Last news in Fakti

20 Юни, 2013 11:14 3 292 0

Спазен ли е закона при назначенията в БЕХ /Обновена/

  • георги христозов-
  • бех-
  • закона-
  • назначения
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Новоназначеният Георги Петков Христозов в ръководството на БЕХ се явява член на Съвета на директорите на три различни търговски дружества с държавно участие в капитала, съобщиха Журналисти срещу корупцията.

По този начин са нарушени разпоредбите на чл.23, ал.4 от Устава на „Български енергиен холдинг” ЕАД и чл.22, ал.1, т.6 от Правилника за реда за упражняване правата на държавата в търговските дружества с държавно участие. Според тези разпоредби не може да бъде член на Съвета на директорите на „Български енергиен холдинг” ЕАД лице, което е член на изпълнителен или контролен орган на друго търговско дружество с държавно участие в капитала.

Преди два дни министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев освободи Съвета на директорите на Български енергиен холдинг (БЕХ), съобщават от ведомството.
Освободени бяха шефът на БЕХ Михаил Андонов, както и членовете Божан Стоянов и Тодор Шопов. На тяхно място бяха назначени новоизбраните членове на съвета са Боян Боев и инж. Георги Христозов, досегашен шеф на "Марица Изток 2".

Георги Петков Христозов е избран за изпълнителен директор на „ТЕЦ Марица изток 2” ЕАД с Протокол № 26 от 21.12.2007 г. от заседанието на Съвет на директорите и Протокол № РД – 18 – 99 от 21.12.2007 г. на министър на икономиката и енергетиката. Вписването във фирмения регистър към Окръжен съд  Стара Загора е станало с Решение № 4545 от 27.12.2007 г. на същия съд. От тогава до сега (20.06.2013 г.) Георги Христозов е член на Съвета на директорите и изпълнителен директор на „ТЕЦ Марица изток 2” ЕАД. Към 20.06.2013 г. няма подадено заявление в Търговския регистър за промяна в обстоятелствата.

На 29.09.2012 г. в Търговския регистър е вписана регистрацията на търговско дружество „ТЕЦ Марица изток 2 (9 и 10)” ЕАД, чийто едноличен собственик е „ТЕЦ Марица изток 2” ЕАД. Със същото заявление е вписан като член на Съвета на директорите на „ТЕЦ Марица изток 2 (9 и 10)” ЕАД Георги Петков Христозов.

На 18.06.2013г. в Търговския регистър към Агенцията по вписванията е подадено заявление за вписването на Георги Петков Христозов като член на Съвета на директорите на „Български енергиен холдинг” ЕАД и председател на Съвета на директорите на същото дружество.

„Български енергиен холдинг” ЕАД е търговско дружество със 100 % държавно участие в капитала, като правата на държавата се упражняват от министъра на икономиката, енергетиката и туризма. Едноличен собственик на капитала на „ТЕЦ Марица изток 2” ЕАД е „Български енергиен холдинг” ЕАД. Следователно „ТЕЦ Марица изток 2” ЕАД също е търговско дружество с държавно участие в капитала, макар и не пряко, а косвено такова. „ТЕЦ Марица изток 2 (9 и 10)” ЕАД също така се явява търговско дружество с косвено държавно участие в капитала, доколкото е 100 % собственост на „ТЕЦ Марица изток 2” ЕАД.

Освен всичко това, Георги Петков Христозов дори е декларирал с декларация от 18.06.2013г. обстоятелството, че не е член на изпълнителен или контролен орган на друго търговско дружество с държавно участие в капитала. Тази декларация е качена на сайта на Търговския регистър по партидата на „Български енергиен холдинг” ЕАД. Това е очевидно умишлено невярно деклариране на описаните в декларацията обстоятелства и е факт, който не отговаря на обективната действителност.
Горното в пълна степен се отнася и за Илко Димитров Желязков, който също е член на Съвета на директорите на трите търговски дружества с държавно участие в капитала.

ДКСИ: Достъпът до класифицирана информация на осъждано лице следва да се отнеме

Енергийният министър Драгомир Стойнев съобщи , че изпълнителният директор на БЕХ Михаил Андонов е отстранен, защото му е отнет достъпа до класифицирана информация . Според Стойнев това пречело на работата му, защото обектите на БЕХ са от националната сигурност на страната и щом Андонов няма допуск не може да е на тази длъжност. Новия член на борда на директорите на БЕХ Георги Христозов обаче е осъждано и реабилитирано лице според свидетелство за съдимост издадено от районния съд в Стара Загора с рег номер 172 от 06.01.2010г. Това означава, че по Закона за защита на класифицираната информация /ЗЗКИ/ той не може да получи какъвто и да е достъп. Въпреки това в официален отговор на Държавната комисия за сигурност на информацията /ДКСИ/ се казва, че Христозов има достъп до ниво “Поверително”. Може би затова новият енергиен министър беше лаконичен , че Христозов има достъп без да уточнява какъв.Независимо, че Христозов противозаконно има издаден достъп до ниво “Поверително” той пак не може да борави с информацията в Българския енергиен холдинг, защото степента на секретност там е ниво “Секретно”. Според ДКСИ обаче,ако се установи , че едно лице не отговаря на което и да е от изискванията на член 40 ал.1 от ЗЗКИ / Разрешение за достъп може да получи лице което …не е осъждано за умишлено престъпление от общ характер , независимо от реабилитация/ достъпът до класифицирана информация, информация следва да бъде ограничен , а разрешението за достъп до класифицирана информация да бъде отнето.Министър Стойнев дори показал пред вестник "Труд" свидетелство за съдимост , в което пише, че Георги Христозов не е осъждано лице, но с малката подробност, че този документ е ваден за постъпване на работа , а не за проучване за достъп. Възниква и въпросът кое от двете свидетелства за съдимост не е истинско, ако към днешна дата се окаже, че наистина Христозов не е осъждано лице това ще означава, че един от двата документа издадени от съда е фалшив. Клуб “Журанлисти срещу корупцията” отправи вчера следните въпроси до енергийния министър Драгомир Стойнев , но все още не сме получили какъвто и да е отговор.

1. Какви действия ще предприемете спрямо г-н Георги Христозов?
2. Ако не бъде отстранен как според Вас той ще може да борави с документо-оборота на БЕХ, при положение, че има регистратури с ниво “Секретно”, а той има разрешение само до ниво “Поверително” и то издадено противозаконно?
3. Ще спазите ли обещанието си за прозрачност и спазване на закона?
4.Как ще обясните оставането му на този пост след като причината за отстраняването на Михаил Андонов казана от Вас е точно отнет достъп до класифицирана информация?

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА