Last news in Fakti

22 Април, 2024 09:00 3 239 37

Емил Соколов пред ФАКТИ: ГЕРБ и ДПС активираха "спящите си клетки" в служби, МВР и прокуратурата

  • емил-
  • соколов-
  • избори-
  • бсп-
  • дпс-
  • калин-
  • стоянов

В момента това е предизборна кампания, която има една цел – повсеместно разочарование и апатия, казва анализаторът

Емил Соколов пред ФАКТИ: ГЕРБ и ДПС активираха "спящите си клетки" в служби, МВР и прокуратурата - 1
Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Служебен кабинет, но на кого… Това е големият въпрос от последните дни. Кой ще е външен министър е още по-голям въпрос… А парламентът, който според новите промени в Конституцията трябваше да работи, за да следи министрите, си гласува почивка в предизборната кампания. Накъде вървим и какво да очакваме на политическата сцена… Пред ФАКТИ говори Емил Соколов - доктор по история от университета в Екзитър, историк, политически анализатор и преподавател по българска и световна история.

- Г-н Соколов, ако трябва да опишете случващото се в държавата с няколко изречения, какви ще са те?
- ГЕРБ и ДПС са непримирими, че никакви реформи в съдебната система, регулаторите и службите не бива да се допускат, защото ще отслабят влиянието им. За да предотвратят това, активираха "спящите си клетки" в служби, МВР и прокуратурата, за да започнат черна кампания, която се надяват ще отчае достатъчно хора, че на 9 юни да могат да циментират властта си. В момента това е предизборна кампания, която има една цел – повсеместно разочарование и апатия. Убеждават ни, че държавността ни е лепена с дъвка и това е най-доброто.

- Политическа или конституционна криза… Пред какво сме изправени и коя е по-пасна?
- Кризата е политическа на първо място и след това всичко останало. На този етап няма конституционна криза. Ще видим какво ще е становището на Конституционния съд относно промените в Конституцията. По-опасна е политическата криза, тъй като тя продължава от 2020 година. Причината е една – отказът на ГЕРБ да се „разкачат“ от властта.

А зад ГЕРБ, разбира се, винаги прозира и ДПС.

Промените в Конституцията дават възможност за повече децентрализация на теория, но на практика видяхме как силните играчи в лицето на ГЕРБ, ДПС и президента отново скалъпиха силно политизиран служебен кабинет. Може дори да се твърди, че това е „Борисов“ 4 с квота на Пеевски в правосъдието и МВР, както има и представители на президентската институция.

- Колко ви изглежда независим служебният кабинет… Бойко Борисов и Димитър Главчев в един и същ момент поискаха смяната на външния министър с Даниел Митов, който се отказа, все пак. И това е съвпадение, нали така…
- Ситуацията е смешна. Лидерът на ГЕРБ поиска от народен представител от ГЕРБ, настоящ служебен премиер, който уж не бил виждал от 10 години, да направи зам.-лидерът на ГЕРБ външен министър. Външно министерство беше разделителна точка и при преговорите за ротация, когато ГЕРБ настояваха г-жа Мария-Габриел да е премиер и външен министър. Това се прави само в държави от третия свят. Г-н Главчев сега повтаря същата мантра. Не изключвам г-н Борисов да иска Външно министерство за себе си, за да изчисти образа си и да обясни на западните ни партньори защо хвърли страната на поредните предсрочни избори. А въпросът, всъщност, е, защо г-н Пеевски е по-важен от всичко друго за Борисов и ГЕРБ.

- До какво се сведе фигурата на президента – да бие печати или все още има някаква изпълнителна власт?
- Президентът има избор коя фигура да покани за премиер и както виждаме сега, че той може да блокира смяна на министри в служебното правителство. Този сценарий е по-приемлив от това, на което станахме свидетели при предните две служебни правителства на Радев. Подписването на договора с Боташ за 13 години и вкарването на България в толкова неизгодно споразумение е само един от многото примери защо властта на президентската институция трябваше да бъде ограничена.

- И все пак Стефан Димитров остава към момента външен министър – сделка или компромис е това между Радев и Главчев?
- И двете е. Президентът запазва външния министър, а ГЕРБ с половин уста казаха нещо за Боташ. Борисов и Радев се пазят един друг, докато пазят чужди интереси в енергетиката и не само. Това е типичното лице на Борисовия евроатлантизъм. Подозирам, че Стефан Димитров ще се постарае обаче да представи г-н Борисов в добра светлина. Това е част от сделката.

- В същото време опозицията иска вот на доверие за служебното правителство при всички съмнения, че това е възможно по Конституция. Премерен политически ход или вече сме в кампания?
- В кампания сме от няколко седмици. Вотът на недоверие е изцяло ПР ход, с който БСП, ИТН и „Възраждане“ искат да покажат, че са против сегашното служебно правителство. Интересно е как при съставянето на този кабинет на консултациите при президента се говореше, че това е правителство на ПП-ДБ. Не след дълго обаче гореспоменатите също попаднаха под ударите му и се наложи бързо да видят истината, че това е кабинет на ГЕРБ-ДП(С).

- Изместиха ли скандалите в МВР и митниците случая “Нотариуса“, или това е част от големия политически пъзел?
- Не знам дали изместиха, но размиха скандалните разкрития за злоупотреби и търговия с влияние в съдебната система. Това е търсеният ефект, както казах в началото. Всичко да изглежда отчайващо и нерешимо и това да откаже хората да гласуват на 9 юни.

- Очаквате ли честни избори на 9 юни?
- Очаквам, че ще има силен корпоративен и купен вот. МВР на Калин Стоянов показа как работи на местните избори. Само от нас - гражданите, зависи колко ще са честни тези избори. Ако избирателната активност е висока, това ще намали влиянието на всякакви машинации. Ако е ниска, друг ще решава вместо нас.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 42 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Те винаги

    15 8 Отговор
    са ги кътали ! Мутрите също !
  • 2 Русофил

    30 12 Отговор
    Незабавно разпускане на МВР, ДАНС, съд и прокуратура. Назначаване само на нови млади хора.
    На първо място сме по полицаи, съдии и прокурори на глава от населението и ... нищо.

    Коментиран от #12, #20

  • 3 Трол

    14 7 Отговор
    След изборите клетките ще заспят отново.
  • 4 Ъхъ

    27 21 Отговор
    А пък клетките на ппдб/ЛГБТ, ги хванаха на калъп с пачките! Някои клетки даже ги поприбраха в клетки!
  • 5 Хаха

    24 12 Отговор
    Айде още едно анализаторче на хранилка започва да получава, ама и твойте са същите крадци и измамници, за това на народа му писна от всичките тези мафиотска партии. Другото е, че на обществото не му стиска да се надигане и да измете всичките до един.
  • 6 ахахахаха клетки ,

    13 5 Отговор
    все едно са от идил . който краде и лъже, влияе и подменя е терорис . ама от бопа не ги хващат . наблюдават ги 2-3 години . после имат време за дела . октопода , божанин , мутресите . ахахахахаха преди на улицата показно въртеха гсм , а сега скрито .

    Коментиран от #14

  • 7 За децата и внуците ни

    29 4 Отговор
    Излезте и гласувайте хора! не ходете за гъби понеже после ще си платим жестока цена. Най страшното е че и децата и внуците ще са най големите губещи.
  • 8 Вълк единак

    20 15 Отговор
    До като двата шопара са на свобода, няма бъдеще за Българския народ.
  • 9 ТаУмВзе

    13 7 Отговор
    Кви уж партийки и Изборчета бреее. Крадете си Дружно, докато връткате циркове по телевистан.
  • 10 Гласувайте

    17 14 Отговор
    Излизайте и гласувайте.Само да не е за Герб.!

    Коментиран от #24

  • 11 Българка

    18 15 Отговор
    "ГЕРБ и ДПС са непримирими, че никакви реформи в съдебната система, регулаторите и службите не бива да се допускат, защото ще отслабят влиянието им. За да предотвратят това, активираха "спящите си клетки" в служби, МВР и прокуратурата, за да започнат черна кампания, която се надяват ще отчае достатъчно хора, че на 9 юни да могат да циментират властта си. "
    ОПГ ГЕРБ-ДПС имат около 1 000 000 корпоративни, зависими души от калинки в държавна и нестна власт, регулатори, конисии, агенции, етнически бедни турци. Към това като добавим купени, произведени невалидни бюлетини, подменени резултати в протоколите ,получаваме ужасаваща картина. Задава се ОГРОМНО ЗЛО. Мафията иска не само да се бетонира, но и да заграби още повече валст, унищожавайки всяка съпротивителна сила за реформи и по-добър, справедлив живот.
    Хора, ще позволим ли това? Пак ли ще сме за гъби и риба в изборния ден........
  • 12 Това е спасението, НО....

    10 6 Отговор

    До коментар #2 от "Русофил":

    никога няма да бъде допуснато от мафията
  • 13 Реалист

    7 3 Отговор
    Иббахти:) партизани ли са терористи ли са тези спящите:)
  • 14 Българка

    21 4 Отговор

    До коментар #6 от "ахахахаха клетки ,":

    И ниКОЙ не пита това наблюдение на контрабандата от ОПГ-то на Паскал от страна на ДАНС 2-3 години всъщност не е ли съпорт от мафията. И колко десетки милиона са нанесените щети от бездействие на службите? И КОЙ ще плати тази сметка.
  • 15 Бг държавна мафия

    8 6 Отговор
    Тези действия наподобяват опит за държавен преврат, подобно на действията на бившия главен прокурор с акцията с охраната на съдебната власт в президентството. Резултатът тогава беше масови протести и бунтове (въпреки ковид мерките) и падане на кабинета след избори с изцяло машинно гласуване.
  • 16 аман

    12 6 Отговор
    Поредният "нежно страдащ" за ПП/ДБ анал/изатор на заплатка от фондацийка ! Поредният "загрижен" за българите розов либерал с гъвкави китки и разцентрована походка . Аман !!!
  • 17 развеселен

    10 4 Отговор
    Очевидно - нормата за днес (в "правилните" медии) е : минимум 100 статийки пълни с - "мнения и "анализи" с вопли и стонове , сълзи и скубане на коси за ИЗКЛЮЧИТЕЛНАТА ТРАГЕДИЯ ,( състояща се в това , че на ШАРЛАТАНИТЕ им спряха кранчето за кражби , разрушения , предателства и продажничество ) която сполетя България и за ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ТЕЖКОТО , КАТАСТРОФАЛНО и АПОКАЛИПТИЧНО бъдеще , което очаква всички българи , ако не ги върнем тутакси пак на власт ! Забавно , нали ?!
  • 18 Дааа

    7 3 Отговор
    Кви спящи клетки бреееееее?Те са поставили от шефовете през знам.шефовете до чистачките на всички важни институции.Спящи клетки имали...
  • 19 грубият

    10 5 Отговор
    Като му гледам фейса на тоя,отдалеч си личи,че е ПеПе-рас от "кариерата".

    Коментиран от #27

  • 20 По Сталин

    4 2 Отговор

    До коментар #2 от "Русофил":

    Не е нищо, Борисов ги използва за бухалки и то какви, могат да накарат човек буквално да полудее и да фалира!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 И ДА ГЛАСУВАТЕ И НЕ ПОЛУЧАВАТЕ ТОВА

    0 1 Отговор
    Значи ГЕРБ- 70, ПП-ДБ, ДПС и “Възраждане" ще имат по около 40 депутати. Следва БСП, може би около 30 и ИТН около 20, сумата става 240, доколкото виждам. Така че това е горе-долу, което се очертава от сегашната моментна снимка на настроенията на избирателите. Разбира се, както вие правилно отбелязахте, две много сериозни нови формации са на хоризонта, това е някаква обединена “Левица", да я наречем така и естествено “Синя България", която се представи добре на местните избори в София, под формата “Синя София". Макар че аз лично бях леко разочарован, очаквах те да имат 4-ма общински съветници, те имат само 3-ма, но разликата не е голяма. Така че “Синя България" има шансове първо да прескочи 4% и да вземе участие в националното събрание народно. И също така с малко повече усилия може да вкара и евродепутат. Там, както знаете, естествената бариера е малко по-голяма 5,88%, което е 1/17 от вота. Изброено в гласове, това означава около 110 000 гласа, трябва да има една партия, за да вкара евродепутат. Мисля, че това е напълно във възможностите на “Синя България".
  • 23 00900

    11 2 Отговор
    Бившата ДС е изградила СХЕМИ за ТОТАЛЕН КОНТРОЛ на ДЪРЖАВАТА
    чрез ПОЛИТИЧЕСКИ назначения и МУТРЕНСКА ОРГАНИЗАЦИЯ .На практика Държавата се управлява от Организирана Престъпна Група/ ГЕРБ и ДПС/ Тези престъпници, пропити в Общинските администрации, Министерствата, Висшата администрация ,МВР , Прокуратурата, Правосъдието и Медиите, затънали в ЗАВИСИМОСТИ и ПРИНУДА , са спящите клетки , които се активират при заповед от ДС за действие. В случая това е страх от ПРОМЕНИ и ИЗПЛЪЗВАНЕ НА ТОТАЛНИЯ КОНТРОЛ. СТРАХ ОТ СПИРАНЕ НА ГОЛЕМИТЕ КРАЖБИ И РАЗРУШАВАНЕ НА ИЗГРАДЕНИТЕ СХЕМИ ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА ДЪРЖАВАТА.
  • 24 Безпристрастен

    2 1 Отговор

    До коментар #10 от "Гласувайте":

    А за ДПС и ПП-ДБ допустимо ли е да се гласува. И те са същите предатели на българските интереси. И за тях има присъди за купуване на гласове! Ако ЦИК е независима, не трябва да ги допуска да се регистрират за участие в предстоящите избори! Всеки който гласува за тези три политически сили, извършва престъпление срещу българския народ, и народа е в правото си да му търси отговорност.
  • 25 Караджата

    3 3 Отговор
    Герб и ДПС са мафия а тези които ще гласуват за тях са разбойнизи и майкопродавци!!!!
  • 26 Истината е:

    4 1 Отговор
    Че Емил Соколов е класен ръководител на 9-ти клас в едно частно у-ще в Драгалевци.
    ТОВА Е.
  • 27 Истината е:

    4 1 Отговор

    До коментар #19 от "грубият":

    Че засега е само класен на 9-ти клас.
  • 28 Демократ

    3 1 Отговор
    Непреодолимо силни са сценариите на ДС - КГБ мафията, която 34 години тормози България и не дава да се развива като нормална демократична и правова държава. Др. Бойко Борисов, член на БКП , агент Буда, 23 г. е във властта на различни важни постове- гл.секретар на МВР, кмет на София и несменяем премиер, с орден за заслуги от КГБ.ДПС ,създаденаот КГБ незаконна етническа партия, е 33 години скрито и явно във властта, ръководена от агент Сава- Ахмед Доган . СДС, мечтата на милиони българи да се освободи България от престъпния комунизма, отдавна се използва за заблуда и добавка към сценариите, та дори името СДС е опорочено,като е добавено към ГЕРБ.Всички други партии са гарнитура към основното ястие наречено сценарий. Ченгето Виктор Папазов сега е кандидат депутат за евроизборите на кремълската партия Възраждане. Това е официално троянски кон в Брюксел,както и Волгин. Тази партия няма право да участва в тези избори, защото е против ЕС и иска да извади България. Но цинизма е безграничен. Трябват честни избори за честен парламент, само тогава ще се оправим, но няма да стане засега.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.