Last news in Fakti

2 Март, 2024 07:48 3 504 76

Костадинов: След 10 години България може да е по-голяма като територия, но може и да я няма

  • костадин костадинов-
  • възраждане-
  • фокус

Смятате ли, че русия страда от нашите санкции, пита лидерът на "Възраждане"

Костадинов: След 10 години България може да е по-голяма като територия, но може и да я няма - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Костадин Костадинов, лидер на ПП "Възраждане“, в интервю за Аудиокаста на "Фокус“ "Това е България“

В неделя и понеделник бяхте сред българските общности в Молдова - бесарабските българи. Там сте научили, че на вицепрезидента на Гагаузката автономия Виктор Петров са наложени санкции от Европейския съюз, обаче Виктор Петров е български гражданин, а ЕС не може да налага санкции на български граждани, защото това са европейски граждани. Как обаче ще се разреши този казус?

Не знам. Най-лошото от всичко е, че българското външно министерство не знаеше за този случай, научиха от мен. Включително вчера разговарях на парламентарната комисия за политиките за българите извън страната със заместник-министъра на външните работи Тихомир Стойчев, който за пореден път потвърди това, което знаех: че никой от нашето външно министерство не знае за този срамен случай. Срамен, защото тук не говорим просто за един санкциониран българин, говорим за санкциониран българин, който е високопоставен служител на администрацията в една държава. Хайде Молдова, тя не е съседна, но е близка, приятелска на нас държава.

Той е вицепрезидентът на Гагаузката автономия, която е едно от двете териториални образувания на територията на Молдовската република, които са населени основно с българи, другото е Тараклийския район. Когато вицепрезидентът на една малка българска държавичка, защото Гагаузия е точно това, нищо, че е със 120 000 души население, бъде подложен на санкции, българската държава трябва да застане веднага зад гърба му и да го защити. Нищо подобно не се е случило. Нещо повече, отказват абсолютно всякакъв коментар по темата и все още нямаме официален отговор от Министерство на външните работи.

Ако не получим такъв отговор до края на седмицата, сиреч до утре, другата седмица ще имаме вече официално писмено питане към Мария Габриел, ще искаме изслушване по случая в Народното събрание. И ще искаме България категорично да се изкаже в защита на Виктор Петров. Защото истината е, че в този случай няма как да повярваме, че европейските институции не са догледали и не са проверили гражданския статус на Виктор Петров. Че е молдовски гражданин, това е ясно, защото той е роден и израснал в Молдова и там живее. Но че е български гражданин, каквито са може би около 20% от жителите на Гагаузката автономия, както и на съседния Тараклийски район, това много лесно може да бъде проверено.

Подозирам, че най-вероятно те са знаели, подозирам, че са запитали българската страна, и подозирам, че българската страна или нищо не е отговорила, или се е съгласила да му бъдат наложени санкции. И тук вече стигаме до много страшния въпрос - ако България се е съгласила да бъдат наложени санкции на български гражданин, разбира се, аз знам какво ще кажат от външно министерство, че всъщност те са наложили санкции на молдовския му паспорт. Обаче няма разлика между молдовецът Виктор Петров и българинът Виктор Петров, защото това е едно и също физическо лице с два паспорта. В този случай, ако България е знаела и не е направила нищо, това е поредното тежко, национално предателство, извършено от този предателски режим.

За какви други парадокси научихте по време на обиколката ви от срещите с нашите сънародници?

Че българският посланик почти не посещава териториите, населени с българи. Най-интересното е, че в Кишинев имах възможността да обиколя някои от знаковите места в града, свързани с българската история, като Паметникът на опълченците – място, всъщност където започва сформирането на българското опълчение, и българската църква в Кишинев, и паметникът на Христо Ботев, който се намира на бул. “Христо Ботев". Останах изключително потресен от състоянието на Паметника на българските опълченци. Между другото, в Кишинев той е известен като Шипка, не знам защо така му казват, разговорно така е известен. Той е един наистина много внушителен обелиск на един малък площад, и до него се намира на около 100 м българската църква.

Българската църква е в перфектно състояние, защото се поддържа от Руската православна църква, към която се числи Молдовската митрополия. Но самият Паметник е в плачевно състояние, той просто не е поддържан от десетилетия. Кметството на Кишинев е направило със свои собствени разноски ремонт на площада около паметника и площадът изглежда добре. Мястото е добре оформено и добре изглеждащо, но за самия паметник, смятам, че е задължение на българската държава да го оправи, защото той просто се руши. Доколкото разбрах, става въпрос за една сума от порядъка между 50 и 70 хиляди лева. Разбирате ли, за какво говорим? Само ще спомена на нашите слушатели, че само за премахването на една част от Паметника на Съветската армия в София бяха похарчени близо 400 000 лева, само за премахването на една част. Тук говорим за между 50 и 70 хиляди лева за ремонт на български паметник. Който, между другото, ако не започне да се ремонтира, най-вероятно ще започне да се руши, защото в него има фуги, в които преспокойно човек може да си пъхне пръстите на ръцете.

Да не говорим, че другото нещо, което ми казаха хората, и което беше наистина вече потресаващо. Това е нещо, което се случва буквално пред носа на българското посолство, защото паметникът не е много далече от сградата на българското посолство. На тях не им преви впечатление, тях не ги интересува, те не са българи по душа, те са българи само по лична карта. По-трагичното е, че се оплакаха, че посланик не са виждали с години. Същият Виктор Петров, когато говорих с него, го попитах, дали някой от българското посолство не е проявил интерес към случая?

Който между другото е много пресен, той случаят е от миналата седмица, защото санкциите му са наложени в сряда или четвъртък, ако не се лъжа, миналата сряда или четвъртък. Знаете ли, какво ми каза и той, и председателя на Гагаузкото народно събрание, който беше на масата заедно с нас, както и още двама народни представители, представители на общинската управа на Комрат, столицата на Гагаузия, знаете ли какво казаха? “Ние тук за последно видяхме български посланик преди три години". Знаете ли, на колко километра се намира Комрат и Гагаузия въобще гагаузките села от Кишинев? На 60 км, три години български посланик не може да измине 60 км. Пеша да ги бяха вървели, щяха да ходят всеки месец поне. Разбирате ли, за какво говоря?

Между другото, Радио “Фокус" още през 2011 г. получи лиценз за излъчване в районите на Комрат, Тераклия, Кортен, Твърдица, както и населените с българи територии в Южна Украйна. Дълги години ние предавахме за тях, даже всекидневно в новините четяхме температурните стойности за Тираспол, Комрат и Тераклия. После лицензът изтече, доколкото си спомням държавата чрез посолствата ни в Кишинев и Киев не ни подкрепи да го подновим.

Така беше.

И винаги сме се питали: защо държавата няма политика за българите в чужбина? Сега вие сте член на парламентарната комисия, която се казва “По политиките за българите извън страната". Какви политики всъщност имаме за българите извън страната?

Никакви, аз ще ви кажа, че това, което всъщност се случи на времето през 2011 г., беше прекрасна инициатива на покойният собственик и основател на Радио “Фокус", лека му пръст, че го споменаваме Красимир Узунов. Защото това, което той направи, наистина беше нещо, хайде да не казвам чак епохално, но сравнимо с откриването на българския университет в Тараклия . Лошото е, че това си остана просто една инициатива, която не беше подкрепена по никакъв начин от нашата държава. Няма да ви кажа Турция как работи в Гагаузия, защото турците се опитват да внушат на нашите сънародници гагаузите там, че те не са българи, а са турци-християни, тъй като по-голямата част от гагаузите за тюркоезични.

И на фона на това огромно турско проникване, България на практика не прави нищо. Разбирате ли, нищо не прави. Вчера имахме в Комисията на политиките на българите извън страната приемане на поправка на Закона за българите в чужбина, която предвижда създаването на Национален координационен съвет по политиките за българите извън граница. Той е под председателството на министър-председателя, включва още 7 министри - на външните работи, на културата, на образованието, на труда и социалните грижи, на електронното управление, на правосъдието и на вътрешните работи, както и директора на Изпълнителната агенция за българите в чужбина. На моя въпрос, какво точно ще работи този съвет. Те ми казаха, “ще координира".

Какво? Липсата на политики?

И аз питам, какво точно ще координира? “Ами политиките". Ами то няма такива политики. И дадох примери. Настана едно неловко мълчание. Между другото, както моят колега Димчо Димчев го каза, моят съмишленик от “Възраждане" Димчо Димчев, той също е член на комисията, той каза: много просто, всъщност тук се предвижда създаването на “поредният орган на бездействието". Питах, ако примерно приемем, че трябва да се създаде такъв координационен съвет, това означава, че към настоящия момент Изпълнителната агенция за българите в чужбина, която би трябвало да върши това нещо, не си е вършила работата. Ако приемем, че не си е вършила работата, това е лоша оценка. Ако обаче приемем, че пък си е вършила работата и дадем добра оценка, защо тогава правим нещо, което да дублира дейността на агенцията . Питах Тихомир Стойчев: можете ли да ми кажете добра или лоша оценка давате за работата?

Какво ви отговори?

Нищо не ми отговори. Защото вижте, това са две взаимно изключващи се твърдения. Ако той каже, че има лоша оценка за работата на Изпълнителната агенция, тя работи от две години вече под шапката на външно министерство. Това означава, че дава лоша оценка на собственото си ведомство. От друга страна, ако има лоша оценка и тази агенция не е работила, въпросът е защо се поддържа от една страна? Или защо не се реформира тогава, за да почне да работи. Ако приемем пък добрата страна, че работи прекрасно и перфектно, тогава въпросът е: защо създаваме дублиращ орган? Разбирате ли, става въпрос само и единствено за симулация на дейности.

Отбиване на номера?

Абсолютно отбиване на номера, дори аз не знам, честно казано кого заблуждават. Чакаме ги да влязат в пленарна зала и буквално там... Лошото е, че те ще приемат това нещо, ще се бият в гърдите после, нали управляващата коалиция ПП-ДБ, ДПС и ГЕРБ те ще го приемат, ще се бият в гърдите и ще кажат, че са направили нещо много добро за българите зад граница, което никой няма да го разбере. Просто ще се опитат да си направят поредната доза кух пиар.

Вие настоявате за оставката на цялото правителство, за съд на властимащите и за предсрочни избори. Според вас така звучи най-доброто решение на политическата криза. Вие вярвате ли, че това може да се случи?

Вярвам да, най-малкото, което е, защото оставка ще има другата седмица на 6-ти март, така или иначе. Големият въпрос е, дали след тази оставка ще има превъртане, да не използвам чуждицата ротация, че много се дразня от чуждиците. Ще има превъртане на управляващите в тази срамна коалиция ПП-ДБ, ДПС и ГЕРБ, това е големият въпрос.

Как ще се развие ситуацията, според вас?

Всичко е възможно да се случи, но тук по-скоро отговора на въпроса го знае американският посланик. В крайна сметка той е човекът, който състави правителството. Това не е правителството на България, г-жо Събчева. Това е правителство на американското посолство, не бива да го забравяме и те не си го и крият, те го казват. Даже включително имаше изказване на представител на ГЕРБ, че това правителство е създадено да помага на Украйна. Щом не може да помага на Украйна, да си подаде оставката. Министър-председателят, известен с прозвището си Сорос-Денков каза същото нещо. “Нас не ни интересува дали българската икономика ще понесе щети от санкции срещу Русия, важното е на Русия да ѝ е зле". Класическо потвърждение на поговорката: “Ще си запаля къщата, за да му изгори на комшията плевнята".

Мислите ли, че Русия страда от нашите санкции? Това са неща, които водят единствено и само до унищожаване на българските национални интереси, защото те изискват с Русия да имаме добри приятелски взаимоотношения, партньорски взаимоотношения. Хилядолетни културни връзки, които са градени, които са се изграждали, при това с една от петте велики сили в света, са нещо, което ни е наследство от нашите деди. И тук някакви жалки, съвременни нещастни национални предатели да се гаврят с нашата държава, с нашата история, с нашата култура, това просто не бива да се допуска. Ето, сега ще ви кажа една новина, която не знам дали знаете, като казах “да се гаврят с нашата история".

Помните, че когато престъпникът Тагарев беше в САЩ, той заяви там, че трябвало да се предприемат действия да се сменят учебниците в България, за да се изтръгне Русия от тях. И знаете ли, той вече действа в тази посока. Изкарал е една, не мога да кажа точно дали е заповед или е директива, по-скоро е писмо, едно писмо пуснато от Министерството на отбраната до всички общини в България: всички паметници, които са на руски, съветски войници, както и на български партизани да бъдат изкарани от списъка на военните паметници. Това е първа стъпка. Втора стъпка след това е унищожаването им. В Шуменска област вече имаше в следствие на тази директива или на това писмо от Министерството на отбраната, вече имаше съвещание на областната комисия по военните паметници, която взе решение да изключи от списъка на военните паметници на загиналите в Руско-турската освободителна война руски войници. Което означава, че следващата стъпка е твърде вероятно да бъде премахването на тези паметници. Разбирате ли, за какво говорим?

Сигурно имате основание за вашия гняв.

Не, това не е гняв. Тук не говорим за гняв, аз съм абсолютно спокоен като го казвам. Тук говорим за престъпление, към което трябва да има наказание. Затова казвам, че лицето Тагарев е престъпник. Защото това, което извършва той, е престъпление срещу българската история, срещу българската национална памет, срещу българската култура, българския народ, българското национално самосъзнание и българската държава. За това престъпление той трябва да лежи в затвора, това е моето дълбоко вътрешно убеждение.

Кой ще го изпрати там?

Ако българските граждани гласуват доверие на “Възраждане" и ние управляваме, аз ви обещавам, че ще го вкарам в затвора и не само него, цялото правителство. И не само този, сегашният кабинет, но и всички други през годините назад във времето. Последните 35 години превърнаха нашата държава в най-бързо изчезващата, умираща държава в света. Без война, без природно бедствие, без чумна епидемия, без каквото и да било още друго и загуба на територия. Просто ей така. Ние умираме тихо. Не, извинявайте, не е правилно умираме, нас ни убиват тихо. Защото това, което се случва в България, не е умиране – рано или късно ние ще умрем, никой не е безсмъртен. Умирането е естествен процес, но убийството е престъпление. С България се случва това: нас ни убиват.

И затова аз искам да призова всички български граждани, ето сега ще говоря с емоция. Искам да призова всички български граждани, ядосайте се, разгневете се, изправете се, въстанете срещу тирана. Идват избори на 9 юни, дали ще са 2 в 1 заедно с парламентарните, или ще са само европейски избори, така или иначе идват избори. На тези избори ние имаме златен шанс да изберем път, в който България ще бъде възродена и преустроена като държава или път, при който България в края на този път ще бъде унищожена като държава, и то много скоро. Това са двата варианта пред нас, аз съм направил своя избор. Време е и българският народ да направи своя избор и да избере “Възраждане" за България.

По предложение на “Продължаваме промяната"-"Демократична България" се обсъжда отстраняване на двама народни представители от вашата партия “Възраждане" Ангел Георгиев и Ивелин Първанов от парламентарните комисии по външна политика и отбрана. Всъщност, трима депутати от вашата парламентарна група са били на посещение в Москва по покана на Партията на Путин “Единна Русия", бил е и Коста Стоянов, освен казаните двама.

Точно така.

След като през 2022 г. руското правителство включи България в официалния списък за неприятелски държави, не може да не сте се досещали, че това посещение ще бъде възприето като провокация и ще има обратна реакция в парламента. Какво ще предприемете и защо го направихте всъщност?

Г-жо Събчева, този живот е за смелите, нас не ни е страх от това, че някой си, особено пък от ПП-ДБ или някой друг от евроатлантическата шайка ще каже, че видите ли, ние сме били осъществили провокация. Не, “Възраждане" не прави провокации, “Възраждане" гради мостове там, където управляващите ги рушат. Целта на управляващата престъпна сглобка, на американското правителство в България е да унищожи всякакви отношения с Русия и да взриви хилядолетните ни връзки. Напротив, нашите цели са да имаме добри отношения, да изградим отново мостове там, където те бяха разрушени. Точно поради тази причина и приехме поканата да участваме в международния форум, който между другото беше изключително добре, така да се каже, посетен. Имаше представители на 44 държави. За съжаление, представителите от България бяха единствените представители на държава-членка на Европейския съюз.

Всъщност другите европейски държави, които присъстваха, бяха Сърбия и Беларус. Но пък имаше много други африкански, азиатски и американски държави, включително и това, което мен най-много ме радва, че успяхме да установим контакти с Африканския национален конгрес. Това е управляващата партия в Южна Африка, която е една от най-бързо развиващите се икономики в света през последните 10 години. Една от основателите на БРИКС и която всъщност партия е партията на Мандела, партията на носителя на Нобелова награда за мир, един от символите, както се казва на демокрацията в света през последните няколко десетилетия. На фона на това ние получихме обвинения, че, видите ли, сме отишли на инструктаж в руската столица. На мен ми стана много смешно, защото това го казват хора, които са на инструктаж. Получи се така, че “крадецът вика дръжте крадеца", аз затова им казах, че не трябва да съдят за другите хора по себе си. Това, че те ходят на инструктаж в американското посолство всеки ден, и че нямат свободна воля, не означава, че и ние сме такива.

Ето защо тази среща беше изключително важна и смятам, че всъщност тя положи основите на някакво възстановяване на отношенията с Русия. Защото вие казахте: “Русия ни обяви за неприятелска държава". Това е така, само че тя ни обяви в резултат на нашите неприятелски действия. Тъй като България първа наложи санкции на Русия, България първа забрани на руски самолети да кацат в българските летища. България първа забрани на руски кораби да влизат в българските пристанища. България първа започна да забранява и да утежнява начинът, по който могат да влизат руски граждани на наша територия. Всъщност, действията на Русия бяха ответни.

И това, че се казва, че Русия ни е обявила за неприятелска държава, е някак си доста, как да кажа, половината истина. Защото нали разбирате, че ако аз сега ви ударя на вас шамар, и след това вие ми отвърнете, няма да сте виновна вие, и аз няма да казвам, че вие сте ме нападнала, защото аз съм този, който ви е нападнал. Истината е, че България започна тази на практика студена война с Русия, защото ние водим в момента студена война с нея. Действията ѝ бяха съвсем оправдани, на мен не са ми приятни, обаче аз смятам, че това неестествено положение трябва да бъде прекратено. И това е една от целите на “Възраждане", ще кажа още веднъж: ние градим мостове там, където другите ги рушат. Точно поради тази причина бяхме на посещение в Русия, точно по тази причина бяхме на посещение в Молдова. Точно по тази причина ще бъдем другата седмица в Белгия, в Нидерландия.

Точно по тази причина пък в неделя посрещаме делегация от Германия, от Германския Бундестаг от “Алтернатива за Германия". Нашите контакти са изключително, изключително сериозни и все по-задълбочаващи се. Имаме покана и включително за посещение в Южна Африка от Африканския национален конгрес, както вече казах, управляващата партия там. Макар че честно казано някак си, когато ние отиваме и когато присъстваме на разговори, които са с да кажем представители на местния политически елит в съответната държава, е изключително тъжно, когато ние нищо не можем да кажем от другата страна. Защото не можем да говорим против нашата страна. България е нашата родина, тя е моята родина. И когато представители на “Възраждане" излязат извън нашата страна, те стават и представители на България. Ние не можем да говорим против нас, не можем да говорим против нашето правителство, защото това злепоставя нас. Ние не сме като ПП-ДБ, които са превърнали писането на доноси срещу България в свое основно препитание, от което се издържат. Ние сме българи с чест и достойнство.

И точно поради тази причина когато излезем навън, когато започнат да ни задават въпроси от сорта на: “Защо вие не поддържате икономически отношения с нас? Защо прекратихте търговското си представителство? Защо няма, примерно, интерес на българския бизнес за търговия? Защо България не обръща внимание на българската общност тук, за която ние, примерно, бихме искали вие да обръщате внимание, защото тя е мост между нашите две държави? Какво да кажем ние, г-жо Събчева? Как бихте постъпила вие на мое място? Имате два варианта, да ви кажа ли?

Единият вариант е да кажете: ами това е защото България се управлява от изключително продажна, престъпна сган, което ние няма как да кажем, защото това обижда нас. Извън България те няма да го разберат, за тях тези политически игри на местна почва са изключително далеч от тяхното възприятие. Те просто ще разберат, че България е една пропаднала държава по думите на един българин. Това ние не можем да кажем и не го казваме. Остава ни единствено и само да се срамуваме.

А не мислите ли, че бихте могли да бъдете използвани, или употребени вие и вашата партия за новото геополитическо преразпределяне на света? Новият двуполюсен модел?

Не, той не е двуполюсен в никакъв случай. Новият модел е многополюсен. И слава на Бога, че е многополюсен. Но той така или иначе се случва, независимо от това каква е ролята и позицията на “Възраждане". Тук много по-важен е въпросът, каква е ролята и позицията на българската държава. Ето защо нашата цел е да управляваме държавата. Нашата цел е да вземем властта, да завземем българското управление, да го кажа възможно най-директно и категорично, за да може никога повече да не се срамуваме от действията на българските управляващи, когато излезем извън България. За да превърнем България от обект в субект на международно-правните отношения, за да превърнем България във фактор, тъй като в момента, вие сте абсолютно права, преразпределя се в момента геополитическото пространство.

Преразпределя се, то се вижда.

Вижда се с просто око. Старият ред загива, умира и както винаги в такива ситуации се получава: той загива и умира с мъки, с кръв, с разрушения. Винаги така е било, когато една империя пада, така става. Дори, когато е сравнително мирно разпадането, както беше в Съветския съюз през 1991 г., след това има посттравматични ситуации, при които се стига до мини граждански войни. И всички знаем, колко такива конфликти избухнаха на територията на бившия Съветски съюз. Тук вече големият въпрос е: дали България ще може да излезе през тези турбулентни геополитически процеси като фактор и като държава за пример и за уважение. Или просто ще изчезне и ще бъде погълната от водовъртежа на историята.

Истината е, че след 10 години България може да е по-голяма държава като територия и население, но може и да я няма на картата въобще. Ние се намираме наистина на много решителен геополитически кръстопът. И тъй като винаги досега в историята колкото пъти сме заставали срещу Русия, винаги сме губили. Ще ви припомня първата и втората национална катастрофа, ще ви припомня и Втората световна война. Практиката и историята са показали, че ако тръгнем отново по същия този път за четвърти път, защото това е, три пъти досега сме губили, когато сме заставали срещу Русия, ако го направим за четвърти път, това вече ще бъде престъпление спрямо нас, спрямо нас като народ. Ще ви кажа защо. Когато един човек направи една грешка, приема се, че е допуснал грешка. На всеки се случва. Когато я повтори, той е глупак. Когато я потрети, той е идиот. А когато реши да я направи за четвърти път, той вече може да се каже, че единственото нещо, което иска, е буквално да се самоубие или е национален предател.

В случая обаче говорим за народ и тук нещата са вече наистина много сериозни. Ето защо ви казвам, в тази ситуация единствената политическа сила в България, която може да изведе България напред, е “Възраждане". Защото ние сме единствената българска политическа организация в парламента. Всички останали са субекти, които са пряко или косвено от американското посолство контролирани или създадени като ПП, да кажем. ПП е директно създаден американски инженерен продукт, директно, с помощта на президента Радев, между другото. Не трябва да го забравяме. Защото много често говорят, как той щял да прави партия и т.н. Ами той досега направи две такива - едната беше “Продължаваме промяната", другата беше на Стефан Янев “Български възход".

И от двете се отрече и за двете каза, че няма нищо общо с тях. Но както и да е. Ето защо в тази ситуация трябва да бъдем изключително внимателни и още веднъж ще кажа: на 9-ти юни изборите са много важни, безкрайно важни. Защото има нещо друго, ако “Възраждане" управлява България, България никога няма да бъде въвлечена във война, най-малкото с Русия. Никога, никога, казвам го за пореден път.

А с Америка?

По същия начин. Единственото нещо, което ще се случи, е, че ще укрепим нашия суверенитет, икономиката си, ще укрепим отбранителния си потенциал. Защото ще се управляваме сами. Защото България може сама да се управлява. Нещо, което на нас ни се казва, че не може да стане. Кой казва, че не може? Ако някой смята, че България не може да бъде самостоятелна държава, много го моля да напусне държавата моментално. Защото ние не сме нито колония, нито протекторат. И на 9 юни ще избираме между свобода и независимост или робство и покорство.

Прави ми впечатление, г-н Костадинов, че когато в парламента сте необходими групата като бройка – ви търсят, макар и не афиширано тогава. Но когато не им вършите работа, не ви допускат в плаващото мнозинство. С какво си обяснявате това двояко отношение към вас?

Какво значи “не ви допускат"? За да не ни допускат, ние трябва да го искаме това нещо, нали разбирате. Ние не искаме нищо, искаме едно-единствено нещо, искаме просто нашите закони да се спазват. В българския парламент, за съжаление, законите се погазват и потъпкват страшно много. Вчера, например, беше един подобен опит за потъпкване, когато искаха да изхвърлят нашите двама народни представители от Комисията по отбрана и външна политика, обаче, забележете, на основание чл. 19, ал. 1 и 4 от правилник, които казват, че “ член на парламентарна комисия може да бъде освободен предсрочно само при две обстоятелства: ако председателят на парламентарната му група го освободи и го предложи за изключване или ако е напуснал парламентарната си група“.

В този случай, нито едната, нито другата хипотеза са налице, защото други лица, други депутати от друга парламентарна група предлагат наши народни представители да бъдат освободени. Казахме им, че това е закононарушение. В крайна сметка две от трите партии в мнозинството вдянаха, че става въпрос за брутално закононарушение. Но ПП-ДБ бяха абсолютно безскрупулни. Те казаха: “Е, какво от това? Вие нямате право да сте в тези комисии, защото видите ли, по този начин получавате документи." Ние им казахме, че няма значение дали си или не си член на комисия. Ти можеш да четеш абсолютно всички документи и никой не може да те спре.

Ето, аз давам пример със себе си: аз съм член на Комисията за българите зад граница и на Комисията по култура. Но във всеки един момент аз мога да поискам документите от Комисията по отбрана и да ги прочета. И няма никакво значение дали съм член или не съм член, дали съм председател или не съм председател на тази комисия, дали съм председател на парламентарна група или не съм. Моите правомощия като народен представител са същите, като на всички други 239, освен мен.

Но в меморандума , който представи в някакъв момент ПП-ДБ, се постави условие: като партньор ГЕРБ да не взима плаващи мнозинства, да не ги ползва. Вие сте едно от тях, между другото. Звучи смешно, но е факт.

Знаете ли, това е много позорно и жалко, и лицемерно, за тези наистина лицемери от ПП-ДБ, защото миналата седмица те ми се молиха на мен, молиха ми се, пак ще го кажа, да присъстваме в залата на всяка цена, когато се обсъжда решението за преговори с Уестинхаус за строеж на Седми и Осми блок на АЕЦ “Козлодуй", тъй като ми казаха: “При нас имаме 14 липсващи, още не са се събудили и чакаме да дойдат". И аз им казах, че ние имаме двама души, които липсват, единият от тях е в чужбина, а другият е на погребение, защото почина баща му. Бащата на Йордан Тодоров миналата седмица, Бог да го прости човекът, почина. И съответно той беше на погребение в Добрич, и аз им казах, че няма да може да дойде. Те казаха: “Абе много е важно, защото ние тук за 1-2 гласа може да загубим". Викам, ами добре, извикайте си хората, нашата позиция не се променя, независимо дали ПП-ДБ са “за" или “против", ние си имаме наша позиция. В техния случай, се получи така...

Тази позиция ги устройва?

Че тяхната позиция съвпадна с нашата. Така. И в един момент започнаха едни молби. Йордан Тодоров успя да пристигне в крайна сметка, не защото те се молеха, а просто защото беше тръгнал по-рано. И успя да се включи, но в крайна сметка това не мина с 1 глас, решението. И знаете ли защо не мина? Защото 7 депутати от ПП-ДБ не дойдоха, в крайна сметка не се включиха. И аз това ги питах тогава, оказа се, че 7 депутати са на страната на ГЕРБ и на ДПС, те си имат троянски коне. Както и при нас имаше троянски коне трима на брой, така и при тях има. Само че ние нашите ги изключихме, а те при тях си стоят, което означава, че на тях им е изгодно и удобно. Когато едни такива лицемери, които идват и се молят и ти казват, айде, ако може дайте ни още един-два гласа, само и само защото нашите още не са станали, не са се събудили и са се успали.

В следващия момент ти казват, ама вие няма да правите плаващи мнозинства и коалиции с тях. Е, това е какво да ви кажа? Това е тържество на политическото лицемерие. Безкрайно е гнусно, между другото. Но на тях цялата им партия е такава. Аз наистина, казвам ви, като народен представител се чувствам омерзен, че такива хора представляват една част от българския народ. За мен е безкрайно омерзително това. Коства ми огромно усилие на волята дори само да ги гледам и да стоя в една и съща зала с тях, защото те унижават Народното събрание с присъствието си там. Всеки ден има хора от тях, които идват видимо неадекватни, в нетрезво състояние. Днес един от тях беше в нетрезво състояние. В нетрезво състояние, разбирате ли? Да не говорим, че има моменти, в които идват някои, на които зениците им са изключително разширени, не знаеш какви субстанции са консумирали. Тези хора наистина са позор за Народното събрание.

Малко хронология, г-н Костадинов. Те кога ви се молиха? Преди да искат да изгонят вашите депутати от военната и външна комисия?

Преди.

Значи след това, не сте им харесали.

Мисля, че всичко е ясно, г-жо Събчева, няма смисъл да ги коментираме, но все пак да кажа, че не успяха да ги изгонят, защото все пак има закони в държавата, които от време на време и народните представители спазват. Рядко, но ги спазват.

Изключихте четирима общински съветници от Столичния общински съвет. Моят въпрос е: дали и в другите общински съвети в страната няма други съветници, изкушени да гласуват срещу пари и облаги?

До момента не сме забелязали такива случаи и това е единственото, което можем да кажем, че ни радва в тази ситуация. Това не означава, че няма да има подобни изкушения занапред и е твърде възможно да имаме и други предателства, защото аз не мога да го изключа. В крайна сметка светът свършва, предателите не свършват, нали знаете тази мъдрост. Всичко е възможно, но до момента вече, толкова време след като минаха изборите, въпреки безспорният натиск на някои места. Сега, имаме случай, когато наш общински съветник беше принуден да напусне. Един от общинските ни съветници Кирил Иванов в Белослав, в резултат на поредица от анонимни заплахи срещу него и срещу семейството му със смърт, беше принуден да напусне общинския съвет.

За съжаление, ние го разбрахме, след като си подаде оставката и влезе следващият от “Възраждане" на негово място. Той каза просто: “Съжалявам, но аз ходих в полицията и те ми казаха, че нищо не могат да направят". И аз буквално останах без думи и го попитах: защо не каза, защо не се обърна към нас. Неговият коментар беше: “Ами защото предполагам, че и вие няма да можете да ме защитите. И затова предпочетох да защитя семейството си, като напусна общинският съвет." Разбирате ли, за какво говорим, за смъртни заплахи говорим. Но човекът в крайна сметка не се е поддал, защото той е можел да се предаде, но не се е предал, чест му прави, предпочел е да даде възможност на следващия да влезе в общинския съвет. Но аз винаги съм казвал, и сега ще го кажа от ефира, включително: ние сме смели хора, знаем, че това, което правим, не се харесва на престъпниците в България, не се харесва на престъпниците извън България.

Знаем, че някои от нас ще платят много висок цена. Знаем, че може да има дори посегателства. Нас са ни преследвали, нас са ни били полицаи, арестували, съдебни дела е имало, клевети постоянно вървят срещу нас, всекидневно. Даже днес очакваме поредната такава медийна клевета, която ще излезе в един поръчков сайт, който е финансиран от американското посолство. Това не спира.

Каква клевета, за какво?

Е, какво да ви казвам сега, няма да правя реклама на поредната американска медийна туморна метастаза. Въпросът е, че ние сме си, както се казва, “сложили главите в торбата" и знаем много добре, че имаме два избора - или побеждаваме и България побеждава или в другия случай вече няма да има никакво значение.

Страшно много въпроси имам към вас. Налага ми се да избирам, избирам за последен този: на 12 април организирате в София конференция, на която ще присъстват лидери на определяни, сам знаете, като крайно десни партии в Европа. Според информацията тогава партията ви ще се присъедини към европейското семейство на “Идентичност и демокрация", което в момента има 73-ма евродепутати. Как стана: вие ли пожелахте да влезете в това семейство или те ви поканиха?

Нека да започнем от това, че определението крайно десни е страшно нелепо и не би могло да бъде прилепено към тази формация “Идентичност и демокрация", защото това са хора, които искат едно-единствено и много простичко нещо, каквото искаме и ние - да живеят свободно в собствената си независима държава. Това ако ги прави крайни и десни, така да бъде. А иначе, да, ние взехме това решение, защото смятаме, че там са организации, с които можем да си партнираме на взаимно равноправна основа. А не да имаме господари, които да ни казват какво да правим. Ние сме “Възраждане", единственият господар на “Възраждане" е българският народ, никой друг. И този модел смятаме да го наложим и в Европейският парламент, когато влезем и когато бъдем избрани там като народни представители, като представители на България, тоест, като евродепутати.

А вярно ли е, че вие ще водите листата?

Не, разбира се. Много пъти съм го казвал, и не знам всъщност...

Е, няма как да не ви попитам. Водим откровен разговор.

И аз ви отговарям естествено откровено веднага и с усмивка. Защото това мисля, че няколко пъти го казах още миналата година, но така периодично... Вижте, аз не съм Кирил Петков, нито съм Бойко Борисов. Като кажа нещо, то си остава такова, каквото е. Казал съм още преди три месеца, че няма да бъда в листата, моето място е в България. Защото ако искаме България да продължи да съществува като държава, ние трябва да се превърнем в управляващата партия на нашата страна. За да стане това нещо, председателят на партията, водачът на всички тези хиляди възрожденци трябва да бъде тук, в нашата страна. В Европейския парламент ще пратим изключително подготвени, млади, интелигентни, знаещи, можещи, смели българи. Повярвайте ми. Наистина това, което ще предложим и което ще иска доверието на българските граждани, ще бъде най-доброто, което ние ще можем да дадем на българския народ. И съм сигурен, че ще получим изключително високо доверие на тези избори.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 47 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    10 32 Отговор
    Великата Българска цивилизация се простира от Адриатика до Аляска и е вечна.

    Коментиран от #8

  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    38 9 Отговор
    българия на три морета

    за да може и тях да бетонираме
  • 3 КОТарАК

    49 36 Отговор
    тоя що не вземе да отиде при остатъците от Волжките българи?

    Коментиран от #4, #7, #31

  • 4 Какви остатъци

    20 18 Отговор

    До коментар #3 от "КОТарАК":

    Монголците са ги избили до крак.

    Коментиран от #6

  • 5 Българин

    58 36 Отговор
    Никой в България няма желание или намерение България да си променя територията.

    Международните граници в Европа са установени, и единствено слугите на разни диктатури използват тази реторика да сеят раздори и разцепление в международната правна материя и да си оправдават собствените ревизонистки престъпления.

    Без никаква изненада, Копейката също работи в тази посока за да помага на руските си господари да подклаждат вражди на европейския континент докато си "берат" украински територии.
  • 6 КОТарАК

    28 9 Отговор

    До коментар #4 от "Какви остатъци":

    не е точно така..

  • 7 папагалчо

    28 36 Отговор

    До коментар #3 от "КОТарАК":

    а ти защо да не отидеш в някоя англосаксонска канализация ?
  • 8 Ей скъперник

    26 10 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    На нас омръзна, на тебе си не си ли омръзнал дето 24/7 трябва да се търпиш? Вземи се гръмни, да свършиш поне едно правилно дело в живота ти на 🤡.

    Коментиран от #10

  • 9 ГЕРБ

    22 13 Отговор
    Дано ти да изчезнеш и никога да не те намерят
  • 10 Последния Софиянец

    18 23 Отговор

    До коментар #8 от "Ей скъперник":

    Пътуваме към Шипка.

    Коментиран от #19

  • 11 плюс минус

    33 20 Отговор
    След като Навални почина, Бог да го прости, тв -тата продължават да говорят, говорят, говорят за него......
    А България и българите имат доста проблеми, защо тивитата ги игнорират?

    Коментиран от #14

  • 12 Църньо

    26 17 Отговор
    умен като на агнето дядо му !
  • 13 Ах, загрежил се циркаджията...

    30 20 Отговор
    Какъв потомствен държавник, каква мъдрост, какво величие и благородство... Народе !!!, "българите", "хората"...вие сте ШАРАНИ @!@
  • 14 Е няма ли ракия...

    18 9 Отговор

    До коментар #11 от "плюс минус":

    Какви проблеми имате, освен, че чакате политиците да ви решат проблеми които зависят от самите вас ?!
  • 15 Факт

    30 25 Отговор
    ……“ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати“….
    Конструктивни дебати с руски мекерета не се правят.

    Коментиран от #37

  • 16 корни

    34 24 Отговор
    Абе скриите го тоя максудски люмпен ча ми са повдига.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Точен

    36 38 Отговор
    Костадинов е единственият български политик, който милее и за българите в Българско, и за българите в чужбина. Сглобката /+ДПС/ са слуги на чужди интереси.

    Коментиран от #24

  • 19 Ей скъперник

    16 4 Отговор

    До коментар #10 от "Последния Софиянец":

    Аз като дойда в ресторанта, ще пътуваш през канализацията.
  • 20 пътник

    32 23 Отговор
    Е те това беше върхът!Най-големият национален предател говори за предателство.Ох,честни Щастливецо Алеко,къде си да кажеш пак тъжно -"Пази,Боже,сляпо да прогледа".Но как да разумее тълпата Копейкина с мозък колкото грахово зърно?
  • 21 Николай дренчеФ

    34 18 Отговор
    Копейката е просто един ШАРЛАТАНИН..ЮТУБЪР...
    ПРИ НЕГО ВСИЧКО Е ПАРИ И СХЕМИ...
  • 22 Историк

    29 19 Отговор
    Преди "освобождението" България беше два пъти по-голяма. "Освобождението" ни нанесе повече щети от робството.

    Коментиран от #38

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Дядо ви Курти от село Пиперково

    32 18 Отговор

    До коментар #18 от "Точен":

    Костадин Костадинов е просто един ШАРЛАТАНИН, болен за власт и пари...Копие на толупЪ,в по малки размери....
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 пламен

    35 12 Отговор
    Не ни дрънкай глупости защото не сме балъци. Кажи как изплати 30 годишна ипотека за две години и как вноските ти бяха по големи от месечния доход.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Мъдрият

    12 21 Отговор
    Браво Коце! Ти си бил също мъдър, подобно на мен!))) Шегувам се, но наистина много добре разсъждаваш!

    Ти си нашият човек!
  • 30 Историк

    33 15 Отговор
    Костя, разкажи ни как тези българи се озоваха в Гагаузия. Кажи как Русия ги изсели от Добруджа и ги премести там - тогава част от руската империя. Кажи защо го направи - за да засели на тяхно място руснаци и по-късно да обяви Добруджа за изконна руска територия. Звучи познато, нали? Добре, че Раковски се е намесил и е започнал да разпространява брошури, с които е отворил очите на българите преди да стане прекалено късно. Четете "Преселение в Русия или руската убийствена политика за българите".

    Коментиран от #48

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Гагаузия

    12 9 Отговор
    била малка българска държавичка. Хубаво, обаче какво общо има гагаузия с България?
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Дядо ви Курти от село Пиперково

    21 10 Отговор
    Абе дайте му 5-6хил евро на този клоулн ,и ще видите как си сменя позицията..Дребен ШаРлАтАнИн...
  • 36 Брейййй

    7 6 Отговор
    Отне ми 5 минути да търкалям статията докато стигна до 1 звездичка. Напоително.
  • 37 Краси

    7 9 Отговор

    До коментар #15 от "Факт":

    А американски мекерета???
  • 38 Сериозно ли?

    16 17 Отговор

    До коментар #22 от "Историк":

    Преди освобождението България я нямаше на картата, доста е лесно, дори и за глупав човек, да види и провери колко е територията на несъществуваща държава! А за робите с робска психика, при робството е било по-добре, спор няма!

    Коментиран от #42, #57

  • 39 Сталинчо

    13 5 Отговор
    По-голяма,по-малка не знам ,но със сигурност по-щастлива ако ви няма вас и вашите глупости!!!!!
  • 40 Костя дъ Простя

    15 6 Отговор
    Тоя как си изплати ипотеката
    само за 5 години ?

    Брей , как става тоя номер , или субсидиите отиват на друго място ?

    Коментиран от #56

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Ама ти сериозно ли

    11 6 Отговор

    До коментар #38 от "Сериозно ли?":

    Я ми постни карта на българия след тъй нареченото освобождение къде пише България.

    Коментиран от #45

  • 43 Браво

    11 16 Отговор
    Честната позиция на един истински български патриот!
  • 44 ........

    5 6 Отговор
    Как по-голяма?!Това означава война,а НИКОЙ в България не иска война!Костадинов нещо се е объркал...Не искаме война ни с Македония,ни със Сърбия,ни с Русия,ни с Турция,ни с извънземните!
    И без това останахме малко...територия повече не ни е нужна.Възраждате каквото си имаме,че нещата наистина са зле.Ядем пластмасови домати и внасят вече зърно обогатено с обеднен уран,а ядрените отпадъци от атомната централа щели в Добруджа с целия си безмозъчен акъл да ги заравят...
  • 45 Мда

    7 13 Отговор

    До коментар #42 от "Ама ти сериозно ли":

    Какво да направя, да ти "постна"??? Има я в Гуглето г-н Стефчов, ама дори и там няма карта на България преди освобождението, защо ли?

    Коментиран от #53, #58, #63

  • 46 7542

    12 2 Отговор
    Психопат
  • 47 Тренчев

    15 3 Отговор
    За първи път чувам цигани да ползва психиатър.
  • 48 Не бях

    1 5 Отговор

    До коментар #30 от "Историк":

    Го чувал. Дай повече подробности или къде да се прочете?
  • 49 Рекорд на копейкин!

    17 5 Отговор
    Вместо за 30 години си плати къщата за 3 години.
  • 50 Бай Яни.

    16 6 Отговор
    Единствено до 10 години копейката няма да го има. Амин.
  • 51 Васил

    12 5 Отговор
    Интервю един луд.
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Абе г-н Стефчов, лъжеш и лижеш безсрамно

    14 1 Отговор

    До коментар #45 от "Мда":

    Явно не си учил история. Да си чувАл? за търновско царство, видинско царсто.. Пише ги на латиница в чичо ти гугъл и то повреме на османската империя. Не търси под турско робство /турция е създадена/1922г/ а под османско, само в българия го водим турско.
  • 54 отворете си очите

    14 3 Отговор
    Псевдопатриот!
  • 55 Аз съм веган

    15 6 Отговор
    Бесарбските българи не искат го гледат и на снимка тоя предател
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Историк

    14 5 Отговор

    До коментар #38 от "Сериозно ли?":

    Как една държава един ден е "несъществуваща", а на другия ден се появява от нищото? България съществува от хилядолетия. Била е много пъти под чуждо владение, но никога не е "изчезвала" и не се е "проявявала". На 3-ти март ние сменяме едно владичество с друго. Окупирани сме от Русия и плащаме издръжката на войската и дипломатите й. Министър на отбраната и главнокомандващ на армията е руснак. Всички офицери са руснаци. Кое ни е свободното? След няколко месеца предварителният договор е оформен в окончателен и се сблъскваме с жестоката реалност - половината ни територията е в рамките на други държави. И това не е против волята на Русия, а нейна предварителна уговорка с великите сили за подялба на Балканите. Сега ти виж карта на българското землище или българската екзархия в рамките на османската империя - 215 000 кв.км с излаз на Бяло море. Тогава в Македония, Беломорска Тракия, Западните покрайнини и Северна Добруджа са живеели българи, говорещи български език. Днес те са македонци, гърци, сърби и румънци, не говорят български и не помнят, че са българи. Затова казвам, че "освобождението" ни нанесе повече щети от робството - загубихме половината си народ и половината си територия с излаза на Бяло Море. Утре празнуваме тази трагедия.

    Коментиран от #69

  • 58 реру

    24 0 Отговор

    До коментар #45 от "Мда":

    "... дори и там няма карта на България преди освобождението, защо ли?"


    Има карта на БЪЛГАРСКАТА ЕКЗАРХИЯ...

    Коментиран от #62

  • 59 Връщай

    11 1 Отговор
    Парите, бе!
  • 60 Майна

    12 3 Отговор
    НС да наложи санкции на руския турист Костадинов, по-известен като Копейката .
  • 61 Ако дойдат руските асвабадители

    10 1 Отговор
    Няма да я има със сигурност
  • 62 Българските турци

    0 19 Отговор

    До коментар #58 от "реру":

    Цялата ви заблуда се крие в тази ви наивна логика !...В Европа няма добри и лоши !..Има само "добри" които се конкурират и хора които отиват да гласуват, а не да берат гъби !...За да се приложи операция за присаждане е нужен подходящ орган ! Някои упорито се опитват да присадят България в Европа , но католическото туловище не приема неподходящ орган!...Много ли е трудно да се проумее това ? ... Пътят към сърцето на Европа минава през олтара на Българската православна църква !!! Ако БПЦ се приобщи към лоното на Ватикана, българите ще станат първокласни ЕВРОПЕЙЦИ !!!...Тъкмо сега когато сте се настървили да си "изчегървате" историята е моментът да направите такава "знаменита" крачка и да постигнете мечтата си ! : )

    Коментиран от #64, #68

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Не български турчин

    13 1 Отговор

    До коментар #62 от "Българските турци":

    И предлагаш да се присъединим към РФ при братята славяни, нал тъй. Но московлиите са фини и се правят на славяни.
  • 65 Само Възраждане!

    4 16 Отговор
    Може да се справи с утайката на българската политика,с платените сороски безродници,и с всички предатели на страната ни! Само Възраждане, единствената Българска партия в България!А,и да не забравя-Слава на Велика Русия, нашата Освободителка!

    Коментиран от #67

  • 66 Кой казва че България я намала на карта

    14 1 Отговор
    България е била и в картите на поробителите.

  • 67 Слава на правата лопата

    8 1 Отговор

    До коментар #65 от "Само Възраждане!":

    В кухата ти кратуна!
  • 68 реру

    18 2 Отговор

    До коментар #62 от "Българските турци":

    "Цялата ви заблуда се крие в тази ви наивна логика !..."


    Логиката /истината/ е много елементарна:
    - българите не са славяни;
    - руснаците не са славяни.

    Панславизъм, кремълско православие и т.н. са само част от едни вечни имперски мераци на Кремъл...
  • 69 Историчаре

    4 11 Отговор

    До коментар #57 от "Историк":

    откъде български офицери след робство, бе!? Може ли някой да мисли? Из българско тогава е нямало нито военни и военна акедения, нито бълг. полиция, нито бълг.закони и държавност, нито бълг. иституции.. нищо.

    Окупацията е военна операция, тя е временно заемане от въоръжените сили на територия.Тя е военно средство за постигане на политически цели.

    Нарича се период, когато българските земи са окупирани от руската армия "Временно руско управление", което има основната задача именно подготвянето на бъдещата държава.
    Руската армия това и прави и си заминава..
    Аман от историчари.

    Коментиран от #71, #76

  • 70 Я го знам !

    13 2 Отговор
    Трябва забрана на "Възраждане" и ДПС !
  • 71 Кирил

    3 3 Отговор

    До коментар #69 от "Историчаре":

    Заминава си след решението на Берлинския конгрес.
    Вземи се ограмоти, четене трябва, чети

    Коментиран от #72

  • 72 Историчаре

    3 2 Отговор

    До коментар #71 от "Кирил":

    Греда!!
    Берлинският договор ни отваря тежки рани дори и до днес ( македонско), но по вина на Запада, не на Русия. Все пак Берлинският договор запазва клаузите, че самостоятелна България минава под управлението на руски императорски комисар, а руските войски остават в нашата страна до изграждането на държавата ни и до откриването на новите ни учреждения с помощта пак на Русия.
    Архиви пазят стотици документи от онова време, показващи ясно съпротивата на Великобритания срещу всичко това. По тази причина голямата британска писателка и историчка Мерсия Макдермот на 3 март  2009 г. пред Европейския парламент се извини на българите  за това, което родината й ни е причинила.
  • 73 Гено

    4 1 Отговор
    Този късия от Максуда какво общо има с България, освен, че има български паспорт???
  • 74 Никой

    5 2 Отговор
    Този национален предател бръщолеви неистини.Всеки разумен българин може да се осведоми от къде се пръкват гагаузите. Това че има гагаузин мюсюлманин с български паспорт е все едно български турчин с двойно гражданство. Апропо Костадинов защо не отиде и в Турчия след като се е закахърил за наши двойни граждани. След като е голяяям родолюбец и милее за Гагаузия да извади тези 50-70 хиляди от субсидията на " ВъZраждане и да ги даде за паметника а не за дома в Максуда.

    Коментиран от #75

  • 75 Анджо

    1 1 Отговор

    До коментар #74 от "Никой":

    Ей пич Гагаузите са Българи, има християни и мосулмани.
    Турците 19 век са изселвали Българи към молдова , крим и т.н.и то с учасието на русия за да намаляват Българското население. Има начи да провериш мойта информация.
    Тоя изгражда мостове от бетон от Варна до сочи. Кажете сега за тоя кой гласува , толкова ли сме тъпи. Едвам се отървахме от болен сидеров, а сега и тоя се пръкне. Защо никой не поиска отговорност от тоя и радев за техните връзки с враждебна държава. Тия да не гласят преврат да правят в България. Тоя радев на ужким партия се гласи да прави, да не се окаже превратче.
  • 76 Анджо

    1 0 Отговор

    До коментар #69 от "Историчаре":

    Кажи тогава кой е Александър Батенберг, че си заминава войската да но си оставят техен човек. Въпреки това той е работил не лошо за Българите.
    Но не ни оставят ей така. Даже конституция когато я преставя на Александър 2 той не я одбрява, защото е била много демократична.