Last news in Fakti

14 Декември, 2022 17:36 2 140 12

България - в бъдещето наднича миналото

  • нина дюлгерова-
  • правителство-
  • мандат-
  • бъдеще-
  • минало

Основният въпрос, който всички си задават сега е, накъде?

България - в бъдещето наднича миналото - 1
Снимка: news.bg
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

България отново е на стартова позиция. За пореден път се оказа, че София и Букурещ са полезни за Европейския съюз само, за да легитимират Съюза на стратегическото Черноморско крайбрежие. Вече повече от 15 години те, особено България, са в челните класации по негативни показатели. И за пореден път София виновно мълчи, а Букурещ осъществява дипломатически совалки, протести и закани към Нидерландия и Австрия. Това бе очаквано и не решава сериозните предизвикателства, пред които е изправена българската държава.

Основният въпрос, който всички си задават сега е, накъде?

Рекапитулацията не е позитивна. България днес и сега е не само в политическа криза, икономическа нестабилност, разграждащо се образование, здравеопазване и национална несигурност, но с многобройни чужди зависимости?

Другият голям въпрос е къде е държавата? България е парламентарна република. Народното събрание вече повече от два месеца акумулира скандали, неадекватни многочасови дискусии и съмнителни решения. Предсказуемо се реализира и сценарият с неизбирането на редовен кабинет с първия мандат на ГЕРБ-СДС. Подобна ще е съдбата и на втория мандат, който ще бъде връчен на „Продължаваме промяната“. Предсказуема е и интригата с това, на кого президентът Радев ще даде третия мандат. Явно не само във вътрешнополитически план, но вероятно и отвън са съгласни в държавата ни да се изпълняват нискокачествени политически спектакли с предизвестен край. Не е ясно дали това ще се обяснява с несъгласието на политическите партии да поемат националната отговорност да преведат България през тежките зимни месеци. Все повече се създава мнението, че политици и партии бягат от изпълнителната власт през студените зимни месеци. Надяват се на дълго бъдеще като депутати, а защо не и министри, но от пролетта. Явно желанието им ще бъде удовлетворено. През последните години и месеци много ясно проличава задълбочаващата се пропаст между население и елит. И това се отнася не само за България, но за Европа и за света.

В подобни ситуации, когато политическият неолиберализъм размива границите и правилата на политическия модел на държавността, се появява идеята за т.нар. силна ръка. Доказателство за това бе трагикомичният неуспешен опит в Германия за възраждане на Германската империя отпреди 151 години.

Ние сме по-скромни, но по-мащабни. Искаме някой марсианец, който да няма „скелети в гардероба“ и който не само да разбира и приема българските идеи, но и по-важно да осъществи поне една част от тях.

За общо учудване преди 20 години този „марсианец“ се появи в лицето на Симеон Сакскобургготски. Годините на управление на създадената от него партия НДСВ бяха като цяло успешни за българския бизнес в достатъчно спокойна и устойчива политическа обстановка. Този тон и поведение на управление се запази като цяло през следващия мандат на тройната коалиция (БСП, НДСВ и ДПС). С идването на ГЕРБ на власт през 2009 г., България тръгна по пътя на несигурността, разграбването и отслабване на държавността. Ситуацията се влоши по време на управлението на четворната коалиция, начело с „Продължаваме промяната“.

Служебните правителства се оказват една своеобразна панацея в света на несигурността. Това обаче няма как да продължи дълго. Освен това не трябва да се забравя, че както ситуирането на България в ЕС и НАТО, така и във вътрешнополитически план, процесите се решават с лобиране и то на безспорни личности, които имат устойчиво място в международния елит. Отсъствието на такива се доказа от отказа за приемане на България в Шенгенската зона. Тези дни се заговори за нашия „марсианец“ Симеон Сакскобургготски. Доказан факт е, че той има своите родствени и династични връзки с ключови фактори в европейското пространство. Може би отново трябва да се върнем към миналото, за да спасим бъдещето ? Едва ли трябва да се повтаря буквално политическият модел от 2001 г., но може да се поработи по негов актуализиран и отговарящ на съвременните условия партиен модел. Освен това последните два нови проекта (на „Има такъв народ“ и „Продължаваме промяната“) доказаха своята непригодност, некомпетентност и отсъствие на здрав разум и устойчива политическа перспектива.

Това означава, че отново бъдещето ще трябва да се решава чрез поглед и доказали своята ефективност модели от миналото.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    8 1 Отговор
    Правилният въпрос не е накъде, а закога.
  • 2 безпартиен

    8 1 Отговор
    А как да не наднича миналото в бъдещето ни,когато "великият кормчия" е определил от собствен опит,че ВЛАСТ СЕ ВЗИМА С ОРЪЖИЕ И СЕ ЗАДЪРЖА С ПИСАЛКАТА!А у нас писалката се предава на деца и внуци след 9.9.1944, та до сега!!!!Който владее миналото-владее бъдещето!Който владее настоящето-владее миналото!
  • 3 Ха ха ха

    9 2 Отговор
    А в лицето на последната управляваща коалицийка от псевдодемократни жълтопаветници и уж бивши комунисти , просто надничаше бъдещето на измамата, кражбата , лъжата и шарлатанията .....
  • 4 Хайде де

    5 3 Отговор
    Хайде сега , нали видяхме каква шарлатания надничаше от ПП-ДБ-БСП–БКП , какво сте седнали да ревете от новото бъдеще ???
  • 5 баджанака

    9 2 Отговор
    Ало,а бе мадридския комарджия не е ли малко стар,че да го връщаме на власт? Марсианец,верно,но ще му трябват памперси като дедо Джо.Няма да се заяждам с неговите 800 дни,защото и Господ да бе дошъл след драгалевския циган Костофф нямаше да може да ни върне към живота.То след Костофф само възкресение от мъртвите трябва,а както знаем това са бабини деветини историиките за Иешу и за това как бил син на господ.
  • 6 баджанака

    13 0 Отговор
    ...а и юпитата на марсианеца бяха като гладни хиени,до един от болшевишко коляно.
  • 7 Анонимен

    9 3 Отговор
    Абе всичко тръгна на зле след 2007ма и пр0клетото ни влизане в още по-пр0клетия съюз, ама айде...
  • 8 България винаги е била монархия!

    5 4 Отговор
    И само 45 години комунизъм и 33 години анархия!
  • 9 Ултра къса памет

    3 4 Отговор
    Монархиите по света тогава, бяха обещали на Симеон 200 милиарда инвестиции в България, ако станем пак монархия, но комунистите не се съгласиха, защото трябваше да крадат.
  • 10 ха ха

    6 0 Отговор
    не бе , аман от крадливи изроди и безродни боклуци , ще стане мътна и кървава , буквално
  • 11 Шабан

    5 0 Отговор
    На където и да е! Но щом няма хора в една държава, то на където и да поеме все ще се мре в робство!?
  • 12 👉🇹🇷

    0 1 Отговор
    Към Турция !