Last news in Fakti

16 Септември, 2013 22:05 1 619 0

България в кръгова отбрана в началото на ХХ век

  • въстание-
  • илинденско-преображенско въстание

Ние се борим за българското минало на Македония и европейското бъдеще на Република Македония

България в кръгова отбрана в началото на ХХ век - 1
проф. Нина Дюлгерова. Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В началото на ХХ век Гърция, Сърбия и България са конкуренти за територията останала под османска власт и в този контекст България е била принудена да изпадне в кръгова отбрана на територията на днешна Македония, нещо което продължава и днес.

Това посочи проф. Нина Дюлгерова в повторение на предаването на БНТ 1 "История.bg" в разговор за 110-годишнината от Илинденско-преображенското въстание и неговото значение.

По думите й преди това пък Априлското въстание е легитимирало българския национален въпрос. В международен аспект се говори само за Илинденско въстание, подчерта Дюлгерова. Тя обясни, че Преображенското въстание се отбелязва само от нашата историография.  От разговора стана ясно, че това е поради интереса на Великите сили по това време, които са имали интерес към Проливите.

При договора, който се подписва след първата Балканска война територията на България е с 10 000 кв. км. по-голяма от отредената й при Санстефанския мирен договор. Това не се знае от всички, съобщи проф. Дюлгерова.

Ние се борим за българското минало на Македония и европейското бъдеще на Република Македония, подчерта Дюлгерова.

Красимир Каракачанов съобщи, че в края на ХІХ в. в Македония българите са били мнозинство - едно към 10 спрямо гърците. Над един милион българи срещу сто и няколко хиляди гърци. В същото време сърбите са били само 600 души. За сметка на това в Одринска Тракия българите не са били мнозинство.

Българите са най-големия етнос в Македония, но сръбската и гръцката държава са държави от доста време и зад тях стоят Велики сили - Русия зад Сърбия и Англия - зад Гърция, каза Дюлгерова.

Когато коментираме темата за автономията на Македония, трябва да имаме предвид, че най-големият страх на султан Абдул Хамид е че автономна Македония би се обединила с България , каза тя. Тя допълни, че такъв страх от голяма България има и у всички наши съседи, както и в големите европейски държави.

Александър Гребенаров от БАН посочи, че има два диаметрално противоположни възгледа за това дали българите са били готови за въстанието.

Жребият е бил хвърлен, подчерта Каракачанов и добави, че въстаниците са нямали друг избор.

Участниците в разговора подчертаха, че прочутите Солунски атентатори са нямали връзка с въстанието.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА