Last news in Fakti

6 Август, 2013 15:26 1 345 4

Станишев: Ако Плевнелиев наложи вето, то ще е чисто политическо

  • сергей станишев-
  • росен плевнелиев-
  • вето-
  • актуализация-
  • бюджета

Лидерът на БСП даде пример за добро и прозрачно управление

Станишев: Ако Плевнелиев наложи вето, то ще е чисто политическо - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Ако президентът Росен Плевнелиев наложи вето на актуализацията на бюджета, това вето ще бъде по целесъобразност и чисто политическо, заяви по време на пресконференция днес лидерът на БСП Сергей Станишев, като изрази очакване държавният глава да бъде последователен и принципен.

Станишев уточни, че няма частично вето - всички параграфи са взаимно свързани. И напомни, че е имало един случай, когато президентът Желев е наложил подобно вето върху текстове, които са противоконституционни, а не върху числа и параметри. Само това може да бъде основание, но Плевнелиев сега няма такова основание, категоричен бе председателят на БСП.

Ако президентът все пак наложи вето, той ще трябва да отговори на няколко въпроса, първият от които е за актуализацията на бюджета през 2010 г., когато той беше един от основните министри в кабинета на ГЕРБ, каза Станишев. Тогава  прогнозните приходи бяха намалени с близо 2 млрд. и бяха увеличени разходите с 436 млн. 

Само по себе си това действие би оборило много от аргументите, които чувам в публичното пространство в подкрепа на евентуално вето на президента, коментира той. Тогава не е бил проблем дефицитът, а сега е проблем много по-нисък дефицит, включително по критериите на ЕС и Маастрихт, отбеляза Сергей Станишев и пак подчерта, че в актуализацията е заложен дефицит не повече от 2% от БВП, след като допустимите проценти са 3.

Очаквам част от критиките да бъдат, че не се залага достатъчно амбициозна приходна част в актуализацията, посочи лидерът на левицата. От самите приходни агенции знаем, че при залагането на първоначалните параметри с тях не са се консултирали, каза той и изтъкна, че е коригирана наполовина прогнозата за евентуалната събираемост на приходите. Всичко това свидетелства за решимостта на правителството да се бори с източването на ДДС и акцизи и с контрабандата, каза Станишев.

По отношение на разходната част - актуалицзацията е в резултат на политиката на ГЕРБ и служебното правителство, които са поемали неподсигурени ангажименти, обясни той и отново даде пример с увеличението на бюджета за разходи на полицаите. Целият оперативен резерв е похарчен, смята червеният лидер.

Относно „спекулациите около държавния дълг“ – всяка година се емитираше около 2,5 млрд. дълг и президентът Плевнелиев не възразяваше по това, коментира Станишев и обясни, че сега с актуализацията се дава възможност за увеличаване на оперативния дълг.

Политиката на Орешарски е фискалният резерв да не пада под това, което е заложено – до 4 млрд. лева, което обаче се е случвало по времето на Борисов, коментира още той.

Ако се наложи вето, то наистина ще е политическо, а не конституционно и ще означава амбиция на президента да влияе върху фискалната политика на правителството, върху изпълнителната и законодателната власт. Такова вето никога не е имало и искам да го предупредя за отговорността която той поема, заяви лидерът на левицата.

От подобно нещо би следвало, че решенията за енергийни помощи, за деца с увреждания и т.н. трябва да бъдат препращани към президента, разясни Станишев.

Това вето ще означава още следване на философията на Симеон Дянков за рязане на жизненоважни разходи в името на фалшива макроикономическа стабилност. Ако държавният глава го наложи, това означава съответно заставане изцяло зад тази политика и поемане на цялата отговорност от последиците за гражданите, бизнеса и страната.

На въпрос дали БСП ще се бори за увеличаване на минималната работна заплата още наесен, а не догодина, Станишев отговори: „Готови сме да продължим дискусията за увеличаване на минималната работна заплата още през есента, защото всяка социална мярка е по-добре да стане по-рано. В последните години в резултат на безобразната политика на Дянков броят на хората, които получават минимална заплата нарасна неимоверно и тези хора какво могат да си позволят?!“, риторично запита той.

На журналистически въпрос за по-нататъшното развитие на протестите Сергей Станишев отговори: „Голяма част от протеста е контролиран, направляван и ръководен. Единият интерес за това е на партия ГЕРБ, защото те най-много се страхуват да не загубят контрола върху партията си и парламентарната си група и да не излезе истината за тяхното управление наяве“. Беше признато и публично - че хора са докарвани от Благоевград с платена фактура от депутат от ГЕРБ, подчерта Станишев и запита на свой ред журналистите дали не са забелязали това или са го премълчали.

Други, които според лидера на Коалиция за България имат интерес протестите да продължат, са „кръгът на новото дясно, на Саша Безуханова и други реплики на стари политически кръгове, които навремето създадоха и ГЕРБ като политически проект“, добави Станишев. Тези кръгове целят изкуствена ескалация на протестите в името на своите политически интереси. Това засяга принципите на демокрацията, защото преди няколко месеца бяха проведени избори, а ГЕРБ не признаха резултатите и поискаха касиране още преди да се събере парламентът, припомни лидерът. 

Зависи тези организатори колко усилия ще положат, обобщи той бъдещето на протестите. Зам.-председателят на партията Янаки Стоилов добави: „Отсега апелираме към правителството да предвиди мерки още преди протести наесен, както и срещу безработицата, която ще се увеличи“.

Накрая Сергей Станишев заключи: „Президентът има право да наложи вето, но нека да не се прикрива зад изкуствени мотиви“ и даде пример за добро и прозрачно управление - заявеното намерение фирми, които са офшорни, да не участват в обществени поръчки. Също така да няма собственост с неясен произход, да има граждански контрол над институциите и т.н.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 tttt

    3 1 Отговор
    Станишев прави си сметката хубаво е сега ще дойде зимата . И целия насъбран гняв от социалната политика на ГЕРБ ще те залее .
  • 2 Христо Ковачев

    0 3 Отговор
    МНОГО Е КОФТИ ДА УПРАВЛЯВАШ СЛЕД ГЕРБ ЕООД ЩОТО ВСИЧКО Е ЗБЪРКАНО И УПЛЕТЕНО ДО ДУПКА,ОБАЧЕ БСП МОГАТ ДА ИЗВЕДАТ ДЪРЖАВАТА ,СТИГА ДА ИСКАТ

    Коментиран от #3, #4

  • 3 D0kT0pA

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Христо Ковачев":

    Или си на 1000 години и си ходил на анти протестите или си наистина много заблуден човечец... Заради БСП, ДПС (които са дело на БСП и в частност на един покоен човек), СДС и всички нещастници които са ни управлявали през последните 20+ години и които мислиш че ако искат могат да помогнат, ни доведоха до това положение! Заради хора като теб - захранени от "партията майка" с глупости и лъжи и стотинки за да дават глас за Орешарски, стигнахме дотам, че да нямаме и 10% качествени млади специалисти в родината! Продължавайте в същия дух да искате 240+ б...ци да ви управляват и да водят народа до мизерия и нищета! Това е България - 4 милиона заблудени, 1 милион престъпници и 2 милиона в чужбина! Само ми е интересно ако всички спрат да си плащат данъците по примера на крупния бизнес, кой ще храни тачените от хора като теб партии и лидерите им??? А относно до - tttt -??????? Кой който е дошъл на влас не е бил в "неочаквано лошо положение"??? Няма един кабинет който да е оставял държавата в добро състояние! Всички правителства идват, крадат на едро и разпродават националното благо и си отиват, и идват следващите които са същите нещастници с единствената разлика, че 4 години са изгладнели и са гледали как мнозинството граби с пълни шепи... Докато не изселят заблудените като вас и не напълнят няколко затвора с отрепките от всичките кабинети които са ни управлявали няма да има нищо друго за нормалните Българи, освен терминал 2 или мизерия!
  • 4 ВИП АМГ

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Христо Ковачев":

    kebapchetata barzo