Last news in Fakti

29 Март, 2024 13:16 3 669 28

Как да се справяме със сърдечния арест по модел от САЩ… Доц. Радосвета Уелс пред ФАКТИ

  • радосвета-
  • уелс-
  • сащ-
  • сърдечен-
  • арест-
  • първа помощ-
  • парамедици

Изключително важно е да има адекватна реакция в първите 5 до 10 минути, казва медикът

Как да се справяме със сърдечния арест по модел от САЩ… Доц. Радосвета Уелс пред ФАКТИ - 1
Снимка: ИСУЛ
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Четирима лекари от Спешно отделение и четирима кардиолози от Клиниката по кардиология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ преминаха курс по кардиопулмонална ресусцитация за медицински персонал. Инициатор на обучението е началникът на Клиниката по кардиология на УМБАЛ „Царица Йоанна - ИСУЛ" чл. кор. проф. д-р Асен Гудев и Катедрата по спешна медицина на МУ-София към болницата. Българските медици бяха обучени от двама лектори отвъд океана, между които и българката доц. д-р Радосвета Уелс, която е програмен директор по спешна медицина в Texas Tech University Health Sciences Center El Paso. Ето какво сподели тя пред ФАКТИ.

- Доц. Уелс, колко е важно един спешен медик да може да разпознае състоянието на сърдечен арест, за да може да окаже адекватна помощ?
- Изключително важно е, защото първите 5-10 минути решават дали този човек ще оцелее, или не. Един от начините това да е масово възможно е да се приложи стандартизиран подход.

- Какви са симптомите, които трябва да види спешният медик, за да разбере за какво става въпрос?
- В САЩ всички лекари, сестри, парамедици, фармацевти, студенти по медицина, които имат контакт с пациенти, които биха могли или са в състояние на сърдечен арест, минават през стандартизирано обучение, през курс, който ние имахме удоволствието да проведем за 2 дни в ИСУЛ. Този курс е задължителен за нас.

- Имате предвид в САЩ…
- Да, на такъв курс се подновяват знанията на всеки две години.

- А в България как стоят нещата?
- Не мога да кажа точно как е в цяла България, защото сега курсът, който проведохме, се прави за първи път. В САЩ той се организира от Американската сърдечна асоциация и сега ние - с моите колеги, трябваше да поискаме разрешение от Американската сърдечна асоциация да проведем този стандартизиран курс в България.

- На какво обръщате внимание и какво представлява интерес за българските колеги?
- Първото е разпознаване на спешното състояние на сърдечен арест или на състояния, които могат да доведат до сърдечен арест, опит за предотвратяване на сърдечния арест, и също така каква трябва да е незабавната намеса при сърдечен арест по стандартизиран подход и с алгоритми, които се запаметяват и упражняват практически в симулирана среда в курса. И важно е умението да се работи в екип, така че всички, които имат тези познания, в рамките на минути да могат да организират екип, който да предприеме животоспасяващи действия.

- Как се разпознава сърдечният арест?
- Първите дейности, с които спешен медик може да помогне за спасяването на човек със сърдечен арест, е да разпознае, че човекът е в безсъзнание, че няма пулс или няма осезаем пулс и да се започне веднага кардиопулумонална ресусцитация, с компресии на гръдния кош и веднага да се потърси начин да се намери дефибрилатор. Тук е важно да кажем, че колкото повече автоматични дефибрилатори има на обществени места, колкото повече хора знаят как се правят гръдни компресии, толкова повече човешки живот може да бъде спасен.


- Това го видяхме нагледно по времето на миналото Европейско първенство по футбол, когато датският футболист Кристиян Ериксен се свлече на терена. Само бързата реакция на медицинските екипи ли го спаси…
- Да. Хората, които му оказаха първа помощ не само че бяха обучени, но и знаеха как да работят в екип и какво да използват. Това го спаси. И при този курс, който проведохме в ИСУЛ, за което съм много благодарна на професор Грудев и на професор Кинова, а също и на българското кардиологично дружество, за възможността да го направим, точно това преподавахме.

- С колко повече хора, които получават сърдечен арест, се сблъсквате в практиката си?
- Това е труден въпрос, защото има регионални различия. Това, което ние знаем, е, че чрез тези интервенции, особено при вътреболничнен сърдечен арест, когато тези алгоритми се спазват, шансът за оцеляване е много по-голям, а и не само оцеляване, но и изписване от болницата на човек, получил сърдечен арест. Когато човек получи сърдечен арест извън болницата, много по-трудно е да оцелее. И това е причината да се развива програма за обучение на парамедици, които са обучени да окажат първа помощ. Пак ще се върна на това, че се оказва изключително важно да има адекватна реакция в първите 5 до 10 минути. Те решават оцеляването на човека.

- Сърдечните болести обхващат все повече хора. Защо става така, на какво се дължи това?
- Има много фактори и те пак са регионално обусловени. Има хора, които не се лекуват за диабет, хипертония, холестерол, като прибавим пушене, стрес… Всички тези неща са рискови фактори за развитие на сърдечно-съдови заболявания. Също така неразпознаването на първите симптоми на потенциално спешно състояние. Ако пациентът не потърси помощ навреме, по-късно вече интервенцията има по-малък шанс за успех.

- Когато се каже, че човек има високо кръвно налягане, хората не подхождат много сериозно. Какъв съвет бихте дали. Колко често е добре човек да прави профилактичен преглед, за да следи състоянието на сърцето си и да се държи в една добра кондиция?
- Минимум веднъж в годината е добре да се прави профилактичен преглед. Проверка на кръвно, пулс и т.н. Тук е важно на каква възраст е пациентът. Ако говорим за 20-годишни хора, е едно. Ако говорим за човек над 50 години, е различно. Особено след 50 години е хубаво да се правят и кръвни изследвания. Трудно е да се каже след колко години човек трябва до обръща повече да внимание на здравето си, защото има райони, където хора над 30 години вече имат проблеми със сърцето. В други райони хората спортуват, не пушат, хранят се правилно и там имаме съвсем друга епидемиологията на заболяването. Има стандартизирани подходи, но във всяка страна и всеки регион те са различни.

- Веднъж годишно на кардиолог. Така да разбираме…
- Най-малкото личният лекар да ни прегледа. И ако той или тя вече прецени, че има нужда за по-сериозна намеса от специалист – било кардиолог, уролог, гастроентеролог, да ни насочи.

- Наблюдавате ли увеличение на сърдечните заболявания в района, в който работите в САЩ?
- Отново ще споделя, че е трудно да се каже, защото там, където живея, има много миграционни процеси, много хора се местят често, много хора сменят работа на всеки няколко години. Също важно е, че в САЩ, както и на друго места, КОВИД пандемията занижи средната продължителност на живота. Това не бе свързано само с КОВИД, а и с други фактори, между които и това, че намаля профилактиката.

- Хората спряха да ходят на лекар…
- Да. Във всички възрастови групи се увеличи заболеваемостта, защото се пропуснаха имунизации на деца, защото много хора не си направиха плановите прегледи. Пандемията оказа много голямо влияние и ние все още сме в процес на възстановяване.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бандит методиев борисов

    16 0 Отговор
    като чуя арест и вдигам пулс, кръвно, стяга ме помпата...
  • 2 ЧЕСТИТА 20 ГОДИШНИНА НАТО

    17 2 Отговор
    Нова англосаксонска псевдозвезда.
  • 3 Реалност

    12 1 Отговор
    Как да се справяме със сърдечния арест по модел от САЩ…вадим спринцовката от ръката и обявяваме смъртта
  • 4 Не се страхувай, след 10 бустер си Бог!

    18 2 Отговор
    Напоследък само за сърдечни арести, тромби, рак при млади хора, автоимунни и други тежки състояния ни говорят, случайно?
  • 5 РЕАЛИСТ

    18 1 Отговор
    Хайде и тая била Уелс. И тя като Габриел, Капон, Майдел и подобните им. ," О, неразумни юроде! Поради что се срамиш да се наречеш българин" Паисий Хилендарски
  • 6 Симо

    16 2 Отговор
    Добре че пише в заглавието, че модела е от САЩ! Иначе нямаше даже да публикуват статията, ако модела беше от Китай или Русия или Индия например. За нас моделът на подражание е само САЩ!!! Даже се поздравяваме вкъщи с хелоу. Хелоу сърничка моя, хелоу джуниър, хелоу кат, ....и към съседите като се срещнем в асансьора си викаме хелоу нейбър. Вече тези остарели думи, като съсед, син, здравейте, не ги ползваме на село.

    Коментиран от #8, #11

  • 7 ТоСиПише

    9 1 Отговор
    То си пише в новината, трябвало да купим от САЩ за всяко обществено място да има апарати, пък че тези апарати са на батерии, познай коя точно ще е заредена, но нищо де по норматив ще ни кажат, че на 18 месеца е хубаво да купуваме хубави новии литеви батерии, а старите да се чудим къде да ги денем,
  • 8 Само питам

    5 10 Отговор

    До коментар #6 от "Симо":

    Какво хубаво е дошло от любимата ти Русия?
  • 9 Ха-ха-ха 🚾 🇷🇺 🚾 🇷🇺 🚾 🇷🇺 🚾 🇷🇺

    7 6 Отговор
    Омразата към Запада и САЩ е основната движеща сила на русофилията в България!
  • 10 Енгелс

    13 3 Отговор
    Ами ще пропуснат прегледите хората, капитализъм е. При него всичко е пари. Имаш ли пари ще те излекуват, нямаш ли пари-умираш. При социализма здравеопазването беше безплатно. Нека добре се запомни това от хората и всички доктори, станали бизнесменис бели престилки.

    Коментиран от #27

  • 11 Селянин

    4 1 Отговор

    До коментар #6 от "Симо":

    Браво и аз тъй поздравявам съседката. Абе френска работа.
  • 12 пешо

    6 1 Отговор
    защо модела трябва да е от краварите
  • 13 Калпазанин

    6 1 Отговор
    Язък ми че го прочетох, защото ново не пише с само празни приказки някой да ди отчете ломсндировките от обора, аман.
  • 14 яяя

    11 1 Отговор
    Уелс, ама в главата си е типична старозагорска УВСЪ.
  • 15 селтак

    10 1 Отговор
    Изключително важно е, защото първите 5-10 минути решават дали този човек ще оцелее, или не???!!! Абе я съм от село и не разбирам от Американски модели ама за колко време ше пристигне линейката или до всеки човек ше има парамедик или требва да се чипосаме? И пак не става! Таа г-жа Уелс май нещо си фантазира е освен ако парамедиците могат да се телепортират и пак не става! Тая май много филми гледа!
  • 16 Хахаха

    10 1 Отговор
    Прилича на овца , ама се кръстила на крава ?!
  • 17 истина ти казвам

    9 0 Отговор
    Първите дейности, с които спешен медик може да помогне за спасяването на човек със сърдечен арест, е да разпознае, че човекът е в безсъзнание, че няма пулс или няма осезаем пулс! Ми ако е така и ти ми дойдеш даже след 10 минути кво ще спасяваш ма?
  • 18 Инфарктен

    7 0 Отговор
    Трябва да имаш винаги нитроглицеерин под ръка. Сега нитрокор, който незнам защо, го няма вече по аптеките! При възникнал в момента на сърцето "арест" вземаш веднага хапчето и го слагаш под езика! Ако няма реакция, вземаш 2-ро хапче и ако то не ти помогне, хващаш пътя към царството небесно. На 10 ноември 2017г, към 14 00ч., получих инфаркт и нитроглицерина още с първото хапче ме спаси. След това в Александровска, сложиха 3 стента и до днес съм жив. Всичко останало е приказки! Нитроглицерин или нитрокор, нищо друго. Това е.
  • 19 Мисля

    7 0 Отговор
    Щом първите 10-15 мин са важни,значи-"Бате ще мреш!",а когато стигнах и до-"намерете дефибрилатор"щях да умра от смях.Сериозно ли дават пари за такива обучения?
  • 20 Радосвета

    3 2 Отговор
    От Угарчин!
    Я се махай! Всякакви непреуспели некадърници, не искам да ме обучават!
    Джар в Америка!
  • 21 Доктор

    4 2 Отговор
    Защо по модел на САЩ? България е член на ЕС. Европейският съвет по ресусцитация (ERC– European Resuscitation Council) издава европейски насоки, които са стандарт за ресусцитация и обучение в Европа, както и провеждането на курсове по Основно поддържане на живота и автоматична външна дефибрилация (BLS / AED –Basic Life Support and Automated External Defibrillation). Натегливи нищожества.

    Коментиран от #25

  • 22 На една от

    1 1 Отговор
    Снимките не е толкова къдрава!
    Изправила и се е гривата, като разбрала, че интервюто е за Факлиии
  • 23 защо ги пишете тези неща

    5 0 Отговор
    В България , линейката не може да дойде за 30 мин. Да не говорим, че 90% от лекарите изобщо не различават сърдечен проблем, от рефлуксна криза.
    Стига смешки. Да се сложи ред в раздаването на безумно високи заплати и със спестените
    пари да се започне сериозно, последователно обучение на тъй наречените лекари. Стига ни разказвахте как е в чужбина. Вижте какво става с нашето здравеопазване. НУЛА - абсолютна НУЛА.
  • 24 Здравна каца

    6 0 Отговор
    В бг здравеопазване няма, спешна помощ - също. Има само някакъв финансово икономически модел с търговски дружества и източване на държавни ресурси. Едва ли това е американски модел за помощ на сърдечно болни. Със същия успех биха могли да изкарат курсове и по традиционна китайска медицина и акупресура.
  • 25 Пациентов

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "Доктор":

    Дам, английския език, най-европейския език. Напоследък, дори в италиански и немски филми се пее на инглиш!!!
    Линейка и 5 мин?! Може, ама ако те тресне трескавицата на служебния им паркинг, или в двора на болницата.
  • 26 любител

    2 0 Отговор
    за краварите най добре е повече бъгари да си отидат къде от сърце къде от мизерия това е истината.
  • 27 Ъхъ пак пропаганда

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Енгелс":

    Виж статистиката колко народ пропуска профилактичните прегледи, които са безплатни. Даже и глоби въведоха, ама като никой не глобява, На Ганьо му не дреме. Важното е да има виновен и със сигурност не е той.
  • 28 Реаниматор в пенсия

    0 0 Отговор
    О ,
    Неразумний народе ,защо се срамиш да се наречеш българин ….
    Докога вчерашни чуждопоклоннически ще подценяват всичко наше ….само за да си продадат дефибрилаторите
    Реанимацията започва с А,В,С ,където А е дишане и след това са дефибрилаторите …