Last news in Fakti

26 Март, 2024 09:02 2 576 44

Цветелина Пенкова пред ФАКТИ: България има нужда от 4 нови ядрени реактора, които да доставят базовата мощност

  • цветелина-
  • пенкова-
  • ядрена енергетика-
  • ядрена централа-
  • белене-
  • ес-
  • бедност

Следващата логична стъпка е ядрен алианс, които да е генератор на идеята за масовото развиване на ядрената технология и промишлен капацитет в Европа, казва евродепутатът

Цветелина Пенкова пред ФАКТИ: България има нужда от 4 нови ядрени реактора, които да доставят базовата мощност - 1
Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

България реално може да играе ключова роля в определянето на енергийните политики на ЕС. Участвах в преговорите за ключови европейски законодателства. Без българското участие, ядрената енергетика нямаше да е призната като стратегическа енергийна технология. Това заяви евродепутатът от БСП и Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент Цветелина Пенкова, която организира конференцията „Енергийна сигурност - основа за развитие на европейската индустрия. Ролята на България”. Целта на събитието бе да представи плана за реиндустриализация на Европа и да покаже посоката, в която ще се развива промишлеността на нашия континент, както и да даде възможност на българската индустрия, енергетика и академичният сектор да представят постиженията на България пред европейските си партньори. Ето какво сподели Цветелина Пенкова пред ФАКТИ.

- Г-жо Пенкова, „Зелената сделка“ не искаше ядрена енергетика – в първоначалния си вариант, а после я припозна като чиста. Какво се случи в ЕП, за да имаме тази промяна?
- Ядрената енергетика, освен че е зелена и устойчива, вече е и в списъка на стратегически технологии за Съюза в Регламента за промишленост с нулеви нетни емисии. Между двете крайни позиции на преговарящите от Германия и Франция, нескромно ще кажа, че ние, като преговарящ екип от България, изиграхме ключовата роля това да стане факт. Така окончателно затвърдихме централното място на ядрената енергетика в бъдещия енергиен микс на Европа. Бяха нужни много усилия, за да убедя колегите от държави членки, които не подкрепят ядрената енергетика, но постигнахме успех. Вече и европейските законодателства ясно показват, че ядрената енергетика ще е основната базова енергийна мощност на континента. Следващата логична стъпка е ядрен алианс, които да е генератор на идеята за масовото развиване на ядрената технология и промишлен капацитет в Европа.

- Какво е реално мястото на България в определянето на енергийните политики на ЕС?
- Успехът ни при договарянето на Регламента за промишленост с нулеви нетни емисии е пример за това, че България може да има централно място в определянето на европейските енергийни политики. Без българското участие в преговорния екип, ядрената енергетика нямаше да е призната като стратегическа енергийна технология. Без българското участие нямаше да има допълнително финансиране, което гарантира, че новите производства няма да отидат само в големите държави, които могат да предоставят държавна помощ.

Увеличихме финансирането по всички оси, свързани с развитието на чиста енергия и чисто производство в ЕС. Неоползотворените средства от Механизма за възстановяване и устойчивост (т.нар. национални планове), Иновационния фонд, програми на Европейската инвестиционна банка, частен капитал, стимулиран от държавни гаранции – всичко това са ресурси, които трябва да се насочат към новите производства в ЕС. 25% от приходите от търговията с квоти за въглеродни емисии могат да се насочат за финансиране на подобни проекти.

В поредицата от конференции с българската индустрия, които организирах в българския и Европейския парламент, успяхме да обсъдим плана за реиндустриализация на Европа, както и посоката за развитие на промишлеността и енергетиката на нашия континент. Със съвместни усилия успяхме да идентифицираме силните страни, експертизата и наличните стратегически и критични суровини в България и Европа. Например, технологиите за улавяне, пренос и използване на въглероден диоксид, които са приоритет за циментовата ни индустрия, също са част от стратегическите технологии на ЕС. България вече развива пилотни проекти в заводите на Девня Цимент и планира да съхранява уловения въглерод в старото газово находище до Галата в Черно море.

- Говорим за план за реиндустриализация на Европа, за посоки… Нека обясним просто каква е посоката, в която ще се развива промишлеността в ЕС?
- Това, най-общо казано, е целта ни да повишим конкурентоспособността на европейската промишленост. Искаме да предоставим по-благоприятни рамкови условия за разширяването на производствения капацитет на ЕС с чисти и иновативни технологии. Планът стъпва основно на единния пазар на ЕС и допълва текущите усилия в рамките на REPowerEU. Той се основава на четири стълба - предвидима и опростена регулаторна среда, ускоряване на достъпа до финансиране, повишаване на уменията и отворена търговия за устойчиви вериги на доставки. Идеята на тази реиндустриализация е да върнем ключовите производства в Европа и да постигнем една поне частична автономия. Видяхте какво стана по време на КОВИД кризата и по-късно енергийната криза, свързана с войната в Украйна. Европа не може да си позволи досегашните зависимости.

- Ядреният сектор в България е с признато едни от най-високите стандарти на безопасност в световен мащаб. А у нас колко години спорим дали да строим „Белене“… Все пак ще имаме нови реактори в АЕЦ “Козлодуй“. Защо се лутахме така през годините…
- Липса на политическа воля, последователност и дългосрочна визия. В момента България има нужда от 4 нови ядрени реактора, които да доставят базовата мощност на страната: два, които да заменят постепенно сегашните 2 блока на АЕЦ „Козлодуй“, и още два, които да заменят постепенно въглищните централи. Всички сме наясно, че строителството в момента на нови ядрени мощности ще е по-скъпо, отколкото, ако бяхме направили това преди години. Тук идва по-глобалният въпрос към управляващите: Защо закриха проекта „Белене“ и продадоха (поне на хартия) цялото ни налично оборудване, вместо да работят по двата проекта паралелно? И това става в период, когато към такова оборудване има огромно търсене.

В момента се предвиждат над 20 ядрено-енергийни проекта на континента.

Другият очевиден проблем е, че българските управляващи взеха решение за най-голямата инвестиция в най-новата история на страната ни за изграждане на два нови блока на площадката на атомната централа за рекордно кратко време. Много голямо недоумение буди фактът, че прогнозите за довършване на 2-та реактора на АЕЦ „Белене“ бяха за още 5 млрд. евро и „сглобката“ каза, че това прави централата нерентабилна. Строителството на новите 2 блока на АЕЦ „Козлодуй“ ще струват по предварителни прогнози на правителството от февруари 2024 г. до 14 млрд. долара (максимум 25 млрд. лева.) или евро и това е някак си вече рентабилно. Преобладаващите мнения на експерти са, че стойността ще надхвърли 30 млрд. лева.

Правителството, което взе това решение, трябва да обясни на обществото защо искат да строят по-скъпи ядрени мощности за по дълъг период от време и да кажат на българските граждани, че, докато те влязат в експлоатация, ние ще трябва да внасяме ток.

За пореден път вместо да използваме това, което имаме, и да намерим най-евтиния начин да реализираме успешен проект, ние сме готови да жертваме националния интерес в полза на геополитическо натегачество.

Има проблеми относно технологията. Избор на най-скъпия инфраструктурен проект в държавата ни със стратегическа стойност се прави с конкурс, проведен за 2 седмици, но без ясни и публични критерии. Това може да доведе до отказ от банките за финансиране. „Хюндай“ никога не са били изпълнител на подобен проект. AP1000 е непозната за ЕС технология (дори Великобритания се отказаха от нея). В момента има 6 работещи реактора по тази технология - 4 в Китай, завършени с китайска технология, и 2 в САЩ – един пуснат с огромно закъснение и забавяне, което почти доведе до фалита на „Уестингхаус“.
Това, според мен, не е политическо изкривяване на темата, а геополитическо натегачество, което е примесено с определени финансови интереси. А за всичко това ще плащат българските граждани. Ето това са причините за т.нар. „лутане“.

- За ядрената енергетика в ЕС видяхме две крайни позиции - на Германия (не иска) и Франция (иска). А България къде и как се позиционира…
- България се оказа балансьорът. Вече споменах, че като един от преговарящите по законодателство за промишленост с нулеви нетни емисии успях да направя така, че ядрената енергетика да стане част от стратегическите енергийни технологии за бъдещия енергиен микс на Европа. Или с други думи – благодарение на България, а и на мен като представляващ интересите на страната ни, успяхме да запазим водещата роля на ядрената енергетика в рамките на политиката за реиндустриализация на Европейския съюз.

- ВЕИ секторът се развива. Има ли ЕС програма как да се развива в отделните региони?
- Това ще следва да е приоритет на бъдещия състав на Европейската комисия и на Европейския парламент в мандат 2024 г. – 2029 г. Трябва да има ясен фокус и конкретни параметри, които да определят планиране за различните видове ВЕИ технологии - вятърни, слънчеви, ядрени и т.н. Всяка държава членка се грижи за финансирането и изграждането на нови централи, но това трябва да се промени на европейско ниво и да има целево подпомагане и план за развитие. В противен случай се получава дисбаланс и се действа „на парче“. Централно място трябва да заема ядрената енергетика. Тя е бъдещето на базовата електроенергия. Само тя е способна да отговори на нуждите на континента. Необходим е план за подпомагане и за развитие на ниво Европейски съюз, който да не се концентрира на територията на само една или две страни членки.

Друг голям фокус следва да бъде темата не за съхранение, а пренос на енергия в ЕС по оста север-юг.

Като преговарящи в Регламента за реиндустриализацията на ЕС, аз и екипът ми осигурихме финансиране за обновяване на електропреносната мрежа и технологиите за свързаност. България трябва да заеме лидерска роля в региона и да постави силен акцент върху свързаността на електропреносната мрежа.

- Живеем в Европа, а говорим за енергийно бедни домакинства. Звучи странно, но как се преодолява енергийната бедност?
- Като преговарящ по Директивата за енергийните характеристики на сградните успяхме изцяло да променим нейната цел: сега тя е борбата с енергийната бедност и за целта ще се отделят целенасочени средства за най-уязвимите домакинства. Първоначално законодателството предвиждаше задължение за всеки собственик на жилище да определи енергийната ефективност на имота и в определен срок да извърши ремонти, за да подобри енергийния му глас. Имаше предвидени глоби за неспазване на срокове. В рамките на преговорите успях да премахна всичко това. Договорих законодателство, което гарантира финансиране за най-уязвимите домакинства с програми за ремонти, действащи до 2050 г. Така домакинствата могат да намалят сметките си с близо 50%.
Договорих и държавите членки да предоставят достъп до безвъзмездни средства за уязвимите домакинства, за да им помогнем да излязат от енергийна бедност, както и възможност за финансиране при преференциални условия. Това е значителна стъпка в преодоляването на този проблем.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    52 6 Отговор
    България никога повече няма да види нови ядрени реактори. Площадка за съхранение на радиоактивни отпадъци за цял ЕС, виж обаче е повече от сигурно, че ще имате.

    Коментиран от #16, #33

  • 2 Зевс

    45 4 Отговор
    Имахме, ама ги нарязахме за скрап. Сега четири нови ще ни струват 120 милиарда долара, ще плащат и правнуците

    Коментиран от #19

  • 3 БгТопИдиот🇧🇬

    40 6 Отговор
    Цветелина Пенкова пред ФАКТИ: България има нужда от 4 нови ядрени реактора, които да доставят базовата мощност.

    правилното заглавие е :

    Цветелина Пенкова пред ФАКТИ: България има нужда от 4 нови ядрени американски реактора, които да доставят базовата мощност на десеторна цена.
  • 4 Жълто

    32 8 Отговор
    Поредната платена жълта пропаганда за безмозъчни амеби...
  • 5 От тия

    32 1 Отговор
    4 реактора, два ще подарим на Зеленски, защото ТОЙ ИСКА това от България!
  • 6 Нови ли

    36 2 Отговор
    Търсете го от мадам Йес Меги Кунева
  • 7 Селянин

    36 2 Отговор
    На комшиите сполука
    С турският АЕЦ "Аккую"
    Наш балкански Грую
    Купи два реактора
    На цена за три "Аккую"
    На английски на реакторите пишело:
    "Дръжте ме за кхую".
  • 8 Червената шапчица

    29 2 Отговор
    - Г-жо Пенкова, ще имаме ли ток поне за вибраторите си...

    Коментиран от #11

  • 9 Реалист 1

    34 1 Отговор
    Енергетиката на БГ отива на зле. Тази разбира от енергетика, Валъо Баничката управлява Козлодуй и първата му работа беше да уволни тези, дето разбират. Теменужки, Делян Добревци - сладко нещо са парите, не става въпрос за енергетика.
  • 10 Иванов

    17 6 Отговор
    Тая с платените й статии Чао Брюксел!
  • 11 Трол

    16 0 Отговор

    До коментар #8 от "Червената шапчица":

    Г-жа Пенкова има нужда от 4 нови реактора.
  • 12 ТИР

    18 1 Отговор
    Кунева да се изкаже, нали е експерт в ядрената енергетика,,,
  • 13 българина

    21 2 Отговор
    тази знае ли че ако всички мпс та са на ток, производството му трябва да се удвои! ние закрихме 4 реактора, закриваме 5 теца за ток и не откриваме нишо, защото тук не се планира от ЕК да живеят бели хора
  • 14 4 затворени , 4 работещи

    9 2 Отговор
    2 нови . Значи 6 , но 2 по рано ще ги затворят . Те ги броят 4 затворени , 4 още сега 8 . хахахаха
  • 15 един

    22 7 Отговор
    И тази е дъщеря на комуне уредена на работа в Брюксел!

    Коментиран от #23, #36

  • 16 дедо..

    20 6 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Махаме сглобкаджийската сган и стройш в белене..площадка има,за разлика от износената половин вековна в козлодуй,оборудване и реактори има..питай тиквуните защо не споменаха че франция през миналата година пойска да построй белене с русското оборудване..виж какво става в турция,аккую 1 е готов,вова и ердоган са голема работа,краварските козяци там не командвать.
  • 17 При 6 реактора

    7 17 Отговор
    и 6000МВт мощност какво ще ги правим през нощта когато консумацията спада до 3000МВт, а има вятър, топлофикации, заводски ТЕЦ, малки ВЕЦ? В момента консумацията е 4500МВт и има 1750МВт от солари, а изнасяме над 1300МВт.
  • 18 Червената шапчица

    5 0 Отговор
    „Всички хора носят радост и спокойствие… Някои като пристигат, а други като си тръгват…“ (Муцинка Фешънлиева)
  • 19 россиян..

    15 5 Отговор

    До коментар #2 от "Зевс":

    Само тиквуните купувать реактори,правят площадка за тях,и се отказват от батисаните седем млрд.лв дадени в белене,ами подарявайте ги на бандерите-те са пътници и двата белински реактора пак ще отидать при вова .
  • 20 Исторически парк

    15 2 Отговор
    Ми то имаше 4 ама вие ги затворихте..
  • 21 ТаУмВзе

    12 2 Отговор
    Съществото, не знае кво е Реактор, не Вибратор де. Хаххах
  • 22 бай Бончо

    22 3 Отговор
    Ние реактори си имахме .Имахме си всичко , но понеже било социалистическо не било хубаво . А сега как е ? Тези които затвориха работещите реактори на АЕЦ Козлодуй трябва да понесат отговорност с цялата строгост на закона. Работеща държава ни остави социализма , и от некадърност , дори не можаха да я опазят
  • 23 Борислав

    13 1 Отговор

    До коментар #15 от "един":

    Тоеа е вярно, но тази поне нещо прави.
    Имаше една друга - Ева Майдел, която за нищо не става.
    Като гледам ПП подготвят още една Ева Майдел - т.н. "просто Киро" и може да ме изгубят като клиент.
  • 24 Защо само четири?

    3 9 Отговор
    Язе като истински кУмунизт предлагам 444 реактора и още 300 реакторчета! И пак като при бкп ще сме втори У светО след сесесере!
  • 25 Алибаба

    19 0 Отговор
    Веднага щом свършим с АМ Хемус,веднага почваме АЕЦ....тоест никога
  • 26 ИНЖ1

    8 3 Отговор
    Всички разбираме от футбол и политика!!! Обаче вече експертността ни се разирява(явно) - с Енергетика и ядрени реактори!!! Люпим ги като семки!!! С 200!!!
  • 27 Хасковски каунь

    4 4 Отговор
    Има ли небазова??? Това е непрекъсваем процес
    НЕ МОЖЕ когато има слънце или вятър да спрем АЕЦ-а !!! И да плащаме за едно и също нещо 2 пъти - на АЕЦа и на фотоволтаика
  • 28 Айде

    4 2 Отговор
    Цветелинка се е позакръглила! А защо реакторите да не са 6, или още по добре 8, по два във всеки ъгъл на България!?
  • 29 7777777

    16 3 Отговор
    И В АФРИКА ВЕЧЕ НЯМА ТАКИВА СЕРСЕМИ КАТО НАШИТЕ ЕВРОАТЛАНТИЦИ, КОИТА ДА ПОРЪЧАТ ФАЛИРАЛА АМЕРИКАНСКА ФИРМА ДА НИ СТРОИ АЕЦ С ДОПОТОПНА ТЕХНОЛОГИЯ ТИП 2 ОТ 80-ТЕ ГОДИНИ НА МИНАЛИЯ ВЕК НА УМОПОМРАЧИТЕЛНИ ЦЕНИ! РОСАТОМ СТРОИ В УНГАРИЯ ПАКШ 2, СТРОИ В ТУРЦИЯ АКУЮ, СТРОИ В ЕГИПЕТ В АЛ ДААБА, СТРОИ В ИНДИЯ И ВСИЧКИТЕ СА ПОКОЛЕНИЕ 3+, А НАСКОРО КИТАЙ ПУСНА АЕЦ 4 ПОКОЛЕНИЕ! БЕЛЕНЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПОСТРОИ, ЗАЩОТО АКО СЕ СЛУЧИ НЯКАКВО ЧУДО И ИКОНОМИКАТА НИ ТРЪГНЕ, ЩЕ НИ ТРЯБВАТ МОЩНОСТИ! А И ДВАТА РУСКИ РЕАКТОРА СА ПО-ДОБРИ ОТ ТОЗИ АМЕРИКАНСКИ БОКЛУК IP 1000!
  • 30 Цицоманов

    11 3 Отговор
    Че ний вече 2 подарихме на Украйна.
    А тази е една много мръсна пача влезнала чрез БСП като депутат. Прави впечатление, че всички евродепутати от БСП щом влезнат и губят връзка с България и БСП . Оня Витанов е същия, Станишев, Йончева ...

    Коментиран от #44

  • 31 САТЪРА НА ХАНА

    8 0 Отговор
    БЪЛГАРИЯ ИМА НУЖДА НАРОДА ДА ИЗЛЕЗЕ С ЖОПКИТЕ :))
  • 32 Търновец

    4 3 Отговор
    За да се оттегли RWE Innogy GMBH от проекта Белене причината беше че договарящите подписа празен чек на Росатом, а проектът Южен Поток беше Европейски и анти европеецът Станишев наруши процедурите за възлагане на обществени поръчки. БСП е олигархична партия нямаща нищо общо с хората
  • 33 Търновец

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Еврейката Хилари Клинтън дойде в България да каже на Борисов да спре Белене
  • 34 Страхотни "експерти"

    5 0 Отговор
    Същите псевдо специалисти ни обясняваха доскоро как нямаме нужда от никакви нови мощности.Сега взеха завоя и обърнаха палачинката.Ама сме щели да купим най новите американски боклуци дето никъде ги няма при това на астрономически цени.А "простите" комшии си взимат изпитана и проверена техника на в пъти по ниска цена и скоро ще я пуснат.И нека тези експерти да кажат колко ще струва енергията от тези блокове и как ще се конкурираш с нещо ,което произвежда същото количество , но на в пъти по ниска цена.
  • 35 Черна вода

    5 0 Отговор
    Ами затворените реактори в Козлодуй имаха капацитет да работят поне до 2030-та (първи и втори) и до 2060-та (трети и четвърти).
  • 36 Търновец

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "един":

    А Меглена Кунева е снаха на секретаря на ЦК на БКП Пръмова - партизанин от 1943
  • 37 Артилерист

    5 1 Отговор
    "Геополитическо натегачество"! Точно това прави сглобката с Уестингхаус. И въобще всичко да е американско. Това правят подлизурковците, мазниците, натегачите и предателите от атлантическата или по-точно казано колониално-административно сглобената сглобка.
  • 38 Енергетик

    6 1 Отговор
    "България има нужда от 4 нови ядрени реактора"

    Ех пусто слагачество на господарите - докато бяха руските реактори за Белене според нашите козячета нямахме никаква нужда от нови реактори но щом са господарите вече имаме нужда даже и от 4 реактора. Нищо че двата руски реактора ни струваха 1.2 милиарда евро а един на господарите струва 33 милиарда долара а 4 ще са 130 - това ни е БВП за 2 години. Но нали сме дълбоко наведени българите ще плащат а няколко платени козячета срещу нищожна част от печалбата на господарите им ще ни убеждават колко е хубаво да си дадем парите на господарите им.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 В.В.П.

    2 0 Отговор
    Колониите на сащ и Англия нямат реактори..Нямат нищо..Източник на роби и ресурси.
  • 41 В.В.П.

    1 0 Отговор
    С тая пирамида ,ще се изсмучат към 10 млд за господарите.ялова история .
  • 42 де го чукаш де се пука

    2 0 Отговор
    България няма нужда от хиляди "специалисти" с диаметрално противоположни мнения и особено такива разсъждаващи през личните си търговски интереси. Един желаещ да строи усвоявайки милиони, друг да се включи към износа и търговията с излишна енергия и какви ли още не. Непрекъснатото увеличаване на производства от най различни източници и сега даже довежда до моменти на произведена електроенергия с отрицателни стойности. Само преди 2 дни беше обявено "Нулеви цени на електроенергията за почти цяла Европа в рамките на 6 часа - 08:33 24 март 2024 | Автор: 3eNews"
  • 43 АЙДЕ ПОДРЕД

    1 0 Отговор
    ПЪРВО
    ВКАРВАНЕ В ЗАТВОРА НА
    МЕГЛЕНА КУНЕВА
    ИВАН КОСТОВ
    МАРТИН ДИМИТРОВ
    РАДАН КЪНЕВ
    И ОЩЕ ДЕСЕТИНА ЗЕЛЕНИ ЕУГЛЕНИ ДЕТО ГРАЧЕХА СРЕЩУ АЕЦ БЕЛЕНЕ
    ВТОРО КАКТО И ГЛАСУВАЛИТЕ ЗА ПОДАРЯВАНЕТО НА РЕАКТОРИ НА УКРАЙНА
    МИНИМУМ ЗА ВРЕМЕТО В КОЕТО СА БИЛИ НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ
    ТРЕТО
    ТЪРГ ЗА СТРОЕЖА НА АЕЦ ВКЛЮЧВАЩ ВСИЧКИ ВКЛЮЧИТЕЛНО КИТАЙ И РУСИЯ
    Е СЛЕД ТОВА ЩЕ ВИДИМ КОЛКО РЕАКТОРА НИ ТРЯБВАТ
  • 44 Ваня

    0 0 Отговор

    До коментар #30 от "Цицоманов":

    ...тя единствена ,която отстоява българския интерес ,за разлика от Станишев,Йончева ,Витанов ....Поздравявам я!