Last news in Fakti

30 Август, 2013 08:03 4 120 2

За „Ал Кайда“ ли ще се бие Обама в Сирия?

  • сирия-
  • сащ-
  • великобритания

Башар Асад трябва да получи сигнал, че престъпленията срещу човечеството не остават безнаказани, смятат западни експерти

За „Ал Кайда“ ли ще се бие Обама в Сирия? - 1
Снимки: ЕПА/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

На страната на „Ал Кайда“ ли ще се бие в Сирия американският президент Барак Обама? Този въпрос поставя влиятелният британски в. „Индипендънт“. В края на миналата седмица светът беше потресен от използването на химическо оръжие в източните квартали на Дамаск. Президентът Башар Асад обвини опозицията, а светът - управляващите в Сирия. В страната пристигна и мисия на ООН, която да разследва проблема. Генералният секретар на световната организация Бан Ки-мун обяви във Виена, че инспекторите да отпътуват от Дамаск в събота сутрин.

В сряда вечерта петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН не постигнаха съгласие по внесената от Великобритания проекторезолюция по казуса. Китай и Русия недвусмислено заявиха, че ще наложат вето на документа.

В интервю за обществената телевизия Пи Би Ес Барак Обама обяви, че все още не е взел решение за военна операция в Сирия. Това е първият сигнал, че Белият дом в момента внимателно претегля всички плюсове и минуси. Във вторник Обама тръгва на обиколка в чужбина и е малко вероятно той да ръководи военни удари срещу Дамаск от Санкт Петербург, където ще се проведе форумът на Г-20. По тази причина в своето интервю Обама отбеляза, че няма интерес от отворен военен конфликт в Сирия, но режимът на

Асад трябва да получи сигнал, че престъпленията срещу човечеството не остават безнаказани.

Членове на конгреса оказват все по-голям натиск над Обама за обяснение какви са законовите основания за използване на военна сила и как една акция ще е в полза на американските интереси.

Германия вече е убедена, че властите в Сирия са употребили химическо оръжие, стана ясно след телефонен разговор между канцлера Ангела Меркел и британския премиер Дейвид Камерън.

Лидерът на опозицията в Германия - социалдемократът Пеер Щайнбрюк, предупреди за последващите опасности от прибързана военна операция.

И Лондон забави темпото в подготовката на военна кампания срещу Башар Асад. От „Даунинг стрийт“ 10 обявиха, че няма да започват действия срещу Сирия, преди да са се запознали с изводите от разследването на експертите на ООН, които проверяват на място сигналите за атака с химически оръжия.

Великобритания няма да участва във военни действия срещу Сирия, след като парламентът отхвърли с 285 срещу 272 гласа предложението на правителството. С помощта на 30 депутата от мнозинството опозицията блокира намеренията на премиера Дейвид Камерън да удари Башар Асад.Междувременно стана известно, че най-малко 12 страни от НАТО вече са се отказали от каквото и да е участие в евентуална военна операция на САЩ срещу Сирия, ако тя не получи одобрението на Съвета за сигурност на ООН, съобщи ИТАР-ТАСС.

Правната рамка за военна намеса по хуманитарни причини е известна като „Отговорност да защитиш“ (Responsibility to Protect или R2P). В международното право тя се формулира като отговор на хуманитарните катастрофи от 90-те години на ХХ век, най-известни от които са тези в Косово и Руанда.

За да има подобна акция максимална легитимност, тя трябва да е разрешена от Съвета за сигурност на ООН.

За да се приложи рамката „Отговорност да защитиш“, трябва да са нарушени някои от по-долните постулати:

- държавите трябва да защитават населението си от геноцид, военни престъпления и престъпления срещу човечеството. Международната общност има задължение да помага, за да се предотвратяват подобни престъпления

- при ясни доказателства за такива престъпления и държавата не може или не желае да ги пресече

- ако това е невъзможно, тогава международната общност може да употреби военна сила.

Бързат да накажат Дамаск, но нямат стратегия нито за тази акция, нито за региона, коментира в интервю за „Дойче веле“ известният анализатор Збигнев Бжежински.

Аз съм поразен колко нетърпеливи изглеждат Великобритания и Франция в полза на военните действия. Също имам предвид факта, че тези две сили са бивши империалистически колониални сили в този регион.

Като се има предвид съвременната реалност на това, което наричам в моите писания “глобално политическо пробуждане”, политика на сила, основана главно на западни, а в някои случаи - бивши колониални сили, не ми изглежда много обещаващ път за евентуално решение на регионалния проблем, смята Бжежински.

Според него разумно е Русия да се присъедини към международната общност при определянето на някои общи стандарти не само за решаване на сирийския проблем, но също така и за широко обсъждане с Иран на ядрената му програма и начина, по който тя може да бъде стабилно и предсказуемо легитимирана, и, разбира се - с активна подкрепа за намиране на решение на израелско-палестинския проблем, който причинява част от съществуващото напрежение.

Ако Западът се ограничи с въздушните удари, той определено би могъл да ускори падането на режима на Асад и победата на опозицията, но същевременно

ще улесни бойците на "Ал Кайда" в завземането на нови части от страната,

предупреждава „Дойче веле“.

Създадената от Осама бин Ладен организация за първи път ще може да се установи в разположените близо до средиземноморското крайбрежие анклави. Какво ще последва, можем да си представим само ако видим какво става в Йемен и по-точно в залива на Аден: тотално тероризиране на населението, разрушени селища и стотици хиляди прокудени.

Две години и половина след началото на гражданската война в Сирия близо 1200 бунтовнически групировки се бият на страната на опозицията. Западното разузнаване смята, че най-малко 4000 калени в десетилетия войни бойци от "Ал Кайда" се бията срещу армията и милициите на Башар Асад. В същото време не трябва да се забравя, че не по-малко по численост отряди на шиитската групировка "Хизбула" (Партията на Бога) подкрепя режима в Дамаск. Последното десетилетие Партията на Бога стана ключов играч в стратегически райони на Южен Ливан.

От „Хизбула“ заплашиха, че непременно ще реагират реципрочно при евентуално нападение срещу Сирия.

Командирът на елитното подразделение „Ал Кудс“ в Техеран - генерал Касем Сулеймани, предупреди Запада, че „в отговор на всяка ракета, която падне върху Дамаск, ще се изстрелва сирийска ракета по Тел Авив“. Израел обяви частична мобилизация на запасняците, а населението започна да купува противогази.

В района на Източното Средиземноморие се събира флотилия на Запада.

Там вече се намират четири американски бойни кораба с крилати ракети на борда, както и „известен брой” подводници на военноморските сили (ВМС) на Великобритания и САЩ.

Франция подсили армадата на Запада с бойната си фрегата „Шевалие Пол”. Това не остана незабелязано от Кремъл, който обяви, че обновява корабния състав на постоянното оперативно съединение на ВМФ в Средиземно море. В групата ще се включи кораб за борба с подводници на Северния флот на Русия. Към руската флотилия в Средиземно море ще се присъедини и ракетният крайцер от Черноморския флот „Москва”, който в момента е в Северния Атлантик, но в близките дни ще премине през Гибралтар.

Крайцерът от Тихоокеанския флот „Варяг” пък ще смени кораба за борба с подводници „Вицеадмирал Пантелеев” край бреговете на Сирия.

Русия има база в Тартус, която е единствената в чужбина. Анализатори очакват тя да стане един от основните козове за запазване на Башар Асад на власт.

300 войници на Бундесвера от месеци са на дежурства в ракетните комплекси "Пейтриът", разположени на турско-сирийската граница като част от операция на НАТО срещу евентуална агресия към страна-членка на Пакта. Турция обяви повишена бойна готовност на армията си по своята южна граница.

В началото на следващата седмица ще стане ясно кой стои зад химическата атака в Дамаск.

Тогава ще е готов докладът на ООН. Масло в скандала наля и членът на Комисията на ООН по разследването на възможните нарушения на правата на човека в Сирия Карла дел Понте. Според нея показанията на очевидците и пострадалите в областта Източна Гута, в околностите на Дамаск, „ясно показват, че зарин е бил използван от опозицията”.

В момента нямало открити доказателства, че армията е използвала химическото оръжие, отбеляза Дел Понте, която не пропусна да отбележи, че разследването продължава.

В същото време истинска бежанска драма изживява местното население. Според данни на ООН 1 млн. деца живеят в лагери в чужбина. Други 1 млн. възрастни също изпитват несгодите на палатковите лагери. В същото време няколко милиона сирийци и деца живеят като бежанци в родината си без елементарни условия, бият тревога хуманитарни организации.

През май бившият прокурор от Международния трибунал за бивша Югославия обвини опозицията, че е използвала бойни отровни газове в битката за контрола над алеуитския анклав край Алепо. Тя настоя Съветът за сигурност на ООН да разгледа проблема, но тогава Франция и Великобритания спряха инициативата.

Военни експерти отбелязват, че ударите срещу Сирия ще се отложат поне със седмица. Самият турски външен министър Ахмет Давутоглу заяви, че Анкара не очаква военна намеса в Сирия "от днес за утре". Турция настоява Съветът за сигурност на ООН да се обедини около една обща позиция по проблема и след това да се предприемат конкретни действия, каза Ахмет Давутоглу. Само преди дни той отбеляза, че родината му е готова да действа дори и без мандат от световната организация. За гадаенето на дата на ударите срещу Дамаск трябва да се вземе предвид, че френският парламент ще обсъжда операцията на 4 септември, а Г-20 се събира на среща в Санкт Петербург на 5 и 6 септември.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Stoil Dobrenov

    0 0 Отговор
    Ха,ха-един по един,съвсем внимателно и със заобикалки,
    верните слуги на световните жандарми-бандити отвъд
    Атлантика постепенно се разграничават от откровените,нагли
    и смешни лъжи на Господаря!
    Първо най-верният от верните-Камерън,сега-Карла дел Понте,
    а след няколко само дни,когато ще излезе и позицията на
    Франция,съобразена с мнението на експертите,ония
    пладнешки разбойници май ще останат съвсем сами да
    отстояват "свободата,независимостта и суверенитета"на
    всички ни по света!
    Дано този пореден и-надявам се-и последен-гаф на ония
    самозабравили се наглеци да ги вразуми най-сетне...........
  • 2 Stone Kold

    0 0 Отговор
    Obama e Osama bojte dokazatelstvata v neta