Last news in Fakti
  Тема: Украйна

15 Август, 2023 23:00 1 918 29

"Лягаме си и се надяваме на сутринта таванът още да е там"

  • украйна-
  • военни престъпления-
  • цивилни жертви-
  • русия-
  • война-
  • страх-
  • харков-
  • северна салтовка

Северна Салтовка е най-пострадалият от руските бомбардировки квартал на Харков

"Лягаме си и се надяваме на сутринта таванът още да е там" - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Да се намери дори една оцеляла сграда в квартал Северна Салтовка в Харков е почти невъзможна задача. Буквално всяка сграда носи следи от войната на Русия срещу Украйна. Има сгради с разрушени един или два етажа, на други липсва цял вход. Въпреки това сред руините на някога мирната Северна Салтовка все още има живот. Например пред блоковете можете да срещнете доста местни жители: те седят на пейки и обсъждат новините от фронта, хранят котки и кучета и с радост посрещат журналисти, които, както казват те, все по-рядко посещават този квартал на Харков.

Палатката като временен подслон

Светлана Орехова седи на пейка до една от пострадалите сгради. Тя живее в Северна Салтовка от повече от 30 години, има две деца, а доскоро се е радвала и на мечтания си дом. Сега временният подслон на жената е палатка, в която спи заедно със съпруга и сина си. Жилището на семейство Орехови е разрушено от руски снаряд, който попада в сградата на 5 април 2022 г. - две от трите му стаи са изгорели.

Сега домът на семейството буквално се разпада. Въпреки това те на свой риск прекарват по няколко часа на ден в апартамента, където съхраняват вещите си и приготвят храна. През нощта семейството задължително се премества в палатка, защото се страхува да спи в апартамента. "През деня можем да видим дали таванът не се срутва, не се клати или нещо не пада. Искам да кажа, че можем да го забележим и да излезем, да избягаме, но през нощта нямаш контрол. Лежиш, отваряш очи и гледаш дали таванът все още е там. Щом се стопли, отидохме да живеем в палатката", казва жената.

Не всички щети се отстраняват

Апартаментът на Светлана Орехова се възстановява за сметка на града. Но само частично, оплаква се тя. Това включва двете изгорели стаи. Жената показва пукнатини по тавана, които строителите са отказали да поправят. "Казаха, че няма да го направят, защото нямат такова нещо в плана. В плана са включени само две от стаите. Също така отказаха да ремонтират спалнята и кухнята. Съжалявам, но как може да се ремонтира така апартамент? Две стаи, в които всичко е напукано, се преустройват, а другата нямало нужда да се преустройва? Как е възможно това?", казва Светлана през сълзи. Тези и много други въпроси жителката на Харков се опитва да зададе на местните власти в продължение на почти година, но, както казва тя, всички те все още остават без отговор.

Подобни истории от Северна Салтовка има безброй. Почти година и половина след руската инвазия, мястото все още е квартал-призрак. Колко от разрушените къщи ще бъдат ремонтирани не е известно. Не се знае и колко време ще продължи възстановяването.

Домът на Татяна също е пострадал при руските атаки. Тя е пенсионерка, която няма нито роднини, при които да се премести временно, нито възможност да се евакуира в друг град или държава. Вече повече от година тя живее в родната си Северна Салтовка и чака къщата ѝ да бъде ремонтирана. "Обещаха ни да възстановят всичко, кранът работи, дори подове са поставени, но основните комуникации още не са свързани, защото няма финансиране. Молим за помощ за обитателите на нашата сграда, защото това е втората зима. Нямаме прозорци, отоплението не работи, нямаме вода, а половината блок е без газ", казва Татяна. Тоест сега в сградата, в която вече са се завърнали повече от десет семейства, има само електричество.

Няма пари за ремонти

Местните власти не съобщават каква ще бъде съдбата на пострадалите къщи в Северна Салтовка. Обясняват, че са нужни редица проверки на всички сгради. Повечето от тях отнемат между 90 и цели 120 дни. "Този процес няма как да е бърз. Преди началото на войната никой тук не знаеше как се реставрира сграда, която е била ударена от ракета или мина", обяснява Евгений Пасенов, заместник-директор на Департамента по жилищно строителство и комунални услуги.

Въпреки това, дори и ремонтните дейности да са започнали, няма гаранция, че те ще приключат скоро. От общината обясняват, че това се дължи на липсата на средства, тъй като мащабът на щетите и финансовите възможности са несъразмерни. "Според нашите изчисления, ако сградите се възстановяват само със средства от градския бюджет, това ще отнеме десетилетия. Обемът на щетите и загубите достига девет милиарда долара. Но Харков изобщо никога не е разполагал с такъв бюджет, дори не е разполагал с 10 процента от тази сума", казва Евгений Пасенов.

В момента в града са възстановени около двеста сгради. Общият брой на пострадалите къщи е около пет хиляди. Не е ясно с какви темпове ще продължи реставрацията. Местните власти вече са получили една субсидия от Киев, с която са възстановени около 15 жилищни сгради, поликлиника, училища и детски градини.

Ремонт за своя сметка

При тези обстоятелства жителите на Северна Салтовка се опасяват, че ще трябва да чакат с години, за да бъдат възстановени домовете им. Затова хората вече започват ремонти за своя сметка. Например собственикът на четиристаен апартамент в един от жилищните блокове, Андрей Дяков, е започнал да ремонтира постепенно жилището си още преди година. Мъжът решил да не чака помощ от държавата. "Сумата за реставрация няма да компенсира всички ремонти, които трябва да се направят. Сигурен съм в това на 100 процента", обяснява той.

По-голямата част от жителите на Северна Салтовка обаче са пенсионери, които нямат възможност да възстановят домовете си за своя сметка. Светлана Орехова живее с една пенсия. Затова тя вече се подготвя да посрещне есента... в палатка.

Автор: Марина Барба


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Скоро

    33 7 Отговор
    Като си лягате в Берлин , ще се надявате , Берлин още да е там!
  • 2 ........

    37 9 Отговор
    Да питат защо Зеления Гаргамел е нарушавал Минските споразумения и 8 г. са стреляли по Донбас.

    Коментиран от #6

  • 3 Чайник

    24 6 Отговор
    А бЕлото на тавана ли е още ?

    Коментиран от #7

  • 4 Иван

    8 24 Отговор
    Това е руският мир и руското освобождение...

    Коментиран от #13

  • 5 Госあ

    9 19 Отговор
    Никои не ги иска обаче те асвабаждават.
  • 6 ХА ХА

    8 7 Отговор

    До коментар #2 от "........":

    По добре гледай да си направиш канафката да ти е удобна и гледай да е близо до контей нера та да си първи на него.
  • 7 ХА ХА

    2 7 Отговор

    До коментар #3 от "Чайник":

    Кво те интересува, да не би да имаш пари?
  • 8 Ех, че хубавооо

    20 4 Отговор
    Най важното е да се бранят интересите на сем. Байдън! На никой не му пука ще ви падне ли тавана на главите! Единствено бомбардировките ще ви помогнат!
  • 9 Калпазанин

    13 4 Отговор
    Направо ме просълзихтр, дз. Незнам как ще заспя толкова се разчувствах от глупостите ви. Не разбрахте ли че срока ви годност изтече
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Къде са ПОМОЩИТЕ от САЩ и гов- НАТО ?

    9 2 Отговор
    Или отново Афганистански СЮЖЕТ : " Хип! Хип ! ХЮРЕЙ , самолет и гоу а уей ! РЪН а УЕЙ иф Ю уант ту СУРВАЙВ !" Хип ! Хип ! На, на на ,на ГУУУД БАЙ !
  • 12 Последната военна победа на САЩ е II СВ.

    9 3 Отговор
    Защото РУСИЯ пое главнато роля ! От та нататък САЩ нямат никакви ВОЕННИ ПОСТИЖЕНИЯ , освен пастирите , чобаните и сватбите на афганистанците.
  • 13 НЕ на войната!

    4 3 Отговор

    До коментар #4 от "Иван":

    По-скоро това е украинската декомунизация. За съжаление такова е красивото лице на войната. Разрушения и смърт - за обикновените хора, и несметни богатства за подпалвачите й. Горките украинци. Апапите и мафиотите, хитреците и използвачите живеят царски по нашето лайноморие, както и в милостивите европейски страни, а черноработниците мрат в окопите и в палатките...Това ни чака, продажните ни политици са готови да жертват българите и България за собствените си жалки търбуси.
  • 14 бай Даньо

    5 3 Отговор
    Мъ как ве нали украинците го спасиха Харков!?
  • 15 ГНОЙНИКЪТ У краина загуби КУПЯНСК

    7 2 Отговор
    И Клесчэвка ! Хип ! Хип ! Украина настъпва НО НА ЗАПАД ! Кръгом и НАПРЕД !
  • 16 ЗАЩО отново е обвинен ТРАМП ?

    6 3 Отговор
    За да го отстранят от президентската КАМПАНИЯ .А това може да ВЗРИВИ П.ИВЪРЖЕНИЦИТЕ му и се стигне до ГРАЖДАНСКИ КОНФЛИКТ ,чрез който ВИНАТА за раз адането на ЩАТИТЕ на отделни райони ще се ИЗПОЛЗВА като причина за РАЗРУХАТА в страната. По този нин БАНКЕРИТЕ довели страната до БАНКРУТ излизат НЕЗАБЕ
    ЯЗАНО и НЕВИННИ ! А на.ада ще се млати до изтощаване по мужду си в тъ.сене КЪДЕ Е ЧЕРЕН ПЕТЪР ! Също както и у нас - ходим на Избори а в СЪЩНОСТ Избора е СЪЩИЯТ ! Един и същ ! Ние търсим в тъмна стая Черна Котка а в същност в стаята ТАКАВА КОТКА Н Я М А ! Но ние ходим на Избори и "зяпаме " бълвочите по телевизията ! Телета ли сме, овци ли сме или ГОВЕДА ?! СВЕТА се РАЗПАТА а ние се залъгваме с надеждата че ще ВАНЕМ ЧЕРНАТА КОТКА именно на Запад който ЗАГИВА ! !
  • 17 ВОЙНАТА е НЕИЗБЕЖНА !

    8 1 Отговор
    САЩ не сломи ли Русия и Китай - ЗАГИВА ! САЩ залага на войната с ураинците срещу Русия - всичко " ВА БАНК" - или Всичко или КРАХ ! САЩ не могат да си позволят открито да се ИЗТЪПАНЯТ на фронта с Русия , защото няма ВЪЗМОЖНОСТИ . К.ИЗАТА е СКОВАЛА целият ЗАПАД и укрите са последната им НАДЕЖДА ! Но пък ТЯ там също я няма !
  • 18 ВОЙНАТА ще покаже ИСТИНАТА !

    6 4 Отговор
    И ще ЛИКВИДИРА ЗАРАЗАТА на КРИМИНА
    НИЯТ КАПИТАЛИЗЪМ ! Рано или късно КОЧ МАНЬОВЪРА трябваше да се проведе и ГОСПОД БОГ да се произнесе ! СЛАВА РОССИИ !
  • 19 ГЛОБАЛИСТИТЕ ще взривят СВЕТОВЕН ХАОС

    6 3 Отговор
    На ЗАПАД и той ще е НЕВИЖДАН до сега !
  • 20 Така така -

    7 3 Отговор
    Много добре че немощете да нункате , да видите кон боб яде ли . Мрете и и очаквайте благоденствие от запада след войната която никога няма да спечелите нещастни окраински изчадия .

    Коментиран от #27

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Що бе

    3 0 Отговор
    Нали щяхте да гоните рускоговорящите от Украйна...сега защо плачете

    Коментиран от #28

  • 27 Какви ги

    0 1 Отговор

    До коментар #20 от "Така така -":

    плещиш, нали руснаците по цивилни обекти не стреляли, вардели украинското население иначе щяли да ги премажат досега за 3 дни. За тях победата е да изгонят руснаците от родината си до границите от 1991г., а не да маршируват по червения площад.
  • 28 Никой не ги е

    0 2 Отговор

    До коментар #26 от "Що бе":

    гонил, накараха ги да научат украински, но руснаците не желаеха. Искаха да са в русия, но без да напускат къщите си. Нашите турци как знаят български хем сме им били роби 500г.
  • 29 Матей преображенски

    0 0 Отговор
    Какво се сърдят на Русия,която се брани от укро-фашистката сган,да бяха смъкнали зеленски и да сложат някой сговорчив и про-руски настроен,тогава може и да им се размине,превземането на киев и това на райхстага мало не покажется.