Last news in Fakti

27 Март, 2024 14:26 757 5

Местни избори в Турция при геополитическа конфронтация

  • зорница илиева-
  • турция-
  • избори

Каквито и да се резултатите от вота, с просто око се вижда, че туристите са малко, хотелите са полупразни, а недоволството на гражданите не се крие

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В навечерието на местните избори в Турция, които са в неделя, 31 март, остават само няколко дни, но интересът към тях, особено в чужбина, е впечатляващ. Защото става въпрос за почти 90-милионна страна, която е на границата на Европа и Азия. И защото се смята, че тези избори ще предопределят съдбата на страната на Ердоган в бъдеще време.

Дали Ердоган с неговата управляваща ПСР /Партия на справедливостта и развитието/ ще успее да си върне кметските места в столицата и големите турски градове, най-вече в Истанбул, е важно, за да се осигури възможност да се промени конституцията с цел президентът да се кандидатира за трети мандат.

Такива сметки и варианти вече се обсъждат в Меджлиса, парламента, където надеждите на управляващите са по време на втория мандат като президент на Ердоган да се предизвика подновяване на президентски избори. Победа в местните избори ще даде възможност за повече гласове в полза на промяна в конституцията. която да удължи сегашните ограничения за мандат на турския лидер.

Сигурно никак не е случайно, че по време на предизборната кампания Ердоган непрекъснато отправя завоалирани предупреждения към избирателите да подкрепят кандидатите на управляващата партия, ако искат да се възползват от държавните услуги.

Факт е че на практика при тези местни избори тежестта на предизборната кампания на ПРС е поета от самия Ердоган. В обстоен анализ на Aсошиейтед прес пишат, че „тези избори ще бъдат тест за популярността на Ердоган, който преди години загуби критични градове в Турция. Победа ще проправи път за конституционни поправки.

Подчертава се, че загубата на Истанбул беше голям удар за Ердоган , който започна своята политическа кариера точно като кмет на този мегаполис. Сега във всички митинги из страната Ердоган започва и завършва речта си със спомени за своя кметски период и това често се критикува от опозиционни наблюдатели. Защото той не само води предизборната кампания, но обезличава допълнително кандидатите на ПСР в тези местни избори.

Редица анализатори в Турция вече не крият, че кандидатът на ПРС за кметското място в Истанбул, Мурат Курум, например, не е показал „очакваното представяне” т.е. определят го като нехаризматичен и неспособен да увлича повече поддръжници. Друг въпрос е защо е бил предпочетен да представлява ПСР.

Налага се Ердоган на големия митинг в неделя в Истанбул, където по сведения на турските медии са се събрали над 650 хил= избиратели на ПСР, Ердоган дори да пее популярна песен след речта си, за да покаже увереност и вяра в победата. Преобладаващият състав на присъстващите са забрадени жени, докато в азиатската част на Истанбул гражданите остават верни на неделните си привички и трудно може да се каже, че се вълнуват от предстоящите местни избори.

Само веещите се по цялата „Багдад джадеси” знамена с лика на Имамоолу, кандидат на опозиционната НРП /народнорепубликанската партия/ за кмет на Истанбул показва, че ще има избори. Азиатската част на Истанбул всъщност е светската и по традиция подкрепя опозиционната НРП. Което не пречи да има плакати с призиви и на другите опозиционни партии, включително на Комунистическата партия на Турция.

И тук е мястото да се посочи, че тези местни избори са различни от предишните. Опозицията е по-фрагментирана от всякога и това е голям риск на кандидата на НРП за кмет на Истанбул, настоящият кмет Екрем Имамоолу.

След загубата на изборите през 2023 г, опозицията в Турция, която тогава бе обединена и казват с подкрепата на Запада, сега е в състояние на отчаяние, а електоратът е обезверен. Разпадането на обединението на опозицията е довело до разпръсване на гласоподавателите, взаимни обвинения сред опозиционните партии и дори до обвинения на различни крила в рамките на една и съща партия. Какъвто е случаят с НРП, където има слухове, че дори бившият ѝ лидер, Калъчдароолу, принуден да подаде оставка след загубата в изборите, на подкрепял де факто Имамоолу за нов мандат на кмет.

Защото ако Имамоолу спечели, а той е много популярен и с качества на лидер, може да се кандидатира за президент през 2028г срещу Ердоган. Нещо, което Калъчдароолу не успя да направи- да победи Ердоган дори при обединена опозиция. На тези избори всяка опозиционна партия е издигнала свой кандидат за кметските места и общински представители. Изненада е една новосформирана партия Рефах, която показва забележително присъствие в предизборната кампания и явно е в състояние да отнеме гласове от управляващата ПСР.

Според социологически проучвания в Истанбул настоящият кмет Екрем Имамоолу, НРП, може да спечели изборите с 39.2% срещу Мурат Курум, ПСР, който събира около 30.4% т.е. Имамоолу води с 9% в състезанието. Не бива да се забравя, че и на тези избори ПСР участва в коалиция с дясната ПНД /партия на националистическото действие/ и издига общи кандидати.

Мурат Курум е на 47 години, бивш министър на градоустройството и околната среда, докато Имамоолу разчита на постижения в управлението на мегаполиса, където се смята, че не идеологически предпочитания ще решат изборите, а търсенето на кмет, който може да се съсредоточава върху решаването на основните проблеми, пред които е изправен Истанбул. Един от които е трафикът и проблеми в градския транспорт.

Но масовото недоволство от високите цени, безработицата, намалената покупателна способност, въпреки предизборното увеличение на минималната работна заплата, е толкова явно, че дори таксиметровите шофьори вече не се стърпяват да споделят неудовлетворението си. Храна за бедни се раздава дори по време на Рамазана и опашките са огромни. Особено около Египетския пазар в европейската част на Истанбул. Там тълпите от забрадени жени са традиционна гледка.

Казват, че Ердоган не оставя нищо на случайността. Целта е победа и факта, че кандидатите на опозицията в социологическите проучвания са на опашката е красноречиво в тази ситуация. Изключение е само Имамоолу в Истанбул и кмета на Анкара Мансур Яваш, който е с висока подкрепа.

Ердоган използва предимството на своето президентство, а споменаването на „гласувайте на ПСР, защото това са моите последни избори” е вече използван в кампания ход, който винаги е носил дивиденти. Просто стратегия. Опозицията, макар и разединена, е наясно, че ако Имамоолу и Яваш загубят кметските си места, това ще сложи край на мечтите им за президентски пост.

В това отношение Ройтерс представя задълбочен анализ за тези местни избори в Турция. Така очертават и следващата политическа картина на южния ни голям съсед. Агенцията поставя на преден план въпросът за кого ще гласуват кюрдите в Истанбул. Те са около 2 млн. и на предишните избори подкрепиха кандидата на обединената опозиция Имамоолу. Сега партията на турските кюрди, ДПН /демократична партия на народите/ и Добрата партия няма да подкрепят кандидата на НРП и това несъмнено е в полза на управляващата ПСР.

Затруднява се избирането на Имамоолу. НРП не е включила в изборите представители на другите опозиционни партии и това е довело да издигане на собствени кандидати. Разединение, което ще облагодетелства Ердоган. Умее ги тези игри турският лидер. Ройтерс обаче вярва, че Имамоолу може и да спечели, което ще го позиционира като фактор в турската политика.

При загуба в Истанбул Имамоолу ще занули легендата за обединител и силен противник на Ердоган. В Анкара Яваш води с 44% срещу кандидата на ПСР Тургут Алтънок с неговите 38%. Поне според социологически проучвания в навечерието на изборите. Повечето коментатори предричат запазване на тази преднина. И за двамата кандидати от опозицията.

Затова са и компромати с видеа за броене на големи количества пари от представители на НРП в техен офис в Истанбул. Коя е истината прокуратурата ще разследва, но всякакви прийоми са допустими, за да се омаскари противника. Познато и у нас.

Каквито и да се резултатите от местните избори в Турция, и с просто око се вижда, че туристите са малко, хотелите са полупразни, а недоволството на гражданите не се крие. Изводите остават за след 31 март. И не само за местните избори в Турция.

За геополитическата конфронтация и участието на Анкара в събитията –следващия път.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 10 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Професор Герджиков

    12 0 Отговор
    Кур за Боко боклука

    Кур за Путин педераса
  • 2 Зори Зорииии, голям зор

    1 12 Отговор
    Като не разбирате турската вътрешна политика поне не се мъчете с някакви псевдоанализи. Разбирам, Ердоган ви е трън в очите и не само, но едно едно е желанието ви да бъде свален, а съвсем друго възможностите ви да го свалите. И между другото анализ с лични пристрастия не се прави.

    Коментиран от #3

  • 3 Българските турци

    2 14 Отговор

    До коментар #2 от "Зори Зорииии, голям зор":

    в подкрепа и продължение на пост 2

    Потъва старата Турция ! С нея си отива и онзи закостенял елит който смяташе , че Мустафа Кемал е обявил републиката за тяхна собственост !...Простият и газеният турски народ си намери СВОЯ ЧОВЕК ! С Аднан Мендерес не стана - колонизаторите и "съюзниците"го свалиха с преврат и го обесиха !... Тургут Йьозал го отровиха и така го отстраниха !...Този се оказа костелив !...От както им би Рест в Давос , какво ли не му спретнаха !?... Фактът, че хората умряха за него под танковете на Пуча на гюленистите и ЦРУ , само по себе си опровергава писаното в горната статия !...Когато един организъм си изхвърли глистите и гнидите се съвзема и става по здрав и по издръжлив на болести !...Всички паразити , чакали и кърлежи един по един се изнизаха и ще продължават да бягат от Турция !...Защо мислите , че Ердоган иска свободен достъп за всички турци в Европа ?!...Гнилите винаги падат от клоните !... Просперитет се гради с разум и честен труд , без експлоатация и грабеж !..

    Коментиран от #4

  • 4 Българските турци

    2 14 Отговор

    До коментар #3 от "Българските турци":

    Прям и откровен !... Винаги държи на думата си !... Той завършва мисията си във вътрешната политика на политическата платформа на Република Турция !. Никой обаче да не очаква от човек като Ердоган, да се оттегли с безразличие в някой скапан офис или кабинет за да пише мемоари или да чете стихове !...Човекът който години наред казва "Светът е по голям от ПЕТ ( 5 )", непременно ще премине към следващата си мисия !...Сега всички трябва да гадаят, коя е тая мисия !.. Може би е "Великият Туран" на Съюза на тюркските народи ?!..Може би е сплотяването на двата милиарда мюслюмани обитаващи планетата Земя под един общ възглед ?!... Или може би е една сериозна борба за Реконструкция в ООН , където всяка нация ,всеки народ , всяка държава ще има равностойна репутация , равностойна позиция и равностоен вот в решаването на международните проблеми ,кризи и конфликти , които са винаги актуални в съвместния живот на обитателите на тази планета ?!...
    Едно е сигурно !...Няма да се отървете лесно от "напаст" като Ердоган !!!
  • 5 Зори Зорииии, голям зор

    2 6 Отговор
    И това с броенето на многото пари не са компромати. Прокуратурата ще разследва не това дали е истина, а за какво са били тези пари. Направо се чудя как коментирате и правите "анализи" за неща от които и хал хабер си нямате. Дано не си вадите хляба с това.