Last news in Fakti

21 Май, 2023 10:00 4 679 59

Корупцията в Унгария: все по-грозни истории

  • виктор орбан-
  • унгария-
  • ес-
  • пари-
  • корупция-
  • компании-
  • национализация

Редица компании са обект на системен тормоз

Корупцията в Унгария: все по-грозни истории - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"В Унгария няма корупция. Унгария има най-строгия антикорупционен орган в цяла Европа", твърди говорителката на управляващата партия "Фидес". Не на същото мнение обаче са група евродепутати, дошли в Будапеща, за да направят проучване как се инвестират европейските пари в страната, пише АРД.

"При всяко посещение в Унгария чуваме все по-грозни истории. Не е за вярване какво можеш да откриеш в центъра на Европейския съюз", коментира Даниел Фройнд, евродепутат от парламентарната група на Зелените.

Редица компании са обект на системен тормоз

Най-страшните неща разказват представителите на европейски компании в Унгария. Мениджърите на германски, австрийски и френски фирми с офиси в централноевропейската страна споделят, че са били притискани и принуждавани да продадат акциите си в съответните компании на приближени до правителството олигарси. Срещата на евродепутатите с тези хора е деликатна, разказва АРД. Причината е, че всички те се страхуват от репресии.

След срещата Моника Холмайер, която е председател на Комисията по бюджетен контрол на Европейския съюз, казва, че всичко, което е чула, ѝ напомня комунистическите времена, пише германската обществено-правна медия. Мениджърите на компании описват как въоръжени представители на службите са им предлагали да купят компанията. "Някой се появява и първо пита как може да купи компанията на ниска цена. Ако от фирмата отговорят, че нямат намерение да продават, а искат да продължат работа и да се разширяват, започва тормозът. Стига се дори до заплахи в домовете на хората - при семействата им", разказва пред АРД Холмайер.

Ако и това не сработи, започва институционалният тормоз. Компанията спира да получава разрешения за използване на европейски средства. Ако все пак съпротивата продължи, се приемат нови закони и нови разпоредби, само и само да бъде доведена съответната фирма до фалит. "На някои компании им се е налагало да се борят със загуби от по 70, 80, 100 милиона годишно", обяснява Холмайер.

Стратегия, насочена към национализация

Евродепутатите говорят за целенасочена стратегия. Всичко започна с поставянето на медиите под държавен контрол. Последваха банките. Сега е ред на строителството, търговията, земеделието и телекомуникационните компании, пише АРД. Засега големите корпорации удържат на натиска. Според Холмайер обаче скоро никой няма да е в безопасност. Един по един ще се атакуват всички сектори.

Стратегията на унгарското правителство се нарича национализация. Целта е важните за икономика браншове да се контролират от държавата и олигарсите. Еврофондовете често се използват именно за постигането на тази цел, обяснява германската медия. Европейски пари отиват и в родното село на Виктор Орбан - Фелчут. То вече може да се похвали с голям екстравагантен футболен стадион. А точно до него е и вилата на самия Орбан.

Заради корупцията са блокирани 40 милиарда евро

Унгария е смятана междувременно за най-корумпираната държава в ЕС. Затова и ЕК замрази част от еврофондовете за страната - около 40 милиарда евро. Според експерти това е единственото средство, което правителството разбира, пише АРД. "Оцеляването на правителството на Орбан е въпрос на време", казва Миклош Лигети от унгарския офис на "Трансперънси интернешънъл".

"Трансперънси" вече работи с новата антикорупционна агенция. Тя беше основана под натиска на ЕС, но Лигети е скептичен. Той се опасява, че Орбан само се стреми да печели време, надявайки се на промени в политическите отношения след европейските избори през 2024 година.

Евродепутатите искат Брюксел да увеличи натиска

При всички положения евродепутатите са решени да осуетят плановете на Орбан и неговите приятели олигарски. Конкуренцията, достъпът до вътрешния пазар, правосъдието и свободата на словото вече са ограничени. На този фон ЕК непременно трябва да продължи да блокира средствата за Унгария. Според Моника Холмайер комисията трябва да гарантира, че средствата от фонда за възстановяване няма да бъдат освободени, както и да блокира средствата по други фондове, пише АРД. Належащо е и да се извършат проверки дали са били възложени договори, които не отговарят на европейските правила, и евентуално срещу Унгария да започне процедура за нарушение на сключените договори.

Даниел Фройнд също призовава за още по-голям натиск от страна на ЕК. Депутатът от Зелените дори би лишил Виктор Орбан и Унгария от право на глас. Според Фройнд това, че през юли догодина Унгария ще поеме ротационното председателство на ЕС, е абсурдно. "Мисля, че страна, която вече не е демокрация, не може да ръководи Европейския съюз", казва той пред АРД.

Автор: Николаус Ноймаер АРД


Поставете оценка:
Оценка 3 от 57 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 12343211

    42 11 Отговор
    Циврене...

    Коментиран от #24

  • 2 Като при

    38 52 Отговор
    нас ! Русофилска му работа!
  • 3 да де

    60 17 Отговор
    Ами гледат от Урсулата с ваксините.
  • 4 Да бе , да. ! 😜

    42 18 Отговор
    Такива номера има навсякъде . Знам , че Унгария ще вземе мерки . Но Германия (на DW) ще вземе мерки , ако унгарци или източноевропейски бизнесмени или политици се оплачат от натиск от страна на западняци ?
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    66 20 Отговор
    Чакайте сега малко, като за начало започнете с корупцията по върховете на ЕС и ЕК, например с Урсула фон дер Лайен
  • 7 Слепок

    80 25 Отговор
    Започна якото оплюване на Унгария. Единствената страна в разпадащия се ЕС с читави политици които мислят за собствения си народ. Брюксел първо да оправи собственото с блато и да разкара жендърите.

    Коментиран от #18, #39, #57

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Мнение

    69 22 Отговор
    Има печатна грешка в статията.На мястото на Унгария трябва да пише Украйна.Поправете си я.
    Ясно е защо разнасят Унгария.Блокира решението на ЕС да се дават още милиони на укрите.Урсула е най-подкупната от ЕС.На нея да обърнат внимание от Дойче Зеле.
  • 10 Калпазанин

    63 14 Отговор
    Да му се повдигне на нормален човек от наглост и лицемерие само по заглавията, значи държава или лидер която не ви играе по свирката и не иска да сведе глава да бъде модерен роб на корпорациите и го почвате с корупция сигурност терор дискриминация и и и и. Само да ви кажа че вече сте прекалено елементарни за разбиране от нормалните хора
  • 11 Гост

    59 15 Отговор
    Унгария яко им боде очите със своята независимост и отказ сляпо да следва "демократичните" ценности.
  • 12 НУРС

    22 47 Отговор
    Ако унгарците не се осъзнаят, ще станат нещо като Беларус в средата на Европа!
  • 13 Урюрвкос

    27 11 Отговор
    демокрация в действие====антикорупционна агенция основана под натиска на ЕС.
  • 14 Дойче Гьобелс

    56 12 Отговор
    Урсата в ЕС спретна корупция за 70 милиарда с ваксините, но за тва ни дума,ни вопъл, ни стон..

    Коментиран от #49

  • 15 По-грозните истории

    43 9 Отговор
    са Германските. Не стига че завзеха всички доходни пазари в Източна Европа – търговия на дребно, консултантски услуги включително в земеделието и т.н. Но днес четох как почнали да натискат да се купуват 7 пъти по скъпи локомотиви за маневри на акумулатори от Германия, въпреки, че в България има производител на такива. Германия е символ на корупцията, многократно фирмите са хващани в корупционни сделки, подкупи. Едни от основните виновници за финансова криза в Гърция и други.

    Коментиран от #17

  • 16 Гого

    39 5 Отговор
    ЕС или по-специално неизбираната ЕК е най-корумпираната организация в света, унищожаваща славянските държави !!! Това са слуги на световната педоф... мафия
  • 17 квя

    43 4 Отговор

    До коментар #15 от "По-грозните истории":

    Абсолютно на място е коментарът ти. Навремето сащ глобиха Мерцедес, защото използвал подкупи да си продава автомобилите. Сименс ги изгониха нито сумати и държави за корупция. Но явно нещата с корупцията в Германия са като бомбите на сащ. Демократични са и за това за тях или нея не се говори

    Коментиран от #19

  • 18 Руският мальчик Орбан като иска

    15 33 Отговор

    До коментар #7 от "Слепок":

    да е независим от Европа да се прегърне с Путин още по-яко. Само че, тогава маджарите ще го изпържат жив като няма пари от Европа. Путин може да му даде лично 100 млн., но 40 млрд.евро - друг път. И Орбан е като нашата проруска олигархия - иска милиарди от Европа, а се продава за рубли на Кремъл. Е, това е пълна тъпотия. Иначе русофилите сте принципни, но опре ли работата до пари ставате едни големи л.....а!

    Коментиран от #26, #29

  • 19 Само руските олигарси са много принципни

    9 25 Отговор

    До коментар #17 от "квя":

    - те ограбват народа си и денгите ги изнасят за гнусната Европа. Спомняте си какво каза един руски депутат преди години:
    Ако крадеш и парите ти остават в Русия все някой ще посегне и ще ти ги вземе някой ден. Затова ...

    Коментиран от #22

  • 20 Гост

    36 5 Отговор
    Аман, продънихте ни ушите години наред за успехите на Унгария, благоденствието на унгарците, и сега изведнъж "най корумпираната в ЕС, то щото другаде в ЕС няма корупция ли? Гнила ябълка е тоя ЕС, който не слуша силните лошо му се пише
  • 21 Шаран БГ

    33 5 Отговор
    ВЯРВАМ !! Щом Дойче веле ме "светва" бярвам безпрекословно. Не е нужно да чета .........Дойде време......не вярваш ли, ще те предадат на "аутодафе" !!
    В Маджарско е грозно, В Русия е и отвратително........ В Дойчланд всичко е по мед и масло !! НИЕ сме щастливи, , че само тука на Балканите, всичко е слънчево и красиво!! И каква почтеност и честност лъха на талази от нашите политически дейци, от техните народолюбиви решения и почтено законотворчество - просто съм опиянен и възхитен !!!!"Българин да се наричам, първа радост е за мен " !!!
  • 22 квя

    16 3 Отговор

    До коментар #19 от "Само руските олигарси са много принципни":

    В момента не коментираме Русия. Отделно да съм споменал в коментарът си, че в Русия няма корупция?
    Идеята ми на коментара е съвсем друга, но явно обичаш да виждаш само това, което и изнася.
  • 23 Йози

    10 15 Отговор
    Вижте само Йозеф Сайер и унгарските Джипси и ще ви стане ясно каква гняс са "Фидес" и въобще Унгарците
  • 24 факт

    21 6 Отговор

    До коментар #1 от "12343211":

    Покупателната способност на БРИКС надмунава таз на Г7

    Коментиран от #27, #40, #52

  • 25 Касапин

    23 3 Отговор
    КОМЕНТАР НА ЕВРОДЕПУТАТ ОТ ПАРТИЯТА НА ЗЕЛЕНИТЕ НА ТИЯ СЕТЗАТВОРИХА 26 РЕАКТОРА В ГЕРМАНИЯ ПАРТИЯТА КОЯТО В ГЕРМАНИЯ ВЕЧЕ МРАЗЯТ И В ЧЕРВАТА ТЕ ТОЯ ГОВОРИ ЗА КОРУПЦИЯ ЗА КОЯТО ЧУЛ ПРЕДСТАВЕТЕ СИ ОТ КОГО ОТ УНГАРСКИТЕ СОРОСОИДИ АМА Е СИГУРЕН. КАКЪВ ЗЕЛЕН БЪЛ.....ВОЧ ОТ ПОЗЕЛЕНЯЛ СОРОСОИД
  • 26 Касапин

    21 4 Отговор

    До коментар #18 от "Руският мальчик Орбан като иска":

    ААААА НЕ УНГАРИЯ НЯМА ДА ИЗЛЕЗЕ ОТ ЕС А ЕВРОКОМИСИЯТА ЩЕ ПРЕСТАНЕ ДА ЛИЖЕ И ЩЕ ПОЧНЕ ДА РАБОТИ КАТО ПЪРВО РАЗКАРА КОРУМПЕТАТА ОТ СЪСТАВА СИ НА ЧЕЛО С АКУШЕРКАТА
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Независима Унгария

    5 19 Отговор
    Унгарските наследници на Атила имали да вземат четиерсе милиарда само..нищо чудно че искат да борят либералите..сега ще стоят в Евросъюза и ще гледат умно защото ако излязат ще умрат от глад
  • 29 Слепок

    18 4 Отговор

    До коментар #18 от "Руският мальчик Орбан като иска":

    Тая няма да я бъде. Хората почнаха да разбират как ЕС ги праща в жендърското блато и няма да траят още дълго. Само в Германия вече имаше няколко опита за преврат. В Германия! Ами ако следващия път успеят? А дано и такива като теб да отидат на дълга командировка дето им е мястото - Белене.
  • 30 Амин

    5 9 Отговор
    Унгария е изкупена от китайците
  • 31 ханс

    8 1 Отговор
    Има ли някъде по-голяма от българската???
  • 32 САТЪРА НА ХАНА

    14 4 Отговор
    УНГАРЦИТЕ СИ НАПРАВИХА СМЕТКА
    ЧЕ ЩЕ ИМАТ ГРАНИЦА С РУСИЯ
    ...:))
  • 33 Георги

    14 3 Отговор
    То във България няма корупция и мафия.Имаме най не корумпираните прокурори и съд е осъдил стотици корумпирани власт имащи.МВР и ДАНС работят неуморно и затова обществените поръчки се печелят честно.Леле това е било сън.
  • 34 Българче

    12 2 Отговор
    Колко от казаното от DW е истина???
  • 35 И сега последно коя е

    12 1 Отговор
    Унгария е най-корумпираната в ЕС, казва депутатката от Зелените. И сега кво стана, унгарците ли ни детронираха? Или Дойче веле и зелените раздават титлата тай-корумпирани ротационно.

    Коментиран от #53

  • 36 Не може оповръщан

    3 4 Отговор
    дегенерат( Феодална българия) да бъде съветник по аутфит на нации, които са стотици години ПРЕД нас:(
  • 37 Истината

    4 9 Отговор
    Корупцията и русофилията винаги са вървели ръка за ръка.

    Коментиран от #42

  • 38 Унгарските политици

    13 1 Отговор
    национализират всичко родно, сиреч да се наследи от народа. Че какво по-хубаво от това? Мислят за народа си. В България няма корупция, защото сащисаните с канадски фирми изкарват чиста печалба от злато годишно от 500 милиона до милиард, а на държава - народа, дават някакви кирливи има няма 30 милиона. Ето това е корупция драги безродници! Друго си е в колонията България да се изкупуват златни мини за 5 сребърна, а народа да дуа супата и да бъде превърнат в роб на западните грабливи чакали, отново за безпари. За протокола, най-голямата корупция е в Брюксел, а там милиардите на бедните европейци ги изнасят с чували.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Ама

    4 2 Отговор

    До коментар #24 от "факт":

    Това на глава от населенивто или общо. Щото за разлика от теб съм ходил и в Индия и в Китай. Мизерийка
  • 41 Орка

    7 1 Отговор
    ЗАНИМАВАМ СЕ С КЛАСИФИКАЦИЯТА НА СОРОСОИДИ И УСТАНОВЯВАМ СЛЕДНОТО ЕДНАКВО ЛЪЖЛИВИ МАЗНИ И БЕЗ ГРАМ ФАНТАЗИЯ И СТИГАМ ДО ИЗВОДА ЧЕ ОТГЛЕЖДАНЕТО НА ТАКИВА ПЛУЖЕЦИ Е НАДНАЦИОНАЛНО
  • 42 Ама верно ли

    4 3 Отговор

    До коментар #37 от "Истината":

    УРАСУЛА ЗЕЛЕНСКИ РЕЗНИКОВ БАЙДЪН И СИНА МУ РУСОФИЛИ НЕ ВЯРВАМ

    Коментиран от #43

  • 43 Истината

    3 4 Отговор

    До коментар #42 от "Ама верно ли":

    Руската корупция е най-голямата корупция в света!

    Коментиран от #44

  • 44 Ама верно ли

    3 1 Отговор

    До коментар #43 от "Истината":

    БЕШЕ СЕГА СЕ СЪСТЕЗАВАТ С УКРАИНСКАТА И ЗА СЕГА НЯМА ПОБЕДИТЕЛ
  • 45 Александър

    3 0 Отговор
    Да са ни изпреварили ли бе? Не мое да бъде? Ааа, не си даваме първото място! Кво искате, Дуна ва да потече обратно ли ве? По едно нещо да сме първи и те да ни го вземат, щот се сме на посл едно място!
  • 46 Край

    5 2 Отговор
    Каквото каже DW - все е вярно. Това мерцедесът на истината. БМВ то на информацията.
  • 47 Антикомунист

    6 5 Отговор
    Какво стана с товарищ орбанчо, нали му се радвахте, прецака ли унгарците? Остана ли без парички? Свиха ли му набързо перките? И си опичайте акъла и не залагайте на еднодневки!!!!!!!
  • 48 Гей Зер

    7 3 Отговор
    Който не дава ресурсите си доброволно на най-великата демокрация, той е диктатор и корумпиран. Дааааа!

    Коментиран от #55

  • 49 Да вземе човек,

    6 3 Отговор

    До коментар #14 от "Дойче Гьобелс":

    че да ви тегли по една голяма ваксина на всички антиваксъри, белким поумнеете!
  • 50 Татко Барва

    6 6 Отговор
    Тази статия няма нищо общо с това, че Унгария блокира помощта за Украйна. Вервайте ми. ЕС е демокрация
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Прокопий

    2 1 Отговор

    До коментар #24 от "факт":

    И аз ти писах плюс, така не се бях смял от седмици, ватниче!!! 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣😂😂😂😂😂😂😂😂
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Другият един

    5 0 Отговор
    Само като прочетох че някой си от зелените бил докладчик по корупцията и по нататък няма смисъл даже да се разсъждава Алоооо зеления докладчик: Я елате в България да видите как се секат гори и се слагат фото волтаици За селските Мери не говорим там вече ги направиха Така наречените уж зелени активисти май ще се окажат най страшното нещо което е сполитало Европа
  • 55 Да ти кажа...

    3 2 Отговор

    До коментар #48 от "Гей Зер":

    Ако имаш Унгария в предвид..мноо си се обръкал..никакви ресурси..даже ако не бяха нашите градинари, и досега щяха да пасат унгарската пуста редом с конете си..
  • 56 ЕС ЗАБРАВИХА ЧЕ ТЪРПЯХА НАЙ -ГРАНДИОЗНИЯ

    3 2 Отговор
    КРАДЕЦ НА ЗЕМЯТА 12 ГОДИНИ И ОЩЕ ГО ТЪРПЯТ - ЯВНО СА ЗАЕДНО , А ОРБАН НИЩО НЕ ИМ ДАВА ! ТЪРПЯТ И ЗЕЛЕНСКИ КОЙТО КРАДЕ С МИЛИАРДИ ЕВРАЦИ !
  • 57 Емо

    2 4 Отговор

    До коментар #7 от "Слепок":

    Мислят за собствения си народ само като го ограбват, като Тиквата. Само да краде от магистралите, еврофондовете и да пробутва свой фирми в общественитге поръчки.
  • 58 нено

    6 4 Отговор
    Може само да съжаляваме , че нямаме политик като Орбан! Застава зад държавата и народа си, не допуска фондацията на Сорос, не се поддава на фрау Урсула за украинските дарения, не допуска демонстрации на гейове и извратени особи, не подкрепя санкции срещу Русия, знаейки , че те вредят на цяла Европа! Спрете и се осъзнайте! Нищо добро не очаква слагачите на деменцията!
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.