Last news in Fakti

10 Февруари, 2013 08:07 2 833 7

Плагиатството не заслужава оставка

  • плагиатство-
  • министър-
  • германия-
  • шаван-
  • меркел
Плагиатството не заслужава оставка - 1
Трудът на Шаван на тема „Човекът и съвестта”
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Всяка седмица по един или друг повод различни личности намират място в новинарските емисии. Електронното издание Euromag запознава обществеността с дадена личност от един по-различен ъгъл. Тази седмица това е германският министър на образованието, Анета Шаван, която на 5 януари беше лишена от докторска степен след доказано плагиатство.

Скандалът избухна още през май 2012 г. Тогава беше създадена специална комисия от Университета в Дюселдорф, която доказа нейната вина. Дори това обаче не успя да накара министърката да подаде оставка.

През тази седмица Шаван се раздели с докторската си степен, след като бяха намерени фрагменти от плагиатство в нейната дисертация по философия. Трудът на тема „Човекът и съвестта”, Шаван е защитила още през далечната 1980 г. Плагиатството е в тези части, където министърката описва съществуващите теоретични подходи (общо на около 60 места).

Сигналът за плагиатството идва през май миналата година от анонимен блогър. Тогава Шаван обясни, че „никога не е цитирала неправомерно” каквито й да било източници и обеща да отговори на обвиненията по неин адрес. С течение на времето въпросът заглъхна и остана да се разисква единствено в научните среди.

Специална комисия, начело с декана на Философския факултет към Дюселдорфския университет, преразгледа дисертацията на Шаван. На база проучването, направено от комисията, Съветът на университет взе решение да отнеме докторската степен на министъра на образованието на Федералната република.

Пред германското издание Zeit Magazin Шаван призна, че е допуснала „грешка от разсеяност”. Тя не е съгласна с решението на Съвета и заяви намерението си да го обжалва, което може да направи в рамките на един месец. Решението не е влязло в сила, което дава право на Шаван все още да носи титлата „доктор”. Ако то влезе в сила доктор Шаван вече няма да разполага с диплома за завършено висше образование. Тя не възнамерява да напусне високия държавен пост. „Преди 33 години нямаше техническата възможност да се проверява текста няколко пъти. Можеше само да се чете внимателно и да се разчита на рецензента”, оправдава се днес Шаван.

Интересно е, че канцлерът на Германия – Ангела Меркел, се застъпи за Анете и й засвидетелства „пълно доверие” като заяви, че наличието или отсъствието на научна степен не й пречи да заема поста министър. Подобна реакция може да се обясни с факта, че Ангела и Анете са дългогодишни приятелки, а и скоро в Германия ще има избори, преди които на канцлера не са й необходими промени в кабинета. Много от политиците не са съгласни с мнението на Меркел и се питат как може да се остави на поста министър с подобно провинение.

Това не е първият случай, в който висш държавен служител е уличен в плагиатство. В подобна ситуация през 2011 г. попадна и министърът на отбраната на Германия – Карл-Теодор цу Гутенберг. В неговата дисертация бяха намерени над 100 страници чужд текст, което представляваше 70% от целия му труд. След като това стана публично достояние, Гутенберг подаде оставка.

През последните две години заради разкрито плагиатство от своите постове си отидоха лидерът на фракция „Свободна демокрация” в Германия Силвана Кох-Мерин, депутати от Бундестага и Европарламента.

Анете Шаван е родена на 10 юни 1955 г. в град Йохен, Северен Рейн-Вестфалия. Израснала е в консервативно католическо семейство. Още през студентските години активно участва в мероприятия на университета и оглавява младежкия профсъюз към него. През 1995 г. е назначена за министър на културата, младежта и спорта в провинция Северен Рейн-Вестфалия. След парламентарните избори през 2005 г. заема поста министър на образованието на Германия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 приберете си версиите

    0 0 Отговор
    "Решението не е влязло в сила, което дава право на Шаван все още да носи титлата „доктор”. Ако то влезе в сила доктор Шаван вече няма да разполага с диплома за завършено висше образование."

    докторската степен е една степен над магистър. така че диплома за висше образование ще има. авторката май и бакалавър не е завършила.

    Коментиран от #2

  • 2 qwerty

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "приберете си версиите":

    "Авторката" в случая е руско издание. Така че ходи ти да си прибереш вересиите, ако имаш такива.

    Коментиран от #4

  • 3 приберете си версиите

    0 0 Отговор
    и проблемът не е в докторантурата й, а в недостойната й постъпка, позволила й, да заема ръководни държавни постове от 1995 насам. ама какво разбираме ние от тези неща? нас ни управляваха комунистчета, завършили специално в москва, царски синове, които за 800 дни си върнаха земите, преподаватели по политикономия, превърнали се после в дисиденти. сега и пожарната команда е тук. чакат ни още знайни и незнайни приказни герои.
  • 4 приберете си версиите

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "qwerty":

    комуняга, я се скрий! много си бил осведомен ти по повод руските издания. и те са безгрешни и меродавни

    Коментиран от #5

  • 5 qwerty

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "приберете си версиите":

    :-)
  • 6 хаана

    0 0 Отговор
    Трагедия, затова ви казвам най малко трябва да се подражава на германците. Живея тук от 23 години и мога да го кажа. За съжаление българските политици са тъпи и все с Германия се свързват. Истината е да се наблюдава какво прави Англия и да се учиш от тях на политика. Там грешки не стават! А тук в германия само купища от грешки които водят до страшни последици рано или късно!
  • 7 Мунчо Велики

    1 0 Отговор
    Я да си вдигнат ръцете тези от вас, които имат защитен докторат!
    Винаги ми е била интересна страстта, с която българинът коментира и защитава неща, от които си няма хал-хабер понятие.
    Единствено на "приберете си версиите" (може би "вересиите") му е направило впечатление, че журналистката, писала тази статия, НЕ прави разлика между висше образование и докторантура, НО и тя изказва мнение.
    Един съвет към "хаана": Като не ти харесва в Германия, не стой там 23 години! Върни се в България или иди в Русия!
    И една задача за домашна работа: Какво мислите за цитирам "Плагиатството е в тези части, където министърката описва съществуващите теоретични подходи (общо на около 60 места)"?
    Знаете ли изобщо от какви части се състои една дисертация и какво се пише в тези части?!?