21 Октомври, 2013 10:26 27 526 36

Данъкът на автомобила да отпадне

  • данък-
  • автомобил-
  • отпадне

Депутатът от БСП Георги Кадиев предлага данъкът да бъде калкулиран в цената на бензина

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Данъкът на автомобила да отпадне, а да бъде калкулиран в цената на бензина, предлага депутатът от „Коалиция за България” Георги Кадиев. Според него така било по-справедливо.

Кадиев отговори на депутата от ГЕРБ Красимир Ципов, който коментира, че от Закона за местните данъци и такси отпада привилегия, от която са се възползвали над 1 милион собственици на моторни превозни средства.

В началото на октомври правителството прие предложение за промяна на данъка за моторните превозни средства, която предвижда отпадането на данъчните облекчения за коли, произведени до 2000 година, с катализатори. Мотивът е, че срокът на годност на катализаторите е изтекъл и не би трябвало да се полага данъчно облекчение.

„Това означава, че граждани реално ще трябва да платят по-висок данък върху автомобилите си”, обясни Ципов.

„Ще внесем алтернативно предложение на това, което направи Министерството на финансите, защото наистина смятаме, че не е справедливо”, отговори Георги Кадиев.

„Моето предложение е данъкът на автомобила да отпадне изцяло като местен данък, а да бъде калкулиран в цената на бензина”, заяви социалистът.

Що се отнася до парите на партиите и защо те забравиха да намалят субсидиите си, както обещаваха, Кадиев заяви, че това се очаква да бъде направено с внасянето на бюджета за следващата година.

„В парламентарна зала законопроектът влезе на първо четене, но беше отхвърлен с аргумента, че ще бъдат направени промени в Закона за бюджета и там ще бъде вписано колко ще бъде субсидията. Имаше ясен ангажимент от страна на Христо Бисеров (ДПС) и Мая Манолова (БСП), че ще има намаление на субсидията”, заяви Кадиев.

Според Красимир Ципов обаче въпросът изобщо не се обсъжда в парламента.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ники Василев

    10 3 Отговор
    Много разумно предложение, но за съжаление едва ли ще бъде допуснато да стане реалност.
  • 2 Николай Попов

    10 1 Отговор
    По-справедливо е.
    Ако не се лъжа в Турция е така.
  • 3 Шенол Хасанов

    2 14 Отговор
    Кое му е разумното? Паркингите ще се пълнят с брички, които минават по 1000-2000 километра годишно. Най-разумното според мен е данъкът да бъде изчисляват според емисиите въглероден окис на превозното средство.
  • 4 Град Царево Царево

    17 1 Отговор
    според мен не трябва да има нито данъци за колите нито данък сгради защото и място съм си купил сaм и къща и кола съм си купил не ми ги е дала държавата.

    Коментиран от #5

  • 5 Бай Иван

    12 3 Отговор

    До коментар #4 от "Град Царево Царево":

    Прав си ,но данъка всъщност е именно за това ,че си успял да си ги купиш.Един вид това е данък лукс,че притежаваш тези неща.
  • 6 The Bear

    14 2 Отговор
    Ей, Най-накрая един се осмели да предложе най-разумния начин на калкулиране на данък МПС!!!! Ами разбира се:
    - трябва да се плаща според изхарченото гориво - това е най-добър израз колко се ползва колата, колко замърсява и т.н. Много е мислено, писано и говорено по темата и отдавна за нормалните хора е ясно че това е решението.
    Що се отнася до брички по паркингите - там отиваме към правата на човека, пич! И аз не искам примерно "по-неразумните от мен да се изказват по форумите", ама ето на - никого не мога да спра - права на човека - кво да правиш:))) Сериозно - да имаш претенции малко шофиращите да не ти отнемат място на паркинга е абсурдно - ти мутра ли си, кво си!?!?

    Коментиран от #26

  • 7 ivaylo mihaylov

    0 11 Отговор
    Добра е ситемата сега,само трябва да променят лимитите за мощност и да се заплаща според еко нормата и реалното отчитане на отработените газове. Сега е пълен апсърд и въобще не е честно старите и скапани коли да плащат по 15лв данък, а новите 150, при все че новите замърсяват в пъти по-малко и не бълват черни облаци както повечето дизели. В България масово няма нищо в катализатора още като минат границата и се отстраняват ценните пити,а никой не замерва колко точно замърсява. Опотах се да получа информация при ГТП,но не ми дадоха,явно само позират с тези уреди.

    Коментиран от #8

  • 8 alex xela

    7 2 Отговор

    До коментар #7 от "ivaylo mihaylov":

    Какво ти пречи мощноста, да не би ти да му плащаш бензина??? Който може да плаща 20л/100 градско, на мен не ми пречи и невиждам смисъл в лимит на к.с.
  • 9 ВИП АМГ

    3 3 Отговор
    znachi benzina shte stane 5 lv
  • 10 Цветомир Петров

    13 1 Отговор
    Добре , а като вземат пари спрямо еко нормата за отработени газове, строят ли с тези пари централи за пречистване на въздуха , да му се не види и тъпотията. Утре и даник на отделения въглероден диоксид от белите дробове ще ни турят . И него ли така с охота ще си плащаме ! Да не би природата да е на правителството или какво ? Овце , нищо друго не сме ! ОВЦЕ ....
  • 11 runners

    2 6 Отговор
    Ще го обясня по най-простия начин. Уважавам и тези, които не са на моето мнение (демокрация е все пак). Да разберем, че данъка е нещо, чрез което помагаме на държавата според това колко печелим. Като имаме скъпа собственост, значи имаме повече пари и помагаме повече на държавата. Ако нямаме нищо (както повечето ни), освен там една кола набор и къща, която в повечето случаи е наследство, значи нямаме много пари и не можем да помогнем на държавата, колкото по-заможните. Не може някаква мутра с МПС за милиони да плаща по-малък данък от мен като си разнасям стоката с бус от 94-та, защото карам повече от него. Каква екология, какви 5 лв? Къде отиват тези пари? Затова, че аз замърсявам природата, защо трябва държавата да печели? С една дума - несправедливо...

    Коментиран от #34

  • 12 Iaroslav Stanchev

    10 1 Отговор
    Това е страхотна идея.Аз както карам на пропан-бутан от 10 години и бензин слагам в годината един път,за 10 лева,колкото на де изгори помпата,колко ли данък ще платя,а?
    Това в кръга на шегата.
    От кога се точат да вкарат данък мпс в цената на бензина.А като стане например горивото 4 лв. за литър нали цените на всички стоки и услуги ще скочат с проценти,както става винаги.А парите,които хората получават ще са същите.По този начин ще дерат не само богатите с новите коли и шофьорите,а всички.
    Писах и в други теми,пиша и тук.Старите коли в България се карат основно на газообразни горива,това обаче никой не го отчита.А в ЕС се подпомага по всякакъв начин такава инициатива.Кога ще се направи нещо по този въпрос,освен да се вдига цената и на газовите горива.Да не карам на газ щото ми дреме за екологията,карам щото ми е по-изгодно,отколкото на бензин,това обаче има добра страна,щото колата ми е по-екологична от новите коптори с филтри за твърди частици и други ала бали.Плащах си данъка редовно и си карах на газ,а сега ще плащам още повече,ама пак ще съм на газ.При положение,че моята кола цапа по-малко от Ауди а4 тди 2013 г. ,за какъв дявол ми вдигат данъка.Егати държавата.
  • 13 Emil Paskalev

    2 1 Отговор
    Deputatite da se biyt redovno s kamshik i garantiram 4e 99% ot resheniata shte badat razumni.
  • 14 жоро бекъма

    4 3 Отговор
    Това е много справедливо решение много караш амортизираш пътя съответно плащаш повече !!!Караш по мощен автомобил съответно харчи повече плащаш по скъпо съответно, не караш, не ползваш, не плащаш!!!Винетните стикери също трябва да са на този принцип а не да правим кабинки на магистралите да образуваме опашки и да храним определени фирми спечелили конкурса за събирането на парите !!!
    Уважавам мнението на г-ин Кадиев
  • 15

    1 5 Отговор
    ИДЕЯТА Е СУПЕР САМО ЧЕ ТОГАВА ВСЕКИ ЩЕ МИНЕ НА ГАЗ. ТОВА ОЗНАЧАВА И ГАЗТА ДА СЕ ВДИГНЕ.АКО ГОРИВОТО СТАНЕ 4 ЛВ. ПРИМЕРНО ТРАФИКА ЩЕ НАМАЛЕЕ СИЛНО ГРАДСКИЯТ ТРАНСПОРТ ЩЕ Е ПЪЛЕН И ПО УЛИЦИТЕ НЯМА ДА ИМА 20 ГОД. КОШНИЦИ.
  • 16 Marin Marinov

    5 2 Отговор
    Имам друга идея.Законотворците да ни д..т без пари.И колкото повече ни д...т толкова по да им харесва.Аман от тъпаци в парламента които само се чудят как да товарят бедния народ с данъци,такси и други такива.Да го д...те господа управляващи не зависимо от коя партия сте.
  • 17 триста итридесети

    0 4 Отговор
    гледам някои си мислят че ще се вдига само бензина - гладна кокошка просо сънува - те се чудят и маят как да вземат повече,
    така ще хванат всички - защото всички карат, то иначе на 15 годишна барака с катализатор данъка и е смешни 10 ! лева, а сега като вдигнат само с 10-15 стотинки горивата и за 10к км при среден - 10/100 прави около 100-150 лв А??? как е??? глупави ли са???

    Коментиран от #21, #27

  • 18 Красимир Андонов

    7 2 Отговор
    С 5 стотинки да го вдигнат,дори повече пари ще съберат,но справедливо.На който не му изнася да не кара.Ако кара значи печели.С винетките също.Защо в градовете да е безплатно,да не летят,а там броя на колите е най голям.Примерно един селянин работи в съседно на 3км. село да плаща-ЗАЩО -заради голямата от 300 лв. заплата ли?И защо трябва на всяка кола винетка,ако имам 2или3 коли немога да ги карам едновременно-съотвенто не мачкат пътя.А колкото до силно замърсяващи въздуха автомобили,директно да се спират от движение.ЗАЩОТО И 1000ЛВ. ДА ПЛАЩАТ,ЗДРАВЕТО НЕ СЕ КУПУВА.

    Коментиран от #24

  • 19 майор Костов

    2 3 Отговор
    Вече имаше период в който пътния данък беше калкулиран в цената на бензина. Данъкът трябваше да се внася от Лукойл и вносителите.
    Нито лев не влезе в хазната.
    А тези, дето карат на газ защо си мислят, че ще ги пропуснат?
  • 20 Красимир Димитров

    3 2 Отговор
    До сега се самозапалваха хора,сега ще почнат да си палят автомобилите .И да си дойдем на думата ясно,че пак искат да ни изкундят нещо,защото законите в България се правят само да се граби народа.
  • 21 Iaroslav Stanchev

    4 1 Отговор

    До коментар #17 от "триста итридесети":

    Абе те може и да не са глупави,ама са алчни и крадливи.Обаче и ние не пасем трева,нали?Ще им намерим цаката и на тези.
    А на Красимир Димитров ще кажа,че този път може да се самозапали оня публичен дом,дето му казват парламент заедно със сганта вътре.Ей тъй от късо съединение между скъп бензин,евтин парцал и стена.

    Коментиран от #22

  • 22 Красимир Димитров

    4 1 Отговор

    До коментар #21 от "Iaroslav Stanchev":

    Това ми е мечтата ,лошото,че много малко ходят в парламента ,ама току виж си гласуват по-високи заплати или по голяма отпуска и се съберат всичките с кеф бих си напълнил колата с газ и бензин да я запаля(в буквалния смисъл) и засиля в парламента.
  • 23 Бай Иван

    8 1 Отговор
    Най добре направо автомобилите да отпаднат а да останат само данъците им.Тяхната м......а
  • 24 The Bear

    3 2 Отговор

    До коментар #18 от "Красимир Андонов":

    Не мога да се въздържа и да не ти кажа "БРАВО" за коментара! - супер логичен!
  • 25 Николай Николов

    3 4 Отговор
    Кое му е по-справедливото.Хората зареждат горива всеки ден,докато данък се плаща веднъж годишно.Тези хора на които им се налага да пътъват по-често и 20 данъка да им смъкнете пак ще са вътре с парите спрямо горивото.Тъпи комунисти еййй за нищо не стават освен да ограбват народа.Така е било на времето и сега са си така.
  • 26 comment

    2 2 Отговор

    До коментар #6 от "The Bear":

    Абе така е, ноне е така. Горивата ни са на цени във франция, дори по-високи. Колко още да се вдигат бе м... му стара? Какви заплати трябва да имаме, а с какви разполагаме реално?!?
  • 27 дреме ми на .....

    3 2 Отговор

    До коментар #17 от "триста итридесети":

    Моята е на 21 - а год. но данъкът ми не е 10лв. а е 14х10лв. тогава според теб, излиза че съм платил за 14 - т години напред.
    Идеята на нашите (мили) депутати не е лоша, по отношение на здравните осигуровки.Вместо да ни ги от-държат или да ги внасяме всеки месец, да сложат по една стотинка на всеки един продукт, така няма да се у-види на никого а посещаването на здравно заведение ще е напълно безплатно... Колкото до данъците(според мен ) по добре е да не ги барат ...

    Коментиран от #28

  • 28 триста итридесети

    0 3 Отговор

    До коментар #27 от "дреме ми на .....":

    ок, до 74 кв е около 10-20-30 лева, мислех че се подразбира какво имам предвид. А иначе на моята е колкото твоята по две и половина, така че аз мисля че ще съм на кяр ако отпадне данъка, или долу-горе ще е същото като разход, все пак минавам около 20-30к на година, а крака ми натежава, но не казвам че е правилно
  • 29 бати батев

    3 3 Отговор
    Звучи справедливо
  • 30 Ивайло Каназирски

    9 1 Отговор
    В доста държави е така, само, че цената на горивата там са като нашите с включения данък :) При нас ще ги вдигнат сигурно още толкова :D Абе ейй, изтеглиха милярди левове, за да дадат на м....лите и турците които са гласували за тях, и сега ще ги скубят от нас простите работещи хорица ... Вдигат глоби, данъци и всякакви други неща, че да си вържат бюджета . ОСТАВКА !!
  • 31 Ivan Kolev

    9 1 Отговор
    И без това акцизът на бензина и дизела е прекалено висок - за него се оправдават, че ЕС ги карал, но си прибират паричките. Така че може спокойно да махнат данъка без да пипат цената на бензина - тези пари вече са взети от нас
  • 32 PROFESIONALISTA

    5 3 Отговор
    Това ако стане, автоматически ще се вдигнат разходите на всички транспортни фирми, защото фирмените коли имат най-голям пробег, а всички се водят "товарен" и данъците им са най-ниски. Т.е. тяхното завишение на разходите ще е най-високо.
    За сульо и пульо, дето карат трошката си по 4-5 000 км годишно, може би и да има някакъв спад, но най-голям ще е спадът на разходите за онези собственици, които имат по 5-10 коли с мощни мотори и скъпи данъци, които на практика също имат по малък пробег в годината, главно летния сезон. При тях ще се получи така, че с малкото пробег дори и при голям разход в л/100, ще паднат разходите спрямо това да платиш примерно 5-600 лв годишен данък..
    Освен това ако се случи това, означава общините да се лишат от тези приходи, а те да влязат директно в държавния джоб, а после да чакат да им ги върнат- от умрял писмо...
    Та- това е поредното необмислено безумие, което няма да се случи.
  • 33 Бай Иван

    3 2 Отговор
    А като се вдигнат разходите на транспортните фирми познайте какво ,ще се случи с цените на всички стоки?
  • 34 Папур Шпеков

    0 1 Отговор

    До коментар #11 от "runners":

    Пълни т.паци са тези дето са сложили минусите на това мнение. Вярно ще излезе че само м..умници са останали в България
  • 35 DlRTY HARRY

    0 2 Отговор
    ХА! Аз съм с дизелова, да му мислят бензинджиите...

    Коментиран от #36

  • 36 Папур Шпеков

    0 0 Отговор

    До коментар #35 от "DlRTY HARRY":

    Ти пък с дизела ако си мислиш че ще ти се размине значи коефициента ти на интелигентност е най-много 22.