Last news in Fakti

7 Август, 2013 17:00 1 228 0

БСП: Започваме нов кръг преговори за бюджета

  • вето-
  • актуализация-
  • бюджета-
  • президента-
  • антон кутев

Левицата обаче не намира намесата на президента за добра практика

БСП: Започваме нов кръг преговори за бюджета - 1
Антон Кутев от БСП
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Ветото върху актуализацията на бюджета беше очаквано и не ни изненадва, под съмнение за нас са мотивите на президента. Това заяви Антон Кутев от БСП на извънредна пресконференция на партията.

Не можем да приемем обвиненията в непрозрачност и липса на диалог, подчерта Кутев и коментира, че ако държавният глава е „проспал бюджетната процедура“, то трябва да знае, че при нея са заложени възможности да се комуникира със синдикати, работодателски и други организации. Имахме тяхно становище и те подкрепяха актуализацията, каза депутатът от левицата.

Според него, да се говори, че процедурата на диалог е накърнена, е абсолютно невярно.

Въпросите, които президентът си задава – къде и за какво отиват средствата, издават или липса на потенциал, или злонамерен прочит, коментира още Кутев. По думите му, няма други основания за ветото освен политически опит на президента Плевнелиев да се намеси в бюджетния процес, който не е в прерогативите му.

И в трите направления има тежки дефицити в сегашния бюджет и Росен Плевнелиев като назначаващ служебното правителство и бивш министър от кабинета на ГЕРБ също носи част от отговорността за това, категоричен бе Антон Кутев. „Те направиха куп бели, които тази актуализация иска колкото е възможно да коригира“, изтъкна той.

Депутатът от левицата обясни още, че БСП не намира за добра практика тази намеса на президента в изпълнителната и законодателната власт, но въпреки това парламентарната група на Коалиция за България и кабинетът на Пламен Орешарски ще започнат отново серия преговори с всички заинтересовани страни за актуализацията на бюджета.

Съобразявайки се със съмненията му, въпреки очевидния опит за нерегламентирана политическа намеса, ще започнем нов кръг разговори, увери представителят на КБ.

Дълбоко вярваме, че диалогът и прозрачността са предпоставка за демократичност. Ще разширим този процес с всички представители на българското общество и ще свикаме извънредно заседание на Народното събрание, заяви на финала Кутев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА