Last news in Fakti

21 Юли, 2023 09:01 4 238 9

Как спасиха наранено със стрела око? Проф. Александър Оскар пред ФАКТИ

  • алексадър-
  • оскар-
  • офталмолог-
  • дете-
  • стрела-
  • зрение-
  • операция

Сега най-важното е да успеем да направим така, че детето да има нормален комфорт на живот, казва офталмологът

Как спасиха наранено със стрела око? Проф. Александър Оскар пред ФАКТИ - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Лекари от „Александровска болница“ успяха да извадят стрела от окото на дете и да спасят зрението му след сложна операция. На 15 юли 12-годишната Теодора от Габрово е приета по спешност в Клиниката по очни болести със сериозна травма. Какво е било, какво са направил и какво ще се случва… Пред ФАКТИ говори проф. Александър Оскар, ръководител на очната клиника в болницата.

- Проф. Оскар, имахте преди дни интересен пациент – става въпрос за момиче, което е наранило окото си със стрела от лък. Успяхте да спасите окото на 12-годишното момиченце от Габрово. В какво състояние дойде то, какво трябваше да направите?
- Познати от Габрово ми се обадиха още същия ден за въпросното дете, което през деня си е наранило окото със стрела. Само се е наранило, а не го е ударил друго дете. Колегите в Габрово са оказали първична помощ, но след това са го насочили към нас – в „Александровска болница“, тъй като ние сме единствената специализирана детска очна клиника в цялата страна. Детето постъпи при нас обработено и направихме подготовка за хирургичната интервенция, тъй като при децата такива операции се осъществяват под обща анестезия. Но преди да се направи обща анестезия, е необходимо провеждането на редица изследвания. Самата хирургична интервенция бе осъществена от доцент Здравков, който е нашият водещ специалист при операция на преден сегмент на окото. Специалистът прекрати отпуската си, за да бъде рано сутринта миналата неделя в болницата. Също така искам да благодаря и на доцент Атанасова, колега анестезиолог, която също се отзова за тази хирургична интервенция. Операцията беше осъществена навреме, защото детето имаше много тежка травма на роговицата. Буквално раната бе от единия до другия край. Имаше и пролабиране на вътреочни тъкани, което крие риск не само за нараненото око, а и риск от засягане на здравото око. Говоря за т.н. офталмия симпатика - възпаление на здравото око. Затова трябва своевременно да се обработват тези травми. Целта е да запазим не само травмираното око, но и да предпазим здравото.

- Как се е стигнало до инцидента?
- Детето си е играело и се е самонаранило.

- Това не е типичен инцидент, защото става въпрос за стрела от лък…
- В практиката си съм срещал много и различни чисто механически наранявания, но това ме накара да обърна внимание на родителите, говоря по принцип, защото написах и пост, че трябва да са много внимателни с какви предмети си играят децата. Принципно гледаме да няма около децата малки предмети, които да погълнат, и някак си пропускаме острите предмети, които също крият рискове. Имал съм в практиката си наранено око при игра с пръчки, след като дете е ударено в главата и причинява необратима травма на зрителния нерв, наранено око при игра с вилица… Просто като родители трябва да сме много внимателни. В този смисъл носенето на очила е една естествена защита, независимо дали детето има нужда от очила.

- Нараняването на окото е било сериозно. Каква е прогнозата…
- В момента може да се каже, че се възвръща зрението на това наранено око. Нашата цел е да постигнем такава зрителна функция, която да позволява на детето да има нормално качество на живот. Трябва да минат няколко дни, за да видим как се възстановяване зрението, и тогава ще можем да имаме някаква ориентировъчна представа. При всички положения, зрението няма да бъде такова, каквото е било преди травмата.

- Още манипулации ще се налагат ли?
- Със сигурност. На първо място ще има хирургична интервенция за отстраняването на помътнената вътреочна леща (катаракта) или т.н. перде, което се образува вследствие на травмата. Най-вероятно след години ще се наложи и трансплантация на нова роговица - да се направи кератопластика, но това ще е във времето напред. Сега най-важното е да успеем да направим така, че детето да има нормален комфорт на живот.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Глупаци

    9 19 Отговор
    Я да кажат Цончо и Костя какво направиха за децата, освен че им купиха апартаменти за по 200хил. Евро.

    Коментиран от #2

  • 2 Глупак си ти или Чи-фу

    12 7 Отговор

    До коментар #1 от "Глупаци":

    -тин!Очевадно е
  • 3 един

    17 0 Отговор
    Дано зрението на детето да се възстанови!
  • 4 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    12 0 Отговор
    Кураж и Късмет на Детето дано Възтановят и излкуват Зрението на Детето
  • 5 Точен

    1 1 Отговор
    Барабар Петко /Оскар/ с мъжете.
  • 6 Защо

    3 0 Отговор
    не поканите за интервю д-р Здравков? Той е оперирал детето, той битрябвало да говори. Здравков е талантлив хирург. Да е жив и здрав!
  • 7 Сталин

    2 0 Отговор
    А това дете от чифутската раса ли е било
  • 8 🇺🇸🇮🇱🇬🇧🏳️‍🌈🚾

    1 0 Отговор
    Сороското жълтеникаво еврейско сайтче прави безплатна реклама на Александър Оскар-хазарина мразещ България и оглавяващ еврейската анти българска организация шалом.
  • 9 Браво

    1 0 Отговор
    Професионалисти за пример !