Last news in Fakti

13 Юли, 2022 16:00 4 326 25

Георги Ангелов: Защо най-големият вносител на руски газ е пред фалит?

  • германия-
  • газ-
  • фалит-
  • газпром-
  • георги ангелов-
  • uniper

Много страни в Европа от години инвестират в газова инфраструктура за алтернативни доставки

Георги Ангелов: Защо най-големият вносител на руски газ е пред фалит?  - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Най-големият вносител на руски газ е пред фалит и официално поиска 9 милиарда евро спасителна програма от германското правителство. Както се досещате, става въпрос за германската компания Uniper, която иска държавата да плати за нейните собствени грешки.

Това коментира във "Фейсбук" икономистът Георги Ангелов.

Но как така най-големият вносител на руски газ е пред фалит?

Нали уж руският газ е евтин и сигурен?

Който има евтин и сигурен газ в Европа не само, че няма да фалира, а ще прави големи печалби. Проблемът на Uniper е, че руският газ от доста време нито е евтин, нито е сигурен.

Поскъпването на руския газ заедно с ограничаването на доставките от "Газпром" води до огромни допълнителни разходи, десетки милиони на ден.

Ще оставим на германците да решат дали е морално да спасяват частни газови компании, които сами са се поставили в зависимост от един доставчик - но от икономическа гледна точка по-добре да ги оставят да фалират.

Много страни в Европа от години инвестират в газова инфраструктура за алтернативни доставки (България също построи газова връзка с Гърция и инвестира в терминал за втечнен газ в Александруполис), а в същото време германският газов бизнес инвестираше в Северен поток 2 - нов газопровод към Русия.

Докато Великобритания, Испания, Франция имат терминали за втечнен газ и могат по всяко време да докарат газ от други източници, Германия няма все още нито един терминал за втечнен газ. Така че дори да намери газ от Катар или някъде другаде, Германия практически няма как да го докара в страната.

По-интересен е практическият въпрос

как ще се справи Германия през зимата.

Германският енергиен регулатор Bundesnetzagentur е изготвил няколко сценария за газовите доставки. При всички сценарии най-трудният период ще бъде в края на зимата, от февруари до първата половина на април.

- Ако се запазят сегашните драстично занижени доставки на руски газ (60% редукция спрямо нормалните нива), Германия може да се справи - при условие, че до зимата бъде построен първият терминал за втечнен газ и той заработи с пълен капацитет от януари 2023 г.

- По-сложно е ако руският газ напълно спре. Тогава един терминал за втечнен газ няма да е достатъчен и ще е необходимо Германия да намали потреблението на газ с 20-30%. Тъй като отоплението на домакинствата е с приоритет, най-вероятно голяма част от намалението ще трябва да се поеме от бизнеса - съответно може да се стигне до временно затваряне на заводи и съответно рецесия в икономиката.

Други мерки за ограничаване на потреблението на газ са свързани със заместване на газови ТЕЦ с въглищни централи,

поради което въглищните централи са активирани.

Междувременно, германската банка за развитие осигурява финансиране, за да могат да се запълнят газохранилищата преди зимата. Тъй като Газпром не запълва своите газохранилища в Германия, тяхното управление беше поето от енергийния регулатор, осигурено им беше финансиране и те също се вече се запълват с газ.

Германия строи шест терминала за втечнен газ и дори прие специален закон, за да ускори строителството и процедурите. Но въпреки това, за тази зима се очаква да заработи само един терминал за втечнен газ. Явно дори и специален закон не може да ускори достатъчно бюрократичните процедури в Германия - а може би до скоро Германия не вярваше, че "Газпром" ще ѝ ограничи газа и не бързаха чак толкова много.

За сравнение, страни като Естония и Финландия, които вече не получават руски газ, планират още преди зимата да са готови с инсталирането на терминали за втечнен газ.

На този фон,

България е по-напред с подготовката, но има още много да се направи.

1. Инфраструктурно имаме възможност за пълна диверсификация, така че по този показател сме на 100%. Газовата връзка с Гърция скоро ще влезе в експлоатация, имаме и старата газова връзка с Гърция, както и стария газопровод от Турция. Тоест инфраструктурно стоим добре.

2. Газохранилището Чирен е пълно на 38%, спрямо 36% в същия ден на миналата година - така че тук сме на 38% подготовка. Но трябва да се положат всички усилия да стигнем 90%, а по възможност и 100% преди зимата.

3. По отношение на доставките на газ България е осигурила една трета от доставките с дългосрочен договор за азерски газ - така че тук сме на 33% подготовка. Останалите доставки се осигуряват месец за месец, което през лятото не е толкова трудно, но за зимата не бива да се разчита на краткосрочни доставки - нужен ни е договор за регулярни доставки за зимата и трябва да целим 100% договорени доставки за зимата, спрямо 33% сега.

Така че "Булгаргаз" трябва да работи по-активно сега през лятото, за да няма драми през зимата.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 39 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лост

    31 6 Отговор
    И всичките,ако си бяха построили терминали щяха ли да викат по терминалите:Търся газ,търся газ.Първо на мен , после на другите.
  • 2 Венета Новакова

    35 9 Отговор
    - Господин путин, какво ознаюава вуквата Z
    Путин:
    - Zzzzzzz зима иде

    Коментиран от #17

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Сандо

    40 5 Отговор
    Боже какво неграмотно и откровено манипулативно писание на тоя неолиберален фундаменталист,отличник-соросоид.Буквално всеки ред от творението му не издържа на един обективен критически анализ.И както обикновено се получава при тия грантояди - Истината не е скрита,тя е погребана!

    Коментиран от #6

  • 5 Статия за и-и !

    30 2 Отговор
    Фалират, защото инвестираха в съоръжения и им го спряха американците !
  • 6 и кво от това?

    3 17 Отговор

    До коментар #4 от "Сандо":

    Критически анализ не означава да отречеш всичко казано със тезите на Румен Петков а да изкажеш собствени мисли без опорките на митрофановнаяя.
  • 7 ТЪПА СТАТИЯ

    19 6 Отговор
    Факт е, че ЕС в частност Германия е територия бедна на природни ресурси и сами се докараха до това положение, като продължават да се вживяват в ролята на единствения пазар. Русия отдавна пренасочи търговията си към далеч по мощни и переспективни пазари. Истината е, че никоя икономика няма да оцелее лишавайки се изцяло от Руските ресурси. За момента САЩ, Ес и останалите сателити мълчат по отношение на БРИКС.Но в това прозира СТРАХ от переспективата да бъдем смачкани от този икономически съюз и пазар.

    Коментиран от #10

  • 8 пьешу

    9 4 Отговор
    това май е оня, със специалната форма на таванския етаж... няма какво да го чета. :)
  • 9 ежко

    12 2 Отговор
    Георги Ангелов от Отровено общество какво друго да каже?Истината ли?Абсурд!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Бацката

    8 2 Отговор
    И ти се продаде момченце!!!
  • 12 Ежко Бежко

    16 2 Отговор
    Тоя икономист дали е чул за санкциите? По писането изглежда не е. Европа се надува да измисля санкции, но руския газ видите ли трябва да тече. Путин пак некоректен партньор.
  • 13 байгън

    10 2 Отговор
    Гошко и ти ли икономика учи в Кембридж бе соросоидче

    Коментиран от #18

  • 14 Мунчо

    1 0 Отговор
    Абе аз ще купувам дърва...каква газ ...да не съм милиардер...
  • 15 Урюрвкос

    10 1 Отговор
    от статията разбрах че втечнения газ е евтин и сигурен а когато купувача прави диверсификация, продавача седи гледа и си хапе лактете.
  • 16 yaйтнойз

    7 1 Отговор
    ей кви икономисте сме имале... тоя веднага с кирето да го сложат на ленчето и да вкарват ред. каква мисъл само. швабата като усети дебелио ще си напечата пара и ще изкупи все на пазара. прошто киро ше сеси у александропулис да чека корабо, с червен килим, уеб и сол ма нема да има. нема откаде да проима.
  • 17 Българин

    1 8 Отговор

    До коментар #2 от "Венета Новакова":

    Така е. Да му мислят крепостните! 80 процента от ватенките се отопляват на дърва, въглища и ток!
  • 18 Патриот

    5 1 Отговор

    До коментар #13 от "байгън":

    Тц. Завършил е в Рассия -"Институт имени Ломоносова " !
  • 19 Чичо Тони

    8 1 Отговор
    С две думи, германците ни дишат прахта. Тази нощ ще ся спокойно.
  • 20 плевен

    5 0 Отговор
    Това да си направиш инфраструктора не означава, че ще има с какво да я напълниш. Германия е богата страна. Вместо шест терминала може да започне строежа на шейсет и шест. И да си ги сложи в рамка на стената. Ще бъде голямо шоу когато всички, от Испания, та чак до Финландия си направят терминали. А газовозите ще акостират първо на германския, защото тя ще плати най- много. За другите- дръжки.
    Колкото до вълшебният азерски газ /33 %/, трябва да си доста напушен за да забравиш за останалите 67%. Те ще са отново от Русия, но купени през гръцки фирми, с гръцки надценки. Както е в момента.
  • 21 Гоуст

    7 0 Отговор
    От известно време се чудя какво би станало, ако Русия спре газа по "Северен поток-1" и каже, че доставя газ само по "Северен поток-2"
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 В.В.П.

    4 0 Отговор
    Всичко е ясно... Машинации,,отвътре..Газпром им вдига цена ,тез клепъри ще вкарват течна от ,мъйната си .после така и така ..И ще се набутат милиярди .И после,, Газпром,ще свали цената..И после отново ..Това е маркетинг ,търговски механизъм..
  • 24 78787878787

    8 0 Отговор
    1. Инфраструктурно имаме възможност за пълна диверсификация, така че по този показател сме на 100%.
    Аз не съм чула инфраструкурата да дава газ. Мом4енце, пий си хапчетата. Аз имам чиния, но ако нямам храна водя ли се сит???? Съвсем изтрещя шорошниата.
  • 25 село

    3 0 Отговор
    Драги икономисте и специалисте! Унипер е собственост на финландската фирма Фортум от 2017 година. За каква германска фирма говориш?
    Факти, намерете си грамотни консултанти и им плащайте нормално.Този от къде го изровихте?