Last news in Fakti

10 Декември, 2013 11:18 1 136 0

ЧЕЗ ще адаптира бизнеса си към икономическата и регулаторна среда

  • чез-
  • адаптира-
  • бизнеса-
  • икономическата-
  • регулаторна-
  • среда-
  • българия

Ще минимизираме отражението на инвестициите в крайната цена на електроенергията

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

,Интервю с Петър Докладал, регионален мениджър на ЧЕЗ за България

Г-н Докладал, как се отразяват променените условия на регулаторната среда на компаниите от Групата на ЧЕЗ в България?

В тази ситуация компаниите на ЧЕЗ в България са изправени пред единствения възможен избор, подобно на много други компании. Те трябва да адаптират бизнеса си и да търсят допълнителни възможности да намалят разходите си. Затова и започнахме да подготвяме проект за приспособяване не само към регулаторната среда, но и към общата икономическа ситуация в страната. Тази година цената на електроенергията беше намалена два пъти средно със 7,17% от 5 март 2013 г. и с 4,54% от 1 август 2013 г., а делът на компанията в цената падна от 9%  в края на февруари до 2,49% от 1 август 2013 г. За нас е предизвикателство при така създадените условия да продължим да работим в полза на клиента и да се стремим към европейско качество на електрозахранването.

Какво ще представлява този нов проект?

Основна насока на проекта е извършването на преглед на дейността на всички компании на ЧЕЗ в България в посока търсене на възможности за намаляване на разходите. Ще анализираме дали можем да ограничим използваните ресурси, без да нарушаваме нормалната работа на дружествата. Проектните екипи правят анализ на възможните мерки и подготвят планове за въвеждането им. На тази база ще бъдат определени конкретните мерки, които ще приложим в рамките на програмата за бизнес адаптация.

Ще намалите ли инвестициите в мрежата?

Досега ЧЕЗ винаги е предлагала по-високи инвестиции в мрежата и обслужването, а ДКЕВР в последствие винаги е одобрявал по-ниска стойност. С последните регулаторни промени подходът е променен. Дружеството първо трябва да извърши инвестициите, а чак след това регулаторът ще решава дали да ги одобри. На база на направените вече инвестиции ще се определя и цената на електроенергията за следващия период. Намаляването на цената на електроенергията на два пъти през тази година е ясен сигнал, че ограничаването на натиска върху цените е приоритет в настоящите условия на българския пазар. Съзнаваме, че в тежката ситуация, в която се намира енергетиката на страната, всички на пазара трябва да поемат негативи. Затова ще вземем мерки, за да намалим натиска на нашите инвестиции върху цената на електроенергията занапред. Категорично ще продължим да изпълняваме стриктно всички свои лицензионни задължения, но същевременно ще адаптираме размера на инвестициите, които правим, така, че да минимизираме отражението им в крайната цена на електроенергията.

В какви други аспекти ще работите в рамките на проекта за адаптация?

Като компания, която работи по прозрачен начин и стриктно  спазва законите на страната, ЧЕЗ поддържа постоянен диалог с регулатора и отговорните институции и уважава техните забележки и препоръки. С програмата си за бизнес адаптация компанията ще се съобразим с препоръките на институциите. Важен аспект в нея е намаляването на „споделените дейности” между двете лицензирани компании и ЧЕЗ България. Тази промяна вече е в ход. Договорите за предоставяне („споделяне”) на услуги са призната и наложила се практика в Европа и света, определена като Bestpractice (най-добра практика) за ефективно управление на ресурси. С договорите за „споделяне” на услуги ЧЕЗ не е нарушила законите на страната и не е ощетила клиентите си. Въпреки това компанията предприе действия, за да се съобрази с отправените в началото на 2013 г. от ДКЕВР и АДФИ забележки по отношение на практиката за възлагане на услуги между компаниите на ЧЕЗ в България. Доставките на всички основни услуги и материали вече ще се извършват директно от ЧЕЗ Разпределение, а ЧЕЗ България ще се занимава само с организирането, администрацията и логистиката на процедурите за обществени поръчки. Другите дейности, които са общи за всички дружества на ЧЕЗ в страната ще продължат да се предоставят централизирано от "ЧЕЗ България" ЕАД., тъй като от икономическа гледна точка е логично отделните дружества да нямат отделни звена. Такива дейности са счетоводство и контрол, управление на човешки ресурси, регулаторен мениджмънт, управление на неенергийни активи, връзки с обществеността и обслужване на потребители. ЧЕЗ Разпределение вече директно сключва договори с доставчиците за всички стратегически основни услуги и материали, необходими за дейността й, след провеждане на обществени поръчки. От март до октомври 2013 г. компанията е  провела общо над 100 обществени поръчки за строително монтажни работи, услуги и доставки на материали. Петнайсет от тях са приключили или са пред подписване на договор с избрания изпълнител.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА