Last news in Fakti

18 Май, 2013 09:40 28 712 20

Тъга по "златното време на бай Тошо"

  • москвич-
  • златното време-
  • бай тошо
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Германският журналист Норберт Мапес-Нийдек е бил наскоро в България. В репортажа си той я нарича "най-бедната страна в ЕС". А от срещите си с хората е узнал, че мнозина все още тъгуват по "златното време на бай Тошо", разказва Дойче веле.

Село Медковец има 1 900 жители и е разположено в Северозападна България - най-бедния край на най-бедната страна в целия Европейски съюз. "Запад е там, където залязва слънцето", казват местните хора, макар за тях тази посока на света да е предимно символ на богатство и щастие. За разлика от мястото, което обитават те. В този край на България хълмовете са полегати, а почвата плодородна. Никой обаче не я обработва. На полето няма жив човек. А по улиците на селото няма даже предизборни плакати.

"Доброто старо време"

Областният град Монтана е на около 30 километра. По пътя дотам няма никакво движение, а градският площад прилича на пощенска картичка от 70-те години - теменужки цъфтят в бетонирани цветни лехи, по пейките са насядали пенсионери. По-оживено е само на градския пазар, където се предлагат основно турски дрехи.

Дина, Тотка и Мария се срещат всеки ден в кафенето на площада пред гарата. Мебелите, с които е обзаведено заведението, са направо за изхвърляне. Дина Петрова, на 74 години и с 34-годишен трудов стаж, живее с 90 евро месечна пенсия. Единственият ѝ син е безработен вече четири години. Приятелката ѝ Тотка Георгиева, на 73 години, се впуска в разговор за добрите стари времена, когато законите били закони, кражбите били рядкост и всеки имал работа. Онова "златно време" си отишло някъде към 1991 година и повече никога не се върнало, казва Тотка. И допълва многозначително: "Дано са заровили Тодор Живков достатъчно надълбоко, че иначе много хора биха го изровили, за да се върне". Сега в разговора се включва и Мария: "След бай Тошо заживяхме по-зле. Новите управници закараха каруцата в блатото", казва Мария.

Който може, бяга надалеч

По-нататък в репортажа си германският журналист Норберт Мапес-Нийдек разказва, че средният месечен доход в България възлиза на около 400 евро - при цени, които могат да мерят ръст с тези в Германия. До 85% от този доход отиват за ток, вода и други текущи разходи, които обаче не включват храната. Една пета от работещите в България са принудени да преживяват с минималната заплата от 155 евро на месец. Цели 61 процента от пенсионерите са застрашени от бедност и социална изолация, според данни на ЕС.

В България деца раждат предимно ромите, които съставляват 20 процента от населението на страната. В Медковец също има представители на това малцинство. Трима от тях са известни в цялото село - единият е фелдшер, другият е инженер, а третият има две висши образования. И тримата обаче са избягали от селото - живеят в София и в чужбина. "Преди младите бягаха. Но откакто вече няма млади хора, няма и кой да бяга", казва с болка кметът на Медковец Венцислав Куткудейски.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 comment

    13 1 Отговор
    Това си е реалността не само там, навсякъде извън София, Варна, Пловдив и Бургас е така. България е София и още няколко града. Всички останали сме само паплач в очите на управниците.

    Коментиран от #13

  • 2 bai hyi

    2 1 Отговор
    Това е златното време на Брежнев като най облагодетелствани бяха ГДР БГ и Грузия заради стратегическото си положение. И точно те сега плюят най много по Русия. Храни куче да те лае.

    Коментиран от #3

  • 3 Едикой си

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "bai hyi":

    Абсолютно вярно....ресурси "без пари".....
    Дори 70-те години съветския съюз ни подарява цяла ескадрила съвременни/за тогавашното време/ самолети МиГ-23....
    Това няма как да се случи сега...

    Коментиран от #11

  • 4 bai hyi

    2 2 Отговор
    Разликата между Съветския съюз и Европейскя е в това че единия даваше пари а другия взима пари. И резултата е налице.
  • 5 ДЕМО

    3 2 Отговор
    Така мислят само тъпите комунисти.
  • 6 georgi genchev

    1 0 Отговор
    Tova e nai kuhia narod,na zemiata i taka mu se pada.Kakvo mi sygeliavat sega,veche e kysno..........Kyde biaha ,kogato nashite upravnitsi razprodadoha,bylgaria za gylti stotinki,samo i samo da vzemat komisionni.............Kyde kaza onia mi ti ministyr....Ovchi Narod.........Ne sa li uchili che komunizym i kapitalizym sa shodni sistemi ,izmisleni ot edni i syshti hora............. ....
  • 7 bai hyi

    2 0 Отговор
    А за такива новоизлюпени капиталисти и ма една поговорка. Кога стана л..но кога мина файтон през него
  • 8 пенчо кубадински

    3 3 Отговор
    Глупавият германец не знае че нещастните баби във Медковец притежават средно по 40–50 дкара но мързеливите им деца избягаха във пропадналия ЗАПАД но не искат във алкохолна русия там неще да седи ДОРИ и bai hyi дете на изселена във коми ВАЛЮТНИЧКА и зидаро мазач от разградските села.
  • 9 бати батев

    2 2 Отговор
    Бившите комунисти станаха най големите капиталисти.Партийните другари приватизираха заводите и разбиха земеделието,доведоха страната до фалит,а хората направиха роби на червените фараони сега вече олигарси и монополисти
  • 10 bulgarka

    2 2 Отговор
    Като бях малък се сещам ,докато си играех по улиците из махалата,от всяка къща се чуваше музика,хората бяха засмени,а сега нито хора има по улиците, нито музика се чува.Жалко за добрия народец,както е тръгнало до няколко години всички ще емигрират,ще останат само управниците,но кой ли ще управляват?
  • 11 Георги Воденичарски

    0 1 Отговор

    До коментар #3 от "Едикой си":

    Много се лъжеш, ако си мислиш, че всичко ние идвало просто така безплатно. Това ние проблема, че винаги чакаме някой да ни оправи, да ни даде пари.
  • 12 bai hyi

    2 0 Отговор
    До ком. 8 Ако Пенчо Кубадински имаше начин да разбере че се подписваш с името му щеше да ти испляска един шамар. Земята в цяла северна БГ се държи от 5 човека и те обират субсидийте но това не са червени бембени или зелени олигарси а това са Брюкселски олигарси. И синчетата на тези бабички няма кой да ги пусне в Русия.Тяхното място е по автогарите на Чехия и Испания там е тяхната клоака.
  • 13 Стар Българин

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "comment":

    Бате, във Варна хората масово взимат по 500 лв. , да не кажа и по-малко , като се има предвид колко скъп е живота.

    Казвам ти го, като Варненец.

    Мисля , че това, което си го написал, повече се отнася за столицата. За това се напълни с толкова много "софиянци".

    Всички бягат там, където е парата.
  • 14 Nikolay Nikolov

    2 0 Отговор
    тоя среден доход хубаво е 400 € ама интересно колко ли процента от хората го получават реално
  • 15 Георги Димитров-Ампера

    2 0 Отговор
    Г- н Норберт Мапес-Нийдек, всичко дойде от Вас, от вашата лакомия на Вашата западна " демокрация "само да печелите и да ни унижавате. Ние така или иначе купувахме Вашите машини, защото никъде другаде не можехте да ги пласирате. Примерно в Америка. И Ви настигнахме и по някои неща и задминахме, защото нашата образователна система бе водеща и с Вашите заводски училища към заводите Вие произвеждахте само работници, а с нашата система творчески личности, което е много различно. И ги ограбихте от нашите държави за нищо, без да платите и стотинка за тяхното обучение.. Да не говорим за движението на ТНТМ, което бе чудовищно постижение на България, но и тук грабихте с шепи идеи. Не ти уважаеми жирналисто, а Вашата система
  • 16 galaxy

    1 0 Отговор
    БГ беше съсипана и от заинтересовани чужденци и от наши партийни другари и служители на ДС. С докопването до власта на Горбачов, социализма беше разрушен! За да няма съпротива на нас ни беше обяснено, че социализма бил колабирал. Като усетиха вятъра на промяната нашите другари от върхушката на БКП и ДС започнаха да грабят каквото можеха да откраднат от българския народ - приватизацията, ограбването и фалирането на банките. Това е все едно да си си взел кучета да ти пазят стадото, а те да се съюзът с вълците и да изядат стадото. Осъдени нямаше, тъй като комунистическата мафия е на всички възлови позиции в държавата- съдии, прокуратура, правителства и ........ От време на време се прави шоу на народа с народни пари наречено избори и демокрация. Но резултата след изборите е един и същ. Следва 4-годишно ограбване на държавата, чрез даване на държавни поръчки на "наши" фирми, чрез енергетика, митници и .......Никога не съм чувал да говорят от къде партийте се финансират и с какви пари се създават. Опитайте да създадете партия без пари, по "убеждение", да видите, че освен някои приятели и някои роднини само ще привлечете. Гьобелс е казвал: "Като чуя за демокрация и се хващам за пистолета!" Избори се печелят с много пари, които са концентрирани в 0.00000001 процент от населението, така, че този който държи парите печели изборите, независимо как ще се казва спечелилата партия- БСП, ГЕРБ, ДПС, АТАКА, НДСВ.
  • 17 ХИЩНИК

    1 0 Отговор
    Това което е написал колегата Галакси е басолютно вярно!!!Само че е пропуснал да спомене че същите тия хора съвместно създадоха така наречения план "Ранът" който действа и до днес с пълна сила поддържа геноцида над хората в тая държава.
  • 18 bai hyi

    1 1 Отговор
    То хубаво но нима само при нас имаше комунизъм ДС партийни величия и т.н. Че една Македония е по добре хърватска Словения Сърбия Татарстан е на светлинни години пред нас. В Беларус няма ДС ли вижте какво произвеждат. Но тези държави не връзват обувки разбирай не се навеждат.
  • 19 Shmeker

    0 0 Отговор
    Абе северозапъда не е толкова беден колкото югоизтока - Странджа планина.
  • 20 Shmeker

    0 0 Отговор
    *северозапада