Last news in Fakti
  Тема: Украйна

27 Март, 2024 23:00 2 654 72

Украйна трябва да спечели или рискуваме по-големи проблеми

  • украйна-
  • русия-
  • владимир путин-
  • нато-
  • война-
  • сащ

Подкрепата на Киев не е благотворителност, това е начин Съединените щати да се утвърдят отново в момент, когато влиянието им в света е колебливо

Украйна трябва да спечели или рискуваме по-големи проблеми - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Повече от две години след започването на войната на Русия в Украйна, някогашната здрава стена от обществена подкрепа на САЩ за помощта за Украйна стана по-малко шумна. Поради този спад в дискурса в подкрепа на Украйна, малък брой шумни критики се опитват да повлияят на общественото мнение, като твърдят, че подкрепата на Украйна не е в интерес на Съединените щати, пишат за Atlantic Council генерал Тод Уолтърс, който през 2022 г. приключи своята изключителна четиридесетгодишна активна кариера във военновъздушните сили на САЩ като върховен съюзнически главнокомандващ в Европа (SACEUR) и командващ европейското командване на САЩ (EUCOM) и Ан Мари Дейли, чуждестранен старши сътрудник в Инициативата за трансатлантическа сигурност на Центъра за стратегия и сигурност Скоукрофт към Атлантическия съвет и в момента работи като политически изследовател в RAND Corporation.

Тези гласове посочват двайсетте години война в Ирак и Афганистан и трагичните последици от изтеглянето на САЩ и НАТО от Афганистан, за да твърдят, че Съединените щати не трябва да се заплитат в друга "вечна война" и че вместо това трябва да се съсредоточат върху своите южна граница. Тези аргументи са изградени върху погрешното усещане, че влиянието на САЩ в чужбина, независимо дали започва или спира, е отделено от всякакви забележими последици за повечето американци. Продължаването на помощта за Украйна обаче е от решаващо значение, ако Съединените щати искат да запазят позицията си на незаменима нация в света и многобройните предимства, които американците ползват в резултат на това. Неуспехът да подкрепи Украйна сега може да даде началото на американска серия от загуби, която може да отнеме десетилетия, за да се преодолее.

Първо, Украйна не е Афганистан. Никакви американски войници не се бият в Украйна, докато десетки хиляди американски войници нахлуха в Афганистан, за да се борят с бунтовници в планинска, без излаз на море и бедна страна. За разлика от това Украйна граничи и се стреми да се присъедини към НАТО и Европейския съюз. Има образовано население (с почти 100 процента грамотност сред възрастните) и е свързана с глобалната икономика като един от най-големите износители на селскостопански продукти в света. Въпреки че много афганистанци в крайна сметка подкрепиха Съединените щати, тази подкрепа никога не се материализира в националната и политическа съгласуваност, която вече се наблюдава сред украинците, борещи се за правото си да съществуват като демократична нация. Украйна защитава територията си от враждебна инвазия от страна на Русия - автократична нация, която подкрепя и е подкрепяна от диктатори в Сирия, Иран и Северна Корея.

Второ, въпреки че войната е в очевидна безизходица през последните месеци, всички войни, освен най-кратките, се разиграват на фази. Често една от причините за безизходица е, че и двете страни са изчерпали достатъчно свежи войски и оборудване, като трябва да превъоръжат и обучат персонал, преди да са способни за по-нататъшни широкомащабни операции. В този смисъл настоящият период на "застой" в Украйна трябва да се разглежда не като крайно състояние, а като краен период за съсредоточаване върху превъоръжаване и - което е важно - преоценка на теорията за победата. В този смисъл смяната на украинския президент Володимир Зеленски по-рано тази година на Валери Залужни с Александър Сирски като ръководител на въоръжените сили на Украйна изглежда по-малко като индикация, че Украйна се разклаща, а по-скоро като разумен ход за поставяне на основата за нов подход към победа.

Последствията от тази война ще отекнат далеч отвъд Европа. Подкрепата за украинска победа би потвърдила глобалното превъзходство на САЩ за около 5 процента от годишния бюджет за отбрана на САЩ и без цената на американските животи. Продължаването на глобалното лидерство на САЩ би помогнало за оформянето на международни въпроси като управлението на космоса, изкуствения интелект, тероризма и глобалните миграционни модели в полза на Съединените щати. Русия ще бъде победена във военно отношение от възобновена американска отбранителна индустриална база и Китай вероятно ще преразгледа способността и желанието на Съединените щати да упражняват волята си по целия свят, включително в защита на Тайван.

Ако обаче САЩ не успеят да подкрепят Украйна, очаквайте обратното. Една осмеляваща се Русия ще разшири сегашната си политика на сеене на глобален раздор. Тя вече се насочи към страни в Африка с надеждата да завладее суровини, подкрепи подкрепяните от Иран терористи в Близкия изток, които заплашват глобалното корабоплаване и проведе антиамерикански информационни и тайни операции в Централна и Южна Америка. Европа ще начертае по-независима външна политика и ще се стреми да намали зависимостта си от отбранителната индустрия на САЩ и военното сътрудничество. Някои може да смятат, че това е положително, но отбранителната промишлена база на САЩ разчита както на американски военни продажби, така и на продажби на съюзници в НАТО и другаде. Освен това способността на Съединените щати да защитават глобалните си интереси - същите интереси, които дават на американците изключителния стандарт на живот - ще бъде намалена от нации, които не желаят да си сътрудничат с ненадежден партньор.

Което ни връща към Украйна. Някои твърдят, че Съединените щати първо трябва да осигурят собствените си граници, преди да подкрепят Украйна, но това погрешно предполага, че двата проблема са взаимно изключващи се или свързани. Възможно е както да се подкрепи Украйна, така и да се осигурят границите на САЩ; едното не изключва другото. Други казват, че Европа трябва да плаща, за да подкрепя Украйна, което всъшност вече е факт. Повече от дузина европейски нации харчат повече от Съединените щати като дял от техния брутен вътрешен продукт, а Европейският съюз като институция изпреварва Съединените щати по отношение на общите ангажименти.

И накрая, някои твърдят, че финансирането на Украйна отклонява средства за американските способности в Индо-Тихия океан. Това пренебрегва два критични факта: Първо, по-голямата част от финансирането "за Украйна" всъщност отива за подкрепа на отбранителната индустриална база на САЩ. Второ, всички планове на Съединените щати за Индо-тихоокеанското командване на Съединените щати включват предположение за известна подкрепа от европейските съюзници. Лидерите и политиците на САЩ трябва да се запитат колко реалистично е това предположение, ако те не подкрепят тези съюзници днес.

Подкрепата на Украйна не е благотворителност. Това е начин Съединените щати да се утвърдят отново в момент, когато влиянието им е колебливо. Това е златна възможност за укрепване на подкрепата на съюзниците и партньорите на САЩ - най-голямото им предимство пред Русия и Китай. Подкрепата за Украйна е не само добро дело, но и добра сделка. От януари 2022 г. до януари 2024 г. Съединените щати са предоставили около 46 милиарда долара военна помощ на Украйна, според Института за световна икономика в Кил. От 1941 до 1945 г. Съединените щати изпратиха текущия еквивалент на 831 милиарда долара на съюзници, борещи се с фашистките режими в Атлантическия и Тихия океан и в крайна сметка трябваше да пожертват 416 000 американски мъже и жени за каузата на свободата. Украйна все още може да спечели без американски войски.

За седемдесет и пет години единственият път, когато НАТО се е позовал на своя протокол за колективна отбрана, е бил да защити Съединените щати след 11 септември. А съюзниците от НАТО изпратиха войските си на хиляди километри, за да се борят с бунтовници със Съединените щати. Сега Европа е тази, която се нуждае от помощ от Съединените щати. Русия нахлу в европейска държава в това, което съюзниците от НАТО смятат за най-голямата заплаха за сигурността на Европа след нацистите. Ако Съединените щати обърнат гръб на Украйна сега, те биха изоставили своите съюзници в момент на нужда. Това би било началото на американска серия от загуби, която може да продължи десетилетия - ако не и повече.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 78 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Никой

    47 4 Отговор
    Не ще да коментира. Умори се народа

    Коментиран от #35

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Вече имате

    48 5 Отговор
    По-големи проблеми-Честито
  • 5 Дядо Йоцо гледа

    54 8 Отговор
    Краварите кога ще фалират ?
  • 6 Ърп

    59 4 Отговор
    Проблемите вие сами си ги създадохме от алчност,наглост и глупост.
  • 7 Невероятни глупости

    64 4 Отговор
    Които въобще нямат връзка с действителността . НЕнаучна фантастика с елементи на психиатрична обърканост и загуба на представа за време и пространство
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Жица

    61 6 Отговор
    Много тъпа пропаганда
  • 10 Да бе

    64 5 Отговор
    На кой му пука за мнението на някакви си $ атлантики, след като украйна е вече във фалит и е само на дотации от ЕС? Краварите се усетиха и спряха кинтите за украйна. А преди седмица ЕС приведе 4.5 милиарда евро, част от които са наши пари към вече фалиралата украйна - за пенсии, заплати и социални плащанки. Що за идиотия?
  • 11 Кой луд го е писал това ?

    52 5 Отговор
    ====Подкрепата за Украйна е не само добро дело, но и добра сделка.===== И каква е сделката не е написано естествено нали ?

    Коментиран от #22

  • 12 шавашибам

    39 5 Отговор
    в атлантиците
  • 13 ХАХАХА

    53 6 Отговор
    Всяка вечер по едно и също време едни и същи заклинания по от дзеления пигмей. Колкото и да повтаря едно и също не може да победи Русия, та ако ще турско да стане . Изобщо как си представя дзеления наркоманин, че може да победи Русия .
  • 14 САТЪРА НА ХАНА

    32 3 Отговор
    АКО ХАЗАРИТЕ БЯХА СТОКА
    НЯМАШЕ БРАТЯТА НА АСПАРУХ ОСТАТЪК ДУНАВА
    .... ДА СЕ СЪЮЗЯТ С ВИКИНГИТЕ И СЛАВЯНИТЕ
    И ДА УНИЩОЖАТ ХАЗАРСКИЯ ХАГАНАТ В 9-ТИ ВЕК
    .. :))

    Коментиран от #72

  • 15 хммм

    34 6 Отговор
    Какви проблеми? Руснаците живеят чудесно!
  • 16 име

    53 3 Отговор
    "ако Съединените щати искат да запазят позицията си на незаменима нация в света"

    Този израз говори достатъчно ясно за менталното състояние на автора!
  • 17 САТЪРА НА ХАНА

    18 4 Отговор
    ОСТАНАХ С ВПЕЧАТЛЕНИЕ ОТ СТАТИЯТА .
    ЧЕ СРАВНЕНИ СЪС НАС САЩ
    .... УКРАЙНА СИ Е БЯЛА ДЪРЖАВА
    ....
    ПРИ НАС 80% ОТ УЧЕНИЦИТЕ ИМАТ ПРОБЛЕМИ
    С МАРЕМАТИКАТА И АНГЛИЙСКИЯ :))
  • 18 ⚜️Просветен⚜️

    25 3 Отговор
    Източник - Атлантик Консъл?

    Коментиран от #21

  • 19 Ъхъъъъъъ мозъци

    42 1 Отговор
    А съюзниците от НАТО били изпратили отбранително естествено войските си на хиляди километри, за да се борят с бунтовниците които се бунтували срещу климатичните промени нали ? Много лоши са тези бунтовници. От къде на къде ще се бунтуват в собствените си държави...... И естествено НАТО се доказа като отбранителен терорист ....
  • 20 Живанши

    17 3 Отговор
    Ъъъ, ми проблемите ще са значително по-големи ако спечели. Въобщеее, отписвайте си естетическите настройки ако ви се живее. Ние русите, тая работа няма да я оставим. Казвам ви го харабията. Не е сатира, не е трол, това ваше диспут развлечение с нас може да ви довете до категорична смърт. Така, ме почивайте активно.
  • 21 САТЪРА НА ХАНА

    25 4 Отговор

    До коментар #18 от "⚜️Просветен⚜️":

    АТЛАНТИК КОНСЪЛ
    ... ДЕМЕК ХАЗАРИТЕ СЮЛЕЙМАН ПАСИ И СЕРЕГЕЙ СТАНИШЕФ ПЛАЧАТ ЗА БРАТОВЧЕДИТЕ
    В ХАРКОВ И ОДЕССА
  • 22 име

    24 1 Отговор

    До коментар #11 от "Кой луд го е писал това ?":

    А познай за кой е добра сделката - за оръжейното лоби. Автора сам си го казва в бълвоча си - по-голямата част от парите отиват в тяхната оръжейна индустрия. Добави и покупките от членовете на НАТО, като нас и войната става още по-печеливша за тях. Добави и предварителното плащане без неустойки за забавяне , а защо не и възможността да не получим никога нищо, ами оръжейния бизнес си е чиста печалба!
  • 23 РЕАЛИСТ

    31 3 Отговор

    До коментар #2 от "Аз съм веган":

    Какво има за осъзнаване. Още заглавието, като прочетеш и вече осъзнаваш , че следват тъпотии, щото няма такъв вариант при който Украйна може да спечели. То ако можеше, нямаше цялото НАТО от над 1 милиард население да стои и да гледа, а щеше да се намеси, както направи в Югославия. Целта беше да пуснат кръвчица на Русия, като използват славяни подобни на тях, без да жертват западното население. Подчовеците за тях нямат значение.
  • 24 Абе

    23 2 Отговор
    Този анализ е лично мнение на един бивш военен и няма никаква стойност за формиране на реалната политика на САЩ по отношение на войната в Украйна. Наесен след изборите ще има по-голяма яснота.
  • 25 Добре че този изключителен перко

    24 2 Отговор
    генерал Тод Уолтърс е приключи своята "изключителна четиридесетгодишна активна кариера" поредица от всякакви провали ... и в Афганистан включително и е достигнал до истината че е по добре САЩ да не участва ако може....
  • 26 Име

    12 2 Отговор
    САЩ имат автори - като писателят Марк Твен, той е написал и съвсем зрели, приятни, хубави, мъдри книги за възрастни, където си ги мисли своите мисли, а - Джек Лондон също е от същият калибър, имат Хемингуей, той е много силен, като вземем и хумористите им, то става доста прилична литература, не е като да нямат, сега - архитектурата са ненадминати - но тяхната е особена - те строят по по-различен начин от Европа.

    Понеже са млада нация, искат да се утвърдят като уникални, все пак - Европа сме им бащата, но както и да е. Уникални са, като пуснат Доли Партън - изключвам Лепа Брена.

    Коментиран от #30

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Ъхъъ, бая гнусно признание

    33 2 Отговор
    е това че войната за САЩ е една "добра сделка" страх да те хване от мисълта, че сме им съюзници на тези побърканяци. Така хубаво ще ни включат в "добрата сделка" че свят ще ни се извие от печалби на края..
  • 29 БЛА, БЛАА, БЛА!

    18 2 Отговор
    САЩНАТОКРАВАРСКИ ЛАКЪРДИИ..... .... МИ...ПОДКРЕПЯЙТЕ НАЦИСТКА УКРАЙНА... .... ВЗЕМЕТЕ Я В НАТО... ПЪК КАКВОТО САБЯ ПОКАЖЕ! НОО, ДА НЕ СЕ ОКАЖЕ, ЧЕ "ОТСЛАБЕНАТА" РУСИЯ Е ПО, ПО, НАЙ..И ОТ ВАС САЩУБИЙЦИ!!!
  • 30 САТЪРА НА ХАНА

    12 2 Отговор

    До коментар #26 от "Име":

    НАЙ ТЪНКИЯ ПОЗНАВАЧ НА АМЕРИКАНСКАТА ДУША Е О ХЕНРИ
    .....
    АМЕРИКАНСКИЯ ЧУДОМИР:)

    Коментиран от #40

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Разумен човек

    8 4 Отговор
    Ако изоставите Израел, ще се явят още по-големи проблеми!
  • 35 Анализатор

    24 2 Отговор

    До коментар #1 от "Никой":

    Когато слушаме какво има да каже един атлантически ястреб, предварително е ясно, че всичко ще се върти около "глобалното превъзходство", което ще се базира на изключителността на нацията и ламтежът за глобална хегемония. Проблемът е, че когато и други заявят подобни амбиции и стремежи, световният конфликт ни е в "кърпа вързан". Да оставим на страна, че човечеството никога не се е съгласявало да бъде командвано от един единствен Хегемон. Така че, тази статия не ни убеждава в нищо стойностно и патриотично, освен че изисква от нас да помагаме на Хегемона да си възвърне и установи пълно световно господство. Да но това означава да бъдат "смачкани" онези, които се съпротивляват на Хегемона и следователно е най-сигурният пък към нова световна война.
  • 36 Патология на психиката

    27 3 Отговор
    "Продължаването на помощта за Украйна обаче е от решаващо значение, ако Съединените щати искат да запазят позицията си на незаменима нация в света....."
  • 37 Коментар

    15 2 Отговор
    Зелето за себе си говори,че той трябва да спечели още милиони.Ясно е,че обикновените укри губят какъвто и да е изхода от войната.Тази война можеше отдавна да няма ако бяха подписали мирните споразумения в Истанбул,а сега стана по-зле и може да стане ощв по-зле.От самото начало си се знаеше,че нямат шанс.Само посредниците на оръжие се правеха,че не знаят и започнаха с пропагандите,за да подклаждат войната,за да им върви бизнеса.Само че това са кървави пари и ще изгорят от инфлацията.При такива войни винаги има инфлация.
  • 38 ЗЛО

    15 2 Отговор
    "Утвърдени" съединени щати са мор за света!
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Име

    2 3 Отговор

    До коментар #30 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Много са - познавачите, Чудомир е жестоко явление, но не е абсолют, то няма абсолют, в един момент е Буковски - с неговите - скитници, може в друг ден да ти хареса друго - Хемингуей е много силен, той е американец, но - Реймънд Чандлър, това е доста истинска Америка, ма какво ги анализираме, имат си Стивън Кинг, не при всички положения са си странна нация - но пък си се харесваме взаимно Европа и САЩ.
  • 41 САТЪРА НА ХАНА

    15 2 Отговор

    До коментар #39 от "az #СВО":

    НА ЮНАК ГЮРО ТАГАРЕНКО НЕ МУ ПУКА
    .... ТОЙ ЛОВИ МЕЦАНИ С ГОЛИ РЪКИ:))

    Коментиран от #50

  • 42 Много объркана логика

    14 2 Отговор
    Но пък е показателно за това колко НЕуред може да е един генерал
  • 43 Уса

    8 2 Отговор
    Сащ ви отписаха никой не желае да чува за вас
  • 44 Ъхъъъъъъ мозък

    15 2 Отговор
    Сигурно за седемдесет и пет години единственият път, когато НАТО се е позовал на своя ""протокол за колективна отбрана"", е бил да защити Съединените щати след 11 септември нали ? ... Този перко и историята не познава явно... А Югославия, Сирия, Ирак, Египет,Либия и т.н ....... кво бяха тогава, че не си спомням
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Протодякон Андрей

    17 2 Отговор
    Фашистите искат да победят Русия, но не искат да умират, защото се мислят за велики. Обаче умират и няма да я победят. Не защото са слаби, а защото Сатаната ги е заслепила, че като негови слуги са нещо повече от останалите. Чака ги голямо поражение, защото четат изкривена история в която квоите загуби на записали като победи.
  • 48 Сатана Z

    13 2 Отговор
    Само с терористични акции няма да стане.Абе,то хубаво искате да спечели,ама не ви се умирга,но ще се наложи щото Укронацистите са на привършване.
  • 49 Ти па

    5 2 Отговор
    Не думай, че ще има проблеми, да бяхте отворили някой учебник по история
  • 50 Залужнiй

    11 2 Отговор

    До коментар #41 от "САТЪРА НА ХАНА":

    А къде е тялото на ген. Съби Събев? Върнаха ли го от Украйна, след тържествената заря по случай посрещането на бъргарската бронетехника в Одеса?

    Само питам. За един приятел, който се интересува.

    Коментиран от #58

  • 51 Слушам и не вярвам

    12 3 Отговор
    Преди две години обявиха по всички правителствени радиа и телевизии, че Украйна вече е победила. Даже обявиха, че Русия е загубила.

    Няма що да се пънете - то отдавна приключиха тревогите на ционизма, атлантизма, нацизма, фашизма. Все определения пасващи на самообявилите се за победители.
  • 52 Име

    17 2 Отговор
    Откровено цинична статия, показваща същността на конфликта в Украйна!
  • 53 И кои са тези

    8 1 Отговор
    многобройните предимства, които американците ползват в резултат на това ? предимства дръжки ......
  • 54 Уса

    6 2 Отговор
    Преди години американския народ заведе хиляди дела срещу сорос и неговите корпорации.В резултат на това бе продадена Монсанто на немската побратима Байер.Сорос напусна сащ и се покри.Дълго време американския народ се чудеше "къде е батко",но той не отговаряше,докато не започна войната в Украйна.Оказа се,че той през цялото време е бил там и "изхранвал" новите натовски колонии васали.Смъртноста в тези колонии рязко се увеличава с годините и всичко съвпада с историята.Най-тежко го отнасят българите,защото си мислят,че са братя с всички и всичко.Няколко български мъдреци са предсказали,че българите ще оцелеят,когато всички се завърнат в България
  • 55 Поредното фъпо мнение

    3 3 Отговор
    на поредния masтурбатор словесен.
  • 56 Муахаха

    4 2 Отговор
    "...и в крайна сметка трябваше да пожертват 416 000 американски мъже и жени за каузата на свободата"

    По-малко от Чехословакия
    Айде да се биеме ама айде ти.
    Както обикновено.
    Но имат и истински победи, срещу Гренада и срещу Панама.
  • 57 Яааа, какво било то?

    9 3 Отговор
    "Първо, по-голямата част от финансирането "за Украйна" всъщност отива за подкрепа на отбранителната индустриална база на САЩ"
  • 58 Че за какво им е бил

    4 2 Отговор

    До коментар #50 от "Залужнiй":

    тоя па "генерал" там?
    Да им пали пурите ли?
  • 59 Дабе

    9 3 Отговор
    Проблемите са за тези,които си ги създадоха...оправяйте се сега с Русия
  • 60 Не по-големи

    1 1 Отговор
    Огромни!!
  • 61 Атлантическа промивка

    8 2 Отговор
    Атлантическият Съвет са гнездото на осите, централата на пропагандата, мегафонът на дълбоката държава в САЩ. Там са само лобисти на Американската военна индустрия, милиардери пожелали да останат анонимни, и обслужващия ги персонал - ЦРУ, политици и т.н. Точно тези, които от алчност и ламтеж за ресурси ще вкарат света в ядрена война, тръгнали да ръсят акъл за Украйна, проблем който пак те създадоха, както 100те войни на САЩ.
  • 62 Тежко решение

    4 2 Отговор
    Проблемът ще е за алчните милиардери които разпалиха войната в Украйна, както много други войни преди това. Единственото разумно решение което виждам е изтреблението на милиардерите глобалисти по целия свят. Но това пропагандната централа "Атлантичен Консул" никога няма да ви го каже, понеже са говорители именно на тези милиардери.
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 дядото

    5 1 Отговор
    и не можете да преглътнете факта,че русия обезсмисли огромните разходи,които направихте за дестабилизирането й.
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Уффф

    3 1 Отговор
    Типично еврейско хленчене, когато започнат да губят пари.
  • 67 дядо поп

    2 1 Отговор
    Кратко резюме , за какво и за кой се води тази война и как този за когото гинат украинци и руснаци се хвали , че без жертви ще спечели световно господство!
  • 68 НЯМА ПО - ГОЛЯМА СИЛА

    3 1 Отговор
    ОТ АЛЧНОСТТА ЗА ПАРИ И ОЩЕ ПАРИ ! НЕ СЕ НАГРАБИХА ТИЯ ЩАТИ ! ЕГА ГИ ИЗДУЕ !
  • 69 Даааа

    2 1 Отговор
    Никакви по-големи проблеми няма да имаме ако Украйна загуби и обяви капитулация. Ще плаща репарации и ще гради после демокрация
  • 70 Не е само това

    0 1 Отговор
    САЩ и Великобритания (наред с Русия) са гаранти на сигурността и териториалната цялост на Украйна по сделката за предаване на ядрените ѝ оръжия на Русия.
    Ако единият от гарантите нарушава договора, който е подписал и напада разоръжената държава с очевидната целя да я унищожи, а другите гаранти я изоставят, това ще е сигнал към всички държави в света, който ще гласи "Разработвайте ядрени оръжия и си ги пазете, защото по-добри гаранти от тях няма". В резултат рано или късно светът ще се напълни със средства за масовото унищожаване на всички ни. Между другото, това е нещо, което русофилистичните млекопитаещи трудно разбират - ядрената бомба изпепелява и фили, и фоби, без да продбира кой какъв е.
  • 71 Наркоманчето

    1 0 Отговор
    е готово за президент на Америка
  • 72 Прабългарите

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "САТЪРА НА ХАНА":

    са победени от хазарите и се разпиляват.
    Никакво участие нямат в победата над хазарите