираме ние. Изборите са част от тази демокрация. Американците обаче нямат избор. Доказателството за това откриваме у Обама. Когато преди 4 години той стана президент, всички се надяваха на ново начало за Америка. Което обаче си беше чисто недоразумение. Обама нито закри лагера в Гуантанамо, нито вдигна имунитета на предполагаемите военнопрестъпници от администрацията на Буш, нито опитоми финансовите пазари, а за климатичните промени дори вече никой не говори. Военните, държавният апарат, банките, индустрията - всички те разполагат с огромна власт. Цялата власт на народа е безсилна срещу нея. Срещу тази власт е безсилен дори самият президент на САЩ.

Фанатиците, от които Ромни зависи, погребват всички ценности, с които досега отъждествявахме Западния свят: науката и логиката, разума и благоприличието. Те мразят хомосексуалните, слабите и държавата; потискат жените и преследват имигрантите; а техният морализъм по темата за абортите не се спира дори пред жертвите на изнасилвания. Тези хора са талибаните на Запада.

Упадъкът вече е започнал

За Европа е без значение кой ще победи на тези избори. Единственото, което засяга европейците, е каква ще бъде американската външна политика. А в нея нито Обама е гълъбче, нито Ромни е някакъв хищен сокол. Сегашният президент води своите войни не с войници, а с разузнавателни самолети от въздуха. На жертвите обаче им е безразлично дали ги убиват хора или машини. А Ромни? Той надали ще се хвърли заедно с Израел във война срещу Иран, тъй като САЩ не могат да си позволят да водят още войни. Твърде погрешно е също така да смятаме Републиканската партия за партия на войната, а Демократическата - за партия на мира, или дори за лява партия. Та нали войните в Корея и Индокитай бяха започнати от демократите Хари Труман, Джон Кенеди и Линдън Джонсън - и бяха приключени от републиканците Дуайт Айзенхауер и Ричард Никсън. Дори един Роналд Рейгън, смятан от европейската левица за олицетворение на лошото и смехотворното в американската политика, от гледна точка на днешните стандарти е по-скоро миролюбив човек. Той воюва само за Гренада.

Истината е, че никой от нас вече не разбира Америка. Погледната от Европа, тя изглежда като една чужда култура. Политическата система е в ръцете на капитала и неговите лобисти, а общественото мнение се контролира от една перверзна комбинация от безотговорност, жажда за власт и пари и религиозен фанатизъм. Залезът на американската империя вече е започнал. И американците не са в състояние да спрат този упадък. Но те не се и опитват.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кик

    1 0 Отговор
    хайде ромни сложи край на фирма сащ и запо4ни война с Иран, Русия и Китай....
  • 2 стойчо

    1 1 Отговор
    А в какво сее превърнала Европа смея да попитам автора от дойчевеле? В едно бунище, където корупцията е ужасяваща, създават се еврофондове за глупости, като например интеграция на хора, които хич не искат да се интегрират, и парите се източват от лидерите; безконтролно се пропускат всякаква паплач от емигранти, които разяждат отвътре континента. Докато в САЩ е още жива американската мечта, още може да тръгнеш от нулата и да станеш милиардер. Нещо, което в Европа никога не е имало.
  • 3 007

    2 0 Отговор
    в САЩ е още жива американската мечта, още може да тръгнеш от нулата и да станеш милиардер.
    Ти май много филми гледаш.....
  • 4 никсън

    0 0 Отговор
    намирисва на нова световна война !!!!!!!!!!!!
  • 5 Невалидната бюлетина

    1 0 Отговор
    По-ясно не можеше да бъде обяснено. И особено - И американците не са в състояние да спрат този упадък. Но те не се и опитват.
    WesternTwilight
  • 6 Емигрант

    0 0 Отговор
    От 40 год съм там не политически!избягах през Гърция с фалшив паспорт.намерих начин почти всички близки да изтегля и успях!Тук има само една мечта хляб.Америка само в Америка там без пари са самомързеливите,тук всички.до Коледа съм тук вдигнете се бе хора свалете тези тия мутри сега гледам друга мутра Бинев абе хора децата внуците мислете!
  • 7 САЩ

    0 0 Отговор
    Аз вярвам в Американската мечта, и искам всеки да може да си позволи да си я купи, както направиха Дарина Павлова, Бойко Борисов за дъщеря си и много други знайни и незнайни БГ мошеници.
  • 8 ne znam

    0 0 Отговор
    Тук има села - в Благоевградско, Пазарджишко и из Странджа-Сакар, дето НИКОГА не е прекарвано електричество. Там сигурно дървените стълбове още се чакат като манна небесна. 500 години да западат, такава разруха и нищета като по нашите краища, дето е газил турски и руски крак, НИКОГА няма да има, другото са вестникарски щуротии!
  • 9 кими

    0 0 Отговор
    Към номер 4-Никсън:
    До къто Америка е на върха,световна война не може да има.Ако можеше до сега да е станала-поводи имаше много,но никой не смее да я започне,защото резултата е ясен.Може да има само регионални войнички за свери на влияние и решаване на местни проблеми.
  • 10 bubblehead

    1 0 Отговор
    Никога не бях чел по-добьр анализ за днешна Америка. Америка е напьлно неразбирама за мислещите хора в Европа и то не защото европеиците са малоумни... От друга страна автора не разбира мащаба на американската империя и сьответно колко време ще мине до колапса на Американската империя е несьразмеримо по-мощна от Римската империя, която е упадала векове ... накрая до толква упаднала та чак 3-4 прости воиници тракиици са и били императори , но дори тогава е мачкала половината познат свят... Сьгласен, с тоя електорат които почти 50% намира Ромни за добьр избор, колапса е неминуем , но няма да бьде в нашия живот....казвам го без никаава задявка с американофобите...ако някои си представя колапса на Америка ей там след ьгьла няма как да е по далеч от реалноста.
  • 11 спас

    0 0 Отговор
    Израстнах в България, живял сгъм на запад, сега живея в америка. Няма да говорим за ам. мечти - милионери и т.н. защото светът много се е променил, откакто се роди амер. мечта. Но нека говорим за възможности -= които в ЕВРОПА са просто невъзможни, само защото си АUSLAENDER( за тези, които не знаят езици - чужденец). В УСА липсва тотално това презрение към чужденците, нещо коеот в Европа е на предна линия. Сигурен съм, че всеки го е почувствал.
  • 12 m00t

    0 0 Отговор
    Описанието важи за целият глобален свят. В Съединените Американски Щати, положението е не толкова концентрирано, а по-точно вниманието е крайно фокусирано върху "космополитен" ареал. И "упадъкът" е просто форма на сюжетно развитие!
  • 13 уадуамиура

    0 0 Отговор
    боли ме за тъпата америка писна ми не ме интересува грам не ни занимаваите имаме си наши проблеми
  • 14 ЛУД ЛЕР

    0 0 Отговор
    ЧЕРЕН НИЩО ОБЩО С АМЕРИКА , ЧЕ И ПОЛИЦЕЙСКА ТРИВКА
  • 15 Пловдив

    1 0 Отговор
    И един американски тъпанар за министър на финансите в България... Да бяха извадили някой от лудницата,по-малко зле щеше да е...
  • 16 Андрей Русев

    0 0 Отговор
    Браво! Хубава статия!!!
  • 17 Дошо

    0 0 Отговор
    Управлението на САЩ зависи от негрите и латиноамериканците, които достигнаха 50% от раждаемостта в страната.Ако някой не се сеща какво имам предвид ще кажа - Там се случва същото което се случва в България.Америка отива към упадък!
  • 18 Грую

    1 0 Отговор
    Добре за Америка пишете. Дървени им били електрическите стълбове. По-важното е главите на хората дето ще ги управляват да не са "дървени", заплатите да не са "дървени", пенсиите да не са "дървени". Пишете за България де, 'що не пишете? Пишете за магистралите и 145.00 левовите пенсии и двете неща са "дървени". Защото на нашия президент му казаха още докато не беше президент да не взима материал за магистралите от табаните на ТЕЦ Марица Изток. Ама не нямало било проблем, здраво ставало. Абе ние ли ще откриваме Америка бе? Като ти казват да не взимаш от там няма да взимаш и толкоз. Ама сега няма и една година и рушали се платната. А добър ден. По 5 милиона на километър и сега освен пенсиите и магистралите дървени. Пишете де , що не пишете? Имам чувството, че членовете на това правителство са отдавна умрели, защото за умрелите само добро или нищо. Ами като искате да Ви управляват умрели хора не пишете тогава. Когато обаче те си тръгнат от властта не се учудвайте ако сте по умрели от тях, защото натам вървят работите!!!!! Не за упадъка на България , за пропадъка следва някой нещо да напише. Не може да оставиш да те осъди Европейски съд и да разправяш после " Аз, Аз, Аз, Аз". Ама ще плащаме нали. Бил стрелял по полицаи. Ами аз не съм станал полицай , защото не искам някой да стреля по мен, което пак не е сигурно де. Да не са ставали полицаи и те. Ама не сега "Аз, Аз, Аз" , ами да беше отишъл да го каже това на Европейския съд, а не сега "Дайте данъци да платим за "Аз, Аз, Аз", абе Дянков абе тури още някакъв данък та да платим и другото "Аз, Аз, Аз".Пишете бе, защо не пишете. Америка! Америка далече, а големите "дървета" са ни всеки ден пред очите. Материал за писане имате колкото щете. Ама Ви е страх после да не ходите да съдите някой, че гърмял по Вас. Така е, прави сте. Народът не случайно го е казал "Страх лозе пази".
  • 19 АНТИ Е.С.

    0 0 Отговор
    АБЕ ТОВА ЕВРОПЕЙЦИТЕ ВСИЧКО СТЕ ОПРАВИЛИ ВЕ.С. ТА СЕГА СТИГНАХТЕ ДО ТАМ ДА ПЛАЧЕТЕ НА ЧУЖДИ ГРОБИЩА . ТО ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ ЩЕ СЕ РАЗПАДНЕ ПРЕДИ ЩАТИТЕ ДАЖЕ МОГА ДА СЕ ОБЗАЛОЖА ТЕ СЕДНАЛИ ДА УМУВАТ КАК САЩ ПОТЪВАЛИ !? ГЛЕДАЙТЕ САМО БЛИЗКИТЕ 5 ГОД КАКВО ЩЕ СЕ СЛУЧВА В „ПРОСПЕРИРАЩАТА ЕВРОПА".