Last news in Fakti

12 Ноември, 2012 13:38 1 573 2

Не е вярно, че лифтовете на Витоша не могат да се подменят

  • лифтове-
  • витоша-
  • подмяна-
  • ски-
  • мирослав найденов-
  • борисов
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

 По повод повтарящите се твърдения на представители на правителството през последните дни, че заради протестите на Орлов мост през лятото, „милион и половина“ софиянци няма да има къде да карат ски тази зима на Витоша, коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" припомня:

С приетите промени в Закона за горите в чл. 54, ал.1, т. 6* се позволява подмяната на старите лифтове и влекове в Природен парк Витоша с нови от частен собственик, въпреки че те са построени върху държавни поземлени имоти.

Липсата на инициатива от страна на "Витоша ски" - собственик на повечето съоръжения в района на „Алеко“ на Витоша - показва, че вероятно фирмата няма интерес да подмени съоръженията.  Същото впрочем беше потвърдено и от министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов.

Коалицията "За да остане природа в България" подкрепя скиорите и сноубордистите, които настояват Столична община незабавно да предприеме необходимото, за да се изпълнят приватизационните договори и лифтовете и влековете в Природен парк Витоша да бъдат подменени с нови.

Още на 10 юли 2012 г., експерти от коалиция „За да остане природа в България" бяха поканени на среща в Министерство на физическото възпитание и спорта. Тя беше по повод липсата на поддръжка на държавния влек „Заека“ на Витоша, даден под наем на Българска федерация по ски. Същият е в окаяно състояние като следствие от неразумен договор за наем, по който държавата не е осъществявала никакъв контрол. Въпреки всичко това и поетите обещания обществото все още очаква реални действия от министерството, за да се гарантира достъпна и конкурентна услуга в ски център „Алеко“. Въпреки многократно изявените ангажименти към спорта от най-високо държавно ниво осъществяването им остава далечна химера.

Междувременно с окончателно решение на Върховния административен съд отпреди седмица Министерството на спорта беше задължено да предостави обществена информация за договорите си с Българска федерация по ски. С тази информация се очаква обществото да научи как се изразходват държавните средства за дейностите на федерацията, включително на Витоша, и как министерството следи за изпълнението им.

В началото на годината държавната агенция за финансов контрол установи, че управата на ски федерацията е изразходвала част от средствата по програмата "Научи се да караш ски" неправомерно, сключвайки договори със свързани лица.

------------------
* Закон за горите чл. 54, ал.1, т. 6 - "Право на строеж върху поземлени имоти в горски територии без промяна на предназначението на територията се учредява за изграждане на станции и стълбове на съществуващи лифтове и влекове, които са търпими строежи по Закона за устройство на територията, включително за нуждите на основен ремонт, реконструкция, подмяна и/или модернизация - за срок до 20 години."
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 На ските

    0 0 Отговор
    Не знам защо еколозите се страхуват от истината. Може би, защото вече стана ясно, че са направили огромен гаф със закона за горите. Съоръженията и лифтовете НЯМА как да се подменят със сегашното законодателство. Защо... В Закона за горите НЕ СЕ дава ясно предписание как да се подменят лифтовете. В Плана за управление на Витоша, от една страна, се препоръчва подмяната на лифтовете, а от друга се изисква да не се нарушава тревното покритие - две противоречия, които завършват абсурда. Законът за горите не съдържа нито една точка, която да обяснява как да се осъществи подмяната на съоръженията – а подмяната на лифтовете по същество е дейност, която според нормативната уредба се нарича строителство. Какво излиза от всичко това. Сегашната нормативна уредба НЕ ДАВА възможност лифтовете да се подменят. Евала на хората, които решиха сега да ги проверят и да направят профилактика, за да може, когато снегът падне да се качваме догоре в стари, но поне сигурни лифтове. Ако и това не е нещо добро, здраве му кажи... Дано сега псеводо еколозите като Белев да млъкнат най-сетне.
  • 2 куку

    0 0 Отговор
    На подлогите, не се разпенвай толкова! Всички разбраха какво цели: В.ски,Юлен или както ви е удобно да и казвате? Да видим кога точно ще направят /инсценират/ инцидент на Витоша, щото само това остана.....другите козове ги изиграха.