Last news in Fakti

3 Февруари, 2013 12:33 30 480 100

Нова македонска атака срещу България

  • македония-
  • лъжи-
  • евреи-
  • депортация
Нова македонска атака срещу България - 1
Вагон в Музея на Холокоста в Скопие, на който е изрисувана несъществувала по време на депортацията емблема на БДЖ. Снимка: nemakedonoid.blog.bg
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Спас Ташев

 

На 2 февруари македонската телевизия „Сител” излъчи „ексклузивен” репортаж, озаглавен „Българско участие в депортацията на евреите”.  В материала се твърди, че в нацистките архиви са намерени нови документи, които ясно показвали, че българските власти не само са знаели, но са организирали транспортирането на македонските евреи до концлагера Треблинка.

Какво показват "новите" им документи, разпространени в Р Македония?

Става въпрос не за немски, а за български документи от септември и октомври 1943 г. в които се разглежда заплащането от България на Германия на транспорта на македонските евреи. Фактът, че Берлин е поискал от София да заплати по 250 райхсмарки на изпратен евреин е добре известен. Самата процедура по заплащането е описана в отчета за първото тримесечие на 1943 г, на Комисарството по еврейските въпроси. При внимателен прочит обаче се откриват интересни разкрития. Така например въпреки настояването на комисаря по еврейските въпроси Александър Белев, българска охрана не заминава за Катовице. Поради тази причина именно чрез туристическото бюро "Балкан" комисарството си поисква от Германия да върнат обратно парите. Така че няма никаква българска охрана на депортационните влакове. Българското съучастие е до Скопие. От там до Треблинка нещата се поемат изцяло от германците.

Причината, поради която България заплаща на Германия разходите за път на депортираните македонски евреи е, че депортационните влакове са германски. Запазена е снимка на депортационен влак пред Монопола в Скопие. На него няма надпис БДЖ. Запазена е и друга снимка, на която върху вагона се чете немския надпис Hannover, т.е. за депортацията е дошъл германски влак от Хановер. В доклада на Белев ясно е записано, че депортацията ще се извърши със специални влакове, които ще дойдат от Райха. Самите секретни инструкции на германците са, че охраната и транспорта след поемането на евреите в Скопие и Лом трябва да са само германски. Нацистите не са желаели други държави да знаят на къде се движат депортираните, защото е възможно да разберат каква би била тяхната съдба. В репортажа на македонската телевизия "Сител" обаче пак показаха вагона от музея в Скопие с надпис БДЖ и BULGARIA, който в фалшификат. До миналата година на този вагон стоеше логото на БДЖ във вид на стилизирано крило, което е създадено през 1964 г. и през 1943 г. не е съществувало. След оповестяването на този факт, в Р Македония пребоядисаха надписа, за да наподобява изписването от 1943 г. Не познавайки стандарта на БДЖ, и за сегашният надпис е лесно да се докаже, че в фалшив.

Репортажът на телевизия „Сител” показва, че в македонските обвинения срещу България се появяват все повече пукнатини. В Скопие доскоро твърдяха, че ЕДИНСТВЕНО България е виновна за депортацията и смъртта на македонските евреи, че с български влакове и с българска охрана те са изпратени за Треблинка. Чрез твърдението за българско участие, за първи път в Скопие се признава, че има и други участници. В конференция на Българския хелзинкски комитет в края на 2012 г., в присъствието на представители от Р Македония, ролята на България бе охарактеризирана като на съучастник. Наличието на съучастие обаче постави въпроса за ролята и на другия участник, в случая Германия. За да прехвърлят отговорността върху България, в Скопие упорито отказваха да се занимават с този факт. На всеки изследовател обаче е ясно, че едва след неговото анализиране ще може да се даде обективна оценка, при която разграничат понятията вина и отговорност и да се определи степента за всеки конкретен съучастник. А те не са само България и Германия, защото германските депортационни влакове преминават например през албанска и сръбска територии и това е съгласувано със съответните власти. Още повече, че депортираните македонски евреи са югославски поданици, чийто суверен е Германия по силата на подписаната на 17 април 1941 г. капитулация на Югославия. А че сръбските власти активно съдействат на депортацията личи и от факта, че за депортацията на беломорските евреи Белград през март 1943 г. изпраща в Лом три югославски парахода: „Караджордже”, „Войвода Мишич” и „Цар Душан”.

Репортажът на телевизия „Сител” показва, че чрез подбор на отделни документи и тяхното превратно тълкуване извън контекста, в Р Македония ще продължи антибългарската кампания по въпроса за трагичната съдба на македонските евреи.


Спас Ташев е бивш зам.председател на Агенцията за българите в чужбина, създател и пръв директор на Културно-информационния център на Република България в Скопие през 2006 – 2009 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Георгиев

    1 0 Отговор
    Гадно племе србоманско..........сатър за тях!

    Коментиран от #38

  • 2 Иван

    1 0 Отговор
    Вече направо прекалиха !!!! Надявам се никога да не видят Европейски съюз !!!!!!!!
  • 3 Стар Българин

    1 0 Отговор
    Нещо много пъти ни наръгаха в гръб, братята-македонци.

    СРАМОТА!
  • 4 гетсо

    1 0 Отговор
    що е маке все е л..но
  • 5 баба яга

    1 0 Отговор
    ТОВА, НЕЕЕЕЕЕЕЕЕ ДЪРЖАВА ЗБИРЩИНА ОТ КРАДЦИ НА ЧУЖДА ИСТОРИЯ
  • 6 Чичко

    1 0 Отговор
    Що е маке, все е л..но,по поле бега,на куке .ере!
  • 7 popay

    1 1 Отговор
    Ето за такива крадливи държави трябва да се прави референдум дали да бъдат приети в Европейския Съюз,а не за някаква централа от която няма смисъл.
  • 8 Анти наци

    1 0 Отговор
    Няма защо това да ни ядосва, дори можем да им се посмеем на македонците за това че нямат намерение да се крият колко са жалки та дори напротив -та те тия парадират с ол...френия.
  • 9 хх

    1 0 Отговор
    Упоритостта им идва от сръбската подкрепа, която става все по-явна и по-силна. Там е големият проблем. Както и в това, че 99% от администрацията и службите им, включително съда, са тайни или явни сръбски възпитаници и поддръжници. Затова и Сърбия трябва да върви в комплект с Македония, защото влезе ли в ЕС, ще продължи да подкрепя мекеретата си оттам. А наш проблем е, че премиерът ни е любител на сръбска музика, певачки, тенисисти и какво ли още не, на чиито успехи се радва едва ли не повече, отколкото на българските. Трети проблем е, че много слабо върви въпроса с даването на гражданство, което си е напълно умишлено и напълно вредно за българската кауза. Защото когато станат няколкостотин хиляди българските граждани в Македония, съвсем по друг начин ще ги гледат като на значителна и решаваща маса гласоподаватели. Истината е, че нямаме адекватна и последователна политика за защита на историческата истина и на българите в Македония. И след като едва събраха смелост да откажат начало на преговори, нашите политици, вместо да заемат активна позиция, отнова клекнаха и млъкнаха. А който познава сръбския манталитет на празноглава самонадеяност е наясно, че те разбират само от реална сила и натиск (или бой). Така както направиха със сърбите хърватите, които са два пъти по-малка държава от нас. И защо никой не поставя на международни форуми въпроса за сърбо-коминтерновския терор и избиване на българите в Македония?
  • 10 анализатор

    1 1 Отговор
    Уважаеми сънародници,моля ви да правите разлика между антибългарската политика на политическия сърбомански елит в скопие и обикновените наши братя в Р Македония.
  • 11 6790гнс

    1 0 Отговор
    Точно така, сърбите са хитри и подли, още от балканската война ни правят номера и е време политиците ни да вземат спешни мерки, защото после ще стане късно!!!
  • 12 Валентин ВИТАНОВ

    1 0 Отговор
    краино време е нащи 240 тъпанара да защитят българската история нали за това сме гласували да защитават интересите ни
  • 13 АНГЕЛ ПОПОВ

    1 0 Отговор
    Самите МАКЕТА нямат вина проблема е в сръбския софтуер с които са инсталирани.просто преинсталирани българи.докато сърбите има какво да си връщат.
  • 14 ГЕСТАПО

    1 0 Отговор
    Направо е зловещо как само за половин век може да ол...френяса част от един народ!Радвам се ,че мизийци ,тракийци ,добруджанци,родопчани,шопи и т.н са със всичкия си и гордо се наричат българи.Срам за вас ,братя македонци!( само споменавам ,че съм потомък на преселници от Вардарска Македония,помня дядовците си и прадядо си,които винаги са се наричали българи)
  • 15 Стефан Никодимов

    1 0 Отговор
    И после се чудят защо България не ги подкрепя за присъединяване към ЕС.
  • 16 Яд Янко яд...

    1 0 Отговор
    Яд ме е че наще 240 г...да (г..на) гледат тъпо и не им пука че македеонската сган ни краде.... и не само тя
  • 17 panty liner

    1 0 Отговор
    Нямаше да е лошо и македонците да бяха натоварили на тези вагони.
  • 18 hjkj

    1 0 Отговор
    македостващи ут..пки - ама се се натискат за бг гражданство - да си стоят там по баирите и камъняците и да не шукат много - щот се са у.рани - отсекъде !
  • 19 гост

    1 0 Отговор
    Според мен трябва да се направи подписка и референдум за подкрепата на България за Македония . Щом се събраха достатъчно подписи за референдум за Белене , защо да не се направи същото и за Македония .Ако на референдум НИЕ заявим ,че не искаме и не подкрепяме макетата за EU много ще се радвам.
  • 20 ПАТРИОТ98

    1 0 Отговор
    Тия са са много отворени ама Албанците щеха да им разщажат играта ;)
  • 21 ЕДИТ:ПАТРИОТ98

    1 0 Отговор
    EDIT:Тия сега са много отворени ама Албанците щяха да им размажат играта ;)
  • 22 Морен сокол пие

    1 0 Отговор
    Къде бяха македонските воеводи през това време , защо не взривиха нито една жп релса или не се вдигнаха на протести македонските граждани .. Дали не защото македонските жители по това време не са участвали активно в депортацията . Къде бяха Темпо , Ченто и сие през това време .Много ми напомнят на естонците в случая
  • 23 хх

    1 0 Отговор
    Не трябва да обобщаваме и говорим срещу всички "македонци", защото това е една от целите на сърбоманите - да внушат чрез сърбоманкските си медии, че всички "македонци" ни мразят, като предизвикат по този начин ответна реакция на омраза от наша страна. Не трябва да позволяваме на този плосък номер да мине, ако сме умни. Иначе сами влизаме в капана. Нашите съюзници са истината и свободата на информацията, които са непобедимо оръжие в ръцете ни. За да се знае истината обаче, тя трябва да се повтаря непрекъснато и масово. Днешният македонистки режим е последният в Европа, разчитащ на контролирани медии и национал-социалистическа пропаганда от гьобелсов тип, разчитайки, че една лъжа, повторена стократно ще се приеме като истина. Ето къде е фашизоидното национал-коминтерновско изчадие, приело най-отвратителните черти от тези мракобесни режими. Това трябва да се изтъква навсякъде в Европа, особено фактът, че македонистката теза е коминтерновска, комунистическа и сталинистка, която е последният остатък от тази зараза в Европа. И трябва да се търси възмездие и извинение за избитите от сърбо-комунистите и днешните им наследници, десетки хиляди българи. Така както направи Полша с Русия. И да се признае етническото прочистване. Така както нашите депутати лековерно и направо глупаво признаха подобно нещо на турците, въпреки, че Турция нехае за огромния брой избити и прогонени българи от Одринска Тракия. Защо всички търсят правата си от нас, а ние само се свиваме и мълчим за отнетите ни територии с българско население, което някъде "изчезна", според статистиките на съседите ни. Включително в Сърбия, която също само имитира зачитане на правата на българите там. Защо ли само ние от всичките им съседи не поставихме това условие към сърбите за започване на преговорите? Голяма грешка относно тамошните ни сънародници. Да не говорим, че ако сърбите са ангажирани с българите в Сърбия, ще отслабят вниманието си към тези в Македония. Такъв натиск може да се упражни, защото след зверствата и етническото прочистване, сърбите са недолюбвани в Европа. Ето къде се прилагани в най-ново време фашистките методи. Интересно дали ще има "македонски" филм за сръбските зверства върху народи с които са живели заедно в Югофедерацията, а не само за евреите. Ако са наистина такива правозащитници, трябва да го сторят, иначе излиза, че помнят събития отпреди почти сто години, а са "забравили" такива отпреди двайсетина. Разбира се, това няма да стане, защото по същия маниер действа и режимът в Македония. Тези фашизоидни и лумпенизирани "македонци", които заплашват с физическа разправа българите и чупят паметниците, по нищо не се отличават фашистките отряди, вършещи погроми срещу евреите. Няма ли кой от нашите политици да каже това на Европа?
  • 24 Морен сокол пие

    1 0 Отговор
    Къде бяха македонските воеводи през това време , защо не взривиха нито една жп релса или не се вдигнаха на протести македонските граждани .. Дали не защото македонските жители по това време не са участвали активно в депортацията . Къде бяха Темпо , Ченто и сие през това време .Много ми напомнят на естонците в случая
  • 25 Zoran

    1 1 Отговор
    Ve pozdravuvam site braka Bugari jas sum Makedonec zosto ne ja smenete politikata sprema nas za nie da pocneme da ve sakame da ve pocituvame.Zosto ne dozvoluvate da se registriraat partii na Makedoncite vo Bugarija. Razberete deka edni bez drugi ne mozeme morame zaedno da sorabotuvame i Ziveeme .

    Коментиран от #77

  • 26 хх

    1 0 Отговор
    И по какво се различава избиването на 30 000 българи от сърбите и комунистите, от избиването на евреите и от етническото прочистване и избиване на албанци? Значи този факт можем и трябва да го изтъкваме постоянно пред европейците, които вероятно не са и чували за него. Защото както е известно, те са прагматици и се интересуват от нещата, които ги засягат лично. А по-старите им политици си затваряха очите, защото бивша Югославия не беше съвсем като другите комунистически държави и се ползваше с подкрепата им. Освен това, тя им беше съюзник и в световните войни. Какво ги засяга избиването някакви си българи, които по стечение на обстоятелствата са им били все противници? Днес обаче нещата са коренно различни и подобни факти ще намерят силен отзвук. А ако някой иска да "забрави" подобни факти в името на "добросъседството" със сърбите, без признание на фактите и дори без едно извинявай, много греши. Защото който не се учи от фактите и грешките в историята, е осъден да ги преживее отново. Да не говорим, за незачитането паметта на българските ни предци е грозно и срамно. Именно избиването на българската интелигенция позволи развиването на "македонската" шизофренична "генеалогия", при която от родители определящи се като българи, се раждат "македонци". Която напълно "оборва" всякакви научи достижения в тази област и заслужава нобелова награда (за опашата лъжа). Много е трудно дори да се говори с подобни индоктринирани управници като македонските, но трябва да се намери начин.
  • 27 ГЕСТАПО

    1 0 Отговор
    Зоране,то и името ти сръбско бе!Само да ти напомня,че Василий Втори има прозвището "Българоубиец",а такива като теб в българската област Македония наричат гордия Самуил македонски цар.Сигурен съм ,че дядо ти е носил българско име и ако стане от гроба ще плюе върху теб,и измислената Ви история!Сръбски подлоги,това са хора като теб,тъп потомъко на Александър Велики!
  • 28 АНГЕЛ ПОПОВ

    1 0 Отговор
    до брачеда македонец от рост.25 . ние без вас можем . и историята го доказва.
  • 29 хх

    1 1 Отговор
    Ами Зоране, споделям част от мнението ти, но от друга страна, все пак трабва да се придържаме към историческата истина. Проблемът не е, че днес някой се пише "македонец" - да се смята за какъвто си ще, макар да е жалко че се поддава на тази чужда прапагандна лъжа. Проблемът е, че се връщат тези неистини назад в историята, която се пренаписва в разрез с историческата истина. А това вече засяга не само нас като съвременни българи, но и предците ни, определяли се, воювали и умирали като българи. Не може например самуиловци да се самоопределят като "блъгарин родом", и въпреки това да се твърди, че не са знаели какви са и че всъщност са били "антични македонци". Това е обидно и за самите тях, не само за българите и историята като наука. Защото ги изкарва не особено умни и знаещи рода си. Аз разбирам, че всеки иска да изкара велики предците си, но дали трябва това да става за сметка на истината? И ако е за величие, истинската българска история (не тази, която се учеше доскоро при "социализма") е многократно по-велика и дълга от тази на мимолетните в исторически план македонски владетели и държава, колкото и далече да са стигнали в един кратък период (от историческа гледна точка). Но това е друга тема. Тук става въпрос за записани многократно факти от историята, които не са били никога спорни от гледна точка на историческите извори, аргументи и наука. При това са известни от друга страна и сръбските планове за подменяне на българското самосъзнание на населението с "по-велико" като македонското, за да се отделят тези хора от останалите българи. Тези планове ги има като документи черно на бяло и в сръбските сборници, в които също пише, че предците ви се определят по онова време като българи. Не знам какво е нужно повече, за да разбере човек една лъжа. Но разбира се, някой може да иска да си живее в лъжа - негова воля. Стига да не се опитва да наложи лъжата на другите и изобщо на историята. Ето затова подобна партия, налагаща неистини, не може да се признае. Защото ако всеки си измисля това, което му харесва, е свършено с историята като наука.
  • 30 Бай хой

    1 0 Отговор
    Аналогичен случай - оня ден боядисаха паметника на съветската армия в София. И май не бяха макета ами наши родни л..на.
  • 31 Митко

    1 0 Отговор
    Според мене е трябвало всичи македонци и цигани да бъдат депортирани в Конго
  • 32 АНГЕЛ ПОПОВ

    1 1 Отговор
    все пак ние сме членове на европеиския саюз . не трябва да обръщаме внимание на такива.
  • 33 Гергие

    1 0 Отговор
    Лично на мен ми е все тая македонците за какви се мислят ако ще и да с а марсиянци(не ме .бе),но да спрат с тяхните измишльотини за България.Немога да разбера какъв проблем им е България и българския народ!?
  • 34 АНГЕЛ ПОПОВ

    1 0 Отговор
    всеки загиващ марсеанец иска да е землянин
  • 35 все едно

    1 0 Отговор
    То бива толкова дезинформираност, ама за държава в европа не мога да го разбера. Човек трябва да много тъп, че да им вярва на македонските източници на информация. Намирисва на положението в Северна Корея.
  • 36 БЪЛГАРИН

    1 0 Отговор
    ВРЕМЕ Е НАШИЯ НАРОД ДА ДАДЕ УРОК НА ТИЯ САМОЗВАНЦИ,ПРЕДЛАГАМ ДА СЕ СЪБУДИМ И ОДЕДЕНИМ И ДА ДАДЕМ УРОК ПО УВАЖЕНИЕ НА ТИЯ САМОЗВАНЦИ. НЕКА ИМ ПОКАЖЕМ ЦЕ НЕ БИВА ДА СИ ПРЕПИСВАТ МНОГО БЪЛГАРЩИНИ .ТЕ ПРОСТО ПРЕКАЛЯВАТ И ТРЯБВА ДА СЕ ВЗЕМАТ НЯКАКВИ МЕРКИ...............
  • 37 БЪЛГАРИН

    1 0 Отговор
    ЗАЩО ВЕЧЕ НЕ СЕ ЗАЕМАТ НУЖНИТЕ ИНСТИТУЦЙИ И ДА БАДЕ ОСЪДЕНА ТАЗИ САМОЗВАНСКА ДЪРЖАВА
  • 38 ян бибиян

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Георгиев":

    Да построим 4 метрова ограда и да плащат визи,да не се занимаваме с това долно племе.Време е нашия парламент да се намеси.
  • 39 Подлеци

    1 0 Отговор
    Скопските сърбомакедонисти седнали след 70 години "на чужд гроб сълзи да леят" и да плетат интриги в българо-еврейските и българо-гръцките отношения ! подлеци ! Светът знае, че съдбата на евреите от окупираните от Германия земи е била предопределена още преди тя да ги предаде на България за администриране. Депортирането на тия евреи от Скопие и Лом до лагерите в Треблинка е извършено от германските СС войски, при това с югославски и германски транспорт. А България е единствената съюзна на Германия страна, която спасява 63 хиляди евреи - всичките свои 48 хиляди евреи с българско гражданство плюс още 15 хиляди други Европейски евреи, на които издава спасителни за тях транзитни визи ! Единствена в Европа ! Сърбите, Скопските сърбомани и гърците направили ли са макар и символичен опит да защитят своите евреи ?
  • 40 PlimP

    1 0 Отговор
    подлоги !!!, аз ако бях на мясотото на Боко тиквата до ся да съм им сменил фасадата, такъв щаха да го ядат, дето не са го и сънували :Х и да сме депортирали та кво, и на мен да ми сложи ножа на гърлото Хитлер и аз ще депортирам, всеки пази родното, нормално е, що не идат да държат сметка на леля Меркел колко хора са биле избити в Германия, щото после ще и ближат дупето, като дойде време за кандидатурка
  • 41 Хан Крум

    1 0 Отговор
    Това не са наши братя....Каквото и да става няма да получат помощ от мен, вярвам и от цяла България.Стига толкова
  • 42 баи генчо

    1 0 Отговор
    не трябваше да ги признаваме като дьржава и народ
  • 43 gnida

    1 0 Отговор
    Верен ли е лафът"Що е маке се е л..но
    ?Помислете и отговорете.
  • 44 kosa3612

    1 1 Отговор
    Промиват им мозъците на младите "македонци".Само старите хора продължават да твърдят че са българи.........
  • 45 boreto2

    1 2 Отговор
    На всеки македонец да се дава български паспорт и след време няма да има македонци.
  • 46 Желев

    1 0 Отговор
    Съд за Македония и за отговорните лица, които са позволили така да се опозори името на страната ни! Защо продължава нашата държава да търпи тези клевети от разни македонски националисти ?
  • 47 българин

    1 0 Отговор
    не на ''македония''в евросъюза
  • 48 Костадин

    1 0 Отговор
    Зоран е сърбин, провокатор. Българите в Македония нямат такова име
    Яка пропаганда тече там за да се спре неизбежното
    Насилствената дебългаризация, започната от Коминтерна и продължена от БКП и Тито ще фалира
    Защото все по-смешни стават сърбоманите , светът се смее на "македонската история"
    А и хората пътуват четат и виждат истината - няма славянски македонци това е оксиморон. Дървено желязо
    По дефиниция сбъркана доктрина, истината излиза наяве, дано не е късно вече за западна Македония.
  • 49 Иракли Иракли

    1 0 Отговор
    ЖЕЛЬО-ПИНГВИНА има своята вина за признаването на държавата
    МАКЕДОНИЯ!.....това човече от ШУМЕНСКО,да признае българска
    територия за държава МАКЕДОНИЯ!...........АТАКАТА
    НА СЪРБИТЕ Е ОСНОВАТЕЛНА,КАК ЩЕ ИСПУСНАТ ГОЛЯМАТА ХАПКА!

    Коментиран от #51

  • 50 brigante

    1 0 Отговор
    сърбите правят всичко възможно да скарат македонска област от славна велика българия с българия:) сърбите понеже са мно' умни та затова изгубиха толкова територия хахаха от мно' акъл:) не че тези страни сега отцепените са техни територии...можеха поне косово да не губят (много им е терсене, кръв пикаят), но така им се пада...албанците им го напераха един голям рязан:) само ние трябва да внимаваме със сърби, вече македонци, турци, които ни мътят водата...има партии в македония, които са си сръбски, а и сумати партизани и хора от нац. сигурност на сърбия са из тези пръснатите земи и гледат само да правят поразии...от злоба към нас чак се късат хах прописаха на кирилицата ни, когато ги бомбандираха по тъпите тикви...тогава извъртяха г.за и минаха на кирилката:) иначе пердашат на латиница кат' ол...френите из нета дето пишат на шльокавица:) т'ва са много неориентирани нации: сърби, макета и тем подобните пишман държавички:) ту пишат на кирилица с 1-2 букви от латиницата, ту на латиница хахахха т'ва навява на шизофрения, непоследователност, лабилност, неграмотност, слабохарактеност, опърничавост, простотия, неулегналост, измекярство(на ви турската дума, че да ви отива на косовото дето загубихте хахаха) ам' ха на тука - ха насам, то така не става бе сръбски пишлеменца:) ходете мътете водата на скапаното си изкуствено езеро и там ще си се къпете 'щот' от мно' акъл загубихте адриатика:) хахахахахаххааха плувайте сега в тоя гьол! тез' дет' са вървяли срещу българите - ХУБАВО НЕ СА ВИДЕЛИ! турците да фффнимафат!
  • 51 попалексов лдп

    0 0 Отговор

    До коментар #49 от "Иракли Иракли":

    Иракли, Желю Желев и да е бъркал за друго, за Македония е безспорно прав.
  • 52 попалексов лдп

    1 0 Отговор
    Без да изпадаме в плен на конспиративните теории не може да не обърнем внимание на писанията във форумите. Кое е характерното:
    1.Омраза, злоба, презрение към всички и всичко в РМакедония, които разделят и противопоставят хората в двете страни, които са част от инструментите на антибългарската теория на МАКЕДОНИЗМА. При съседите за омразата спрямо България се грижи цялата македонска държавна машина, институции и преса. Учудващо, в България, омразта към Македония се движи от по-горе изброените, само че български.Не е трудно да се досетим, какъв ще е резултата от налагането на такива политики.
    2."Георги Димитров не е предал Македония на Югославия. Югославия имаше политика спрямо Македония, следваше тази политика и в резултат на това Македония е част от Югославия"-отговор на Милован Джилас на въпрос на Стоян Бояджиев от Съюза на Македонските дружества при идването му в София през 1990г.Да, те /Гърция и Сърбия/имат политика и я следват и ПЛАЩАТ. Плащат на такива като Бойко Борисов, не премиера, не че той е стока, а на журналиста Бойко Борисов, който обикаляше различни български медии и като "българин", като "български журналист" хулеше, подиграваше, плюеше по адрес на Македония, а след това се оказа официален представител на гръцките медии в България. Вероятно гърците плащат, не само на него, а на цяла агитка, която от името на България, от името на българите, на българските журналисти, трови с писанията си отношенията между обикновенните хора от двете страни на границата и постигат антибългарски ефекти, които сърби и гърци не успяха да постигнат за цяло столетие.

  • 53 Луд

    1 0 Отговор
    ...да се изземе бг гражданството на всички македонци получили такова през последните 3 години. ... 5 години си имах работа с такъв. Мошеник, лъжец-експерт, лицемер, манипулатор и изнудвач, кради ДДС, гепиха го. Абе, бих му разбил з....те.
  • 54 Доволен

    0 0 Отговор
    Еваларка, ти бичим баце, малко хора като тебе осъзнават истината
  • 55 пич от БГ

    1 0 Отговор
    абе що не пишеш на КИРИЛИЦА,а на маймуница,стой си у македонския окръг на ВЕЛИКА АЛБАНИЯ.САМО ТЕ ЩЕ ВИ ОПРАВЯТ ОТВСЯКЪДЕ.НЕ ИСКАМ ДА ВИ ЧУВАМ НИТО ВИЖДАМ,

    Коментиран от #58

  • 56 Олег

    1 1 Отговор
    Тия от югозападната част на България /македония/защо все плюват по собствените си братя?
  • 57 Мартин 123

    1 0 Отговор
    Макетата "четат" историята така както дявола чете евангелието . Според мен трябва да се затвори границата с тази пасмина и нито да ги чуваме нито да ги виждаме следващите 100 години .
  • 58 За малко съм.

    1 0 Отговор

    До коментар #55 от "пич от БГ":

    Това до кой беше, защото не виждам някой да е писал на маймуница
  • 59 dragan

    3 1 Отговор
    Vseki makedonec da popitaš kakvo e po nacionalnost šte kaže makedonec, a blgarin šte kaže če e samo kogato vzima blgarskija pasport kojto mu trjabva za rabota v evropejskija sjuz. Ako ne vjarvaš proveri ?
  • 60 Олег Цеков

    1 0 Отговор
  • 61 Просто жител

    1 0 Отговор
    Абе МНОГО ВИ СЕ МОЛЯ !!!! АЙДЕ НЯКОЙ В СКАПАНОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ, ПРЕЗИДЕНТ ИЛИ КОЙТО И ДА Е ВИСОКОПОСТАВЕН ЧЛЕН - пр. БОЙКО БОРИСОВ ! АЙДЕ НАПРАВЕТЕ ЕДНО ОСОБЕНО СУРОВО И ЛИЧНО ВЪЗМУЩЕНИЕ КЪМ ПРАВЕЩИ ТЕЯ СТАНОВИЩА !!! НЕ МОЖЕ В 21век. ДА ГОВОРИШ ОТКРОВЕНИ ГЛУПОСТИ И ДА НЯМА ПОСЛЕДСТВИЯ !! АЙДЕ ПОКАЖЕТЕ МАЛКО ОТНОШЕНИ БЕ !?!?!?!?!?!?!?!?!?!??!?!?!?!?!?!?!?!?
  • 62 Хан Крум

    1 0 Отговор
    Ш...ни македонци.Ще видят европейския съюз през крив макарон!
  • 63 Олег Цеков

    1 0 Отговор
    даже не могат да излъжат като хората.
  • 64 Луд

    1 0 Отговор
    Драгане много добре го знам аз това и на всичките дядовците им са българи. Странното е че като вземат паспорта, по живеят тук почват да се оплакват да плюят политици (не че са стока) ама като не ти харесева ми бегай у Македония да видиеш къде .ерат гладните.
  • 65 муспи

    0 0 Отговор
    По утечка на информация от Цецо, Боко бил скочил да даде да разберат макетата, но бил спрян от Ложата - да не се бърка в голямата политика, защото Сладуря е по гъвкав. Интересно че Дянков споделя македонското становище по холокоста, но смята че още не е дошел момента да се възползва.
  • 66 silvester. sidnej

    0 0 Отговор
    Latas gomarot i negovata verna druzina ke napravat se samo da ja ottgnrat Makedonija od Blgarija. Tie i ne vredat da se citat a ne da se komentiraat.
  • 67 на зоран

    1 0 Отговор
    Зоране,и аз искам да се уважаваме и почитаме!!!! Защо не позволите на 1 000 000 хора с Българско Самосъзнание да си имат партии,да си имат Български вестници и телевизии в македония???
    защо не признаете че имаме общи корени!!! Защо не спрете да крадете нашият език,култура и история??? Защо Фалшифицирате Исторически Данни и Събития??? Защо крадете Националните ни Герои ( Яне Сандански ,Гоце Делчев и др.),все Борци за освобождението на Всички Българи по македонския край???
    Самуил Български Цар лие или Македонски??? Провери във Всички Европейски и Световни исторически източници,че Василий 2 който е Ослепил самуиливоте войници навсякъде се нарича Василий 2 Българоубиец, защо го наричат така!!! Абсурдно е да почитате Александър Македонски който е бил ГРЪК и Гръцки цар,а Гръцката Държава Македония няма нищо общо със сегашната!!! Чух също че имате собствен БОГ който се нарича македон???? Май вашият случай е за ПСИХИАТРИЯ!!!! 50 000 сърби живеят в македония и всички са на ръководни постове в измислената ви държавица!!! Иманно те определят и провеждат АНТИБЪЛГАРСКА политика!!! Името ти е сръбско май??? Затова ги говориш такива!!!
    За да си напълно сигурен че грешиш,ще ти препоръчам да отидеш в Истанбул и да потърсиш Архивите на Османската Империя!!! Там има подробни Данъчни списъци на всички градове на Османската Империя!!! Има списъци на всички жители на Скопие,Охрид и всички градове в македония,подробно с имена!!!
    ВСИЧКИ СА ОТБЕЛЯЗАНИ КАТО РОД И НАЦИОНАЛНОСТ БЪЛГАРИ!!!!
    ВСИЧКИ ДО ЕДИН!!! Няма нито един македонец!!! Както няма македонци и сега в България!!! Какви партии искаш да правят няколко човека дето са побъркани или сте им платили да се правят на македонци!!! ГОЛЯМ СМЯХ , Зоране!!! Айде със Здраве!!!
  • 68 Методи Методиев

    1 0 Отговор
    Ако Зоран не знае в България има една партия с наименование ВМРО . Тази партия от времето на нейното създаване преди повече от един век и до днес е преминала през много сложен и опасен живот. Тази патрия има една основна политичеса цел ВРЪЩАНЕ В ПРЕДЕЛИТЕ НА БЪЛГАРИЯ НА НАСИЛСТВЕНО ОТКЪСНАТИТЕ ОТ ТЕРИТОРИЯТА НА ДЪРЖАВАТА НИ ВАРДАРСКА И БЕЛОМОРСКА ТРАКИЯ. След изпълнение на тази политическа задача ВМРО ще престане да същесвува, като революционна партия и ще стане обикновена парламентарна партия. Р. България се е подписала под редица международни документи, включително и при присъединяването ни към ЕС. В тези документи България е приела, че установените национални граници са непроменяеми и е декларирала, че няма териоториални претенции към трети страни. Така е сложен край на спекулациите, че България претендира да и се върнат Беломорска Тракия, сега неизменна териториална част от Гърция, Северна Добруджа, неизменна част от друг член на ЕС - Румъния. В смисъла на тези международни актове е и отказа да се ревизират териториалните граници на държавата ни с други съседни държава, които не са членки на ЕС. Има се предвид Турция, която владее Одринска Тракия, Сърбия, която владее наречените от нас Западни покранини и естествено се има предвид и Македония, която по своята териториалност се припокрива с територията на Вардаска Македония. До тук с териториалните мъки на съседите ни. Македонците много бързо забравиха, че България е първата държава, която ги призн
  • 69 Росен Димитров

    1 0 Отговор
    ей вече ми писна и където видя маке ще бъде пребит!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 70 Баща Ви

    1 0 Отговор
    Поредната чифутска лъжа в подкрепа на "истината" за измисленият им холокост с който изнудват света!!! Това лого на БДЖ датира от 1964 година! ПОРЕДНАТА ЕВРЕЙСКА(ЦИОНИСТКА)ЛЪЖА

    "Zionism is Judaism, and Judaism is unthinkable without Zionism." (Harper's Encyclopedia of United States History, Vol. X, "Zionists").

    "We Jews, we are the destroyers and will remain the destroyers. Nothing you can do will meet our demands and needs. We will forever destroy because we want a world of our own." (You Gentiles, by Jewish Author Maurice Samuels, p. 155).
  • 71 Мале, маке

    1 0 Отговор
    Измислена държава,измислена история - нищо ново! Простотия колкото искаш обаче!
  • 72 Патриот

    1 0 Отговор
    Все пак добре е, че след 25-30 години на абсолютно неоправдано мълчание, най-накрая им скръцнахме със зъби на тия еничари-"македонци"(разбирай пребоядисани българи)! Европейския съюз през крив макарон, докато се е.ават с нас (собствения си народ)! Евала на гърците, че са железни спрямо тези мекерета... Има си приказка - "бий го да те уважава". Хората членуват в различните организации - НАТО, ЕС и прочее, за да извличат полза от това. Сега, като член на ЕС - и хляба, и ножа са в нас! Че го духат стократно, докато не си оправят отношението към своята майка-родина България и нашата обща българска история. Знаете ли какво ми каза вече покойния бивш директор на Военноисторическия музей в София - уважавания от мен полковник Петко Йотов? "Веднъж, казва, като се бяхме напили с моя колега - директора на Историческия музей в Скопие, той сам си призна ЧЕ Е БЪЛГАРИН!!!". Пред фактите и боговете мълчат, още по-малко, ако са "македонски".
  • 73 Е аз съм

    1 0 Отговор
    Що е маке, все е л..но...
  • 74 дяо йоцо

    1 0 Отговор
    Прости им господи, те не знаят какво правят :)
    Побъркали са се македонските ни събратя.
  • 75 11111111

    1 0 Отговор
    Защо България не даде възможност на всички които смятат,че са българи,да дойдат в България,да ги оземли и да им помогне безусловно да се адаптират?
    След това да затвори тая граница и да построи една стена като берлинската.
    Макетата са ни донесли само войни и неприятности.
  • 76 Милен Михов

    1 0 Отговор
    По въпроса за вагона, намиращ се в експозицията на музея на холокоста в Скопие съм длъжен да кажа, че той несъмнено е югославски. Това е видно не от надписа направен с блестящо бяла боя, а от маркировките на самия вагон. На 1 октомври 2012 г бях с група колеги от катедрата по нова и най-нова история на Великотърновския университет в Скопие и посетихме въпросния музей. Младото момче, което беше нещо като екскурзовод ни обясни, че не се знае дали с този вагон са превозвани евреите от Македония, на при неговото почистване бил намерен надпис „Щип” и това давало основание да се предположи, че с него са превозвани евреите от гр. Щип. Разглеждайки шасито на вагона, където се поставят маркировки на съответната железопътна компания обърнах внимание на една от капачките на главините на колелата. Тя беше счупена но на здравата час се четяха ясно буквите „JD”. Симетрията в надписа показваше, че има и трета буква от съкращението на железопътната компания, която е на липсващата част. Справката, която може да направи всеки в интернет сочи, че липсващата буква е Ž, а съкращението е „JDŽ” – ЮГОСЛАВСКИ ДЪРЖАВНИ ЖЕЛЕЗНИЦИ.
  • 77 македонец

    1 0 Отговор

    До коментар #25 от "Zoran":

    И аз съм брате македонец от пиринско! Аз и ти и сите сме си братя българе! Македдонски народ еяма ,той не съществува веке почти две иляди годин. Затва и нема нужда от таква партия у нас,оти македонци нема.каква политика да смениме,братя? Какво ви сме сторили?Нищо лошо! Не си прав,дека кажуваш,че една без друга не можем. България си може без македония,и даже й е по-леко,по-арно некак! Оти там по српско нареждане е политиката ви,та затова шиптърето ви клатят и ще ви уморят и залеят! Ама пак тогаз кой ще е виновен?
  • 78 попалексов лдп

    1 0 Отговор
    "Македонците" ни крадът историята. За България "македонци" са българите от Македония. Няма македонски българи, както няма шопски българи, както няма северняшки българи, добружански българи и т.н. Добруджанци, северняци, шопи, македонци, тракийци - така е нарекъл негово величество българският народ българите в зависимост от кой край на България са.Та като пишете, плюете, псувате, злобеете и т.н. за Македония,македонците, макетата, имайте го впредвид.
  • 79 her eihmann

    1 0 Отговор
    В книгата на Ричард Харууд "Лъжата за шестте милиона" са изнесени съвсем други факти които не се излъчват по хистори чанъл. Така че македонците да си гледат държавицата и да спрат с провокациите.
  • 80 Моне Моне

    0 0 Отговор
    има да си чакат да влязат в ЕС
  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Възмутен

    1 0 Отговор
    Абе да вземем да направим едно учение на 9-та танкова в покрайнините на Скопие,че да мирясат!!!
  • 83 GALBA

    0 0 Отговор
    не ми е ясно македонеца защо се обажда като не са му ясни нещата...?
  • 84 GALBA

    0 0 Отговор
    не ми е ясно македон.... имах предвит а защо се обажда като не са му ясни нещата...?
  • 85 смолата

    1 0 Отговор
    Когато на 20-ти Юли 1969г. Нийл Армстронг забил американския флаг на луната македонците жално погледнали нагоре и казали: "Месечино, земльо Македонска, един ден че те освободим!"
    Или както Господ каза по македонската телевизия (лично по някаква причина) "Създадох 3 раси - негроидна, жълта и македоноидна".... Каже те ми вие какво точно може да се обясни на тия хора, че да им "светне" под шапката. Да си живуркат в оная дребна кочина, ма малко да се научат да си траят!!!
  • 86 ТРОШАЧА

    1 0 Отговор
    СКЪСАНИ СТЕ 100% ЗА ЧЛЕНСТВО В Е.С. В ТОВА МОЖЕ ДА СТЕ СИГУРНИ ! МАЙ КАТО ТУРЦИТЕ И ВИЕ ДЪЛГО ИМА ДА СИ МЕЧТАЕТЕ ЗА ЧЛЕНСТВОТО ДОКАТО НЕ СТАНЕТЕ ВСИЧКИ С БЪЛГАРСКИ ПАСПОРТИ ... ХО ХО ХОУ
  • 87 грозен

    1 0 Отговор
    ЩО Е МАКЕ ВСЕ Е Л..НО , ТАКА Е КАЗАЛ НАРОДА И СИ Е ТАКА.
  • 88 Gosta

    1 0 Отговор
    Те за това искат да станат Българи и всеки ден се трупат в двора на Президентството за паспорти .
  • 89 Гост

    1 0 Отговор
    Излишно насаждат злоба за което после ще съжаляват.
  • 90 Симеон Ханджиев

    1 0 Отговор
    А бе господа министри,за какво ви плащаме заплатите?Веднага трябва да извикате посланника им и да поднесе извиненията си.Външния ни министър е като останалите в мин.съвет.Гледат си собсвените интереси.Знакът на БДЖ е толкова пресен,че не се връзва със стария вагон.Ще чакате Е.С. ама друг път!Мразели сме ви,просто сте смешни,дори и в Европа ви разбраха.
  • 91 wulkan

    1 0 Отговор
    Който сее ветрове, жъне бури. Аз зная и други поговорки като тази за кривия макарон и Европа, ако не се намери някой като "великодушен" Жельо с меката революция.
  • 92 Войводата

    1 1 Отговор
    Не бъркайте една шайка македонски полицаи с народа. Във всяка държава поведението на полицаите няма нищо общо с народа.
  • 93 хитлер

    0 0 Отговор
    ейййй тия макета дето пишат глупост....по една пръчка през ушите им трябва
  • 94 по темата

    0 0 Отговор
    Всеки заклет "Македонец" е сръбски Терорист - като такива(терористи) трябва да бъдат елиминирани.
  • 95 Rade ot Makedoniq

    1 0 Отговор
    moi prijateli tva koeto go pravqt v momenta nashite politici (v makedonia) te go pravat zashtoto horata v Makedoniq nepreksno si zimat Bblgarsko grazdanstvo i zaminavat ot Makedonija i te iskat na seki na4in tva da se spre i zatova izmislat nenakvi gluposti za da stane probleme mezdu BG i MK,az sm pola Bblgarin pola Makedonec i vjarvajte ce horata njamat nishto losho mezdu BG tva samo politicite go pravat
  • 96 Unknown

    0 0 Отговор
    Това е ясно, че всички нескопосани опити за антибългарско поведение са заради гражданството..не мога да разбера тази енергия и милиони, които се влагат в грандомания и провокации защо не ги използват за да си оправят държавата и задържат хората там по този начин... Никой тук не е против хората, които искат да се развиват да вземат гражданство и да бягат на запад защото същото правят и българите...но защо е нужно тяхната неспособност да се справят със собствените проблеми се превръща в български проблем.... Тук май всички освен гражданите си затварят очите и само бате ти Бойко размахва пръсти пръсти
  • 97 невидим

    0 0 Отговор
    eeeee
  • 98 невидим

    1 0 Отговор
    Браво Марче,най после да напишеш смислена статия.
  • 99 Виктор

    0 0 Отговор
    Българските войски в Егея и Вардар не са имали юрисдикцията нито да изселват, нито да управляват там ! Били са предупредени местните власти какво ще се случи. Заради което лично Българския цар Борис III e извикан в Берлин за обяснение ! Тамошните местни власти са имали цял месец време за да ги спасят ! Евреите са извозвани с германски и югославски влакове и никъде не е имало български войници и пазачи. Това е истинската история която стои в архивите на Конгреса на САЩ !
  • 100 Борислав

    0 0 Отговор

    Защо, г-н Ташев, българската държава обложи с 20% данък евреите от новите земи, щом според Вас са "собственост" на германците? Защо не направиха това германците? Препоръчвам на някои да прочетат Наредбата за поданството в новите земи - ДВ, бр. 124/10 юни 1942 г. А логото БДЖ BULGARIA го има в нашите железници още от 30-е години. Вижте сайта lost bulgaria.