Last news in Fakti

11 Януари, 2024 08:57 5 621 23

„Майчин дом" и „вълшебната“ пациентка, която качва 51 кг на хартия?

  • майчин дом-
  • роботизирана хирургия-
  • пациент-
  • телесна маса

Сигналът е изпратен до НЗОК, а отговорът е…  

„Майчин дом" и „вълшебната“ пациентка, която качва 51 кг на хартия? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Какво се е случвало в болница „Майчин дом“ е тема в медиите от доста време. Но явно министрите на здравеопазването са достатъчно заети с други важни дела, за да обърнат внимание на болницата. Вече чухме от министър Хинков, че там всичко било на лична основа и за пари. Та, на който не му харесва – да си ходи. Лесно решение, като да се каже нещо за пред медиите.

До ФАКТИ стигна сигнал, който е както притеснителен, така и онагледяващ как се прави медицина у нас. Важно е да отбележим, че същият сигнал е подаден до Националната здравноосигурителна каса. Дали е работено в полза на пациента, дали е в полза на болницата… Принципно всяко лечение трябва да в полза на пациента, това е работата на лекаря, но ако може и да е в полза на болницата – разбирай финансово, защо не.

И какво четем в сигнала:
В СБАЛАГ „Майчин дом" ЕАД е въведена роботизираната хирургична система „Da Vinci“. Съгласно 1.4.2.3. на клинична пътека № 168 „Асистирана с робот гинекологична хирургия при злокачествени заболявания" се осъществява диагностика и лечение и при „други злокачествени и доброкачествени тумори на женските полови органи, придружени с индекс на телесна маса (ИТМ) над 35.

Какво е индекс на телесна маса и как се изчислява

Когато човек има нормално тегло, ИТМ е между 18.5 и 25. Когато говорим за наднормено тегло - ИТМ е над 25. Когато говорим за затлъстяване в различните си степени - ИТМ е над 30. Когато говорим за поднормено тегло – ИТМ е под 18.5. ИТМ се определя като се съпостави ръст и килограми.
При ръст от 173 см и тегло 64 кг – ИТМ е 21,4.
Когато се отбележи ИТМ 35, това означава затлъстяване и то доста.

На 22.05.2023 г. в СБАЛАГ „Майчин дом" ЕАД е оперирана пациентка (имената ще ги спестим, защото не това е важното) с Из № 4737/18.05.2023 г. Данните от оперативния протокол са както следва:
Диагноза: Kysta ovarii sinistra. Uterus myomatosus
Оперативна интервенция: TRAH cum adnexibus bilateralis. Sutura vesicae urinariae Debridement.

Какво се е случило
На листа за предоперативна анестезиологична консултация и преценка, пациентката собственоръчно е посочила с ръст 173 см. и тегло 64 кг. Същите данни за ръст са отразени в края на същия документ, в Доклада от клиничния преглед и подготовка за анестезия. На самия Анестезиологичен лист данните за пациентката отново са ръст 173 см. и тегло 64 кг.

Независимо от посочените данни за тегло и ръст, включително от самата пациентка, на Декларацията за информирано съгласие на пациента за оперативни процедури и болнично лечение по клинична пътека №№ 168, данните претърпяват кардинална промяна и вече са, както следва: ръст 173 см. и тегло 115 кг., ИТМ 38,4.

И то с огромна разлика (51 кг.) в отразяването на теглото на пациента. Така отразената значителна промяна в теглото на пациента е особено смутителна, предвид обстоятелството, че именно телесното тегло е показанието за извършена роботизирана, а не конвенционална хирургия. Видно от 1.4.2.3. на клинична пътека № 168 извършването на роботизирана хирургия се допуска при пациенти с телесната маса над 35. Тоест, в конкретния случай промяната на показанията за теглото на пациентката са единственото обстоятелство, послужило за оправдаване на извършването на роботизираната хирургия.

Какво следва от промяната на теглото и защо тя е важен фактор

Ако пациентката тежи 64 кг, както тя самата е отбелязала, тогава НЕ СЕ НАЛАГА роботизирана хирургия. А това означава, че се минава по клинична пътека, за която НЗОК плаща 1500 лева. Когато пациентката е 115 кг, както е отбелязано по „някаква причина“, се преминава към роботизирана хирургия, която НЗОК заплаща с 8020 лева...

От НЗОК имат становище по въпроса. Те първо отговарят на подателя, че няма да му отговорят, защото той вече не е на работа в „Майчин дом“. Но след това НЗОК изпраща Протокол от проверка на НЗОК за НЕОСНОВАТЕЛНО получени суми № РД – 25 – 490 – 2/06.07.2023 г., а констатацията е, че разликата в заплащането трябва да бъде възстановена. Болницата обжалва. Остава въпросът дали това е единичен случай…


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 29 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мошениците

    64 2 Отговор
    Те вече не се крият...

    Коментиран от #19

  • 2 др Гей Билтс

    47 0 Отговор
    В Ковид отделенията за уморен пациент с наднормено тегло, сумите са стигали над 30000лв
  • 3 Това е така наречената пътечна медицина

    60 5 Отговор
    И не ги винете лекарите щото те са просто едни играчи в игра, правилата на коята бяха измислени от политиците преди години.
    И никой от власт-имащите няма интерес правилата да бъдат променени, здравеопазването реформирано и пациентът да е по-добре.

    Коментиран от #6, #8

  • 4 Мафията в бели престилки

    57 1 Отговор
    А колко ли е платила лично на Докторите тази Пациентка е друг въпрос, защото в БГ е обществена тайна, че всяка услуга или лечение се плаща и от пациентите?Но това се толерира от управниците ни години наред в Демокрацията.Когато започнат проверки на имотното състояние на български доктори свалящи по пет кожи на пациенти, тогава чак ще се сложат нещата в ред и хазната понапълни с конфискувани средства.
    За това бягат болничните сестри на запад, защото шефовете по болници и поликлиники прибират пая, а те увиват на мизерните месечни подаяния.
    Румънците за една година увеличиха петорно заплатите в държавния сектор, което оказа абсолютно влияние в много сектори от икономиката и спряха изтичането на квалифициран персонал.
    Държавната администрация е раздута и изяжда пари за заплати в болници и учебни заведения.На всеки клон във всяко учреждение на един държавен служител извършващ положителен труд са кацнали по девет роднини и приятели - нищоправци на държавна заплата.Плетат си плетки и си цъкат на телефоните.Асен Василев да си опича акъла овреме!
  • 5 фАНТОМасс

    46 0 Отговор
    Медицината се превърна в търговия ! Лекарите се регистрират като търговци по търговския закон ! Тежко му на този , който трябва да плаща !
  • 6 Слави

    51 2 Отговор

    До коментар #3 от "Това е така наречената пътечна медицина":

    На Костов отрочето е здравната система. Той създаде НЗОК и превърна всички клиники във фирми. Да са му честити печалбите!
  • 7 хихи®

    48 0 Отговор
    ""Остава въпросът дали това е единичен случай…""

    Масов е Масов е

    и Кашата е забъркана в Парламента от депутатите??!! поради незнание или под давление

    Питайте как е в Германия, Франция или Великобритания и го направета като тях??

    И питайте колко е средната продължителност на живота при тях и колко е при нас...! и защо?
  • 8 не точно

    48 2 Отговор

    До коментар #3 от "Това е така наречената пътечна медицина":

    Няма как да не виним лекарите, въпреки че не те са създали порочната система, която съсипа здравеопазването. Все пак именно лекарите чрез измами източват здравната каса, с което намаляват възможността качествено да бъдат лекувани повече българи. Именно лекарите правят ненужни, а дори и вредни манипулации, за повече пари. Пак същите работят с различни фармацевтични компании, от които вземат пари, за да изписват скъпи и често ненужни лекарства. Пак лекарите плашат пациентите със страшни диагнози, за да ги лекуват срещу много пари. Да откриеш компетентен и почтен лекар, който има чувство за достатъчност, днес е почти невъзможно.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 ПОЛИТИКАТА

    6 0 Отговор
    НЕ.И.ЗА.НЕЗНАЕЩИ.И
    ЛАИЦИ
  • 11 българин

    23 2 Отговор
    мафия и корупция в всички болници но си плащат и никой ни чул ни видял кервана си върви и кучето си лай
  • 12 Едва ли има човек

    24 0 Отговор
    Който да не знае поне един два случая на далавери от мафията на белите якички
  • 13 еалиста

    29 1 Отговор
    Оставете болниците ,те са продукт на политиците!!! Поредната измама за детска болница, чакайте след пет години, до тогава няма да останат млади хора и деца в тази скапана, корумпирана държава!!! Ще хвърлят милиони за да оправдават кражбите тези негодници от сглобката, дано народа се пробуди и ги изгони от топлите и високоплатени кресла !!
  • 14 хихи®

    26 1 Отговор
    Националната детска болница е предизборна дъвка за електората. Като се зададат избори и започват да я дъвчат. Преди време такава дъвка беше "лекар във всяко училище" но лекарите свършиха и сега дъвчат болницата..

    Коментиран от #20

  • 15 Дойде време

    28 0 Отговор
    Факти да открият топлата вода. Това си е абсолютно нормална практика от години - надписване на процедури, които не са извършени. Само който не е лежал в болница той не знае. Ако Факти знаеха какво става по частните болници изобщо нямаше да пишат за този случай, ама нали требе да информират .....

    Коментиран от #16

  • 16 хихи®

    18 1 Отговор

    До коментар #15 от "Дойде време":

    Няма разлика частни държавни
    А в държавните Държавата(от нашите данъци) им копува техника, после те работят като търговски дружества. Редно е да има отспъпка за данъкоплатците...
    не е смешно
  • 17 безумие

    17 0 Отговор
    Накъдето и да погледнеш, в която и сфера да надникнеш, ще откриеш, че са измислени десетки и десетки схеми и схемички, чрез които ни ограбват. И няма край, и няма изход. "Кучетата си лаят, а керванът си върви". Народът все повече обеднява, все по-често няма достъп до качествени услуги, а банковите сметки на манипулаторите "пращят" от здраве. Къде са регулаторите, къде са хилядите проверяващи във всяка област, къде са отговорните ?!!! Там са - на едни топли, уютни и добре заплатени местенца, седят и се правят, че работят.
  • 18 Доган, Бидон и Шолц

    14 0 Отговор
    Стига сте обсъждали конкретни случаи.
    Когато си роб със 70% общо данък, нямаш свое правителство, суверинитет, икономика и армия. На всичкото отгоре сме роби в периферията на империята.
    Ще те крадат,ще те мислят на абориген без права и всички други последствия.
    Освен това плавно,но славно всичко ще се влошава.
    Плавно става за да успяваме на свикваме.
    Успех!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Варна

    8 1 Отговор
    Във Варненския майчин дом умориха здраво родено дете ,от некъдърност
  • 22 Никой

    3 0 Отговор
    Видите ли оправданието Тя мафията на белите престилки не била виновна ами политиците. Т.е. дона на мафията заповядва , мафиота върши престъплението,отговорен само дона. Аре, да ви имам извратената медицинска логика !
  • 23 Без име

    6 0 Отговор
    Във всички болници яко се лъже фалшифицира и се точи НЗОК!