Last news in Fakti

13 Юли, 2013 11:23 1 744 1

Васил Василев: Мажоритарни избори през май догодина - изходът от протестите

  • мажоритарни избори
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Единственият човек, който може да реши проблема за да не се стига до ескалация на протестите подобна на тази от края на 1996 г. е Сергей Станишев, който за всички е ясно, че решението са избори, предсрочни парламентарни избори и той трябва да обяви, че такива предсрочни парламентарни избори ще има с вероятна дата май следващата година.

Това заяви в интервю за предаването „Това е България” на Радио „Фокус” Васил Василев, основател на Съюза на работодателите в България.

Според Василев по този начин напрежението видимо ще спадне.

Станишев трябва да обяви, че тези избори ще бъдат мажоритарни, защото такива са изборите в най-големите демокрации в света, най-великите демокрации, така е във Франция, така е в Англия, така е в САЩ. Изборите са изцяло мажоритарни и там не можем да сме свидетели на подобни събития и на подобни стълкновения, дори и идеологически, каквито имат тук.

„Станишев трябва да обяви също, че държавата до май месец няма да взима заеми, няма да пипа валутния борд. Това са основните искания на хората и, ако това нещо се случи и той го обяви напрежението, убеден съм, веднага ще спадне и държавата ще може нормално да функционира до тези избори пред май месец. Ако той не го направи обаче има всички основания да се опасяваме, че протестите ще ескалират и може да се стигне до много по-сериозни сблъсъци, пак казвам, дори и аналогията с 1996 година е съвсем прясна, за да бъде забравена”, смята Васил Василев.

По думите му мажоритарни избори никога няма да повторят това положение в Народното събрание. Мажоритарните избори ще извадят на повърхността и ще вкарат в Народното събрание личности, хора, всеки от които има собствен потенциал, собствен капацитет, своя стойност сред обществото и име в обществото. Само тогава в Народното събрание ще влязат хора, които няма да бъдат водени от партийната повеля, няма да стигнем до такива срамни случаи, на които бяхме свидетели в това Народно събрание.

Всякакви опити да се намери някакво смесено решение ще бъдат осъдени на неуспех, защото партиите ще продължават да искат да доминират и да управляват според собствените си виждания тази парламентарна група от хора, която са успели да вкарат в парламента. Това не е бъдещето на България и колкото повече продължава да работи този модел, толкова по-лошо за държавата, подчерта Василев.

Той смята още, че мажоритарните избори са най-добрата предпоставка за граждански контрол, защото при тях и едно от исканията на протестиращите е отзоваване на депутати, които видимо не са изпълнили обещанията си към хората. Това е нещо съвсем нормално. Назначаваш една група хора, избиратели назначават своя народен представител, и когато той не си върши работата го уволняват и го сменят с друг. Работодателят е народът, това са избирателите, и когато този, когото са назначили да си върши работата не става или е шмекер, или е негоден съвсем логично е да го изхвърлят и на негово място да сложат човек, който може да отговори на техните виждания и на техните искания.

Разбира се, по този начин може да се осъществи смяна на модела срещу, който на практика протестират всички тези десетки хиляди млади хора, заключи Васил Василев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Alexander Anguelov

    0 0 Отговор
    Колко демократична е пропорционалната/ преференциалната система или неините варианти? Това са несъвместими неща!
    Най-голямата измама на прехода е имено партийния избирателен модел! Демокрация = единствено на мажоритарност. Всичко друго е измама или хитроумна подмяна на демокрацията. Нека не позволяваме да продължават да ни мамият!