Last news in Fakti

19 Февруари, 2024 23:01 3 339 37

Започна голямото предизборно прегрупиране. Какво се вижда?

  • герб-
  • пп-дб-
  • георги лозанов-
  • бсп-
  • русия-
  • бойко борисов-
  • румен радев-
  • дпс-
  • прегрупиране-
  • възраждане

"Възраждане" очевидно се проваля, а БСП в момента е алтернатива на самата себе си. За смяна на курса на следващите избори Москва може да разчита само на Радев.

Започна голямото предизборно прегрупиране. Какво се вижда? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Георги Лозанов:

След известно затишие отново настойчиво се заговори за партия на президента. И дори неговите приближени вече не отричат създаването ѝ, въпреки очевидния конфликт на интереси, но се придържат към обтекаеми формулировки от типа „българите се нуждаят от политическа алтернатива“. Алтернатива на какво? На евроатлантическата ни ориентация, разбира се, и на партиите, които я подкрепят, макар че и на това още не му е дошло времето да бъде признато открито.

Москва е изнервена

Обстоятелството, че президентската партия пак излезе на дневен ред след резултатите от местните избори и особено след започналото демонтиране на Паметника на съветската армия, навежда на мисълта, че покровителите от Москва не са доволни от „Възраждане“ и искат да им отнемат ролята на главно руско прокси. Явно Костадинов е обещавал друго – да има мощна електорална подкрепа и косъм да не падне от главата на войника с шмайзера, а както е тръгнало, и Альоша може да се озове в музея. Слаба работа на българските другари и то на фона на настъплението на Путин в Украйна и разколебаната подкрепа на САЩ за Зеленски в очакване Тръмп да се върне в Белия дом. Явно Москва е гневна на София, където ѝ е нужен нов играч – не толкова шумен, за да обере гласовете и на разочарованите от „сглобката“, и много по-ловък в двойната политическа игра. А не като Костадинов, на когото двойната му игра стига само до подкупващо клипче в социалните мрежи, в което казва на въображаем събеседник: „Виж сега, само ще ти обясня нещо приятелю руснак, за мен България е най-великата държава, българският национален интерес е над всичко!“. След което - вместо да съска сърдито както друг път - се „прави на сладурче“ и се усмихва чаровно.

БСП пък съвсем не става за алтернатива, защото в момента тя е главно алтернатива на самата себе си. Така че на следващите избори Москва може да разчита само на пилота, ако той спечели достатъчно.

Силите се прегрупират

Въобще в тази част на политическия спектър, където са „Възраждане“, БСП и президента (със или без своя партия) върви прегрупиране на силите с цел на изборите да нанесат решаващ удар на другата част на спектъра, където са ПП/ДБ, ГЕРБ/СДС и ДПС. Там също прегрупирането на силите не спира, но то е главно с цел надмощие помежду им и все повече в полза на ГЕРБ/СДС, откакто ПП/ДБ са в „сглобка“ с тях. Веднъж, защото на ПП/ДБ е „първородният грях“ – те получиха подкрепа не за друго, а за да променят, заради високия корупционен риск и наследения от ГЕРБ управленчески модел, но се съгласиха да управляват заедно в защита на евроатлантическата ориентация на страната. Компромис, който може да бъде разбран, но не може да бъде забравен.

И втори път, защото с добър тренинг в публичната комуникация, ГЕРБ успяха постепенно да прехвърлят натрупаните с годините подозрения към тях самите върху ПП/ДБ. Бойко Борисов вече дори им държи сметка за рушвети „за по 500-600 милиона“, но едва ли, за да предизвика проверка от компетентните органи, а по-скоро за назидание – да видят на него какво му е било и да си мълчат занапред.

Същевременно покрай дерогацията за Лукойл, ПП/ДБ бяха обвинени – ни повече, ни по-малко - че работят за Путин, а правоверните евроатлантици в сглобката били ГЕРБ/СДС със специалното участие на Делян Пеевски. Зад разправиите сега около поста на външния министър след ротацията личи намерението ПП/ДБ да бъдат изместени в бъдещия диалог с евроатлантическите партньори. Докъде обаче те могат да отстъпват и откъде влизат в зоната на собственото си изчезване, за да останат в евроатлантическата ниша само ГЕРБ/СДС и ДПС? Отговорът може да бъде намерен по формулата Х=А:YxZ.

За евроинтеграцията и компромисите

Откакто ПП/ДБ са в сглобката, подкрепата им (X) е равна на разширяването на евроинтеграцията ни (A), делено на компромисите, направени към ГЕРБ (Y), умножени по евроатлантическата любов на Пеевски (Z). Пеевски, дори да е полезен на моменти, е под чертата във формулата - и то като множител, защото се е превърнал в олицетворение на практики, които са в разрез със задължителното за евроатлантизма върховенство на закона. И като такъв е санкциониран тъкмо от евроатлантическите ни партньори по закона „Магнитски“. Така че, ако той действително обича евроатлантиците в парламента, както твърди, трябва да постъпи като истинската майка в соломоновата притча – да се откаже от тях.

Компромисът спрямо ГЕРБ/СДС в името на евроатлантизма от своя страна става не само безсмислен, но и опасен за самия евроатлантизъм, когато започне да генерира разочарование, способно да остави критична маса избиратели вкъщи. Или дори направо да ги прелее в обратната страна на политическия спектър, както впрочем се случи с подкрепата на президента Радев за неговия втори мандат.

За ПП/ДБ е въпрос на оцеляване оттук нататък да анализират всеки компромис от гледна точка на електоралното му влияние. Особено върху електората на ДБ, които имат по-дълга историческа памет и са носители на антикомунистическата идеология от началото на прехода, а за по-възрастните и от преди това. И този анализ за ПП/ДБ е по-важен и от това дали ротацията ще се състои, а и дали ще отидат на избори. Още повече, че конституционните промени ограничиха правомощията на президента, за да не може със служебните си кабинети да обслужва руските интереси, което даваше смисъл на сглобката.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Путинофил

    5 27 Отговор
    В парламента имаме 6 руски партии!
    Която и да изберете, все ще уцелите!
    Руска рулетка!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този вляво на снимката

    17 7 Отговор
    Хариза на Путин 4 милиарда наши пари за сръбско-маджарската тръба!

    Коментиран от #11

  • 5 Този вдясно на снимката

    16 26 Отговор
    Главният руски поп Кирил-милиционера от КГБ, дойде в България на 3 март за да нахока и унижи Президента Радев в Президентството насред София пред камерите на цял свят!
    А вицето Илянчето падна на колене пред руският поп да му целува ръце, а след това издаде стотици БГ паспорти на руските шпиони! В нормалните държави Митрофонова щеше да бъде изгонена веднага!
    Незабавен импийчмънт за Резидента!

    Коментиран от #9

  • 6 Мда

    31 6 Отговор
    Статията с мазната герб папийонка ще я пропусна...
  • 7 Нашия

    19 4 Отговор
    От парагьоз акъл не искам. Изкукуригала папионка.
  • 8 Ето с това начало ме загубиха

    21 6 Отговор
    "Коментар на Георги Лозанов"

    Този и с боба е на вие!
  • 9 А нали знаеш

    6 12 Отговор

    До коментар #5 от "Този вдясно на снимката":

    Гундяев по чия заръка дойде , и за кого се моли .

    Един път КГБ ,Завинаги КГБ.

    Всички заповеди са от Началника му.

    Кремълския Фюрер.
  • 10 Майна

    15 4 Отговор
    Д В ..,хм
    Две статии днес срещу Възраждане.., започват даже с това..
    Голям страх, а..
    От националните партии..
    Днес кандидатът на Алтернативата се отказа да се яви на избори, като показа,бче получава заплахи за семейството си!
    Нещо що не пише ДВ?
  • 11 А Оня Муня

    9 3 Отговор

    До коментар #4 от "Този вляво на снимката":

    В ляво ни хариза на Боташ
    по заръка на Пасолството.
  • 12 Хасан Хаспела

    8 3 Отговор
    "Боко, ще ми туриш ли едно рамо?".-"Зависи. Другият път, като размахваш юмручето, да плюеш Корнела!"
  • 13 Майна

    10 3 Отговор
    Алтернативата удвои процентите си в Германия и вижте какво се предприема:
    ,,В класически случай на „живот, имитиращ дистопична научна фантастика на криминале“, германският Четвърти райх обяви големи планове за така наречените „крайнодесни екстремисти“ (което сега означава „всеки, който не се подчинява сляпо на правителството“) елементи на населението, което контролира.,,

    Коментиран от #14

  • 14 Майна

    10 1 Отговор

    До коментар #13 от "Майна":

    ,,Върховният служител по сигурността на Германия каза във вторник, че тя има за цел да улесни проследяването на финансирането на десните екстремисти и планира да създаде „звено за ранно разпознаване“, което да открива възможно най-рано крайнодесни и чуждестранни кампании за дезинформация .,,


    За какво говорим..?
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Киселяка

    6 4 Отговор
    Този човек не му се отдава да пише и да мисли.
  • 17 Доiче веле

    2 4 Отговор
    Зиг хайл
  • 18 Сумист

    1 2 Отговор
    Да играем едно карате
  • 19 За Лозанката

    9 4 Отговор
    Тоя подлизурко на БКП-то освен да налага цензура за друго не става.
  • 20 Точен

    7 9 Отговор
    Единствената българска партия е Възраждане. Дори евентуалната президентска залита по западните извращения.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Граматик

    5 3 Отговор
    С прилагателното ,,евроатлантически" всеки негодник се превръща в уважаван евроатлантически негодник.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Хохо Бохо

    8 1 Отговор
    Аз виждам, а може би не само аз, че Радев най-малкото е позор за България.
    А за г-н Борисов не искам да коментирам. Той, докато е част от сглобката и е евроатлантик - лошо няма.
    Няма Магнитски, няма бай Ставри - лошо няма...
  • 25 Краси

    2 3 Отговор
    Щом и този се има за някой и прави разбори...
    Гого, Гого един трудов ден нямаш в този живот, не се пиши на разбирач.
  • 26 бай Шефик

    1 5 Отговор
    Георги Лозанов е тоталитарист и цензор по душа. Трябва да се изучава.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Акула

    2 0 Отговор
    интереса клати феса
  • 29 Ха ха

    7 2 Отговор
    Руската подлога Зелен чорап и тя се главозамаяла!
    Явно не и е ясно, че предателите никой не ги обича.
  • 30 Вижда се...

    0 0 Отговор
    Че горивата тръгнаха нагоре, а медиите мълчат и ни занимават с всевъзможни глупости!
  • 31 Комплексиран човек

    3 0 Отговор
    Той е загубена кауза. Фуражката докара престъпност, хаос, мигранти. Най-слабият и най-предателски управник.
  • 32 Йожени ДайноФФ

    0 2 Отговор
    Статия на дойче зеле, написана от крет@на с папийонката, който беше трудоустроен 15г. в СЕМ и лапкаше по 5-10000лв/ месец - не, мерси!!
  • 33 Може само

    3 0 Отговор
    Радев може да събере само бивши жендъри-огризки от БСП,Леваците,АБВгъз,патока Янев...
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 бай село

    1 0 Отговор
    На тези за това се плаща ,да лъжат и да лижат,те дръго не могат.
  • 37 Анонимен

    0 0 Отговор
    Ще има голямо крадене.