Last news in Fakti

22 Март, 2024 17:01 7 678 56

Вие разбрахте ли какво се случи в България?

  • герб-
  • българия-
  • пп-дб-
  • мария габриел-
  • бойко борисов-
  • дпс-
  • корупция-
  • ротация-
  • сглобка-
  • румен радев-
  • николай денков-
  • евгений дайнов

Габриел обеща да не внася при президента несъгласуван състав на Министерски съвет - и отиде да го внесе, за което ПП-ДБ разбраха от медиите

Вие разбрахте ли какво се случи в България? - 1
Колаж: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Евгений Дайнов:

От опит знам: когато по терена се пускат прекалено много шарени димки, а погледът на публиката е замъглен, добре е анализът да стъпва върху прозренията на наистина големите анализатори. Защото те са напипали нещо толкова важно, че ходът на времето не го обезсилва. Затова нека стъпим върху наследството на Аристотел и Уилям Окам.

Аристотел е първият човек, създал книга под заглавието "Политика". В нея той ни съобщава, че политиката е подразделение на етиката. Ще рече: в политиката иде реч за добро и за зло. Без разговори за добро и зло политиката е невъзможна. Иначе бихме изпаднали в положението на Изтока, описано от философа аристотелист Роджър Скрутън преди десетина години така: "На Запад имаме политика, на Изток имат власт". Който не разглежда събитията, свързани с властта, по оста добро-зло, той не се занимава с политика; най-вероятно се занимава с власт.

Средновековният мислител Уилям Окам, на свой ред, е известен с "Бръснача на Окам", който гласи следното: "Не умножавай същностите отвъд необходимата мяра". На практика това означава две неща. Първо: всяко явление като правило има една причина, а не много причини. Второ: сред многото конкуриращи се обяснения за тази причина, като правило най-близо до истината е най-простата.

Нека видим как изглежда онова, което се случва в България в момента, от Аристотело-Окамска гледна точка.

Какво се случва в България?

Покрай войната на Русия срещу Украйна Западът възстанови своя инстинкт за самосъхранение и преустанови търпимостта си към личности като Орбан, Борисов и Пеевски. За разлика от Орбан, който явно реши, че в крайна сметка Путин ще победи и затова е добре човек да остане негов приятел, Борисов и Пеевски избраха да се снишат зад гърбовете на неоспоримо "западните" ПП-ДБ, докато бурята отмине. Затова подкрепиха управление на ПП-ДБ с втори мандат и неговата заявка за бързо "озападняване" на България чрез прекратяване на "източните" олигархо-престъпни практики в управлението.

Докато това "озападняване" оставаше на терена на думите - закони, декларации, интервюта - управлението криво-ляво дърпаше към Запада. Настъпи обаче време думите да бъдат въплътени в реални властови действия на институции, оглавявани от нови хора. Хора, способни да превърнат във всекидневна практика именно тези думи. Иде реч, разбира се, за регулаторите, мандатът на чийто състав отдавна е изтекъл. Това бе огромна политическа възможност: така или иначе назначените там трябва да бъдат сменяни, а междувременно са дадени заявки и за нов начин на действие на тези институции. Следователно е налице възможността смяната на хора да доведе до смяна на действията.

Там избухна скандалът, произведен от ГЕРБ-ДПС. Самоограничили своя достъп до публични ресурси чрез неучастие в изпълнителната власт, те обявиха, че нямат никакво намерение да отстъпят онзи достъп до ресурси, който им бе останал чрез регулаторите. Затова на всяка покана за разговор по темата ГЕРБ-ДПС отвръщаха с буря от възмущение, обиди и заплахи. За да тръгне все пак този разговор, ПП-ДБ събраха онова, което предлагаха, в прословутия "Меморандум". Заявката беше очевидна: да се знае по какви проблеми ПП-ДБ искат да се говори, по какъв начин и с каква цел. Това бе политическият ("западен") начин на правене на нещата. ГЕРБ-ДПС отговориха по "източен", неполитически начин: с вулгарен, груб, махленски скандал.

Към началото на март стана очевидно, че ГЕРБ-ДПС не са се преродили - че продължават да съществуват в стария си вид, в който имат нужда от постоянен достъп до публични ресурси, които да "усвояват" в своя полза. Това обяснява истеричното искане да им бъде оставен поне някакъв достъп. Както обясни Борисов - или ни оставяте всички регулатори, или вземате регулаторите, но ни давате всички министерства.

Тази заявка бе прикрита от онези шарени димки, пускани всекидневно по терена. Тяхната цел бе да скрият от погледа елементарния факт, че "силите на злото атакуват демокрацията и човешката доброта" (Аристотеловият момент в ситуацията). Една от димките, обаче, гръмна в лицето на ГЕРБ-ДПС, а именно: искането на Борисов разговорът за регулаторите да бъде оставен за по-нататък, но да бъде междувременно договорена истинска коалиция, която да управлява до края на мандата.

Това беше детинска грешка, тъй като коалициите стъпват върху онова, което за ГЕРБ-ДПС е като тамян за Дявола: писмен документ, който да разписва кой какво да прави, в какъв срок и с какъв резултат. Неангажиращият документ "Меморандум" мутира, по силата на заявката за коалиция, в силно ангажиращото "Споразумение" (за управление на държавата). Отговорът на ГЕРБ-ДПС бе следният: още крясък и още шарени димки. Но след като те бяха казали "коалиция", нямаше накъде да мърдат. Борисов назначи част от по-маловажния си персонал за "договорен екип", който трябваше да договори с ПП-ДБ не по-малко от два документа: споразумение за съвместно управление; и споразумение за структура и състав на Министерски съвет.

Тук вече ГЕРБ-ДПС разбраха, че по-нататъшно тяхно снишаване зад гърбовете на ПП-ДБ не е възможно. Играта беше отминала етапа на думите и словесните каламбури и заела терена на реалното, видимо, подотчетно действие. В тази ситуация, решиха ГЕРБ-ДПС, скришното упражняване на власт и присвояване на ресурси ставаше невъзможно. Затова цялата конструкция трябваше да бъде взривена - и тя беше.

Какво обеща Габриел и какво направи

Взривяването бе извършено от Мария Габриел - дотогава "европейското лице", но бе като от репертоара на мутрите от 1990-те години. Тя излъга. И то така, че никой не може да дойде на себе си. Затова гледаме и слушаме все по-нелепи медийни коментари, според които не се е случило онова нещо, което... се случи.

Габриел обеща да не внася при президента несъгласуван състав на Министерски съвет - и отиде да го внесе, за което ПП-ДБ разбраха от медиите; Тя размахваше пред медиите "подписано" от нея Споразумение, което, оказа се, е ранна, отхвърлена и недоговорена с ПП-ДБ версия (спомагателно, новата звезда Назарян излъга, че и Христо Иванов бил подписал същия документ, пък останалите от ПП-ДБ се отметнали в последния момент); Впоследствие Габриел, както и останалите три договарящи си заляха ефира с все по-разнообразни и все по-детински лъжи, с цел драмата да се върне на онзи терен, на който те се чувстват най-сигурни: одумване на личности вместо обсъждане на обвързващи писмени документи.

Това се случи и продължава да се случва. Как ГЕРБ-ДПС си представят благоприятния за тях окончателен изход от ситуацията - това засега не е ясно. Ясно е (ако приложим "Бръснача на Окам"), че онова, което наистина искат - скришно управление и задкулисно присвояване на публични ресурси - има способността да им го осигури, "всерьез и надолго" (по Ленин) единствено Владимир Путин.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 115 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Какво се било случило?

    82 14 Отговор
    ДемоКрадите се изпокараха за демокраденето.
  • 2 Абе

    50 3 Отговор
    разбрах, че им трябва маса! хаха
  • 3 Гост

    50 7 Отговор
    Ще се разберат за КОКАЛА, ще изчакат сега събота и неделя, а в понеделник ще има нов"брак" и то самонседна единствена цел:
    "за благото на България и на българския народ" 😅😂
  • 4 Някой

    59 1 Отговор
    Да, разбрахме какво се случи в България. Един цирк. Малко трагичен, силно комичен, и много просташки. Всички са отвратени.
    Но интересното е каква се крие с този цирк? Какво толкова гадно се случва на заден фон и се нуждае от прикритието на този цирк?
    За жалост, ще разберем по-късно, когато вече ще е свършило. И виновниците ще са по островите...
  • 5 Разбрахме

    81 3 Отговор
    бивш комунист е днес пръв евроатлантик. Утре ако дойдат китайците, става пръв жълторик
  • 6 Сила

    74 13 Отговор
    Докато толупа е жив оправия няма да има....това е положението
  • 7 Гого

    46 2 Отговор
    Няма да се откажат от кокала толкова лесно
  • 8 да де

    48 8 Отговор
    Ами стана така, че събота и неделя ще обикалят посолствоТО да им набият канчетата и в понеделелник ще се гушнат отново.

    Коментиран от #9

  • 9 ХАХАХА

    36 8 Отговор

    До коментар #8 от "да де":

    Ами когато си колония е така . Чакат някой да им каже какво искат отях и срещу какво ,а пък дано не се прегърнат.
  • 10 Клекнал на тъча

    48 5 Отговор
    Разбрахме, да.Тулупа е умрял от страх.

    Коментиран от #16

  • 11 Българин

    54 7 Отговор
    само немислещи индивиди могат да вярват на герберите, че са се променили и искат България да стане нормална държава.
  • 12 дисертация за френската ком.партия

    41 15 Отговор
    Аха ... Евгени Дайнов и Дойче веле !!! Дотук ! Да се чете лигавата демагогия на този човек и на тази (дез)информационна агенция - няма абсолютно никакъв смисъл . Всички добре знаем , че словесната д-р Исня , която ражда замъгленият от много алкохол (и още нещо) "мозък" на гореупоменатият другар/господин не е за хора със слаби стомаси .
  • 13 Наблюдател

    37 8 Отговор
    България няма правителство, няма патриарх, а в ПИК пише, че съдът ще касира изборите за кмет на София. Светът гори, а България е обезглвена и разни безотговорни персони правят анализи на ангро!

    Коментиран от #21

  • 14 Някой си

    31 7 Отговор
    Аз разбрах че ГЕРБ не иска да подкрепя политиките на ПП на свой гръб без да му се чува думата,имайки предвид че са първа сила.Дайнов да продължи да чете и да каже други ден какво ще стане,или да замълчи завинаги,както се казва
  • 15 гост

    32 9 Отговор
    Аз разбрах , че ПП не познават конституцията и не спазват договори . А най вече се убедих за пореден път , че много лъжат и говорят алангро .Давам пример: Вчера Лена в този сайт обясняваше как Габриел била сменила папката и как днес ще се гласува министър председателя , ама не съм чул да е станало.
  • 16 Страхил

    10 8 Отговор

    До коментар #10 от "Клекнал на тъча":

    А аз разбрах , че чака на тъча кога да се включи да ви размаже . Измекяри долни !
  • 17 прекрасната биография на Дайнов

    35 8 Отговор
    Хъм , на Дайнов баща му - кореспондент на "Работническо дело" зад желязната завеса (демек - ченге от Първо Главно у-е на ДС) , майка му с родители АБФК (партизани) е шеф на информационният център на Медицинска академия с профил - кадри (демек - ченге от Второ Главно у-е на ДС) , Дайнов учи зад граница , после прави дипломна работа в Институт по история на БКП , женен за Ана Юриевна Майорова (родители - баща Секретар на ЦК на КПСС и майка - подполковник от КГБ). Просто ... чудесна и "мнооого" демократична биография !

    Коментиран от #43

  • 18 Паисий

    21 9 Отговор
    Глей кво нещу е туй българския език значи.
    Каква мъдрост е вложено в думата "анализатори".
    Значи корена е анал, и към него е добавен глагола лижа. И получаваме - анализатор.

    Ама и как само му отива на гусин Евгений Даннов.

    Коментиран от #22

  • 19 Мишел

    34 10 Отговор
    Всичко, което върши Мария Габриел, е под диктовката на Борисов. Габриел е само изпълнителя, високоговорителя и един от късовратите лебеди на Борисов,

    Коментиран от #31

  • 20 Lоста

    9 2 Отговор
    неразбралите защо се правят на разбирачи?
  • 21 ПИК?

    8 2 Отговор

    До коментар #13 от "Наблюдател":

    Ама ти сериозно ли?
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 бай Даньо

    13 5 Отговор
    Дайнов все по не ставаш за четене. Какви западни са ПП като са си обикновени опортюнисти , докарани от русофила Радев на сцената, прикрепили се до самобявлите се за "десни" в българската политика ДБ , и провеждащи лява политика с десни мерки според самия кокоро . Къде тук виждаш принципи за и западни!? са обикновени кариеристи крадци който дойдоха на власт заради както го казва дейдив гилмор momentary laspe of reason на българския народ. Е днес отиват в канала губят електорална тежест и ГЕРБ си искат заслуженото ( като постове и власт) колко по просто е това от бръснача на Окам !?
  • 24 Разбрахме

    13 2 Отговор
    че б..о..клу...ците от ДБ/ПП си отиват. Дано ги последват и другите, тези от ГРОП.
  • 25 фАНТОМасс

    15 3 Отговор
    Как да наречем ИЗПРАНИЯТ и ПЕРАЧИТЕ му - Измет , Гмеж , Паплач , Сган , Лицемери , Мижитурки , Психопати , Уроди , Изроди , Наглеци , Гадове.......КОЯ Е ТОЧНАТА ДУМА ? Или всичките съвкупно ?

    Коментиран от #27, #29

  • 26 Електра🇪🇺🇱🇷🇺🇦🇧🇬

    12 7 Отговор
    Омръзна ми да чета какво са казали Дайновци, Волгеновци, Симовци и разни други комунистически изчадия. Няма ле нормални хора, или всичко е окупирано от комунисти...

    Коментиран от #28

  • 27 ХАХАХА

    17 1 Отговор

    До коментар #25 от "фАНТОМасс":

    Аааа има още : майцепродавци ,наколенки ,предатели ,кирякстефчовци , продажници ,българофоби.
  • 28 ХАХАХА

    9 3 Отговор

    До коментар #26 от "Електра🇪🇺🇱🇷🇺🇦🇧🇬":

    Пробвай в Джермани, там са наследници на фашисти.

    Коментиран от #30

  • 29 Бай Иван

    2 8 Отговор

    До коментар #25 от "фАНТОМасс":

    Нарече ги комунисти, или рашисти, най добре фашисти, това е все едно, в момента перем Цоцаалистите и техния продажен комунизъм. Писах ти плюс върни ми го.
  • 30 Електра🇪🇺🇱🇷🇺🇦🇧🇬

    8 11 Отговор

    До коментар #28 от "ХАХАХА":

    Ми то нашите комунисти са рашисти а рашистите са по долни от фашистите, що да ходя там??? В централите на Краднелия, на Копейката и в Прецеденството дори и при ДС тата и Шалрлатаните, е само национал рашисти демек нацисти. Сега и софиянци имат доносник нацист за кмет, ти ме пращаш в германия, пратима при Жужето Путлер...

    Коментиран от #34, #52

  • 31 ха ха

    9 3 Отговор

    До коментар #19 от "Мишел":

    Късовратият лебед е много агресивен и някъде му казват гъска...
  • 32 ха ха

    13 4 Отговор
    Една забележка имам към Дайнов. Не е точно Герб или Баце, а олигархичните кръгове зад него. Българският пазар е парцелиран, монополизиран и пазен от държавата в услуга на икономически групировки. Понятията предприемчивост и конкуренция са подменени. Регулаторите са опорочени от Герб за 12 години на власт. В Герб има и проруска клика. Можете да извадите списъка от 143-ма депутати в "Приятели на Русия" в последния парламент оглавяван от Герб и да проверите колко гербера има там. Герб има задача да пази парцелирането на икономиката, държавните подаяния от бюджета и енергийната зависимост от Русия. Всяко нарушение на тези 3 стълба води до политическа криза предизвикана от Герб. Съдебната система и силовите структури са следстие. Те са машата за поддръжка на споменатите 3 стълба.

    Коментиран от #33

  • 33 Професор Витанов

    9 4 Отговор

    До коментар #32 от "ха ха":

    Нали Ристю се возеше в джипа на олигарсите ве, и Маджо му носеше много поздрави, чухме го цяла България. Черепа се хвалеше че им дърпа юздите от Дубай, и на шарлатаните прякора им е от честния Радев, който ни насади на пачи яйца със тях.
  • 34 ХАХАХА

    6 4 Отговор

    До коментар #30 от "Електра🇪🇺🇱🇷🇺🇦🇧🇬":

    Интересно ,а защо смяташ ,че има разлика? Всички им управници са наследници на фашисти ,както при нас всички са наследници на комунисти . Кръвта вода не става каквито е епитети да си накичат.
  • 35 Домашен буламач

    7 0 Отговор
    Нали първоначално ябълката на раздора беше кардиналния въпрос: Ще пътува ли Ники,или няма да пътува.Жена му на Ники сигурно го чака с чехъла в ръка,а Дайнов нищо утешително не казва.
  • 36 анонимин

    6 1 Отговор
    И едните,и другите са за затвора!Това са национални предатели!!!
  • 37 Бамбука

    6 0 Отговор
    Ако една жена се събере с мутра, какво става с нея ? Мутреса !
  • 38 нпо агент

    9 1 Отговор
    Дойнов без да цитира Ленин ..не може..Хорошо учил в Русия..и претърпял катарзис.слез 1989г...и вече върл евроатлантик, а утре може да се върне към К.Маркс и Енгелс..и Мао..

    С решение на ЦК на БКП Евгений Дайнов е бил зачислен за редовен аспирант. Иван Костов го пратил да установява политически връзки с Москва.
    .Евгений Александров Дайнов е бил зачислен за редовен аспирант в Института по история на Българската комунистическа партия при ЦК на БКП през 1982 година. Документът, открит от изследовател на българските архиви, бе изпратен на редакционния мейл на "24 часа".
  • 39 Нов филм

    7 2 Отговор
    Дайнов, запада никакъв инстинкт не е възстановил просто в момента разходват средствата натрупани години като резерв с надежда някоя друга точка от света да почне да им доставя същите ресурси. Това защитаване на ПП ДБ ще изиграе лоша шега на много, те не са готови за политика големи наивници и лаици са. Ако разчитаме на тях значи сме най големи глупаци за девет месеца ГЕРБ и ДПС ги накараха сами да си говорят овъртяха ги като пилета в калчища. Това трябва да се спре възможно най рано връщат Борисов а заедно с него и Пеевски на бял кон.
  • 40 Дама пика

    1 7 Отговор
    Тема за размисъл!
    Какво ще кажете, ако Б.Б. и Пеевски искат нарочно да предизвикат политическа криза в БГ, за да може да излезе Р. Радев на политическия терен. След едни избори тримката да управляват. Така нищо в БГ няма да се променя още 12 години. Дано да греша с тези размисли!
  • 41 ДАЙнов

    8 3 Отговор
    Лицето дайнов отроче на ДС кадри Стана банален да повтаря едно и също Подобно на нинова става и ляга с бойко и пеевски Толкова елементарен манипулатор За хора със средно ниво на интелигентност Напълно безинтересен и ясен като бял ден..Виж путинистите умират от кеф като плюе по ББ и Шиши
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Но в Албиона

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "прекрасната биография на Дайнов":

    попаднал на хора и станал човек.
  • 44 Ха ха ха а така

    4 0 Отговор
    Казал съм ти Дойновото , че преди да бръщолевиш , трябва да минаваш през изтрезвителя .....
  • 45 Хихихи

    2 0 Отговор
    Интересното на новите избори, избирателите 90 на 10, кои ще подкрепят хората на карадай, борисов, марийка или Пеевски1. Българите са на запад, турците по света. Да му мисмят внуцоте им, по нова психиатъра ивял 32 много точен бе в изказаса спрямо старите и младите, вторите ще бъдат ударени от старите и ударени в скалите на балканските родопи. Свърши с българщината.
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Олелеее

    2 2 Отговор
    Много сложно го обясняваш бе , Дайнов! Кой ще те разбере, кой ще го прочете...то мистериозните буламачи на нашите политици и в магическа сфера не мож побра. По- простичко го разбират хората. Мутренски номера, шарлатански изцепки и една наивница на средна възраст, повярвала си, че ще управлява държава. Щото френска снаа, щото кълчи ...из европейски институции. Ама си е нашенка от село. Личи й отвсякъде...с това сакенце и задължителното шалче върху шията, с клош поличката и замазаната косичка...Ми срам да те хване кои ни представят пред света. Срам ме е, че сме ги били избрали. Пак си ги изберете !
  • 48 Я Я Я Я ДА

    0 1 Отговор
    ПЕПЕ ДА СЕ МАХА И РАДЕВ .......................
  • 49 А беее

    2 0 Отговор
    И ти не си разбрал господине какво се случва. Игричките им не са това, което изкарват на показ. Други номера ни готвят тайно. Едни позабравени, изгонени от БСП другари, се сдружават, за да свалят Нинова и да овладеят партията. Завръща се след европейските избори Станишев. Ама нали е "учил" само за цар, си търси ново подобаващо занимание. Заедно с К.Паскалев, И. Таков, Жаблянов, К. Добрев, Дончева, Първанов, Манолова и сие създадоха сдружение "Бузлуджа". Станишката в студията прокарва идеята, че така или иначе в Бг вече ще управляват само коалиции. А всеки един от тези са предразположени към идеята да управляват с ГЕРБ. Даже някои ( АБВ) бяха в управление с Борисов. Днес Станишевият син заяви, че има доверие на Габриел, че тя е с авторитет в ЕС. Някой заблуждава ли се, че този мишок е бездействал там, че е мислил за неволите на обикновените българи и не си е изплел кошничката, щом се навърта тук и ей тъй "случайно " се организират да свалят Нинова и да обладаят електората. Явно в Брюксел кипят разговори и ще се сглобят с ГЕРБ под мъдрото ръководство на Габриел, без ББ, но с неговото благоволение и благодарност, че за минали грехове няма да търсят възмездие. Пак мошенгии.
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Я Я Я Я ДА

    0 0 Отговор
    АСЕНЕ МНОГО ТИ Е ГОЛЕМА ДУПКАТА / У БИЖУЕТА ............................
  • 55 Бай Ганьо

    0 0 Отговор
    Разбрахме шарлатанията искаше солонската митница, за да се накраде.
  • 56 Електра🇪🇺🇱🇷🇺🇦🇧🇬

    1 0 Отговор

    До коментар #52 от "Капитан Петко войвода":

    Ти си капитан Петко войвода, колкото Волгин или Копейкин мъже. Не знам дали са много знамената, но и вашия не мъж Волгин, иска да се нареди под тях в Евро-парламента за да печели евра. Защо Троянското и рашиско муле, не замине за рашиската дума на гнусното плешиво жуже, за рубли, а се продаде на Брюкселските бюрократи като палавата Ел. Йо...