Last news in Fakti

15 Юни, 2023 08:59 4 694 36

Защо сега е моментът президентът да подпише указа за освобождаването на Иван Гешев? Иван Брегов пред ФАКТИ

  • иван-
  • брегов-
  • гешев-
  • всс-
  • прокуратурата

Вече е видно за всички политическото влияние във ВСС, казва юристът

Защо сега е моментът президентът да подпише указа за освобождаването на Иван Гешев? Иван Брегов пред ФАКТИ - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

С 16 гласа „за“ ВСС предложи за освобождаване Иван Гешев от поста главен прокурор, а сега се чака указ на президента. Срок за издаването му няма. Какво да очакваме… Пред ФАКТИ по темета говори правният експерт в Института за пазарна икономика Иван Брегов.

- Г-н Брегов, ВСС предложи за освобождаване Иван Гешев от поста главен прокурора, а сега се очаква указ на президента. Колко бързо ще го видим според вас?
- Няма законов срок, в който да се случи това. Именно затова е оставена тази разпоредба така, за да може президентът чрез своя правен екип да се довери на експертизата и да се увери в легитимността на своя указ. Именно затова е оставено това действие без законово обвързващ срок. Тази празнина може да бъде преимущество или недостатък според конкретната личност, избрана за български президент. И в това не виждам нещо порочно, конституционните текстове не могат да бъдат пространна инструкция. Важно е обаче другото, в този момент на сринато доверие към българската прокуратура президентът да не позволи прокуратурата да бъде употребена като разменна монета между отритнатия от политическите си пазители Гешев и бившите му благодетели. Това именно налага президентът да мотивира решението си добре и в срок. Иначе някъде в това празно време и пространство ще пожертваме самите хора в системата, правейки ги част от институция, която се накланя ту към настоящ президент, ту към бивш премиер в зависимост от политическия и икономическия климат.

- Започнахме така разговора, защото се чака и решение на Конституционния съд по жалба на главния прокурор. Ако сега президентът издаде указ, а след време Конституционният съд реши, че това освобождаване е неправомерно, влизаме ли в казус и тогава какво трябва да се случи?
- Има нещо много важно в случая. Все още Конституционният съд не е допуснал до разглеждане по същество на конституционното дело, образувано по искане на главния прокурор за обявяване на противоконституционност на последните изменения в НПК и ЗСВ относно мнозинството, с което да бъде освобождаван главния прокурор. Второто искане на Гешев до КС е свързано с това дали ВСС с изтекъл мандат може да го освободи. До преди седмица него този осми състав на ВСС с изтекъл мандат не го тревожеше. Очевидно тази смяна на гледната точка е водена от личния му интерес, а лошото е, че е задължаваща институционално българската прокуратура. Затова е важно произнасянето на президента преди да навлезем в сложните дебри на конституционния процедурализъм.

- В този случай това, че нямаме произнасяне от Конституционния съд за образуване на дело, освобождава в момента президентът Румен Радев от това да издаде указ, който после да се окаже незаконен?
- Частично е така, преведено на разбираем език. Точно сега е моментът да се действа от страна на президента – или да не подпише указа за освобождаване, или да завърши процедурата с указ за освобождаване, за да се затвори прозорецът на задкулисни договорки. В противен случай ще изпаднем в множество хипотези, които не можем да разгърнем в това интервю. Дълъг правен разговор.

- Виждате ли политическо влияние в решението на ВСС за освобождаването на главния прокурор?
- За да твърдим, или не, че има политическо влияние, трябва да проследим фактите. А фактите са следните. По време на мандата на главния прокурор Иван Гешев имаше две предишни много добре мотивирани искания до Висшия съдебен съвет за освобождаване на Гешев от поста. Тези предложения за освобождаване бяха на Янаки Стоилов и Надежда Йорданова в битието им на министри на правосъдието. Техните сигнали изобилстваха от смущаващи факти, включително и данни за извършено престъпление. Визирам казуса „Жоси“. Но те бяха подминати с лека ръка от същото това мнозинство във ВСС. И сега, когато трябва да бъде спасена политическата кариера на съвсем новия съдебен реформатор, за когото се твърдеше, че си избира главния прокурор, същите членове на ВСС предприеха незабавни мерки.

- С други думи членовете на ВСС сега видяха в едни думи на Иван Гешев, казани на брифинг, по-голямо основание, отколкото бяха събраните факти, които внесоха Янаки Стоилов и Надежда Йорданова. Така ли да четем ситуацията…
- Точно за това говоря. Съдейки по тежестта на двете предишни искания и настоящото, може да кажем, че тук има някакво неравно третиране на последното искане, внесено от членовете на прокурорската колегия. А това ни дава основание да твърдим, че има явно политическо влияние във ВСС. Ако се вгледаме в това как са упражнявани и други правомощия на съвета от множество от членовете му, ще си дадем сметка, че политиката доминира над кадровите въпроси на съда и прокуратурата, с което се поставя под съмнение практическият замисъл за разделение на властите.

- Този състав на ВСС назначи Иван Гешев, този състав го освободи. Но в момента имаме членове с изтекъл мандат. Това колко голям проблем е…
- Това е само по себе си проблем, защото така се губи именно легитимността на този състав на ВСС. И тук пак имаме решение на Конституционния съд по повод мандата на ВСС, което ние можем да разглеждаме критично, но в него все пак здравият разум казва, че не може определени държавни органи да спрат функциите си заради изтекъл мандат, защото тогава би приключила българската държава такава, каквато сме я устроили към настоящия момент. Съответно няма как да остане държавата без ВСС, без Инспекторат. Това е добре познатата хипотеза. Но има и обратно мнение и то почива на изследването какво основно трябва да прави ВСС? ВСС най-вече решава кадрови въпроси - назначава и освобождава съдии, прокурори и следователи. Може ли системата да се обезпечи кадрово само с командирования – според това второ разбиране очевидно може. И в самата система има хора, които споделят това виждане, че е по-добре да бъде прекратен този мандат и съответно само с кадрови размествания да функционира системата. Разбира се, това би я омаломощило - по един или друг начин, но пък би накарало Народното събрание да излъчи по-бързо своите представители в съдебния съвет и инспектората. Реално, и двете ситуации са абсолютно критични, сами по себе си, и затова може би решението на Конституционния съд е по-оправдано и се основава на по-здравия разум - да не се прекрати работата на този държавен орган, въпреки изтеклите мандати.

- Отстраняването на Иван Гешев каква част от съдебната реформа е?
- Това е периферно действие, което отвлича вниманието - само по себе си, и показва временна утеха за хората, но е дълбоко вторично спрямо хората, стремящи се към това да повишат отчетността на прокуратурата на институционално ниво. Също така показва на хората във ВСС и в самата съдебна система, част от които са под силна зависимост, да внимават, защото утре те могат да бъдат наказани или освободени. Де факто и практически не и нито една крачка напред, ако говорим за съдебна реформа, и за такава, свързана с работата на прокуратурата. Но все пак да не забравяме, че имаме редови прокурори, които съвестно си изпълняват задълженията, но системата не прави така, че те да се чувстват кариерно сигурни. Това насърчава пасивността. А в тази пасивност напред и нагоре вървят самопредлагащите се и устремените към финансово благоденствие и добра кариера, които не почиват на професионални заслуги. Така видяхме как повече от десетилетие милиционерите в системата станаха ръководители. И се затвърдиха политическото, икономическото или всяко друго влияние. Нищо от разграждане на този модел не се постига.

- Ако се стигне до това президентът да подпише указа в с близките дни, кой трябва да замени на поста главен прокурор Иван Гешев?
- Това е най-спорният и най-интересният от юридическа гледна точка въпрос. Според Закона за съдебната власт, когато бъде освободен административен ръководител, съответната колегия избира негов заместник. В член 175 е описано как до встъпването на нов административен ръководител, неговите задължения се изпълняват от определен от съответната колегия на ВСС негов заместник. Редно е това да бъде някой запознат с администрирането на прокуратурата и с работата на ВКП, като цяло. Съответно това значи, че би трябвало това да е някой от заместниците на Гешев, ако се следва логиката. Това е хипотезата, при която главният прокурор е приравнен на режима на административен ръководител. Същевременно обаче решение на Конституционния съд №8 от февруари 2022 година казва друго. А именно организационно председателите на ВКС, ВАС и главният прокурор заемат такава висока длъжност, която не позволява спрямо тях да се приложат разпоредбите за търсене на дисциплинарна отговорност, валидни за всички съдии, прокурори и следователи, както и за останалите административни ръководители в органите на съдебната власт. Това решение на КС ни дава основание да мислим, че ние не можем да третираме главния прокурор като административен ръководител, защото той носи една много по-висша отговорност и няма как да бъде подчинен на правилата, по които са организирани всички останали административни ръководители. Тогава правилното и законосъобразно би било решението да е на пленума на ВСС да излъчи временно изпълняващ длъжността. Но коя от двете хипотези ще се случи, не можем да кажем утвърдително.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    66 3 Отговор
    Я каква мобилизация , на знайни и незнайни соросоиди , които опитват да дават наклон на самолета на президента !? Президентът е стар пилот , и знае как се правят лупинги !!!
  • 2 Красимир Петров

    50 3 Отговор
    Точно сега не е момента
  • 3 Четох вчера

    36 2 Отговор
    Че Радев ще прави комисия след падането на имунитетите.срока на комисията е 6 месеца и след това ще вземе решение.
  • 4 Ти кой си

    47 2 Отговор
    Че да казваш Президентът какво да прави.
  • 5 Тоз келеш нечуван, какъв е, че

    43 2 Отговор
    Точно него избрахте, да каже на президента какво да прави?
  • 6 Иван Попов

    36 2 Отговор
    Леле какво бързаме.
  • 7 Махайте го веднага

    10 29 Отговор
    Иван Гешев спира дела срещу полицаи-престъпници включително опити за убийства, за Гешев работят Пернишки мутри и узверели стари жени с промити мозъци до ниво на палачи! Гонете го без да се замислят!
  • 8 Аман от дърдорковци

    35 2 Отговор
    Тоя явно си вади хляба с дърдорене
  • 9 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    29 3 Отговор
    Дава наклон на президента тоя ли?
    Що ли?
  • 10 Красимир Петров

    35 2 Отговор
    Страх тресе мафиотската ко-чи-на.
  • 11 Румен Радев

    7 13 Отговор
    Хора , помислете ......Ако освободя Иван Гешев той после какво ще работи ? Ето още един човек на борсата .
  • 12 Кога точно е

    34 2 Отговор
    моментът президентът да подпише указа за освобождаването на Иван Гешев си го решава самият той и не е работа на този умник да му казва кога и как. Нещо много станаха умниците последно време. По закон трябва да се действа а не по целесъобразност.
  • 13 Щом е казано в

    10 2 Отговор
    решение на Конституционния съд №8 от февруари 2022 година че организационно председателите на ВКС, ВАС и главният прокурор заемат такава висока длъжност, която не позволява спрямо тях да се приложат разпоредбите за търсене на дисциплинарна отговорност........значи не може да се търси дисциплинарна отговорност ! Кое не е ясно в случая ? Друг е въпроса че решенията на Конституционния съд години наред са обосновани не от закона а от целесъобразност. Десетки пъти точно Конституционния съд потъпка конституцията.....пример със спец. съда и спец прокуратурата....
  • 14 нннн

    21 2 Отговор
    Що бързате толкова! Криминалният сериал е интересен. Цял народ се в запасил с пуканки, бира и кой-каквото му харесва. Президентът може да подпише, само след като чуе КС. Или, най- добре, ... друг път.
  • 15 Хлъц

    28 1 Отговор
    Бясно са се разбързали.Не случайно,куцо- сакато говори навсякъде,как Радев не трябва да бави указа! Когато Радев наложи Вето именно за неговото назначаване,същите в НС го отхърлиха.Тогава не бил прав.Сега- защо се бави? Явно определени личности в държавата,в нейните отделни структури ,имат сериозни страхове.Всеки за себе си мисли..Ами ако изскочи някоя моя далавера на светло? И това тормози всички - партии,прокуратура,бивши управляващи,дори онези от всс.Все пак това е Главен.Човек с огромна власт и допир до всякаква информация,която тече по закрити канали,като сигнали, факти, технологии..Дали е прав,или не,че е бавил топката е отделен въпрос.Но сега,по важното е,дали няма да изскочат доста непрани гащи ма простора.Това ги натиска да бързат.Знаем знаменитата фраза..Няма човек,няма проблем!
  • 16 Много бързате

    21 3 Отговор
    Бре младежи. За къде сте се разбързали толкова. Точно се разработи гешката и дай да му спрем устрема на човека. Нали ревахте че не работил . Сега пък ревете че работил.....Шматки побъркани ей....
  • 17 Да го освободи Радрв

    16 1 Отговор
    За да не каже нищо за вас
  • 18 Затова бързат

    10 1 Отговор
    Първо,през Радев да си измият ръцете,с негов указ.След това скоростно да променят,по точно" орежат" правомощията на бъдещия Главен.Да няма право за надзор на другите под него.Представетв си следното: Появява се някакво дело с изкючителен интерес за цялата държава.По техния модел,ще се контролира най високо от градски или областен прокурор.Но Главния няма да има правото да издаде заповед - Продължете разследване,но Ни поради високия обществен и държавен интеро,го поемам под личен контрол на Главна прокуратура. Ще решава единствено онзи- под него.А над него кой ще контролира,а? Дедо Боже навярно
  • 19 Радев да въведе

    18 3 Отговор
    Военно положение
    Сега е времето
  • 20 Половин година

    18 2 Отговор
    Шанс на Гешо трябва да дадем . Ама да работи още по добре . Поне 200 обвинителни акта да изплющи на тези мушенгии.
  • 21 На Тодор Тагарев

    21 0 Отговор
    Трябва дело за национално предателство спешно да се заведе. Достатъчно данни и факти от негови публикации има . По който и член да се сетите все е за съд.
  • 22 Много ясно че

    22 0 Отговор
    президентът трябва да подпише указа за освобождаването на Иван Гешев чак след като конституционният съд се произнесе. .......
  • 23 БОЦ - ко

    6 5 Отговор
    "Вятър и мъгла",
    И още НЕЩО,
    Гешев онемя,
    Станало му е "ГОРЕЩО" !
  • 24 Алооооооо

    13 0 Отговор
    ТОЛКОЗ ПИСАНЕ ЗА ДВА РЕДА ИСТИНА КС ТРЯБВА ДА РЕШИ ДАЛИ ВСС Е ЛЕГИТИМЕН А ДАЛИ ВЪВ ВСС ИМА НЕЗАВИСИМИ ЮРИСТИ Е ЯСНО ПОВЕЧЕТО СА КУКЛИ НА КОНЦИ ТА ТАКА МОЙТО МОМЧЕНЦЕ И НЕ СЕ НАПЪВАЙ ДА НЕ СЕ НАА........
  • 25 Макето

    7 1 Отговор
    Без да съм капацитет, ако Радев остави Гешев, то Радев се бетонира във властта за следващите избори. Гешев изважда разбойниците и делата им, ГЕРБ и ПП-ДБ са в пенсия.
  • 26 Сега е момента...

    7 0 Отговор
    Защото лавината която може да предизвика гешев...с материалите които евентуално може да покаже..ще помете и политическата мафия и хората която я режисират..4629
  • 27 Съдията Дред

    9 1 Отговор
    Тия от отровено общество наистина си мислят, че са ни господари?
  • 28 Точен

    7 1 Отговор
    Соросоидните кретени, вкл. и въпросният, ревяха по всеки повод, че главният прокурор е недосегаем, че над него бил само Господ, че бил всесилен. А му спретнаха един бърз преврат в рамките на няма и две седмици. Толкова за правната "експертиза" на разните ристювци, кокорковци и прочие сороски нпо-планктон. Тези, ако докопат и Конституцията, такива ще ги натворят, че ще закрият държавата и конституционно.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 123

    9 0 Отговор
    Допустимо ли е тези, които внасят искането за отстраняване на главния прокурор, след това да участват в гласуването на това решение?
  • 31 Адвокат

    9 0 Отговор
    Незабавно да се освободи този ВСС и до края на месеца се избере нов такъв. И на децата от детските градини стана ясно, че сегашният ВСС в този му състав е нелегитимен.
  • 32 Прокурор

    10 1 Отговор
    Магистратите от ВСС нека сега си понесат отговорността, че не са спазили мандатността по Конституция. Дори на първокурсниците по право от СУ, стана ясно, че решенията на сегашният ВСС са нищожни. Никакви тълкувателни решения на КС няма тука .Нормата в Конституцията за мандата на ВСС е императивна и не търпи тълкуване от когото и да било. При това положение на нищожност на решението на ВСС за освобождаване на Гл.Прокурор, Президента не би трябвало да подписва Указа. Нека си понесат отговорността тези, които не са изпълнили конституционните си правомощия.
  • 33 Читател

    5 0 Отговор
    не съм съгласен ,нека да почака до местните избори.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Адвокат в ЕС

    3 0 Отговор
    Четиримата внесли искането за махане на Гешев са гласували за неговото отстраняване, а това според закона на ЕС е престъпление, а наказанието затвор за корумпираните магистрати допуснати да гласуват, защото по всичко личи еч са корумпета, , а корумпетата в съдебната власт трябва да бъдат в затвора на общ режим с тези, които са вкара в затвора невинни!
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.