Last news in Fakti

22 Октомври, 2013 12:56 24 366 26

Цветелина Бориславова започна поголовна сеч в Пампорово

  • цветелина бориславова-
  • поголовна сеч-
  • пампорово

Новият лифт е от местността Двата моста до връх Снежанка

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Пампорово" АД, собственост на банкерката Цветелина Бориславова, започна да сече многовековни дървета в най-красивата ни планина Родопите, за да изградят нови ски писти и лифтове в едноименния курорт. Изграждащият се нов лифт е от местността "Двата моста" до връх "Снежанка".

„Сечта е поголовна и се унищожават красиви борове. Цялата планина е разкопана и разорана“, сигнализират хора от Смолян. „Олигарси ни налазиха горите, а т.нар. еколози този път си мълчат", вбесени са местните. И коментират, че нямат нищо против и при тях ски туризмът да се развива с по-бързи темпове като в Банско, но и в Родопите всичко да е според екологичните изисквания.

Пълно мълчание обаче имало за това какво се случва с горите в Пампорово. „Зелените непрекъснато вдигат шум до бога за пистите на Банско, но и дума не обелват за разширяването на лифтовете и сечта в Родопите", коментираха природозащитници. Реформаторският блок и влизащата в него партия „Зелените“ също мълчат за унищожението на Пампорово. Според природозащитници собствениците на Пампорово, начело с банкерката Цветелина Бориславова, в момента много плътно са се сдушили с кръга на Иво Прокопиев и заедно унищожавали „на тъмно" гората с нови проекти за лифтове и писти, които уж строели на мястото на стари съоръжения и затова минавали „тънко" с екодокументацията.

Общинари от Банско пък коментират, че тъкмо кръгът на Прокопиев им подливал на високо ниво вода за така желаната втора кабинка в пиринския курорт, с която да се отпушат непрестанните опашки за достъп до ски зоната. „Те имат интерес да се дискредитира Банско в полза на Пампорово, затова се мълчи за жестоките еконарушения в Родопите", категорични са банскалии.

Заради строителните дейности в Пампорово в момента се секат поголовно дървета, смятат независими еколози. По предварителни оценки планираното ски строителство и изсичане в пъти по-мащабно от това, което иска в Банско „Юлен" и на Витоша „Витоша ски", категорични са те. Но в Банско и на Витоша това предизвикало остри реакции от екосдружения. Като особено дейни били от партия „Зелените" и близките до тях неправителствени организации. „Сега обаче всички те мълчат. Най-малкото е странно. Може би защото партия „Зелените" и преди, и сега - нищо че са в Реформаторския блок, си остава свързана и с капиталците на Прокопиев, и от там директно и с президента Росен Плевнелиев", подозира „еко" завера в Смолян.
А от Банско ги „допълват", че причината за яростната съпротива на „Зелените" срещу нов кабинков лифт при тях и гробното им мълчание за новите съоръжения в Пампорово се крие в съвсем откровено обслужване на „една олигархична финансово-медийна групировка и приближените й". „Тя има интерес да се развива само притежаваният на практика от този кръг курорт Пампорово, но не и конкурентите й Банско, Боровец, Витоша", убедени са в пиринския курорт.

Милиони се инвестират в момента в родопския курорт от собствениците на „Пампорово" АД, с които не само с „приятелски", но и с официални бизнес връзки е т.нар. кръг „Капитал" на Прокопиев. Според инвестиционните намерения, депозирани и някои дори одобрени от общината в Смолян, се прокарват нови лифтове, монтира се осветление, разширяват се писти. Справка в регистрите показва, че собственик на близо половината акции в „Пампорово" АД е СИЕСАЙЕФ, собственост на Цветелина Бориславова. Банкерката пък отдавна е във връзка със своите фирми и организации с тези на Прокопиев. В гражданския сектор Бориславова присъства с няколко фондации. Като прословутата „Типинг пойнт", където тя е заедно с дясната ръка на Иво Прокопиев банкера Светослав Божилов. Както и в сдружението „Инициатива Глобална България", където пак са и Бориславова, и Божилов - човекът на Прокопиев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кремена

    6 1 Отговор
    Ужасно е! Сърцето ме боли като гледам тези снимки. Къде сега са зелените и Тома Белев да покажат какво става. Мълчат като мишки, а Цветка сече ли сече невероятно красивата гора. И тези дървета са важни, не само дърветата на Витоша или Рила. Отвращавам се от мълчанието на еколозите.
  • 2 Възмутена

    4 1 Отговор
    Поредната с пари, която си мисли, че може да съписе природата. Тази не се спря. Иска буклавно да обезлеси Пампорово.... Чудно ми е защо никой нищо не казва. Тази привилигирована ми се струва. Явно плаща добре на Белев
  • 3 Stone Kold

    0 2 Отговор
    cirikate protiv turci I romi a te li unishtojavat bg?zamislete se koi vi hvarlq pqsak v o4ite za da ne vijdate 4e bg ni zagrobvat I pogubvat
  • 4 The Bear

    4 1 Отговор
    Отвратен съм от това което се случва, и от това, че е възможно да се случва. Богатите ни хора като въшлясат с пари, престават да бъдат хора - като че ли таксуват всички останали просто като пълнеж в тази страна - унизително към държавата е това което правят богаташите ни. Толкова нямат ли въображение как да впрегнат парите си в общия интерес, та само секат и строят - то бяха хотели, то молове, то лифтове!? И за какво се стремят да си увеличат личното богатство - за какво ще им послужи, с какво толкова тяхното същество е по-нуждаещо се от другите!? - то лукс се постига с много по-малко отколкото имат!!? ПФУ - ДА ИМ ПРИСЕДНЕ!? - Парвенюта незрели!
  • 5 Илия

    2 1 Отговор
    Мамина златна! Тя явно си е почнала директно с триона без да пита. Ама какво да пита като е покрай Прокопиев и пасман "зелените" пиромани, които я защитават. К'во и пука ...
  • 6 Stone Kold

    2 1 Отговор
    Богатите ни хора като въшлясат с пари, престават да бъдат хора - като че ли таксуват всички останали просто като пълнеж в тази страна - унизително към държавата е това което правят богаташите ни

    bg e tqhna sobstvenost a nie sme prosto robi koito napuskat bg
  • 7 FAKT

    1 1 Отговор
    Банкерката много яко се е сдушила с Тома Белев заради това е цялата работа. Тя му дава пари, за да си мълчи за сечта на Пампорово. С Прокопиев го дундуркат и си го издържат и заради друго - дали са му задача да съсипе развитието на Банско.
  • 8 Ивко

    2 1 Отговор
    Много мръсна мафия се е заформила покрай Бориславова. Тя е в една групировка с много силни мутри и затова и дават рамо да съсипва гората в Родопите. Същите тези хора държат и Тома Белев и Прокопиев на върха и се опитват нарочно да съсипят конкурентните курорти
  • 9 Monte

    2 1 Отговор
    Къде е Комисията по околна среда, какво се ослушва и не се самосезира по проблема ?
    Или искат хората от Смолян сами да се оправят с безчинствата на "Пампорово" АД ?

    ПЛАНИНАТА Е БЪДЕЩЕТО НА БЪЛГАРИЯ, А НЕ ИЗМИСЛЕНИТЕ ВИ СКИ ПИСТИ И ХОТЕЛИ !
  • 10 Ото Скорцени

    1 0 Отговор
    Карам ски откакто се помня. Това, което виждам на снимките са старите лифтове, които наистина плачеха за подмяна. И направа на канализация за хотелите край една от пистите в което не виждам нищо лошо. Мирише ми на поредната поръчкова статия. Имам чувството, че тук са писали мнения хора, които никога не са стъпвали в Пампорово и по всяка вероятност никога няма да стъпят.
  • 11 Pipko

    1 1 Отговор
    Аз съм запален скьор от години и искам да имам условия да карам. Далаверите на Цветелина и сие обаче не ги одобрявам. Защо Зеленилките мълчат? Ето това не разбирам, скъсаха се да вдигат гири за другите ни курорти, а тук - мълчаниее... Айде - у лево!

    Коментиран от #13

  • 12 Стената

    0 0 Отговор
    Гледката надолу е много правилно заснета. Точно отстрани на Стената е започната сеч още от зимата и го забелязах когато бях на състезание на маунтин байк.
  • 13 Ото Скорцени

    3 1 Отговор

    До коментар #11 от "Pipko":

    Запален скиор си ама друг път. Ако беше скиор щеше да знаеш, че горите около Пампорово се изсичат зверски и това е от години, съвсем законно от дървената мафия с разрешителни от горските стопанства. Стотиците камиони с трупи не спират нито зиме, нито лете. В самото Пампорово не се сече. А пистите наистина са отвратителни и съоръженията плачат за подмяна. Ти никога не си стъпвал в планината. Иначе щеше да видиш милионите изсечени дървета от дървената мафия а не да плачеш за няколко отсечени бора около пистите. Боли ме защото аз съм я залесявал тази планина. Като ученици ни караха по бригади да залесяваме. Не ски пистите са проблемът на гората. А безумната сеч осъществявана съвсем законно с благословията на горските.
  • 14 Georgi Bizy

    2 1 Отговор
    Браво г-жа Бориславова!!!! Сега само остава да промените цената на лифт картата нагоре и да очакваме големия наплив от скиори!!! В Родопите има още един център за зимен спорт -Мечи Чал!!! Очакваме скоро вашият апетит да прерастне в лакомия и в тази ски зона любима много bg туристи!!!

    Коментиран от #16

  • 15 Иван Младенов

    1 0 Отговор
    http://fakti.bg/mnenia/76434-toma-belev-pristana-na-aleksei-petrov
  • 16 Ото Скорцени

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Georgi Bizy":

    Напоследък и аз карам ски на Мечи чал. А лятото АТВ по Карабаир. На Пампорово зимата е страхотна тарапана по лифтовете и е отвратително. Предполагам, че ще сменят 4 седалковия лифт дето тръгва от плаца при Студенец с 6 или 8 седалков и така ще се намалят опашките. Лошо няма. Може би ще подменят и някоя от дървените единички останали от каменната ера. Мисля другата седмица да ходя до Чепеларе и да погледна.
  • 17 Румен Коцев

    7 0 Отговор
    Много ми е интересно-ако изсекат 10-20 дкр.гори за писти или лифтове,които ще доведат до развитие на бизнеса и съответно доходи за населението-се вдига вои до бога ат разните платени еколози и екоактивисти,а като изсичат поголовно горите в Стара планина и Средна гора от турски фирми никой не се обажда !И що така?

    Коментиран от #20

  • 18 Emil Paskalev

    2 0 Отговор
    Sadiaaata,Sadiaaata,sadiata P______ST!!!!!!
  • 19 Nikolay Neev

    0 1 Отговор
    Това не е вярно разбира се. Опитват се да ги очернят, както президента, както кмета на Пловдив, както Стоичков и много много други свързани със власта.
  • 20 Бай Иван

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "Румен Коцев":

    И друго , защо същите тези еколози си мълчаха преди години когато бяха изсечени поголовно горите в България от дървената мафия? Сега за какво реват.Останаха само голи баири и чукари.Аз имам на книга 10 декара наследствени гори и не ми разрешават да си сека дърва от тях а един ден като отидох да ги видя поне къде са се оказа ,че дърветата отдавна някой ги е отсякъл.
  • 21 PROFESIONALISTA

    2 0 Отговор
    Винаги е било така- за милиони няма закони, за кокошки няма прошка... А еколози не съществуват, има само групировки, които под предлог, че са еколози, защитават определени интереси когато обаче е необходимо, и когато им се плати.
  • 22 Диляна Такова

    0 1 Отговор
    За съжаление, този човек, който е написал тази статия е просто един платен манипулатор. Всички тези снимки са на стари писти и лифтове, а по отношение на новият лифт той се разполага на мястото на старо съоръжение. И повечето хора писали по тази статия може би не са наясно, колко гори се изсичат в България, за дървен материал! И ще бъда доволен милата дама ако си направи труда да провери колко е този добив само в Смолянска област и тогава нека пак прави своите изводи толкова некомпетентно. Аз също обичам природата и ценя нашите гори.
  • 23 Диана Красимирова

    0 0 Отговор
    Гледам шайката платени тролове на Цветелина се е задействала. Абе! Разберете, че трябва да се спазват законите в България. Всичко на Пампорово е незаконно. Няма друг лифт у нас, който да е построен без екологична оценка. Само този на Пампорово!
  • 24 Pipko

    0 0 Отговор
    До Ото Скорцени

    Запален скьор съм, да. Миналата година бях там и не видях подобно нещо. Въпросът е, че в момента се сече и никой не обелва дума. ОСвен това всички лифтове на Пампорово, всички съоръжения там са строени без ОВОС така, че не ми говори глупости. Мафията там не помага на никого освен на себе си. Да не мислиш, че другите дето секат не са свързани с банкерката, а?
  • 25 Емо

    0 0 Отговор
    Николай Неев, кое не е вярно? Не виждаш ли, че тук поне има хора, които са ходили и видяли с очите си за каква сеч става дума? Отиди и виж тази гора, а не защитавай хора, заради които дори си плащаш 6 лв. такса в банка за нарушения от КАТ! Вземи и мисли!
  • 26 Vladimir Yosifov

    1 0 Отговор
    Когато изсекоха дърветата от нашата гора защо не снимахте ?
    Страх ли Ви е от циганите ?
    Сега сте смели, защото в Пампорово не ВИ гонят с брадви ...