Last news in Fakti

17 Юли, 2023 16:00 2 995 98

Какво значи думата „безродие“, използвана от Румен Радев

  • румен радев-
  • рожен-
  • безродници-
  • безродие-
  • нихилизъм

Всъщност Радев прави едно смесване на различни идеологии, общото между които е крайният национализъм и подозрителното отношение към евроатлантическата ориентация на България

Какво значи думата „безродие“, използвана от Румен Радев - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В четвъртък президентът говори за свобода и обединение „около нашите свещени ценности, идеали и символи“. Но той също обвини хората, които са се обявили против инициативата с пилона на Рожен.

Това се посочва в анализ на „Свободна Европа“.

„Днес ние казваме „не“ на нихилизма и безродието, които катастрофираха в своето безчестие с опитите си да охулят и сломят тази инициатива.“

С тези думи президентът Румен Радев откри в четвъртък 111-метровия пилон „Рожен“, на който се извисява огромно българско знаме. Проектът е на стойност 1 млн. лева и е реализиран под патронажа на Радев.

В последните седмици тази инициатива предизвика широки дебати и породи най-малко три въпроса:

Това ли е удачният начин да се изрази националното самочувствие;

Защо пилонът е регистриран като преместваем обект, след като за издигането му е излят бетон;

Откъде идват подозренията, че идеята не е точно патриотична, а просто става дума „за едни пари“.

В четвъртък президентът говори за свобода и обединение „около нашите свещени ценности, идеали и символи“. Но той също обвини хората, които са се обявили против инициативата. Той използва различни думи по техен адрес, но едно от определенията му изпъква повече от останалите.

Става въпрос за думата „безродие“, пряко свързана с разрушителната кампания срещу т.нар. „безроден космополитизъм“ в СССР по времето на Йосиф Сталин.

Историята на думите „безродие“ и „безродници“

Още след речта на Радев от Рожен, политическият активист и природозащитник Тома Белев припомни във Фейсбук генезиса на думата „безродници“.

Автор на нейната първа политическа употреба е Андрей Жданов – член на Политбюро в съветската комунистическа партия.

Обвинението „безродни космополити“ е съставна част от репресивна кампания в СССР, която започва през 1948 г. и стихва след смъртта на Сталин през 1953 г.

Кампанията отначало е насочена срещу хората от еврейски произход, но прераства в борба срещу „упадъчното буржоазно влияние“ като цяло. В нейните рамки е репресиран огромен брой интелектуалци, творци и учени.

„Кампанията срещу „безродния космополитизъм“ консолидира отрицателното отношение към всичко онова, което е чуждо, международно и свързано със Запада“, казва пред Свободна Европа историкът Стефан Дечев.

„В съветската традиция „космополитизъм“ има и антисемитски уклон, защото „космополитите“ са точно евреите“, казва пред Свободна Европа политологът Димитър Бечев. Той припомня антисемитската вълна в СССР след Втората световна война и по-конкретно съдебните процеси срещу лекари от еврейски произход, наричани от Сталин „убийци с бели престилки“.

Водещият на предаването „Контракоментар“ Асен Генов определи речта на Радев от Рожен като „тежка реминисценция към времето на сталинските репресии в СССР“. Той припомни статии и цитати от различни съветски издания и документи от края на 40-те години на XX век, в които се говори за „безродни космополити, лишени от святото чувство на любов към родината“.

Как се използва думата „безродие“ в България

Според Димитър Бечев не непременно сталинизмът е референтната точка за употребата на думи като „безродие“ в българския контекст.

„Този модел в България се развива от 60-те години нататък, когато комунизмът и национализмът се преплитат. Това е по-непосредствено наследство, което още пропива в българския елит и има всевъзможни превъплъщения, няма нужда да ходим до Сталин“, казва Бечев.

Стефан Дечев добавя, че подобен на използвания от Радев език се употребява и в периода между двете световни войни от крайнодесни и антисемитски организации в Европа.

В думата „безродници“ историкът също вижда отражение от късния националистически комунизъм, който съпровожда депортирането на над 300 хил. български турци в съседна Турция през лятото на 1989 г.

В България обаче комунистическият режим предпочита определения като „чуждопоклонничество“, „буржоазна отживелица“, както и думата „родоотстъпник“.

„По време на [депортирането на българските турци] през 1989 г. се говореше срещу „родоотстъпниците“ и „предателите“ – хората, които се застъпваха за нормално отношение към българските турци и мюсюлманите и влизаха в неформални организации, противопоставящи се на режима“, казва Дечев.

Думите „безродие“ и „безродници“ остават в употреба и след падането на режима през 1989 г.

Дечев припомня как през 2016 г., покрай изготвянето на нови учебни програми от Министерството на образованието, кметът на Панагюрище Никола Белишки е използвал обвинението „безродници и нихилисти“ по повод една задача от програмата по история за 6. клас – учениците да дават пример за „съжителството между традициите на християни и мюсюлмани“.

В навечерието на изборите за Европейски парламент през 2019 г. председателят на партия „Воля“ Веселин Марешки призовава „да изпратим в Брюксел български родолюбци, а не депутати – безродници“.

Думата се среща и в статии на десния сайт „Консерваторъ“, в който един от авторите – Кузман Илиев, пише, че „има безродници, които не осъзнават, че кирилицата действително е създадена от Климент именно в Охрид – македонското културно сърце на България в Средновековието. И че да се вземе позиция, в която си харизваме историята на днешните българомразци и сърбомани в Скопие и Белград, е национално предателство.“

Миналия месец евродепутатът от СДС Александър Йорданов от своя страна употреби думата „безродник“ за човека, пребил председателя на българско сдружение в северномакедонския град Струга.

И в Народното събрание след 1989 г. „безродници“ е често срещана дума – в изказвания на СДС (по адрес на представителите на БСП), БСП (по адрес на защитници на малцинствата), „Атака“ (срещу „така наречените войнстващи либерални икономисти безродници“), вече разпадналите се „Обединени патриоти“, а съвсем наскоро – и от Цончо Ганев от „Възраждане“.

Какво значи употребата на думата от Радев

Димитър Бечев не се изненадва от речта на Радев, защото „той от дълго време залага на „патриотична“ реторика“. Ако в миналото Радев се е опитвал да достигне с различни послания до различни аудитории – както по време на летните протести от 2020 г., то сега набляга само на националистическата линия. „Може би с идеята, че в един момент ще стане електорален политик“, казва Бечев.

„Винаги е имало представители на такова говорене – дори навремето в СДС имаше националистически тенденции. Просто в момента е на ръба на вълната и Радев се възползва от това“, добавя анализаторът.

„Напоследък президентът Радев се позиционира близо до крайната десница – с реторика, много близка до тази на „Възраждане“ и Българския национален съюз (БНС)“, казва Стефан Дечев. „Всъщност Радев прави едно смесване на различни идеологии, общото между които е крайният национализъм и подозрителното отношение към евроатлантическата ориентация на България.“

Така според историка крайното дясно се обединява с националистическото ляво от времето на късния комунизъм. „Това представлява идеологията, която в момента Радев налага чрез публичните си прояви и политическата си линия. Доста е широко ветрилото, което се опитва да покрие самият той“, добавя Дечев.

„Тези разновидности на крайни идеологии поставят Радев вън от нормалния конституционен и демократичен европейски консенсус, който би трябвало да господства в нашето общество“, казва още историкът. „И практически изпразват от съдържание неговата роля да бъде обединител на нацията.“


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 59 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Отнася се

    57 17 Отговор
    За шорошпиляците
  • 2 ДДРОнег

    48 77 Отговор
    руменрадев е пРЕЗИДЕНТ на кремля , той не е Български Президент !!!

    Коментиран от #8, #75

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Някой

    70 25 Отговор
    Въх, като видя коментари написани от българи срещу някой и друг долар, и публикувани в DW, Свободна Европа и др. либерастки американски средства за медийно влияние, ми идват дни много нецензурни думи....
    Нищо, всичко се връща на този свят.

    Коментиран от #73

  • 5 честен ционист

    31 13 Отговор
    Става дума за безродствените, каквито са повечето Ганчо. Ни си знаят родата, ни етноса, само до баба и дедо си се знаят. Веднъж били траки, после българи, накрая към ориента, дето ги най влече.
  • 6 Чеп Ик

    34 15 Отговор
    козеците са убили до втори клас и имат нужда да им се обяснява тълковния речник
  • 7 Пич

    44 14 Отговор
    Означава , кратко и точно описание на шорош.нята !!!
  • 8 Някой

    42 25 Отговор

    До коментар #2 от "ДДРОнег":

    Кажи го на 2 000 000 българи, дали гласът си за него ан последните президентски избори...
    Да не се окаже точно обратното?

    Коментиран от #17, #20, #27

  • 9 Факт

    33 47 Отговор
    Радев квот му спуснат от руското посолство това плямпа.Речите му са пълни с глупости.

    Коментиран от #74

  • 10 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    48 22 Отговор
    БЕЗРОДНИЦИ СА ТЕЗИ ДЕТО ПРОДАДОХА БЪЛГАРИЯ ЗА ЖЪЛТИ СТОТИНКИ И ПРОДЪЛЖАВАТ ДА НИ УНИЩОЖАВАТ КАТО СЛУШАТ ГОСПОДАРИТЕ СИ ОТ КОЗЯК

    Коментиран от #82

  • 11 История с документи

    35 28 Отговор
    Как пРезидента Радев стана Президент.
    - никому известния ген. Радев за първи път беше представен от слаФчо в неговото шоу. Направиха едно авио шоу, слаФчо го качиха на изтребител. (мутрата Борисов също беше популизиран от слаФчо)
    - ген. Решетников поръчва на шпионинът Малинов изследване за профил, който да заблуди българския избирател, че е евро-атлантик, а всъщност да е лесен за управление безгръбначен съветофил .
    - агент Гоце номинира Радев от партия АБВ.
    - привикват агент Гоце и Нинова в Москва и льотчика от шеста позиция при вътрешното гласуване на БСП става първи.
    - Решетников се среща с носителя на орден Ломоносов за опазване на МОЧА Бойко Борисов
    - агент Буда издига срещу радев неизбираемата Цецка Цачева
    - .....
    ....инициативен комитет от служители на ДС го издига за втори мандат.

    Коментиран от #31, #77

  • 12 Град Симитли

    28 7 Отговор
    ПисАло, писАло, па се н@с@рло!
  • 13 Софийски

    19 30 Отговор
    Иска да каже, че да си руска пАдлога не е лесно тези дни

    Коментиран от #78

  • 14 Нещо

    16 7 Отговор
    като ваканцуване ! Двойка ! Слаб (2) по граматика и обща култура !!!
  • 15 Сегашната тройна коалиция

    32 14 Отговор
    Е от безродници
  • 16 съвипусник на Румен Радев

    31 28 Отговор
    Така и не разбрах кой, защо и как го командирова в САЩ – уж да бъде "НАШ" – уж Натовски генерал?!
    Като курсант Радев се отличи като подмазвач и натегач. Беше и кръшкач.
    Курсанта Румен Радев не блестеше с нищо сред останалите, дори беше бездарен, незабележим, неконтактен, необщителен, без интелект и авторитет.
    Страняхме от него защото беше доносник на ВКР и ДС, които пък за тия му „заслуги” го направиха „отличник” на випуска, въпреки некадърността и безотговорността му като военен летец.
    След серията опасни технически проблеми с „МИГ”-овете, като „вътрешен човек на тайните служби” вече не го пускаха да лети защото им трябваше за „други, по-важни, партийни” задачи.
    После като лоялен кадър на БКП, активен сътрудник на ВКР и ДС и отявлен русофил, го отличиха с обмяна на опит в Москва с руските колеги. Издигаха го по партийна линия, подготвяха го за президент на България. Той е злонамерен, коварен и обигран провокатор, обслужващ интересите на Русия, което е предателство от най-високо ниво спрямо България и членството на България в НАТО и ЕС.

    Коментиран от #18, #39

  • 17 ДДРОнег

    22 22 Отговор

    До коментар #8 от "Някой":

    Повечето вече сме разочаровани от него !!!

    Щеше уж да се бори с мафията, а после се съюзи с нея !!!

    Коментиран от #63

  • 18 Командирован

    11 4 Отговор

    До коментар #16 от "съвипусник на Румен Радев":

    като ухо , а там бомбардиран с дезинформации !
  • 19 Абе

    26 17 Отговор
    Безродие=русофилия
  • 20 Истината

    28 25 Отговор

    До коментар #8 от "Някой":

    3/4-ти от гласувалите за него се отрекоха от фатмака.
  • 21 Чорапът

    25 25 Отговор
    е срам за България!
  • 22 Свободна България

    24 17 Отговор
    Не трябва да търпим Свободна Европа, която е глалатай на САЩ

    Коментиран от #26

  • 23 ха ааа

    15 21 Отговор
    Значи, Той, Деса и Путя си правят тройка в Сочи това е безродие.
  • 24 И кой е авторът на този пасквил

    25 11 Отговор
    Безродие са думите на пасито за православието!
  • 25 Иска да каже

    21 10 Отговор
    Че националния интерес е на първо място. България над всичко. Орбан грам не му пука за интереса на САЩ и Брюксел, Унгария просперира и население в последните години нараства.

    Коментиран от #42

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Абе

    21 18 Отговор

    До коментар #8 от "Някой":

    От Тея два млн. Да са останали най-много 1/4 да го подкрепят. Истинското му лице лъсна след войната, когато господарите в Кремъл го активираха.
  • 28 Перо

    18 12 Отговор
    И в Свободна Европа ли има БГ джендърски екип, като DW?
  • 29 Казуар

    26 12 Отговор
    Безродие е, предложението България да стане съветска република.
  • 30 Тълковен речник

    23 5 Отговор
    Безродие е нещо като модерната напоследък джендария и слугинаж.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 НАБЛЮДАТЕЛ

    20 13 Отговор
    Точния израз е "Съветско мекере"
  • 33 реру

    24 14 Отговор
    "... „И практически изпразват от съдържание неговата роля да бъде обединител на нацията.“..."


    Няма как де е обединител, след като най-после червената болшевишка петолъчка успя да изпълзи,
    засия гордо на челото и затъмни генералския пагон...
  • 34 Пловдив

    26 13 Отговор
    Комуниста козината си мени,но нрава никога!!! За съжаление в България има страшно много мързеливи некадърници,с бай Ганьовски търбуси,които милеят да се върне онзи строй!

    Коментиран от #55

  • 35 българка

    23 13 Отговор
    Човекът на снимката нахъсва част от българите да мразят друга част от българите, едните обявява за "патриоти", а другите за "безродници"! А имаме една Родина, една хилядолетна история, една съдба! Какъв е този, за да руши единството на народа, какво цели, на кого служи? Във всеки случай НЕ СЛУЖИ НА БЪЛГАРИЯ! Трябва ли да го търпим да прокарва чужди интереси - НЕ!
  • 36 Изроди

    12 12 Отговор
    Абе Боко какви ги рьси никой не му прави разсъждения ама на Радев вече му се приписва турското робство
  • 37 МЕТАФОРИЧНО☝

    9 8 Отговор
    ТОЙ (..)ГАЙДАРЯ ОТ ДОНДУКОВ 2
    Е ПОЛИТИЧЕСКИ ПРЕМЕСТВАЕМ ОБЕКТ...
  • 38 Калпазанин

    15 4 Отговор
    И питате, безродие е когато двама влюбени(най вече от един пол) не могат да си направят дете, а си въобразявят под въздействие на пропаганда и бело че това е възможно и съвсем нормално, това е безродие
  • 39 Перо

    9 17 Отговор

    До коментар #16 от "съвипусник на Румен Радев":

    Остава сам да си повярваш на пасквила! Радев е проверяван, преда да се номинира кандидатурата му за Президент!

    Коментиран от #45, #60

  • 40 БКП, ДС, КГБ СЪТРУДНИЦИ

    14 9 Отговор
    НЯМА БЕЗРОДНИЦИ, ИМА САМО ХИЛЯДИ ОБУЧЕНИ В КГБ, ВЕРБУВАНИ И КУПЕНИ С РУБЛИ. КОЛКО НАШИ ПОЛИТИЦИ СА ПРЕБИВАВАЛИ В МАСКВА? КОСТОВ, СТАНИШЕВ, МАЯ И ОЩЕ СТОТИНА, ДРУГИТЕ ОТСКАЧАТ САМО ДО МИТРОФАНОВА.
  • 41 Историк

    16 15 Отговор
    Радев е един най-обикновен путинист, което го прави привърженик на клон на фашизма, който си е служил с всички тези нюанси на крайната реторика - антисемитизъм, краен национализъм, етнически изолационизъм и т.н.

    Неговия речник му е селектиран от путлеристкия режим и предаден му за употреба от представители на Москва.

    Това е.
  • 42 Там е работата

    13 12 Отговор

    До коментар #25 от "Иска да каже":

    че не просперира, затънали са в огромна инфлация. Пък и Орбан вече е на страната на Украйна.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Само питам

    20 10 Отговор
    Радев коя е твоята родина майка, България или Русия?
  • 45 кой

    14 8 Отговор

    До коментар #39 от "Перо":

    Решетката на Решетников ли.
  • 46 Истината

    16 9 Отговор
    Безродник = русофил!

    Коментиран от #50

  • 47 Ами безродие си е...знамето им е виновно

    9 10 Отговор
    Защо жълтопаветния красивитет толкова роптае за ПИЛОНА?
    Ами въпроса не е ПИЛОНА... въпроса е знамето и Президента.
    Знамето... защото е българско, а не американско, украинско и най паче не е на ЛГБТИ /пед.ли/!!!
    Президента... защо той го открива, а не Кирчо или Кокорчо или Баце и Шиши или пък Евгени Минчев.
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    11 3 Отговор
    А нещо за
    ГАЗИТЕЛИТЕ НА ЗАКОНА 🤔
    240 ДУ-ПЕТА-ти вместо да изпълнят решение на Конституционния съд , в ново нарушение гласуваха правомощия , каквото право нямат, на зам. шеф ❗
    Само и само да НЕ върнат шефа на сметната палата ❗

    Това ли са Ви ОБЕДИНИТЕЛИТЕ❓❗
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Е па какво е безродник...

    8 7 Отговор
    Това си е чист и къпан жълтоп-аветен крас-авчест cъpъ-сюнг-юeл...
  • 52 Безродие е хора без роднини и деца

    1 2 Отговор
    Бивши хора невъзвращенци
    Червената аристокрация прави ергени и след ергена имота е за вечни времена
  • 53 Артилерист

    7 11 Отговор
    Ей този президент Радев, бе. Ще избоде очите на горките атлантици. Чак, как се казваше, май етимологичен беше, разбор на всяка дума му правят, бе. Ами да си изберат Гошо Острото, Барни Ръбала на юридическата мисъл, Филип Тефтерчето, кърджалийското ПКП и прочие все представителни за огруханата ни горкана...
  • 54 Плашимир

    6 3 Отговор
    Безроден е резултата от лбовните отношения между двама трансджендъри!
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 мдда

    12 8 Отговор
    Означава, че той и БКП са безродници!! Пълзяща тодор-живковщина...
  • 57 Аватар

    8 7 Отговор
    Днес и ,,Свободна Европа" се включи в кампанията срещу Радев.Няма нужда тази медия да превежда какво е искал да каже Радев.Безродник означава човек,който за лични облаги предава или продава интересите на държавата и народа към които принадлежи.Нека ЕС отново да стане съюз на свободни движение на хора и капитали,а НАТО да бъде отбранителен съюз.Може би тогава,ако се случи,ще намерите разликата между национализъм и патриотизъм.

    Коментиран от #62

  • 58 Мдаа

    14 5 Отговор
    "Полша настоява да води тази война"
    А. Хитлер 1939 г.

    "Украйна настоява да води тази война"
    Р. Радев 2023 г.
  • 59 Безродник

    7 7 Отговор
    Ами ей го бре нагледен жив пример е новият избраник за кмет на фирмата ПП-ДБ за изчистване и избелване на бай0ня и Шиши... отказал се от мама, тате и рода... отказал се от Родината от това дето е създала, от 27 мото място в света... е те това е майцепродавец, родоостъпник... абе безродник на който никой не може да разчита и който може да предаде всеки и по всяко време!!!
  • 60 Абе перко,

    15 6 Отговор

    До коментар #39 от "Перо":

    Проверяван и полиран от КГБ агента Решетникови, предложен на импексова да го номинират за пРезидент и ние лапнахме празната кукичка.
  • 61 факуса

    5 5 Отговор
    безрогие значи ес ценности иатлантизъм и цивилизационен избор
  • 62 Абе аватарчо,

    10 8 Отговор

    До коментар #57 от "Аватар":

    Не може путлерист да е български патриот, ето ти безродник.
  • 63 факуса

    2 1 Отговор

    До коментар #17 от "ДДРОнег":

    очевадно не сме
  • 64 Историк

    16 7 Отговор
    Безродие е да се кълнеш в "рузкий мир", а да искаш да живееш като европеец.
  • 65 В Бг проблем за газ няма и няма да има

    7 8 Отговор
    Явно нема страшно за Бг...няма да има енергийна криза, газ за Бг е осигурен даже и ще изнасяме....
    Цялата жълтопаветна сган щом чуе името Радев започва обилно да ПИКАЕ ГАЗ....

    Коментиран от #67, #68, #69

  • 66 Орел

    6 5 Отговор
    Пуснете нещо от Зелето, ей така, за разкош!
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 и аз

    0 0 Отговор

    До коментар #65 от "В Бг проблем за газ няма и няма да има":

    тикам на фейса ти газ с ъ.
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 ИМПИЙЧМЪНТ !

    15 8 Отговор
    ТОВА Е НАЙ ПРОСТИЯТ, АЛЧЕН И ЗЛОБЕН ПРЕЗИДЕНТ, КОЙТО СМЕ ИМАЛИ!

    Коментиран от #72

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 А на мен

    6 7 Отговор

    До коментар #4 от "Някой":

    ми идват също едни такива думи, може би още по трогателни , като видя някой неграмотен в защита на ето този каун , лика прилика сте си ! България е на това положение благодарение на такива, като вас !
  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Прав си

    8 2 Отговор

    До коментар #11 от "История с документи":

    само да добавя, че слафчо му пробута оня Алф секретарката си - завеждащата кефа на шефа .
  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 ИСТориятя

    1 4 Отговор
    Тая Печенежка омраза към всичко Българско ни я докара Византия, приютявяйки гнените от Куманите Пеученеи заради техните кражби, наадения срещу Куманите и Киевска Рус. Византия ги рзсели от София до Ниш. Като добри слуги на Османлиите, Султана избра София да бъде столица на Западната Европейска част от Османската империя. Печенегите винаги са били слуги на чужденците и сега са пак ткива. Така че не се чудете. То им е в кръвта.
  • 81 Човек

    12 7 Отговор
    Радев е руски агент и национален предател. 150 години такива като него пречат на България да се развива.
  • 82 !@№

    7 3 Отговор

    До коментар #10 от "ДОНЧО ГОРСКИЯ":

    И тези, на които не им пречи украински флаг закачен на столична община, но Български на Рожен, видиш ли незнайно защо, много ги дразни! Ами да, БЕЗРОДНИЦИ СА!
  • 83 Слава на свободният свят !

    4 6 Отговор
    Аз съм безродник, защото не тропкам хора и нямам черешово топче в двора ! Освен това не ходя по вмирисани кръчми носещи имена на села, войводи и други архаизми...
  • 84 Якото турско "съжителство"

    6 3 Отговор
    "Това ли е удачният начин да се изрази националното самочувствие;
    Защо пилонът е регистриран като преместваем обект, след като за издигането му е излят бетон;
    Откъде идват подозренията, че идеята не е точно патриотична, а просто става дума "за едни пари"."

    Има и още по съществени въпроси защо пилонът не бе издигнат по случай 100 годишнината от Освобождението на Родопите през 2012г.? Да не би за да не обидим помаците които тогава надигаха глас че тогава били окупирани и започнала асимилацията им?
    Също и защо точно на 110 годишнина от подлото нарушаване от Турция на Лондонският мирен договор и етническото прочистване на тракийските българи ние забравяме да уважим тяхната памет а честваме натъкмени годишнини и символики?
  • 85 Якото турско "съжителство"

    8 3 Отговор
    И защо лъжете - депортиране на над 300 хил. български турци в съседна Турция НИКОГА не е имало !
  • 86 За грант продавам майка си

    11 4 Отговор
    Безродие = евроатлантизъм.
    Кратко и ясно.
  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 Диамантената ръка

    6 6 Отговор
    Радев и Гешев да се събират в една партия и ще хванат субсидията...
  • 89 !!!?

    6 5 Отговор
    Съветски фанатици наричат българите безродници !!! НАРОДЕ !!!?

  • 90 !!!?

    8 5 Отговор
    Безродие е да сияеш пред шпалир от руски знамена, а с неистова злоба да наричаш българите безродници пред българския трибагреник само защото е окачен на един пилон !!!?

  • 91 даммм

    2 2 Отговор
    Още безродници.

  • 92 РАЕДЕВ ЗНАЕ КАКВО ГОВОРИ

    3 2 Отговор
    ГОВОРИ ТОВА КОЕТО НИЕ МИСЛИМ !

    Коментиран от #93, #94

  • 93 чудно е

    1 2 Отговор

    До коментар #92 от "РАЕДЕВ ЗНАЕ КАКВО ГОВОРИ":

    Кои сте вие, които "мислите" и с какво мислите
  • 94 РАЕДЕВ НЕ ЗНАЕ КАКВО ГОВОРИ

    2 0 Отговор

    До коментар #92 от "РАЕДЕВ ЗНАЕ КАКВО ГОВОРИ":

    А ТИ НЕ ЗНАЕШ КАКВО МИСЛИШ!!
  • 95 Луди българи

    2 1 Отговор
    Шибидаков пРезидент. Българи искащи да са руски роби.
  • 96 Македонеца

    1 0 Отговор
    Братя вулгари, много лесно се здадохте на москомлии, да бяхте на нас!
  • 97 Хаха

    0 0 Отговор
    Добре, че сте вие, за да ни обясните. Самоубийци
  • 98 Матей преображенски

    0 0 Отговор
    Той говори за себе си,за собственото си безродие,вместо да употребява общи приказки,без абсолютно никакво покритие,да беше взел отношение към списъка на украинския миротворец,в който били редица български журналисти и общественици,да вземе мерки да ги защити.И да озапти военния министър,който е заграбил цялата власт и върши големи пакости.Да беше поставил въпроса за оставка на това продажно правителство и капитулантско.С невежата си политика на опортюнизъм и сътрудничество към украинските терористи,българския народ нищо добро не го чака.