Last news in Fakti

18 Ноември, 2012 16:19 2 564 13

Строежът на "Белене" е заплаха за икономическия ни суверенитет

  • аец "белене"-
  • мария капон-
  • инициативен комитет-
  • референдум
Строежът на "Белене" е заплаха за икономическия ни суверенитет - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Първият инициативен комитет, който се обявява срещу строителството на АЕЦ „Белене” с алтернативна позиция по националния референдум, представи днес мотивите си.

Начело на инициативния комитет е председателят на Единна народна партия (ЕНП) Мария Капон, която последователно отстоява позицията на партията срещу строителството на ядрената централа. В инициативния комитет са се включили хора от цялата страна.

В мотивите им се казва, че чрез АЕЦ „Белене” България става напълно зависима от чужда страна в областта на енергетиката и това окончателно затваря кръга на икономическото ни подчинение. Строежът на „Белене“ е заплаха за националния икономически суверенитет. Цената на централата захранва олигархични кръгове и ще превърне в длъжници българските граждани за поколения напред.

По време на днешната пресконференция инициативният комитет обърна внимание и върху някои изисквания на ЦИК към инициативните комитети. Те поставят в неравностойно положение регистрираните за референдума на алтернативната позиция и лишават българския народ от възможността да направи информиран избор.

Например фактът, че в избирателните комисии ще има представители само на партиите, които поддържат тезата за строеж на АЕЦ „Белене”, тъй като те са мнозинство от парламентарно представени. За всеки дебат по темата на референдума инициативните комитети ще трябва да заплащат, за да се чуе свободното им мнение в медиите.

Въпреки това от инициативния комитет с председател Мария Капон се обявиха против призивите за бойкот на референдума и са решени да направят всичко, за да предоставят шанс на българите да направят информиран избор по време на гласуването. От комитета изразиха надежда, че президентът Росен Плевнелиев ще спази обещанието си и ще гарантира честен и демократичен референдум.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бай Мичо Бейзадето

    9 0 Отговор
    Искам да питам М.Капон,с какво ще ни свети когато затворят5 и 6-ти блокове на АЕЦ-а.Европа от сега ни отряза 2/3 от парите за тези блокове и в същото време имаме цялата документация/подписана,удобрена и платена/ за АЕЦ Белене.Няма друга държава в света в която обществото да е толкова разединено и поляризирано.За това не след 30 ами и след 100 год.България за съжаление ще си остане най-бедната в Европа държава.
  • 2 кик

    6 1 Отговор
    хора бегайте от таз територия
  • 3 СССР

    8 0 Отговор
    абе за какво ви е собствен и сигурен ток за още 25 години българия е доказала на света че след 90 г е най простата държава в европа и като такава е съгласна да купува ток от други страни нищо че е най бедната страна в европа
  • 4 ПИЧ

    5 0 Отговор
    ще свети със ветрогенераторите си за да може да им се купува тока,че иначе е глад...
  • 5 гост

    6 0 Отговор
    колкото е грозна толкова е и проста.но защо си мисли че и другите са толкова прости.но на ли сме богати,защо да не си копуваме.на ли западняците за това ни затвориха парвите четири реактора
  • 6 МГ

    4 1 Отговор
    Енергията на бъдещето!Докато овладеем термоядрения синтез-там нещата нещо буксуват.Трябва да внедряваме върховите технологии.Да градим кадри за бъдещето.Нефт,газ-те са до време!!
  • 7 Смешника

    0 9 Отговор
    Права е! Не ни трябва атомна централа! Бъдещето е на други енергийни източници. Твърде опасна и много сложна и отговорна за поддръжка и обслужване е атомната централа! А пък с нашата мързелива и проста работническа класа да обслужваме високотехнологично производство като ядрената енергия - много рискуваме!

    Коментиран от #9

  • 8 redi

    9 0 Отговор
    Г-ж Капон, вашето място е на острова в Белене , за да гледате отсреща България
  • 9 smeshnik

    7 0 Отговор

    До коментар #7 от "Смешника":

    Правилно, пълен смешник си, тотолно прост си. В България има много добри специалисти , преди да критикуваш почети малко,
  • 10 Икономист

    6 1 Отговор
    Няма ли прокуратура да се самосезира и на тая да и образува дело за национално предателство.Няма ли ДАНС да вземе да и провери източниците на доходи , ами с изказванията си да поставя под заплаха нашата национална сигурност.А за това как щесе плати АЕЦ белене - много просто - с амолтизационните отчисления и печалбата .
  • 11 Мария Свиркон

    5 0 Отговор
    това ................. що не земе да пита Костов да и обясни как дебелите не стават за политицаи....
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Фостер

    0 0 Отговор
    Какво “високообразовано” слабоумие !0