Last news in Fakti

7 Август, 2013 11:14 930 0

При вето на бюджета се забавят социалните плащания

  • хасан адемов-
  • вето-
  • бюджета-
  • социални плащания
При вето на бюджета се забавят социалните плащания - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Налагане на вето върху актуализацията на бюджета ще доведе до нарушаване на ритъма и забавяне на социалните плащания. Това съобщи министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов в сутрешния блок на ТВ7. Той уточни, че по Конституция единствено Министерският съвет разполага с правото да внася Закон за държавния бюджет. „С наложено вето от страна на президента трябва да се поеме отговорност за неизпълнените ангажименти към приемните семейства, хората с увреждания, социално слабите и бизнеса”, подчерта министър Адемов. Той допълни, че в актуализирания бюджет са предвидени допълнителни 40 млн. лева за социални плащания.

„Недостигът в социалната сфера е резултат от недобре планирани разходи в бюджет 2013”, съобщи министър Адемов. Той уточни, че има недостиг от 5 млн. лева в приемната грижа, 11 млн. лева за семейните помощи за деца и 21 млн. лева недостиг за изплащане на интеграционни добавки.

„Въпросът с падането на тавана на пенсиите се дискутира години наред и трябва да се търси справедливото решение”, заяви министър Адемов. Той попълни, че ще се търси решение, което да не демотивира хората да се осигуряват на реалните си и високи доходи. „При падане на тавана за новоотпуснатите пенсии през 2014 г. ще бъдат нужни допълнителни 10 млн. лева. При отпадане на ограничението за максимален размер на пенсията за всички -  допълнителните финансови средства ще бъдат в размер на 120 млн. лева годишно”, уточни министърът.

По отношение на възможностите за изплащане на коледни надбавки за пенсионерите той увери, че правителството ще направи всичко възможно това да се случи.  „Обсъжда се вариант за подкрепа на хората с до 200 лева пенсия, но по-точна информация може да има в края на годината“, уточни министърът.
На въпрос относно повишаването на детските надбавки министър Адемов съобщи, че и в момента тече дискусия дали те да се дават на всички майки, или да продължи съществуващият подоходен критерий. „При увеличение на помощите от 35 лв. на 50 лв. са нужни допълнително 145 млн. лева годишно”, допълни министърът.

Той подчерта, че по-важно в момента е да се създават условия на бизнеса за разкриване на нови работни места и това е основната цел на актуализацията на бюджета. „Малкият и среден бизнес са приоритет за правителството, защото там се създава работа за хората, която им осигурява доходи и сигурност”, почерта Адемов.

Той увери, че сегашното правителство има най-малка вина за спряната дейност на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС). „В момента се изчаква да се обнародват промени в закона, приет от предишното правителство, заради който представители на социалните партньори отказаха да участват в НСТС. Надявам се до месец консултативният орган да заработи отново”, каза министър Адемов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА